În urmă cu trei săptămâni, la scurt timp după demisia comisarului şef Nicolae Iancu din fruntea Inspectoratului de la Oradea, un fost agent le "mulţumea" ironic celor doi înalţi ofiţeri pentru abuzurile patronate, trimiţând BIHOREANULUI o scrisoare semnată în numele mai multor poliţişti disponibilizaţi.
Depeşa lui Gabriel Busuioc, acum şomer, descrie cu lux de amănunte neregulile din timpul reorganizării instituţiei, făcute anul trecut, dând exemple de protejaţi ai şefilor, unii cu probleme penale, menţinuţi în sistem deşi fuseseră declaraţi "respinşi" la examenele de departajare care - teoretic, pe criterii profesionale obiective - trebuiau să decidă cine pleacă şi cine rămâne! Culmea, informaţiile despre ocrotirea piloşilor sunt confirmate şi de noii şefi ai Poliţiei de Frontieră Oradea. Chiar dacă pentru fiecare caz semnalat "iegzistă", vorba lui Garcea, o explicaţie...
Mutări pe şest
Eficientizarea activităţii şi scoaterea oamenilor în teren. Sub aceste motivaţii s-au făcut anul trecut disponibilizări masive şi în Poliţia de Frontieră. În total, în urma unor examene de "cernere", circa 1.500 de poliţişti de frontieră au fost schimbaţi din funcţii, dintre care 160 bihoreni. Reorganizarea a constat în comasarea ori desfiinţarea unor servicii, birouri şi compartimente, iar pentru a rămâne în sistem poliţiştii de frontieră au fost supuşi unei evaluări profesionale. În funcţie de rezultatele obţinute, unii au fost redistribuiţi în posturile rămase, cei rămaşi pe dinafară urmând să fie disponibilizaţi.
"De plecat, au plecat doar cei fără pile! Fraierii. Când îi văd pe unii dintre cei rămaşi, mi-e scârbă de tot ceea ce înseamnă Poliţia de Frontieră", acuză, însă, Gabriel Busuioc (foto), un fost poliţist de frontieră, semnatar al scrisorii deschise transmise, în numele mai multor colegi, conducerii Poliţiei de Frontieră Române, Inspectoratului Teritorial (ITPF) Oradea, Prefecturii, Şcolii de Pregătire a Agenţilor Avram Iancu, Ministerului Adiministraţiei şi Internelor, dar şi BIHOREANULUI.
Scrisoarea dezvăluie în detaliu neregulile din timpul procesului de reorganizare, precum şi modul în care anumite personaje, deşi respinse la examene, au fost menţinute în sistem prin diverse tertipuri. "N-am zis nimic până acum, pentru că nu avea sens", spune fostul subofiţer, sugerând că neregulile au fost patronate de foştii şefi PF, acum schimbaţi şi ei din funcţii. "Şeful Poliţiei de Frontieră Române, Ioan Buda, a plecat din Bihor. Este unul din oamenii fostului ministru Vasile Blaga, care şi-a lăsat aici oameni de încredere. Nicolae Iancu, fostul şef al ITPF Oradea, acum adjunct, a copilărit împreună cu Blaga, iar fostul adjunct care a supravegheat procedura de reorganizare, comisarul Septimius Pătcaş, este din aceeaşi tabără. Tatăl lui a fost subordonatul lui Blaga pe vremea când acesta era şeful Regionalei Vamale. La cine să fi reclamat neregulile?", se întreabă Busuioc în scrisoarea acuzatoare.
O mare familie
Fostul subofiţer a lucrat 10 ani la Biroul Resurse Umane din ITPF Oradea, adică structura care consemna mişcările de personal. Acum a ajuns şomer. "Pentru cei ca mine, fără relaţii şi rude sus-puse, nu s-a găsit nicio portiţă. Mi s-au respins toate rapoartele de transfer, pe motiv că nu sunt locuri", spune Busuioc. Asta în timp ce piloşii respinşi la examene au fost reciclaţi în alte structuri ale Inspectoratului, la Şcoala Avram Iancu, prin puncte ale Poliţiei de Frontieră Aeroportuare, sau transferaţi la Poliţia Bihor, unde şefa Serviciului Resurse Umane era chiar sora lui Vasile Blaga, comisarul şef Anişoara Tarţa.
Un supravieţuitor pilos e agentul şef Cornel Pătcaş de la Diosig, fratele fostului adjunct al Direcţiei Vamale, Doru Pătcaş, dar şi rudă cu fostul adjunct care a supravegheat procedura de reorganizare, comisarul Septimius Pătcaş. Cornel Pătcaş a căzut examenul de anul trecut, dar n-a fost dat afară, ci adăpostit la Şcoala Avram Iancu, la Compartimentul Secretariat, cu acces la documente clasificate. Asta deşi era supus unei anchete interne dar şi cercetat penal după ce, în ianuarie 2011, scăpase peste graniţă două transporturi de cai fără acte, în plină epidemie de anemie infecţioasă. "Reglementările legale nu permit mutarea unui poliţist de frontieră până la finalizarea anchetei interne. Pentru el s-a putut", zice Busuioc.
Tot la Şcoala Avram Iancu a ajuns şi agentul Bogdan Cora, fiul comisarului şef Liviu Cora, ofiţer în cadrul unităţii, sau Iancu Ţigan (al cărui tată, ofiţer în rezervă, a fost coleg cu Buda) dar şi comisarul Marcel Cmeciu, finul fostului şef al Poliţiei Române de Frontieră, rămas fără funcţia de şef de tură în Borş după ce a căzut la examen.
Tertipuri
Agenta Mirela Mudura, de la Borş, a picat şi ea testele profesionale, dar a scăpat de şomaj intrând în concediu medical în vara anului trecut. Apoi, în octombrie, a fost mutată pe o funcţie apărută subit la Poliţia de Frontieră a Aeroportului din Cluj, de unde în scurt timp a fost detaşată înapoi la Borş, adică în acelaşi loc de unde a plecat. O altă agentă, Diana Baboş, a ajuns la Aeroportul Cluj fără examen, explicaţia fiind că tatăl ei este şi el tot un apropiat al lui Buda.
Din armata celor picaţi la examen, dar rămaşi în sistem, face parte şi fostul şef de tură din Borş, comisarul Daniel Bic, cel prins de BIHOREANUL în 2008 că-şi deconta chiria din bugetul ITPF, deşi avea în Oradea o casă cu etaj în construcţie şi un teren în Sânmartin. Respins la examen, ofiţerul a fost promovat şef la PF a Aeroportului Cluj.
Alţi ofiţeri şi agenţi au scăpat de disponibilizare după ce au intrat în concedii de creştere a copilului, ca de pildă Marius Tăut, Petru Sim, Septimiu Checiu, iar alţii transferându-se la Poliţie, ca de pildă agenţii Ioan Dascălu, Iosif Cociuba şi Mariana Tirla. "Foarte mulţi colegi au depus rapoarte de mutare la Poliţie, dar s-a întâmplat ca şi în cazul posturilor de la Frontieră. Cei "aleşi" erau informaţi când şi cum să facă raportul ca să fie aprobat cu celeritate, iar restul primeau răspuns că nu există funcţii libere. Acelaşi răspuns l-a primit, oficial, şi Sindicatul Prolex, pe 22 septembrie 2011. Răspunsul corect trebuia să fie: avem posturi, dar numai pentru cine vrem!", acuză ex-poliţistul.
Pe lege. Care lege?
Şefii ITPF Oradea recunosc, culmea, că unele cadre picate la examene au fost "reciclate", dar susţin că în baza unor reglementări legale. Care, însă, nu prea există. Căci la Şcoala Avram Iancu, de pildă, posturile se ocupă fără concurs. "Nu se organizează examene decât pentru ocuparea funcţiilor de conducere", spune comisarul Ioan Micheş (foto), şeful Serviciului Resurse Umane al şcolii, adăugând că posturile de execuţie se ocupă, în cel mai permisiv caz, prin concurs de dosare, şi doar de către angajaţi din sistem. Fără a lămuri, însă, cum s-a procedat atunci când pentru un asemenea post s-au "bătut" mai mulţi ofiţeri sau subofiţeri, şi nici prin ce criterii au fost departajaţi "câştigătorii".
Concret, despre cazul Pătcaş, fratele fostului adjunct de la Vamă, protejat de Blaga, ofiţerul afirmă că cercetarea penală a agentului mutat la Şcoala Avram Iancu a fost declanşată după examen şi nu a restrâns posibilitatea acestuia de a se transfera. "A fost doar suspect, nimic mai mult. Beneficia de prezumţia de nevinovăţie, iar ulterior dosarele s-au clasat. Nu avea, într-adevăr, aviz pentru a opera cu documente clasificate, aşa cum îi cerea postul de secretar, dar a fost mutat la Departamentul Tehnic", susţine Micheş. Omiţând să specifice că Pătcaş a ocupat funcţia de secretar din 2011 până luna trecută, după închiderea dosarului penal. Altfel spus că, luni de zile, un subofiţer cu probleme a avut acces la documentele secrete ale instituţiei.
Totul la vedere
Deşi se judecă în 51 de procese cu foşti angajaţi nemulţumiţi de modul în care au fost concediaţi, şefii ITPF Oradea susţin că modul în care au fost salvate cadrele care au picat examenele a fost 100% corect. "Nu s-a făcut nimic incorect!", susţine comisarul şef Nicolae Iancu (foto), cel care a condus instituţia în perioada "blaturilor", demisionar (din motive personale) la scurt timp după înlocuirea ministrului Internelor Traian Igaş de la conducerea PF. O demisie cam bizară, de vreme ce, după numai câteva zile, Iancu a revenit în conducerea instituţiei, ca adjunct pe probleme de logistică!
La rându-i, comisarul şef Marin Bondar, cel care a fost împuternicit pe funcţia de comandă a lui Iancu, neagă posibilitatea ca numirile să se fi făcut pe alte criterii decât cele profesionale. "Selecţia se face în funcţie de experienţa profesională şi pregătirea de specialitate. Există comisii, se întocmesc dosare de evaluare...", spune Bondar, promiţând totuşi că acuzele de favoritism vor fi verificate de o anchetă internă, atât local, cât şi de inspectorii "de la centru". Pentru poliţiştii rămaşi şomeri, cu familii şi datorii de plătit, orice anchetă va fi însă tardivă. Lor le-a rămas, cum spune şi Busuioc, doar convingerea că au picat de fraieri.
DOSAR CLASAT
Cercetat pentru neglijenţă
Actualul şef al ITPF Oradea, comisarul şef Marin Bondar, fost şef adjunct la Sectorul Borş, a fost şi el protagonistul unei anchete interne, chiar în primăvara acestui an. Alături de adjunctul şefului Inspectoratului, comisarul şef Petre Căbulea, Bondar a fost cercetat prealabil pentru neglijenţă în serviciu după ce mai mulţi transportatori au reclamat cozile imense formate la Borş şi Giurgiu din cauza controalelor amănunţite făcute la TIR-uri în cadrul unei acţiuni pe care poliţiştii de frontieră o derulau în colaborare cu Garda Financiară şi cu Poliţia.
În urma verificărilor din cele două puncte, 6 ofiţeri cu funcţii de conducere au fost cercetaţi prealabil "pentru că nu au dispus măsuri eficiente pentru fluidizarea traficului prin cele două puncte de frontieră", iar alţi 12 ofiţeri au fost atenţionaţi cu privire la modul de îndeplinire a atribuţiilor specifice. Între timp, atât Bondar, cât şi Căbulea au fost exoneraţi de orice vină. "Dosarul a fost clasat din lipsă de probe şi, oricum, a fost o eroare. Managementul traficului din Borş nici nu intra în fişa postului meu", se explică Bondar.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.