URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
09 Februarie 2012, 08:23

Piramida cu urechi: Centrul de relaţii cu publicul din Primărie, burduşit cu microfoane

Piramida cu urechi: Centrul de relaţii cu publicul din Primărie, burduşit cu microfoane PRIMĂRIA VĂ ASCULTĂ. Cei peste 300.000 de orădeni care au trecut în ultimele 7 luni prin sala de lucru cu publicul a Primăriei au fost filmaţi şi înregistraţi fără măcar să bănuiască. Camerele video puse la vedere pe pereţi sunt dublate de altele, cu microfon, mascate în cutiuţe cu aspect inofensiv puse pe birourile funcţionarilor
Piramida cu urechi: Centrul de relaţii cu publicul din Primărie, burduşit cu microfoane PESTE TOT. Sistemul de monitorizare acoperă toate colţurile piramidei. Pentru că, stând faţă în faţă, e greu să fie filmaţi simultan, vizitatorii sunt urmăriţi de cele 14 camere de pe tavan, iar funcţionarii de cele 27 de camere cu microfon montate pe birou. Mascate în cutiuţe de plastic, tot atâtea microfoane aşteaptă să vă audă păsurile...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Primărie, ca la Judecătorie: orice spui ar putea fi folosit împotriva ta! Dincolo de aspectul aerisit al sălii de lucru cu publicul veghează discret un sistem performant de camere video şi microfoane care, ca-n fimele cu spioni, înregistrează tot ce discută orădenii cu funcţionarii!

"Oamenii nu ştiu că sunt înregistraţi, iar funcţionarii nu le spun. Dacă le-ar spune, probabil că unii cetăţeni le-ar cere să oprească microfonul, or acest lucru le este interzis", a dezvăluit un funcţionar BIHOREANULUI.

Camera cu camere

Cine vrea să rămână în "istorie" să vorbească în Piramidă. Nu-i sigur că o să-l audă zeii, dar până la urechile primarului tot ar ajunge câteva fragmente. Inagurată în iulie anul trecut, sala de relaţii publice reuneşte toate serviciile ce deservesc cetăţenii, de la ghişeele pentru încasarea taxelor până la biroul de urbanism, fapt pentru care piramida atrage zilnic 1.500 de vizitatori. Orădeni pe care Primăria îi ascultă cu atenţie. La propriu!

BIHOREANUL a descoperit că numărul microfoanelor din Piramidă e cel puţin egal cu al birourilor, iar cel al camerelor video e aproape dublu. Nimeni şi nimic nu scapă vigilenţei sistemului de monitorizare. Achiziţionat cu 45.201 de lei, acesta e format din două reţele de camere care se completează reciproc. Pentru monitorizarea de ansamblu a sălii şi urmărirea cu preponderenţă a vizitatorilor, pe tavan şi pereţi au fost montate 14 camere cu microfon încorporat şi cu posibilitate de apropiere a imaginii. Softul permite monitorizarea de la distanţă, efectuarea de poze şi programarea astfel încât să înceapă să înregistreze la apariţia unui eveniment sau după un program prestabilit.

Monitorizarea discuţiilor purtate de funcţionari cu orădenii se face, în schimb, cu ajutorul a 27 de camere "de proximitate". Montate pe fiecare birou, acestea sunt amplasate în cutii de plastic cu aspect inofensiv şi vizează direct funcţionarii. Aparatura are microfon încorporat, care surprinde orice cuvânt al contribuabilului, indiferent că acesta solicită informaţii despre impozitele restante, că expune o situaţie personală sau cere ajutor într-o problemă jenantă. Iar oamenii sunt încurajaţi să se exprime liber prin faptul că nu există nici un afiş care să-i avertizeze că sunt înregistraţi şi că datele sunt stocate cel puţin o săptămână.

Pe marginea legii

Aproape că nu există lege, normă sau cutumă privind dreptul la intimitate care să nu fie încălcată de sistemul de monitorizare. Conform Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, montarea unor astfel de sisteme se face doar de către firme avizate de Poliţie, instruite în mod expres să anunţe prezenţa camerelor video prin afişe. Legea 677/2001 spune că "orice prelucrare de date cu caracter personal poate fi efectuată numai dacă persoana vizată şi-a dat consimţământul".

De aceea magazinele abundă de afişe că sunt monitorizate video, iar operatorii de telefonie îşi anunţă clienţii înainte de iniţierea unei convorbiri că aceasta e înregistrată. Numai clienţii Primăriei nu sunt avertizaţi! De asemenea, legea prevede clar că la datele cu caracter personal au acces doar un număr redus de persoane, supravegheate la rândul lor, în baza unui registru special, care la Primărie nu există!

Dacă montarea camerelor ambientale e reglementată de normativele privind paza şi protecţia bunurilor, putând fi justificată prin faptul că la ghişeele de plată se vehiculează sume importante, montarea microfoanelor e cel puţin discutabilă. Prin simpla interceptare şi stocare a convorbirilor se restrâng drepturile celor monitorizaţi la propria imagine, viaţă privată, inviolabilitatea corespondenţei şi alte libertăţi fundamentale.

În vreme ce, pentru a intercepta discuţiile unui presupus infractor, organele de cercetare penală au nevoie de mandat semnat de judecător, în Primărie asta se întâmplă non-stop şi fără să se ceară nici măcar consimţământul angajaţilor, cu atât mai puţin al vizitatorilor. "Ni s-a spus că o să fim înregistraţi şi atât. Eu nu spun că e neapărat ceva rău, dar nu e deloc plăcut să fii tot timpul filmat, ştiind că cineva îţi ascultă cel mai mic oftat", spune un funcţionar.

Big Brother

Şi monitorizarea chiar se face! O persoană desemnată de primar urmăreşte aleatoriu, câte o jumătate de oră pe zi, înregistrăzile discuţiilor dintre angajaţi şi cetăţeni. "Toată lumea ştie că suntem urmăriţi. Dacă într-o zi funcţionarul are mai puţini oameni la ghişeu, a doua zi primeşte automat sarcini suplimentare, se iau măsuri de reducere a personalului şi tot aşa. Ferească Dumnezeu să spui sau să faci ceva greşit, că te-ai ars!", relatează un salariat.

Doar orădeanul nu ştie ce ştie toată Primăria! Fie şi măcar din bun simţ, dacă nu în virtutea legii, contribuabilii trebuiau avertizaţi, la intrarea în sală, că sunt filmaţi şi mai ales înregistraţi. Dar asta nu se întâmplă. "Dacă îi spui omului că discuţia se înregistrează s-ar putea să-ţi ceară să opreşti microfonul, lucru care ne-a fost interzis", se scuză un funcţionar.

05 Viorel Gavra.jpg"Paşaport" pentru puşcărie 

Situaţia e cu atât mai gravă cu cât discuţiile pot fi folosite în instanţă. "Având în vedere că înregistrările sunt efectuate cu un sistem audio-video autorizat de Poliţie, acestea sunt acceptate de instanţă în cazul unei cercetări penale", spune Viorel Gavra (foto), prim procurorul Parchetului Bihor, care nu consideră deloc abuziv ori nelegal demersul Primăriei.

Mai reţinut, avocatul Mircea Ursuţa spune că ar trebui să existe o limită. "Eu înţeleg că în sala de judecată se înregistrează toate declaraţiile, pentru că trebuie să rămână o dovadă. Dar nu şi în spaţiile de lucru ori pe holuri! Dacă nu de altceva, măcar pentru că mai dă omul un telefon personal şi tu-i înregistrezi discuţia privată cu soţia, copilul, medicul sau un prieten", zice avocatul.

Deşi susţin poziţii în principiu adverse, ambii oameni ai legii cad totuşi de acord asupra unui lucru: Primăria avea obligaţia să-i avertizeze la intrare pe funcţionari, dar mai ales pe orădeni, că sunt înregistraţi. Pentru că orice ieşire i-ar putea costa...

05 Ilie Bolojan_3.jpg"În avantajul colegilor"

Primarul Ilie Bolojan (foto) spune că nu a făcut decât să se inspire din "bunele practici" folosite de firmele private şi de oamenii legii. "În casieriile RCS&RDS sunt înregistrate toate discuţiile, pentru a se vedea dacă angajaţii acordă clientului respectul cuvenit. În SUA, poliţiştii au camere montate în maşini şi microfoane asupra lor, iar înregistrările sunt folosite în instanţă. Iar la graniţa Ungariei cu Ucraina, de când umblă vameşii maghiari cu camere pe umăr, a scăzut contrabanda cu ţigări", argumentează Bolojan.

"Sistemul de monitorizare a fost montat nu pentru a aduce atingere dreptului cetăţeanului la imagine sau intimitate, ci pentru a limita "dreptul" la şpagă. Cine e cinstit şi îşi vede de treabă nu are de ce să se teamă!", spune primarul, care susţine că măsura a fost luată şi pentru a lămuri disputele ce pot apărea între funcţionari şi cetăţeni.

"Sistemul stochează înregistrările vreme de 7 zile, iar orădeanul are la dispoziţie 3 zile pentru a contesta modul în care a fost primit şi servit. În fond, e şi în avantajul colegilor mei, pentru că au existat cazuri în care nu ştiai pe cine să crezi", spune primarul, omiţând însă faptul că cetăţenii nu sunt informaţi prin afişe cu privire la acest drept.

În ce priveşte "discreţia" cu care se fac înregistrările, Bolojan spune că în cel mult o lună se vor monta panouri care să avertizeze că discuţiile sunt înregistrate, dar vrea să comande toate afişele deodată din pricini de... economie. "Deocamdată traversăm o perioadă de optimizare. Se mută birouri, se stabilesc termene-limită pentru eliberarea actelor, se comasează activităţi. Pe la sfârşitul lunii martie, când toate vor fi puse la punct, vom comanda şi panotajul", spune Bolojan. Ca şi cum o coală lipită pe uşă, cu mesajul "Atenţie, se filmează!", ar avea de-a face cu organizarea birourilor.

Până atunci, deci, orădenii ar fi bine să se controleze ce spun în Primărie. Pentru că poate fi folosit împotriva lor. Inclusiv la Tribunal!


FĂRĂ RECLAMAŢII!
Înregistrarea "vorbeşte"

În ciuda numărului mare de orădeni care au intrat în Piramidă în ultimele 7 luni, estimat la circa 300.000 persoane, reclamaţiile depuse la adresa funcţionarilor au scăzut dramatic. "De la deschiderea sălii de lucru cu publicul nu am primit nicio sesizare scrisă", spune Csilla Petri, angajat al Biroului de Presă.

Oficial, înregistrările au fost consultate doar de două ori, în urma unor reclamaţii privind sume de bani încasate. Într-un caz s-a dovedit că funcţionara a înmânat unui cetăţean restul odată cu chitanţa de plată a impozitelor, contrar celor susţinute de respectivul, iar în al doilea că a returnat mai puţini bani din greşeală, în urma verificărilor omul primind suma corectă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Pt Elena
Perfect adevarat atat ceea ce ai spus tu cat si altii de aicea. Ceea ce este mai grav este ca acest primar este mult mai periculos decat Ceausescu.Nu are scrupule absolut deloc , nu face decat sa te calce in picioare impreuna cu toata haita lui de directori toti pusi din comanda lui si care sunt ca niste catelusi care saliveaza la vederea lui.
Postat 06 Martie 2012, 07:23 de AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Nu vrea sa se trezeasca cu "vechi" prieteni
Dupa ce o fosta colaboratoare de a lui a amenintat in presa ca a determinat-o sa se sinucida, BOLO si-a luat masuri: a pus paznic, a bagat banii statului in acest sistem. Calca drepturile omului doar pentru protectia personala.
Postat 12 Februarie 2012, 18:36 de Huda Facariu
supraveghere video ilegala
Ce sa zic ! mai sunt si alte primarii prin apropierea Oradiei care si-au montat camere video, pentru ca de ! trebuie sa aiba si primaru ocupatie cat e ziua de lunga. Probabil e ciudos pe angajati ca mai fac un pic de spaguta acum mai ales cand e criza in floare . Ce sa faci si functionari tre sa traiasca cumva ca doar nu pot trai din 500,600 sau 700 cat primesc ei salar. Inca ceva ! adevarul e ca in ziua de azi cam toti primari cand sunt la primarie se cred un fel de zmei paralei sau ce sa zic boieri pe glia lor privata unde nu se mai tine cont de constitutie ,legi , drepturile omului si in cel mai rau caz de raspunderea lor in fata legilor .Asa ca mai dragi primari ia mai cititi niste almanahe ca la astea va mai pricepeti si voi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 10 Februarie 2012, 15:15 de basel
supraveghere video ilegala
Asa ca mai dragi primari ia mai cititi niste almaCe sa zic ! mai sunt si alte primarii prin apropierea Oradiei care si-au montat camere video, pentru ca de ! trebuie sa aiba si primaru ocupatie cat e ziua de lunga. Probabil e ciudos pe angajati ca mai fac un pic de spaguta acum mai ales cand e criza in floare . Ce sa faci si functionari tre sa traiasca cumva ca doar nu pot trai din 500,600 sau 700 cat primesc ei salar. Inca ceva ! adevarul e ca in ziua de azi cam toti primari cand sunt la primarie se cred un fel de zmei paralei sau ce sa zic boieri pe glia lor privata unde nu se mai tine cont de constitutie ,legi , drepturile omului si in cel mai rau caz de raspunderea lor in fata legilor . nahe ca la astea va mai pricepeti si voi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 10 Februarie 2012, 15:12 de basel
g
ce are bolo cu rds e actionar si acolo?
Postat 10 Februarie 2012, 10:34 de g
g
in wc nu sunt sai vedem curul paros
Postat 10 Februarie 2012, 10:32 de g
vladimire!!!!
mai vladimire draga....oricat de performant e sistemul de urmarire, tu daca intri de 2 ori in piramida....esti calculat ca ....doi oradeni.... asta chiar daca, la cata logica zace in tartacutza ta... tu nu faci nici cat jumatate. Prin urmare, asa se explica de ce sunt 300.000 de oradeni intrati in piramida. In al doilea rand, faptul ca suntem urmariti, inregistrati, etc...nu inteleg de unde atata suparare? Doar noi am vrut, noi am votat, noi suportam. Noroc totusi ca e vara aproape!
Postat 09 Februarie 2012, 23:30 de ariciu
300.000 ?
Domnule Simai, 300.000 de oradeni? E clar ce informatii ne dati. Macar daca ati citi ce va scriu altii
Postat 09 Februarie 2012, 19:49 de vladimir
Asta-i ce-ati vrut
Bolojan ati vrut, Bolojan aveti!
Postat 09 Februarie 2012, 17:41 de Frantul
bolo securistul
bolovane, ti-ai mai dat cu firma-n cap inca o data. lasa ca vezi tu la vot cine pe cine! sau ... nu se stie ... ca la cat de securist esti, o sa montezi camere si in cabinele de vot ...
Postat 09 Februarie 2012, 15:25 de oradean sictirit
comunism
Epoca lui Ceausescu nu s-a terminat este continuata de TOVARASUL Bolojan.
Postat 09 Februarie 2012, 14:32 de ELENA
pe bani cui ?
Multi nu au ce manca, nu au de lucru, nu se pot incalzi, iar primaria investeste in filaj tot din banii contribuabililor. Nu mi se pare corect. Trebuia sa ofere o alternativa, cine nu doreste sa fie spionat sa mearga la un ghiseu fara gadgeturi. Maine poimaine se v-or numara si marunteii din portofele si firele de tigari aflate asupra cetateanului. La Discovery am mai vazut asa ceva, documentar inchisori de maxima siguranta.
Postat 09 Februarie 2012, 11:12 de Om
etete....
Are si bolovanu niste placeri vinovate si voi hop pe el..Se poate?*-Problema nu e spaga ,problema e ca vrea si el parte din ea.....Am sa-i transmit atunci la modul direct Esti un bou!!!!!!!!!!!!!
Postat 09 Februarie 2012, 11:09 de soso
Atentie
Bolojan voyeristul!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Cand va fi de ajuns sa ne spionez. Esti bolnav.
Postat 09 Februarie 2012, 10:43 de Blue
marcell
....aloooo...nu toti ati vrut subtierea "aparatului" birocratic? intreb si io...hi hi hi ...ei, altadata cati oameni trebuiai sa fie angajati sa stea cu urechea lipita de pahar pe un perete? deci...mucles...
Postat 09 Februarie 2012, 10:27 de m
Timpuri noi
Charlie Chaplin a ridiculizat cu maiestrie in filmul "Timpuri noi"reflexele mostenite de la firme de gen "Ochiul&Timpanul".Sigur ca exista limite rationale intre care se justifica implementarea/utilizarea unor tehnici de "imortalizare"cu care, nolens-volens,trebuie sa ne obisnuim.Tot asa de adevarat este ca-i normal ca omul sa invete a reactiona impotriva unor abuzuri.Importanta este cumpatarea ,adica masura.
Postat 09 Februarie 2012, 09:28 de gyorgy tozser
spaga
Bolojan crede ca spaga se da in fata camerelor si microfoanelor? Tot aia care fac bu*ile mari prin birouri fac toate manariile.Spagarii sunt bine pusi in scaunele lor si ei si familiile lor ca si-au asigurat demult locurile pe cand restul....nu stiu ce le rezerva nici macar ziua de maine. Pacat ca asta se intampla sub conducerea unui primar care se vrea cel mai corect...nu e nici o diferenta..toti sunt la fel.
Postat 09 Februarie 2012, 09:26 de angel
si eu, si eu
@aiurel: si eu tot in scris discut! iar acel "lemn tanase"(care si-a schimbat si numele de familie pentru ca suna cam nebunatic)probabil se crede tot la UTC(unde a fost activist de frunte). dar...se poarta(vezi cabinetul mru)
Postat 09 Februarie 2012, 09:09 de dante
Legea te apara daca o cunosti !
Eu ,,discut'' cu primaria/functionarii primariei DOAR in scris ! Asta dupa ce un dobitoc de dir.adj., unul lemn tanase, s-a bagat in seama si mi-a blocat TOATE conturile bancare pt. o amenda de circulatie de 120 de lei,CONTESTATA SI AFLATA PE ROLUL INSTANTEI !!! Pe viitor ma sufla de praf si idiotul si sefii lui, mi-am schimbat rezidenta, mi-am ,,mutat'' masinile...Mai am impozitul pe cocioaba si punct !
Postat 09 Februarie 2012, 09:01 de aiurel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON