Culmea, nu apare niciun înlocuitor! "Nu ştiu care sunt motivele, dar nu se arată nimeni dornic să ocupe această funcţie", constată primarul Ilie Bolojan.
Interimat x 3
La doi ani după ieşirea la pensie a generalului Crăciun Leucea (foto), fondatorul Poliţiei Locale Oradea, funcţia de director este ocupată tot în regim provizoriu. Numit pe post în septembrie anul trecut, prin detaşare de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bihor, aflat în subordinea Prefecturii, comisarul şef Alexandru Laza şi-a făcut deja prelungirea delegaţiei cu încă şase luni, permisă de lege, şi urmează să se întoarcă din septembrie pe vechea sa funcţie.
"Dacă rămân, îmi pierd calitatea de poliţist şi nu vreau asta. Sunt ofiţer de carieră, cu Academie de Poliţie la bază, nu inginer cu studii echivalate", motivează Laza.
Misiune îndeplinită!
Comisarul şef a venit la Poliţia Locală cu misiunea de a eficientiza activitatea instituţiei prin întărirea colaborării cu Poliţia Municipiului, sarcină de care foştii directori, unul militar - Leucea, altul civil - Kover, n-au avut cum să se achite fiindcă erau priviţi cu reticenţă.
În cele nouă luni de mandat Laza şi-a programat toţi subalternii la studii în cadrul Şcolii de Subofiţeri de Grăniceri Avram Iancu, de unde vor ieşi poliţişti în toată legea, a pus în aplicare un program de patrule mixte cu agenţii de la Municipiu şi de la Rutieră, a contribuit la înfiinţarea unui dispecerat de supraveghere video comun, şi a pus pe roate activitatea de control, reuşind închiderea unor localuri precum Moszkva şi Avenue, pentru deranjul provocat vecinilor. Practic, succesorul său ar veni la treabă de-a gata. Dar nu prea se arată...
Primărie, vreau "şerif"!
Cu toate eforturile, primarul Ilie Bolojan nu a reuşit să găsească un director care să prindă rădăcini, pentru o perioadă nedeterminată. Ca să asigure succesiunea la comandă în septembrie, municipalitatea a organizat săptămâna trecută concurs pe post. Anunţul a apărut pe site-ul Primăriei, în două publicaţii locale şi în Monitorul Oficial. Şi, totuşi, de parcă n-ar fi criză, la concurs s-a prezentat în final un singur candidat.
Fost poliţist de frontieră în Constanţa, iar apoi la Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, Andrei Olteanu, născut în Petroşani, a fost declarat admis la concursul de dosare, dar s-a blocat la proba scrisă. La verificarea cunoştinţelor de legislaţie a cumulat doar 32 de puncte, faţă de baremul minim de 70, fapt pentru care nici nu s-a mai deranjat să conteste rezultatul concursului.
Eşecul procedurii de selecţie nici măcar nu l-a surprins pe primar. "Sigur, noi ne-am dori absolvenţi de West Point, dar nu vine nimeni la bătaie de cap", spune Bolojan.
Muncă multă, bani puţini...
Adevărul e că şefia Poliţiei Locale dă numai dureri de cap. Agenţii acesteia amendează proprietarii maşinilor parcate neregulamentar, pe orădenii care îşi plimbă câinii fără botniţă, asociaţiile de proprietari care nu-şi întreţin spaţiile verzi, localurile care deranjează liniştea orădenilor şi o sumedenie de alţi contravenienţi. Şi, potrivit năravului popular, fiecare amendat are ceva de obiectat în instanţă sau un prieten sus-pus de sunat "la nevoie".
La atâtea complicaţii, salariul de doar 1.600 lei, la care se adaugă sporul de conducere de 50%, este modest în comparaţie cu venitul unui poliţitist din Ministerul de Interne, mai ales că funcţia nu are nici alte mici avantaje. În plus, atribuţiile limitate la sancţionarea micilor găinării şi statutul incert de subordonat al unui primar care se schimbă tot la patru ani nu fac atrăgătoare funcţia de director.
Aşa că, trăgând linie, n-ar fi exclus ca folclorul urban să se confirme. Adică Poliţia Locală să se fi înfiinţat doar ca să poată râde şi poliţiştii de cineva...
Citeşte ce explicaţie are Bihorel pentru această situaţie pe www.bihorel.ro!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.