URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Octombrie 2012, 17:22

Plan de luptă: Localităţile din Zona Metropolitană şi-au stabilit strategia pe 8 ani ca să nu se faulteze reciproc

Plan de luptă: Localităţile din Zona Metropolitană şi-au stabilit strategia pe 8 ani ca să nu se faulteze reciproc TOŢI CA UNUL! Primarii din Zona Metropolitană Oradea au hotărât ca în loc să se concureze reciproc, să se completeze. "Noi, care avem bălţi de pescuit, vom dezvolta turismul de agrement, iar celelalte comune şi-au ales obiectivele în funcţie de oportunităţi", spune Batori Geza (foto), primarul de Borş, cu trimitere la proiectul comunei Oşorhei de a amenaja un centru de energii regenerabile (foto detaliu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O armată fără o strategie este o armată care şi-a planificat înfrângerea. Or, Zona Metropolitană Oradea a fost înfiinţată cu scopul de a se "bate" la victorie! După luni de discuţii, primarii celor 12 localităţi membre au căzut de acord asupra unui plan comun menit să le accelereze dezvoltarea.

"Portofoliul de proiecte a fost construit astfel încât să nu apară suprapuneri, iar obiectivele au fost propuse conform interesului fiecărei comunităţi", spune Ciprian Barna, directorul Zonei Metropolitane Oradea.

Planuri de viitor

06 Ciprian Barna_1.jpgGestionarea unei localităţi, la fel ca a unei gospodării, se face pornind de la nevoile de bază: apă, curent, canalizare, drumuri. Marea provocare o constituie însă obiectivele specifice de care depinde dezvoltarea ulterioară. "Identificarea obiectivelor fiecărei comune în parte a durat 7 luni. Am organizat în fiecare comună mai multe grupuri de lucru: primarul cu consilierii locali şi funcţionarii publici, profesorii cu învăţătorii şi educatorii, oamenii de afaceri cu directorii de firme, poliţiştii cu preoţii şi tot aşa", spune Ciprian Barna (foto), directorul ZMO.

Obiectivele rezultate au fost apoi discutate la nivelul Zonei, pentru a evita situaţiile în care două localităţi vecine s-ar bate pentru aceeaşi investiţie şi ar pierde amândouă sau, mai rău, când un drum construit ca fiind important într-o comună s-ar opri brusc la intrarea în localitatea vecină. "Corelarea investiţiilor într-o strategie comună până în anul 2020 este foarte importantă, pentru că ne dă măsura dezvoltării unitare a întregii zone", spune Barna.

Pariul pe turism

Fiecare comună şi-a pus la bătaie atuurile. Borşul, de exemplu, mizează pe turism. "Avem deja gaz, canalizare şi străzi asfaltate. Acum trebuie să ne întărim economic prin încurajarea turismului de agrement", spune primarul Batori Geza. Comuna a preluat cele 6 hectare de teren ale fostului pichet grăniceresc, cu bălţi de pescuit şi clădiri administrative, şi vrea să le reabiliteze. "Vom transforma clădirile în capacităţi de cazare şi vom amenaja bălţile cu pontoane pentru a atrage pescarii", spune primarul.

Comunele sunt hotărâte să îşi pună în valoare potenţialul turistic astfel încât un vizitator să poată petrece o perioadă cât mai lungă de timp în ZMO. Astfel, Cetariu îşi doreşte un centru de conferinţe şi de agrement în zona lacurilor din Tăutelec, Orşorheiul plănuieşte un centru de cazare în Poiana Narciselor din Alparea, Paleul o tabără de copii în zona Săldăbagiu de Munte, iar Toboliul vrea să reintroducă în circuitul turistic Turnul Ciung.

Aquaparc de Sânmartin

06 Lucian Popus.jpgCea mai mare investiţie în turism o pregăteşte însă comuna Sânmartin. "Vom construi un aquapark pe platoul dintre Băile Felix şi Băile 1 Mai. Proiectul a fost aprobat la Bucureşti deja de trei ani. Dacă până în primăvară nu vin banii, ne apucăm noi de el", spune primarul Lucian Popuş (foto). Primăria a împărţit deja în cinci investiţia totală de 34 milioane de euro şi e hotărâtă ca în primăvară să demareze construcţia primei părţi. "Nu mai aşteptăm după nimeni. Vom investi 9 milioane de euro în bazine şi într-o bază de tratament, apoi vom continua pe măsură ce facem rost de alţi bani", zice Popuş.

Primarul se bazează pe circa 3 milioane de euro pe care le are de primit de la SCT Felix şi pe un credit antamat cu Banca Mondială.

Drum bun!

Dacă Sânmartinul trebuie să îşi atragă vizitatorii, Biharia stă chiar în calea lor. "Biharia este o locaţie excelentă pentru un centru logistic cu depozite şi facilităţi de transport, având în vedere că aici va fi nodul de urcare pe  autostradă", spune Ciprian Barna. În plus, având în vedere tradiţia legumicultorilor din zonă, comuna vizează şi construcţia unui Centru de colectare a produselor agricole. Teoretic, fermierii şi-ar putea vinde aici produsele la un preţ cinstit, fără să mai fie la mâna intermediarilor.

Tot pe infrastructură mizează şi Sântandreiul, care îşi doreşte un drum ocolitor care să treacă printre Girişul de Criş şi Sântandrei, dinspre Oradea. Investiţia ar scoate traficul greu din centrul celor două localităţi, reducând poluarea, şi ar lega direct comunele Toboliu şi Borş, fără a mai ocoli 28 de kilometri prin Oradea. De altfel, Toboliul are un proiect şi mai ambiţios, pentru reabilitarea căii ferate dintre Oradea-Cheresig-Gyomaendrod (Ungaria), aşezând astfel comuna pe o axă ce ar putea sta la baza relansării economice.

Lumină din lumină

Dacă unele comune vor să reducă poluarea prin construcţia de drumuri ocolitoare, altele pariază pe energiile regenerabile. Oşorheiul pregăteşte construirea unui centru de afaceri destinat firmelor de profil. Investiţia, finanţată din fonduri transfrontaliere, se ridică la 700.000 de euro şi vizează ridicarea unei clădiri independente energetic.

Îmbrăcat în celule fotovoltaice, imobilul îşi va asigura singur necesarul de energie electrică şi termică. "Clădirea, unică în această parte a Europei, va avea două etaje şi o sală de conferinţe. Aici se va putea vinde tot ceea ce ţine de energiile regenerabile", zice Ioan Popa, primarul comunei.

Investiţia va fi dublată de proiectul pentru amenajarea unei ferme fotovoltaice pe o suprafaţă de 10 hectare, gândit în colaborare cu un investitor privat. "Noi venim cu terenul, iar asociatul cu investiţia. Dacă ne iese afacerea, comuna va avea curent electric pe gratis atât pentru iluminatul public, cât şi pentru cel al instituţiilor publice", zice Popa. Edilul spune că afacerea nu are de ce să dea greş. Strategia a fost stabilită, calculele au fost făcute, rămâne doar ca proiectul să fie pus în operă. Spre binele comunei, dar şi al întregii zone...


"Trebuie să visăm, pentru că dacă nu visăm nici nu facem nimic. Dacă i-ai fi spus cuiva în urmă cu 10 ani că Borşul va avea parc industrial, gaz la fiecare casă şi toate străzile asfaltate, ţi-ar fi râs în nas. Am visat, ne-am bătut pentru asta şi am reuşit"

Batori Geza, primarul comunei Borş


METROPOLA
251.570
de locuitori număra Zona Metropolitană Oradea, conform evidenţelor din 2010


ORADEA (TOT MAI) MARE
Creştem împreună!

Strategia de dezvoltare a Zonei Metropolitane Oradea pentru următorii 8 ani a fost stabilită în conformitate cu obiectivele municipiului reşedinţă de judeţ. Nava amiral rămâne, deci, Oradea. "Nu există nicăieri în lume zonă metropolitană care să se dezvolte dacă centrul urban nu are succes", spune Ciprian Barna, directorul ZMO.

Pentru a asigura premisele dezvoltării întregii zone, Oradea va pune accent pe atragerea de investitori în cele patru parcuri industriale aflate în diferite stadii de construcţie, aşezarea zonei pe harta capitalului prin relansarea Aeroportului şi creşterea gradului de civilizaţie prin extinderea reţelelor de apă, canalizare şi drumuri. Experienţa a dovedit că buna colaborare generează dezvoltare. Compania de Apă Oradea îşi extinde deja reţelele în localităţile vecine, comuna Borş împreună cu alte 7 localităţi şi-au înfiinţat propriul operator de salubritate, iar Oradea împreună cu Borş şi cu alte 3 comune sunt interesate să pună bazele unei firme de transport unice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
IN TIMPUL SERVICIULUI
POPUSARILOR , ATI PRIMIT SARCINI CHIAR IN TIMPUL SERVICIULUI SA COMENTATI PE BLOGURI.MAI BINE SA VA CONSUMATI ENERGIA VOASTRA IN SLUJBA CETATENILOR CARE VA PLATESC SI PE CARE II IGNORATI CU DESAVARSIRE.DACA TOT SUNTETI LA SERVICIU,SI AVETI DOCUMENTATIA IN FATA,SPUNETI-NE CEVA DESPRE MILIARDELE CARE SE ARUNCA PE GHILEA SI DESPRE SPAGA PE CARE SCRIU ZIARELE CA A LUAT-O POPUS CU PADUREA DE LA HIDISEL(VEZI BIHOREANUL...CINSTE LOR).MAI VEDE LUMEA NU POPUSARILOR...
Postat 29 Octombrie 2012, 10:30 de MIHAI
bai nihai si unu
hai sa o luam metodic. canalizare nu este pentru ca fostul primar si-a bagat boticul prin fondurile de la sapard, si din cauza aia primaria pana in iulie anul trecut nu a avut voie sa acceseze fonduri, iar dupa aia nu a mai avut unde sa depuna proiecte de canalizare. ANL, aici sunt foarte in tema ca am pe cineva care sta acolo. incalzirea si apa calda se asigura prin niste centrale pe motorina, care la cererea oamenilor de acolo sunt oprite, pentru ca ar costa enorm de mult intretinerea. Intreaba-l pe prietenul tau craciun cum a ales centralele alea cand s-au facut blocurile, si mai intreaba-l si cat a primit ca sa le aleaga pe alea. cat despre castigatul alegerilor cu tziganii, cei din sinmartin stim bine cum umbla PNL cu 200 de lei/om la tzigani si cu 500 lei/om la cihei. Si cum s-au cheltuit de catre PNL (bonica si no name-ul laza) aprox 8 miliarde vechi. Oamenii din sinmartin stiu asta si stiu si de \"patimilie tziganilor\" de dupa alegeri, de cand sunt ignorati in primarie.
Postat 29 Octombrie 2012, 09:24 de laurentiu
Esti Bonica?
Mai Mihai, pe tine nu te cheama Bonica cumva, ca ideile cam seamana cu ale baiatului aluia?
Postat 29 Octombrie 2012, 08:22 de Gigi
Adevaratele probleme!
Ar fi foarte multe de facut in satele care apartin de Sanmartin! Apa, canalizare, sosele, trotuare, amenajarea spatiilor verzi de langa drumuri, rezolvarea problemei circulatiei si a pasunatului animalelor, iluminatul public... si abia dupa ce toate astea sunt rezolvate intru totul se poate vorbi despre constructia unui aquapark! Ma intreb de ce platim impozite si taxe daca primarul actual nu e in stare, nu e capabil sa rezolve aceste probleme!
Postat 28 Octombrie 2012, 18:15 de Nicu
@Mihai
Popus a ajuns primar cu sprijinul unui Mihai, iar spre surprinderea noastra tot un Mihai il contesta vehement. Cine are totusi dreptate?
Postat 28 Octombrie 2012, 17:01 de Apolitic.
Popus si Aquaparku' :)
sunt de acord cu ce zice Mihai,numai vrajeala ii de Popus,va face aquapark la pastele cailor, cat despre restul realizarilor lui sa nu mai discutam,porcariile pe care le face el la Sanmartin sunt de domeniul fantasticului!
Postat 28 Octombrie 2012, 16:16 de unu
REPLICA
DRAGA RAUL,TU PROBABIL AI VENIT RECENT DE PRIN SOMALIA SI NU ESTI LA CURENT.SINMARTINUL NU ARE CANALIZARE IN PATRU SATE,NU ARE APA SI CURENT PESTE TOT,LA BLOCURILE ANL( FACUTE DE FOSTUL PRIMAR) NU ESTE APA CALDA SI CALDURA (DOAR DACA ISI PORNESC RESOURILE) SI NU A REUSIT DE NOUA ANI SA REZOLVE SITUATIA. A PIERDUT STRANDUL VENUS CA SA PLATEASCA DATORIILE DE LA SOCIETATILE PRIMARIEI, CAPUSATE DE NEAMURILE LUI.SI AICI VORBIM PROBABIL DE CEA MAI BOGATA COMUNA DIN ROMANIA. POPUS STA IN FIECARE AN PE CATEVA MILIOANE BUNE DE EURO. APROPO,AQUAPARCUL IL PROMITE TOT DE NOUA ANI. CAT SA MAI ASTEPT, INCA DOUAZECI?PENTRU MINE POPUS ESTE UN PERSONAJ PERFECT PRETABIL PT SCHITELE LUI CARAGIALE.ASA CA, RAUL,MAI DOCUMENTEAZATE ,IN CAZUL IN CARE NU ESTI SI TU UN POPUSAR ,CARE SUGI DE LA BUGETUL SINMARTINULUI.O SA VEDETI AQUAPARC LA SINMARTIN CIND VA VETI INTALNI CU POPUS LA BIBLIOTECA.
Postat 28 Octombrie 2012, 12:31 de MIHAI
Sa fim corecti, daca se poate!
Despre ce plan de lupta este vorba? Cu propria neputinta, cu interesele personale, de grup sau de partid? Oricum de interesele localnicilor nu le pasa, iar acest lucru se vede cu ochiul liber.
Postat 28 Octombrie 2012, 11:11 de SAFE
avion
hai sa asfaltam niste strazi si in iosia si in intreg orasul, facem un aeroport si dupa sa vorbim de metropola. ca platim impozit ca in centru si avem noroaie ca pe camp. iar ca sa pleci din tara cu avionul dai mai multi bani pe benzina ca sa ajungi la un aeroport decat costa biletul ln sine. cata vrajeala
Postat 28 Octombrie 2012, 09:50 de avion
Mihai vorbeste prostii
Popus a facut destule pentru comuna noastra mai Mihai. in cazul in care nu ai vazut, iti atrag atentia ca Sinmartinul s-a dezvoltat in ritm accelerat de cand a venit Popus la primarie. Numai ca unii sunteti prea rau intentionati ca sa bagati de seama asta.
Postat 27 Octombrie 2012, 23:21 de Raul
vrajala
DRAGA POPUS,SA STII CA NU TE MAI CRED NICI COPII DE GRDINITA.INTRII IN PENIBIL DIN CE IN CE MAI MULT.MEDIOCRITATEA IN CARE TE SCALZI A FACUT DIN TINE UN PRIMAR INEFICIENT ,CARE A TOCAT BANII SANMARTINULUI SI CARE SI-A ANGAJAT TOATE RUDENIILE PRIN PRIMARIE.MA BUCUR CA SANMARTINENII S-AU MAI DESTEPTAT IAR LA ALEGERI AI CISTIGAT LA LIMITA CU AJUTORUL TIGANILOR IN FATA UNUI TANAR(NO NAME).TE-AM VAZUT IN FATA UNEI SECTII CUM "TE TRECEAU APELE"
Postat 27 Octombrie 2012, 23:02 de MIHAI
Strategie de Tarzan
Dar o strategie privind dispariía latrinelor din zonă, în contextul în care spuneţi că aţi demarat alimentarea cu apă şi canalizarea în toate localităţile componente, nu v-aţi gândit să o puneţi în aplicare şi să lăsaţi poveştile fără rost pentru alte metropole ? Că a face o clădire fotovoltaică sau un popas pentru pescari sau un teren de tras cu arcul sau ... etc, etc ... nu are legătură cu ceea ce înseamnă o strategie de concept, adică creşterea prosperităţii colective şi asigurarea bunăstării individuale a locuitorilor !?!
Postat 27 Octombrie 2012, 18:56 de Carp III
Trotuare!
Si troutare in Rontau cand faceti, ca sa nu mai circule oamenii pe sosea, ca suntem in secolul 21?
Postat 27 Octombrie 2012, 17:29 de Ilie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON