URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
10 Iulie 2013, 07:41

Prea Smintitul Sofronie: De ce n-a fost episcopul ortodox la înmormântarea preotului Ioan Ciordaş

Prea Smintitul Sofronie: De ce n-a fost episcopul ortodox la înmormântarea preotului Ioan Ciordaş BUNUL PĂRINTE. Iubit de clerici şi credincioşi deopotrivă, părintele Ioan Ciordaş a fost înmormântat miercurea trecută într-o mare de oameni. De la slujbă a lipsit însă tocmai episcopul Sofronie Drincec (medalion), care a preferat să plece la Bucureşti pentru a-şi face lobby în Sfântul Sinod, în vederea înscăunării ca mitropolit al Banatului. Credincioşii au protestat nemulţumiţi, întărind cuvintele părintelui Ioan dintr-o predică: "Dacă turma se va rări, vina va fi a noastră, a preoţilor!"
Prea Smintitul Sofronie: De ce n-a fost episcopul ortodox la înmormântarea preotului Ioan Ciordaş ANTITEZĂ. În vreme ce omologul său ortodox alerga după putere, episcopul greco-catolic Virgil Bercea (foto) a participat la înmormântarea părintelui Ioan Ciordaş amestecat în mulţime şi rugându-se în tăcere pentru sufletul răposatului...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Îndemnul "să faci ce zice, nu ce face popa" a fost scornit parcă anume după  episcopul Sofronie Drincec, păstorul ortodocşilor bihoreni, cel condamnat încă o dată, miercurea trecută, de credincioşi şi de cler, pentru absenţa de la înmormântarea îndrăgitului preot Ioan Ciordaş, decedat la doar 43 de ani în urma unui accident.

BIHOREANUL a aflat că Sofronie a fugit din vanitate, pentru că părintele Ciordaş era iubit de enoriaşi, şi l-a împiedicat şi pe episcopul Petroniu Sălăjanul, fost vicar la Oradea, să participe la funeralii.

"Am să vă aduc cireşe"

În contradicţie cu vremurile, părintele Ioan Ciodaş chiar a trăit ceea ce propovăduia. Pasionat de cărţi, locuia cu familia în căminul Protopopiatului Oradea, fără să fugă după averi şi titluri. Căsătorit cu Lucreţia, fostă colegă de facultate, preotul participa la toate meciurile copiilor mai mari, Andrei şi Maria, de 18 şi 15 ani, membri în naţionala de baschet, de mână cu mezinul Teofil, de numai 7 ani. Chiar şi colegii copiilor ţineau la el. "Am să vă aduc cireşe din Sălaj", le-a promis acestora preotul Ioan ultima oară. N-a mai apucat, însă, să se întoarcă viu de la Marca, satul natal...

În ziua accidentului, primul pe care l-a sunat a fost părintele Mircea Câmpeanu, parohul Bisericii Sf. Ioan Iacob Românul, din Nufărul, unde slujeau împreună: "Îmi pare rău, dar n-o să ajung duminica asta la slujbă", a zis cu glas sugrumat. "Am căzut din cireş..."

Impactul i-a rupt coloana vertebrală în trei locuri, iar coastele frânte i-au înjunghiat plămânii. "Mă doare în piept şi simt că mă umflu", indica părintele.

Dus cu ambulanţa la Centrul de Primiri Urgenţe din Şimleul Silvaniei, preotul a fost investigat mai amănunţit la Zalău şi apoi operat la Clinica de Neurochirurgie din Cluj. Dar n-a rezistat. După o săptămână de chin, pe 30 iunie s-a stins în spital.

Răpus de o infecţie

Speriaţi că ar putea fi pedepsiţi de episcopul Oradiei, Sofronie Dincec, pentru îndrăzneala de-a vorbi cu presa fără dezlegare, preoţii apropiaţi părintelui Ioan povestesc doar sub anonimat, în vreme ce familia refuză orice declaraţie. "Când am intrat la el zâmbea. Nu putea vorbi, că era întubat, dar dădea din mână să-i dau să scrie. I-am spus: Stai blând, că vorbim acasă", rememorează un prieten.

La căpătâi s-au perindat familia, prietenii şi episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului, Vasile Someşanul, care i-a citit rugăciuni de însănătoşire. Şi credincioşii s-au rugat pentru el. "A murit duminică, de la o infecţie. Medicii ne-au zis că numai o minune l-ar fi putut fi salva. Chiar dacă ar fi trăit, rămânea în scaun cu rotile", zice un apropiat.

Moartea părintelui a provocat un şoc. Adus luni seară la Biserica Sf. Apostol Andrei din Rogerius, în care a fost hirotonit, preotul a fost primit în hohote de plâns de sute de credincioşi. Aşa a fost trei zile la rând, la liturghia de dimineaţă şi la privegherea de seară, ţinute la biserica din Nufărul unde Ciordaş a slujit în ultimii 7 ani.

Pentru că părintele Ioan era un om nu doar cult şi smerit, ci şi inimos şi iubit, tragedia a stârnit valuri de compasiune în rândul ortodocşilor bihoreni, ajungând până Secretariatul de Stat pentru Culte, de unde familia a primit o telegramă de condoleanţe. Numai Episcopia din Oradea a tăcut mâlc!

Condamnat de credincioşi

Părintele a fost înmormântat miercuri în prezenţa a 200 de preoţi din Bihor, Sălaj şi Cluj, şi a peste 2.000 de orădeni, între care, modest, s-a aflat şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea. Îmbrăcat simplu, PS Virgil a stat cu capul descoperit în arşiţă şi s-a rugat în mulţime, ceea ce a atras simpatia ortodocşilor. Îl ştia pe părintele Ioan din anii când acesta îl slujea pe episcopul Ioan Mihălţan şi i-a purtat respect profund. "Am venit pentru că l-am cunoscut pe părintele Ciordaş! A fost bun şi blând", a răspuns episcopul Bercea când BIHOREANUL l-a întrebat cum de venise.

La polul opus, absenţa episcopului ortodox de Oradea Sofronie Drincec a fost văzută de credincioşi ca semn de dispreţ faţă de preot şi comunitate. "Bine că avem şi noi un popă vrednic şi trebuie să-l îngroape episcopul greco-catolic", a protestat un bărbat. Nemulţumită, mulţimea vorbea că Sofronie putea da măcar un mesaj de condoleanţe sau cel puţin să fi pus un drapel negru de doliu la poarta Episcopiei. "N-a venit, că nu suportă să fie altul mai iubit decât el", a simţit şi o bătrânică.

Fuga la Sinod

09 Rusu.jpgExplicaţia e comentată şi de preoţi, care spun că Sofronie şi-a burduşit bagajele în maşină încă de luni, iar marţi, matinal ca niciodată, ieşea la ora 8 pe poarta Episcopiei, gonind spre Bucureşti, cică pentru lucrările Sfântului Sinod. Care, însă, începeau joi! "Prea Sfinţitul şi-ar fi dorit foarte mult să vină, dar a trebuit să plece", a minţit, la căpătâiul părintelui Ioan, protopopul de Oradea, Dorel Rusu (foto). Spre consternarea celor prezenţi, Rusu şi-a continuat discursul cu un potop de laude la adresa lui Sofronie, încât la un moment dat nici nu mai ştiai cine a murit.

Adevărul e că, în ciuda absenţei fizice, Sofronie a urmărit totul îndeaproape. Preotul Adian Caba, consilierul episcopal pentru cimitire, l-a ţinut la curent cu prezenţa la înmormântare a episcopului greco-catolic. "Enervat, Prea Sfinţitul a ordonat ca în niciun caz să nu fie lăsat Bercea să vorbească, iar slujba să se lungească până pleacă", povesteşte un apropiat al Episcopiei. Şi aşa, dintr-o slujbă de o oră, înmormântarea părintelui Ioan s-a ţinut în patru! Şi totuşi, PS Virgil nici n-a plecat înainte de final, dar nici nu a încercat să vorbească.

Fără episcopi!

09 Petroniu.jpgDin răutate sau din raţiuni de imagine, Sofronie nu a permis nici altui chiriarh ortodox, PS Petroniu Sălăjanul (foto), să participe la înmormântare. "Prea Sfinţitul Petroniu ar fi dorit să-şi ia rămas bun de la părintele Ioan, cu care a fost coleg la Oradea, când era vicar aici, dar nici măcar nu a putut călca în Episcopie", povesteşte un preot.

Conform canoanelor, un episcop ortodox poate vizita altă eparhie doar cu binecuvântarea chiriarhului locului. Or, ca să evite un refuz tranşant de a-l primi pe omologul din Sălaj, Sofronie a poruncit să nu i se răspundă acestuia la telefon, şi-a închis el însuşi mobilul şi a plecat la Bucureşti încă de marţi. Motivul? Copleşit de scandalurile pe care chiar el le-a iscat în Bihor, Sofronie se visează mitropolit de Banat în locul Înalt Preasfinţitului Nicolae Corneanu, a cărui retragere e iminentă din pricina vârstei, aşa că îşi concentrează toată energia pentru a-şi face lobby în Sfântul Sinod. Şi sigur că, având aşa ţel măreţ, nu putea sta niciodată la înmormântarea unui popă de cartier. Mai ales dacă a fost iubit, mult mai iubit decât el...


PĂRINTELE CEL BUN
Un brad de om...

09 Ciordas.jpgNăscut în comuna Marca din Sălaj, Ioan Ciordaş (foto) şi-a dorit preoţia încă de copil. "La 5 ani cânta în strană de plângeau credincioşii", zice un apropiat al familiei. Exponent al primei generaţii de preoţi de după Revoluţie, părintele a fost adus la Oradea de Prea Sfinţitul Ioan Mihălţan, episcopul Bihorului şi Sălajului. "Nelu era un brad de om cu voce pătrunzătoare. Când l-a auzit cântând la Facultatea de Teologie din Cluj, Prea Sfinţitul i-a spus: Dumneata ai să-mi fii diacon!", povesteşte un fost coleg.

Părintele Ioan a fost hirotonit diacon episcopal în 1994 de PS Ioan Mihălţanul, iar în 2004 a fost uns preot de vicarul Petroniu Sălăjanul, acum episcop la Zalău. Calm şi zâmbitor, Ioan a slujit la biserica Sf. Apostol Andrei între anii 2004-2007. Mutat apoi la bisericile din Nufărul, a fost urmat de o parte din credincioşi. "Mulţi îl căutau numai pe el. O spovedanie la părintele Ioan dura cât jumătate de liturghie. Te cerceta cu atâta grijă încât te făcea să vrei să fii mai bun!", spune un enoriaş despre cel ce a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi preoţi ortodocşi din Bihor.

Citeşte cum comentează Bihorel lipsa episcopului Sofronie de la înmormântare pe www.bihorel.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Oradea
DUMNEZEU SA IL IERTE SI SA IL ODIHNEASCA IN PACE !!
Postat 21 Iulie 2013, 20:38 de Transilvanian man
Condoleante familiei
Condoleante familiei!
Postat 17 Iulie 2013, 11:00 de quiltiman
Sa plece Strambcec la mama lui
Acest Strambcec sa plece la mosebit de urat in comunitate,este rautatea intruchipata,uitati-va la fata lui,sa plece si sa ne lase. Cand era parintele Petroniu in Oradea se zicea de el ca e betiv,scriau si ziarele,ca ii plac chefurile si petrecerile,si ce, e ok, si Hristos a mers la nunta in Galilea si el mergea la petreceri. Si inca ceva mai bine sa fii om bun si petrecaret decat un hain in haine de episcop,si se mai zice in popor ca copilul mic si betivul spun in totdeauna adevarul,deci mai bine asa decat cum e Stambcec! Asta cand o sa primeasca un picior in spate o sa-l primeasca de nu o sa-l poata duce!
Postat 17 Iulie 2013, 10:56 de quiltiman
Dacă...
Dacă acest episcop ar fi onorat memoria Părintelui Ciordaș, un Preot cu har, un om luminos pe care îl cunosc de cel puțin 15 ani, ar fi fost prezent Priveghi, alături de familie. Măcar într-UNA din seri. Povestea cu Sinodul e un alibi comod, dar șubred. Felicitări pentru articol.
Postat 16 Iulie 2013, 23:18 de ioana
Ce-ti doresc eu tie...
Ce-ti doresc eu tie... smintite sofronie... Iti doresc sa avansezi, cum nici nu visezi... in credinta si smerenie... motiv pentru care TREBUIE neaparat sa stai cativa ani in manastire, sa mai meditezi asupra dorintelor si nazuintelor si asupra meritelor personale. Dupa ce ti-ai dat examenul in fata bihorenilor, sper sa aiba suficienta minte si putere cei din Banat ca sa te trimita acolo unde iti e locul. Poate dupa binemeritata ispasire a pacatelor vei putea sa tragi nadejdea de avansare, dar altfel .. NU..
Postat 11 Iulie 2013, 09:52 de alin
Şofron
Drincec, "decât" un homalău lacom, care a răzbit prin popime exclusiv prin corupţie sau alte practici "pidosnice". Pe Şofronel, Domnul ar cam trebui să-l penetreze pe toate orificiile că şi aşa îi face plăcere. Sperăm să "avanseze" de la Oradea cît mai repede...
Postat 10 Iulie 2013, 19:00 de fred
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca
Condoleante familiei Ioan Ciordaş
Postat 10 Iulie 2013, 17:58 de roman
Mare jigodie
Mare mare **** Sofronie asta !!!! Daca o sa dispara ortodoxia de aici el va fi vinovat !!!! Otraveste tot ce atinge, e rau, e paranoic. e dement.
Postat 10 Iulie 2013, 15:49 de Costyka
rusine
Se stie o funcie e mai importanta in ziua de azi decat un om sau o asa zis a prietenie sau TATA ... sa iti fie rusine Sofronie Drincec incerci sa dai lecti de buna purtare si lectii de viata .. altor preoti si u fugi la bucuresti nu iti meriti functia .. scuze si pretexte o sa se auda toata ziua in ziar ..condoleante familiei Ioan Ciordaş
Postat 10 Iulie 2013, 15:38 de alin
rusine B O R.
sa i fie rusine episcopului sofronie si lingailor cei care o ling in c.....r. de ce nu l schibbati fratilor????????????
Postat 10 Iulie 2013, 15:07 de ludovic
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca.
Parintele Ioan a fost un om bun si un mare duhovnic pentru oamenii pe care i-a pastorit.
Postat 10 Iulie 2013, 12:35 de Marius
Sfanta Scriptura
Oare Mantuitorul Iisus Hristos cui i se adreseaza in zilele noastre cu: Matei 23:13 "Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că voi închideţi oamenilor Împărăţia cerurilor: nici voi nu intraţi în ea, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi să intre."...
Postat 10 Iulie 2013, 11:21 de Ciprian
rusine sofronie
nu este demn de functia pe care o ocupa . din pacate asa ceva vezi tot mai des in BOR. PACAT CA PREOTII SE PERVERTESC. DUMNEZEU SA-L IERT PE PARINTELE IOAN.
Postat 10 Iulie 2013, 11:05 de alex
...
Respect pentru PS Virgil Bercea! Bunul Dumnezeu sa il odihneasca pe parintele Ciordas!
Postat 10 Iulie 2013, 11:00 de Nicoleta V
daca si in cadrul bisericii ....
ce se mai poate spune ? tot ce este bun si apreciat in tara asta trebuie hulit,nu conteaza in ce domeniu,ura,aroganta,imbuibarea si bataia de joc asupra oamenilor saraci predomina,acest Sofronie prin actul de dispret si vanitate de care a dat dovada vis-a-vis de preotul Ioan Cirdas nu merita sa fie episcop,a murit totusi unul dintre colegii sai,NU ? prin ignoranta de care a dat dovada la inmormantarea acelui OM isi arata "bunatatea"mincinoasa si parsiva,nu trebuie sa fii un bun psiholog sa vezi caracterul unui om,ajunge sa analizezi actele de buna credinta de care da dovada si iti poti face o parere despre acea persoana,in acest caz.....e destul,daca ii analizati si trasaturile fetei va veti convinge ce fel de om al bisericii este,daca este un om al lui Dumnezeu sau un om al banului,adica al.... !!! Dumnezeu sa il primeasca in Imparatia SA pe preotul Ioan Ciordas !!! <3 este preotul care mi-a legat destinele si viata de sotia mea si este un legamant puternic,o spun sincer,prin cate am trecut impreuna cu sotia mea imi este tot alaturi,respect si onor pe viata pentru acest preot deosebit !!! oamenii buni Dumnezeu ii primeste mai repede la El !!
Postat 10 Iulie 2013, 10:59 de george
forte sugestiv
Titlul e foarte sugestiv și nu necesită explicații: PREA SMINTITUL sofronie!
Postat 10 Iulie 2013, 09:55 de Florin Pana
o rușine de episcop
Acest individ burtos nu are nimic cu ce ar trebui să aibă un episcop.E arogant,disprețuitor,insensibil și foarte mincinos,mai pe scurt,cred că e foarte bolnav!Nicăieri nu se vorbește ceva de bine de el,din contră, ți-e rușine să spui că ești ortodox cu așa pacoste pe capul bihorenilor ! Stă pe la mese 6-7 ore, pe la Mănăstire la Izbuc își face orgiile , podoabele din aur i le procură Mihail din Grecia ,iar preotul Ciordaș este petrecut la mormânt de episcopul Virgil Bercea! Rușine pentru Sofronie, respect pentru Virgil Bercea și Dumnezeu să-l ierte pe preotul Ioan Ciordaș !
Postat 10 Iulie 2013, 09:51 de sergiu bara
ce mai vremuri!!!!!!!!!
Daca si preotii sunt rai si se invidiaza ce sa zicem de noi restul lumii.
Postat 10 Iulie 2013, 09:23 de ioan
episcop ranchiunos, amant gelos
uitati-va la obezul si imbuibatul de sofronie ca sa intelegeti ce fel de oameni sunt promovati ierarhic inclusiv in randul clericilor! un frustrat si constipat de episcop face figuri in tot judetul, decide cine, ce si cum -- pai cum asa? daca el avea treaba, trebuia sa ii lase pe altii sa aduca cinste unui mare suflet de om in straie preotesti si sa-l doara la basca de ce face restul! insa ranchiuna si invidia e mare, probabil ca si amantul lui sofronica e gelos si nu suporta sa vada cum altul ii ia locul!
Postat 10 Iulie 2013, 08:43 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON