URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
02 August 2012, 08:35

Primăria, la plată! Municipalitatea, penalizată fiindcă refuză să emită titlu de proprietate pe un teren

Primăria, la plată! Municipalitatea, penalizată fiindcă refuză să emită titlu de proprietate pe un teren SUS ÎN DEAL. Dacă sentinţa judecătorească ar fi pusă în aplicare iar Primăria l-ar împroprietări pe terenul bunicilor săi, actorul timişorean Schwarz Dukasz Peter (medalion) ar fi mai bogat cu peste 500.000 euro. Asta dacă nu cumva şi-a vândut deja mandatarilor drepturile litigioase, sătul de procese...
Primăria, la plată! Municipalitatea, penalizată fiindcă refuză să emită titlu de proprietate pe un teren COINCIDENŢE. Dubiţa Peugeot a lui Gheorghe Chereji, tatăl directoarei juridice din Primăria Oradea, Eugenia Borbei, a fost surprinsă în mai multe rânduri în faţa vilei de pe strada Gheorghe Doja 115, aparţinând familiei Micloş. La fel cum şi Volkswagen-ul lui Adrian Micloş a fost fotografiat în faţa vilei familiilor Chereji şi Borbei. "Simplă coincidenţă", pretind proprietarii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un cunoscut actor timişorean, Schwarz Dukasz Peter, aşteaptă de 2 ani ca Primăria Oradea, prin Comisia Locală de Aplicare a Legii fondului funciar, să emită pe numele lui un titlu de proprietate pentru un teren recâştigat prin sentinţă irevocabilă de la o familie care, după cum au stabilit magistraţii, l-a ocupat fără drept timp de peste 35 de ani.

Judecătorii au şi sancţionat administraţia locală pentru tergiversare, dispunând daune cominatorii de câte 200 lei pentru fiecare zi de întârziere nemotivată în eliberarea titlului. Degeaba. "Nu se vrea!", se revoltă actorul, care are explicaţia lui pentru abuz: familia care se împroprietărise prin fals pe terenul său ar fi în relaţie de amiciţie cu cea a directoarei juridice a Primăriei, Eugenia Borbei, care a şi fost reclamată pentru abuz în serviciu.

Contract cu cântec

Terenul, întins pe o suprafaţă de 5.812 mp la o aruncătură de băţ de Spitalul Judeţean, valorează peste 500.000 de euro. Proprietatea i-a revenit actorului în 2000, după moartea mamei sale, şi a aparţinut bunicilor săi, care aveau şi o casă mică acolo. Când să o revendice, a aflat însă că n-are ce. În 1993, pământul fusese "retrocedat" Anei Micloş, vecina bunicilor săi, în baza unui act de vânzare cumpărare semnat în 1969 de soţul femeii, în calitate de cumpărător, şi de bunicul timişoreanului, Dukasz Vasile, ca vânzător.

Curios să vadă contractul, Dukasz a descoperit că era un înscris olograf, întocmit pe 14 aprilie 1969, cu doar câteva luni înainte de moartea bunicului său. Poate tocmai din această cauză, actorul s-a şi îndoit de veridicitatea documentului, iar în 2000 a mandatat o familie de orădeni - Gyorgy Csaki Ibolya, soţul ei, Ernest, şi unul din cei trei fii ai acestora, Janos - să deschidă proces pentru anularea actului cât şi a titlului de proprietate emis în baza lui.

În proces

Raportul de expertiză criminalistică întocmit în timpul procesului a confirmat suspiciunea actorului: "Semnătura de pe poziţia vânzător de pe actul intitulat contract de vânzare cumpărare nu a fost executată de către Dukasz Vasile", se specifică în document.

Ioan Micloş, fiul pretinşilor cumpărători, între timp decedaţi, a refuzat să accepte rezultatul. Era de aşteptat, căci preţiosul teren îi fusese lăsat moştenire, la fel ca lui Dukasz, şi îşi investise aici munca de-o viaţă. Şi-a construit grajd, atelier de tâmplărie, a plantat pomi, viţă de vie, în locul casei bătrâneşti a ridicat în timp o clădire cochetă, cu parter şi mansardă, iar în spatele acesteia, o vilă pentru unul din fiii săi, pe care încă nici n-a apucat s-o termine.

Pentru a-şi dovedi dreptatea, Micloş a adus în faţa instanţei martori care să dovedească faptul că terenul era în folosinţa lor de peste trei decenii şi că, de fapt, cel care a comis "frauda" ar fi fost tocmai bunicul lui Dukasz, care şi-ar fi modificat semnătura pe actul de vânzare cumpărare cu scopul de a-i înşela părinţii. Adică să le ia banii pentru nimic.

Judecătoarea Dana Gârbovan a respins însă varianta, iar în 2006, printr-o sentinţă rămasă definitivă şi irevocabilă 4 ani mai târziu, a dispus anularea contractului fals, a titlului de proprietate emis în baza documentului, cât şi eliberarea unui alt titlu, de astă dată pe numele lui Schwarz Dukasz Peter.

Executare şi nu prea

De atunci au trecut alţi 2 ani, dar titlul de proprietate se lasă încă aşteptat. În prima fază, mandatarii actorului au fost amânaţi din motive formale, pentru ca, în final, spun ei, directoarea juridică a Primăriei să refuze explicit întocmirea titlului de proprietate."M-a convocat doamna Eugenia Borbei şi ne-a oferit în schimb o altă parcelă din patrimoniul oraşului, în zona Paleu, fără utilităţi sau drum de acces. Când am refuzat, s-a înfuriat. A zis că atâta vreme cât va fi ea în Primărie, sentinţa nu va fi pusă în aplicare", spune Gyorgy Csaki Janos, cel rămas unicul mandatar al actorului în Oradea.

Nici executorul judecătoresc nu a avut mai mult succes. "În 2010, după rămânerea definitivă a sentinţei, m-am prezentat la sediul Primăriei şi am încheiat un proces verbal prin care Comisiei i s-a pus în vedere că are obligaţia să se supună sentinţei. De atunci aşteptăm", explică executorul Ioan Bucurean. În loc să se conformeze, Comisia, prin Direcţia Juridică, a contestat executarea silită şi, în paralel, a deschis proces şi pentru suspendarea procedurii până la soluţionarea contestaţiei, iar când le-a pierdut pe ambele, a tărăgănat din nou demararea procedurii până în primăvara acestui an.

Abia pe 7 martie a.c., la mai bine de 5 luni de la finalizarea ultimului proces, Csaki a fost invitat să participe la delimitarea terenului retrocedat prin sentinţă, primul pas pentru emiterea titlului. Degeaba, căci familia Micloş a refuzat să le permită accesul. "Topograful mi-a spus că nu poate face nimic şi a plecat. Nu se poate emite titlul fără semnătura topografului. Care topograf nu semnează decât după ce face măsurătorile. Dacă Micloş refuză la nesfârşit să ne lase să intrăm, atunci titlul de proprietate nu va fi niciodată emis?", se întreabă Csaki.

Relaţii de familie

Tânărul e convins că toate problemele vin de la relaţia personală pe care familia Micloş ar avea-o cu directoarea Eugenia Borbei. Aşa s-ar explica, spune tânărul, ostilitatea cu care femeia i-a tratat de la început şi acesta este motivul pentru care, acum, a depus o plângere penală împotriva ei, pentru abuz în serviciu.

Ca dovezi, tânărul aduce fotografii în care a reuşit să imortalizeze maşina lui Adrian Micloş parcată în faţa casei în care locuieşte directoarea, iar pe cea a tatălui Eugeniei Borbei oprită lângă proprietatea câştigată în proces, semn că cele două familii se vizitează reciproc. Alte argumente sunt acelea că Borbei i-a inclus pe Adrian (fiul) şi Mihaela (nora lui Ioan Micloş) ca prieteni pe Facebook, dar şi că Micloş senior şi tatăl directoarei sunt membri vechi ai Asociaţiei columbofile Voiajorul.

18 Eugenia Borbei.jpg"Porumbeii" doamnei Borbei

Eugenia Borbei (foto) pretinde, însă, că singurele ei preocupări au fost respectarea legii şi speranţa că va găsi o soluţie pentru familia Micloş. "Oamenii au investit acolo, sunt construcţii care au fost ridicate pe acel teren. După mine, să-l pună în posesie pe domnul Dukasz mâine, dar nu cred că se poate pentru că Legea fondului funciar spune că suprafeţele cu construcţii trebuie delimitate, iar titlul de proprietate emis doar pe suprafaţa liberă. Nu e nici pe departe prima sentinţă imposibil de aplicat de către Primărie!", spune directoarea, care nu vede nicio altă soluţie decât ca actorul să accepte în compensarea terenului ocupat de construcţii o altă suprafaţă.

"Dar poate ceilalţi membri ai Comisiei văd altfel problema. Oricum, sunt 10 persoane, nu decid eu", zice Borbei, care nu exclude ca în spatele insistenţei lui Csaki să existe, de fapt, un interes propriu, adică să fi cumpărat drepturile litigioase asupra proprietăţii, metodă folosită de samsarii de terenuri. "Domnul Dukasz a fost o singură dată în Primărie. Mi se pare cel puţin ciudat că nu se interesează de o asemenea moştenire".

Cât despre relaţia cu familia Micloş, directoarea susţine că fotografiile cu maşinile ilustrează doar "o întâmplare". "Tatăl meu a fost în zonă la ceva crescători de porumbei şi a parcat în faţa casei lor. Dacă şi Micloş creşte porumbei, poate a fost la ei. Cât despre Facebook, mi-or fi cerut prietenia şi am acceptat, fac deseori aşa, am mulţi prieteni de care nu ştiu cine sunt", spune directoarea.

Nu plecăm

De altfel, amiciţia e negată şi de Ioan Micloş, care arată în schimb cu degetul spre actor şi spre mandatarii acestuia, pe care îi acuză de coruperea judecătorilor, a experţilor şi chiar a propriului său avocat. "L-am şi schimbat, dar a fost târziu", zice bărbatul, afirmând răspicat că va continua să refuze accesul actorului ori al funcţionarilor pe proprietatea sa: "La mine nu intră nimeni! Orice ar fi"...

Ca urmare, departe de a fi rezolvată, încâlcita poveste tinde să se perpetueze, mai ales că, potrivit sentinţelor judecătoreşti, din noiembrie anul trecut Primăria Oradea strânge penalităţi de câte 200 lei pe zi până la emiterea titlului de proprietate pe numele actorului. Bani care, în final, dacă se va dovedi tergiversarea cu rea-credinţă a emiterii titlului de proprietate, vor trebui plătiţi din bugetul local. Până acum, sunt peste 50.000 lei. Dar nota de plată nu s-a emis, încă...


ALTĂ COMISIE
Invitat la şedinţă

După demersurile făcute de BIHOREANUL pentru lămurirea problemelor care au dus la tergiversarea punerii în aplicare a sentinţei judecătoreşti emise în favoarea actorului Schwarz Dukasz Peter, mandatarul acestuia, Gyorgy Csaki Janos, a fost înştiinţat că situaţia va fi tranşată în cadrul primei întruniri a Comisiei Locale de aplicare a Legii fondului funciar, aflată într-o nouă componenţă după alegeri. "Mi s-a spus că sunt invitat la prima şedinţă a noii comisii, unde se va lua o decizie pentru ca Dukasz să poată fi pus în posesie, să se emită titlul de proprietate doar în baza datelor din actele existente, fără deplasarea în teren. Nu înţeleg de ce nu s-a făcut acest lucru până acum", spune Csaki.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Lasati femeia in pace, nu i vinovata !
Proasta/neproasta, ar manca si ea o paine, daca poate una cat mai buna ! Vinovat e bolovanul ala de asa zis ,,primar'', ala trebuia s o zboare demult DACA NU ERA BAGAT !
Postat 02 August 2012, 18:51 de ionel
borbely penala
pai eugenia borbely asta e prwoastaaa de bubuie, cum dreaq a ajuns asta in primarie cand a terminat dreptul la fara frecventa ??? daca stai cinci minute de vorba cu ea te lamuresti imediat ce tuta e ! frajer a fost csaki asta ca n-a urmarit-o mai mult, a adus el tri poze pe care asta le contesta imediat si are grija sa nu mai fie vazuta cu pretenarii Miclos ;) Locul lu Jeni Borbely asta e la poarta primariei, ca portar, sau cel mult lipitoare la fabrica de pantofi, ca intelectul de atata este... :D
Postat 02 August 2012, 15:01 de bossul penal
Pt. plata incompetentie, coruptiei si hotiei angajatilor din Primarie, este buget???
Intr-un stat cu adevarat democratic si de drept, vita asta adusa direct de la iesle si pusa directoare in primarie ar plati din propriul buzunar penalitatile si ar zbura din post. Dar la noi cumetriile fac legea.
Postat 02 August 2012, 13:07 de Victor
carp III
Ok, dar d-na Borbei nu face asa ceva de capul dumneaei, se ,,inspira'' (sa nu spun copiaza !). Uite, ICCJ a decis, definitiv, ca trei derbedei, andon sergiu, diaconu mircea si paslaru florin sunt incompatibile cu demnitatea de parlamentar ! Si ?! Parlamentul a zis ca s-a ,,gresit'' si aia sunt bine mersi, au si votat pt. demiterea dictatorului !!!! Isi iau si banii, beneficiaza si de drepturile cuvenite unui parlamentar !!! N-am auzit un cuvant pe la antene & co. Asa ca de ce sa nu cenzureze si d-na Borbei instanta ?!
Postat 02 August 2012, 12:20 de pinonel
@Gelu
Ai dreptate....partial ! Vezi in ce an a intrat in vigoare legea pe care o invoci... Indiciu ajutator : DUPA 1970 !
Postat 02 August 2012, 12:13 de .
Direct interesată Borbely
Plângere penală stimabile la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi constituire ca parte civilă cu suma adunată, pentru că altfel nu o să vezi nici un ban din ăia 200 lei zilnic, fiind daune cominatorii e vorba de un alt proces, adică încă vreo 3-4 ani pentru a ajunge la o creanţă certă, lichidă şi exigibilă. Iar cu executorul acela trebuie să schimbi macazul, că e până în gât băgat cu ăia din primărie şi de la instanţe. Mai sunt şi alţi executori, aşa că mai bine pierzi avansul pentru executare, decât să pierzi tot.
Postat 02 August 2012, 11:24 de Carp III
Bonnie and Clyde ai administrației locale
Cele povestite în articol sunt numai o parte din porcăriile acestei paparude paralele cu dreptul, care răspunde la numele Borbely. Îmi povestea unul dintre membrii comisiei care a examinat-o la angajarea în primărie cât e de habarnistă în materie. Pila ei a fost și atunci Bolojan, iar acum formează un cuplu de taină, pe la care se zeciuiesc toate afacerile importante cu primăria. Perechea penală se va sparge numai când vor da cu subsemnatul pe la DNA.
Postat 02 August 2012, 10:14 de O pârlește gibonul
Statul
Înainte de revoluţie, dacă două pesoane fizice procedau la vânzarea-cumpărarea unei case cu teren aferent, această operaţie s-a desfăşurat pe clădire+250 mp pe durata existenţei construcţiei. Pe restul terenului s-a notat automat ca coproprietar Statul Român, deoarece în comunism terenul a aparţinut statului. Cum au făcut două persoane fizice, Micloş şi Dukasz în 1969 tranzacţie cu 5812 mp teren intravilan în Oradea fără a-l împroprietării pe măria sa Statul Român.
Postat 02 August 2012, 10:10 de Gelu
De ce tace Bolojan ?
Sper ca penalitatile de 200 lei pe zi sa le plateasca individa Borbely si nu contribuabilii din taxe. Sper ca Bolojan s-o mai lase din brate pe aceasta individa. Aceasta este echipa cea "corecta" de la Primaria Oradea ? Se aude, mai Bolojan ?
Postat 02 August 2012, 10:03 de contribuabil
Felicitari, d-na Garbovan !
In mod normal, astia, ,,bastinasii'', n-aveau cum sa piarda....era si ,,organele locale'' cu ei, primaria.... aveau toate cartile in mana ! Nu au tinut cont de un ,,amanunt'' : ca va judeca (si) Dana GARBOVAN, presedinta UNJR. Este ,,opusa'' monei pivniceru, atat persoana cat si organizatia pe care o conduce. Sunt convins ca s-a judecat corect, IN FUNCTIE DE PROBATORIU ! Dana GARBOVAN a plecat la Cluj, aici intrase in conflict cu multi si multe. Despre directoarea borbei.... A terminat la seral ! Despre primar : nu-i nici pe departe cel ce vrea sa para, stie ce e banul ! Nu vorbesc de cei 200 de lei platiti zilnic de primarie, aia ii platim de fapt noi, contribuabilii !
Postat 02 August 2012, 09:58 de .
VAI DE MAMA EI BORBELY ASTA
DOMNILOR CHIAR NU VEDE NIMENI ABUZURILE DOAMNEI BORBELY.. POATE SE VA SESIZA D.N A SA VADA CATE NENOROCIRI A FACUT ACEASTA FEMEIE IN ACTE SI IN PROCESE .
Postat 02 August 2012, 09:12 de NENOROCIRILE
cu ata alba
Unde apare Bucurean sigur sigur este ceva necurat...asta nu prea ar mai avea ce cauta printre executori....pe linga betiv mai e si un mare excroc,,,,,,gen Negrau samsaru care-a dat coltu de frica sa nu fie arestat....ceea ce-ti dorim si tie.......
Postat 02 August 2012, 08:53 de dodel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON