URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iulie 2012, 13:51

Pariul cu agricultura: Domeniul care se dovedeşte profitabil pe timp de criză

Pariul cu agricultura: Domeniul care se dovedeşte profitabil pe timp de criză LA MILA CERULUI. La două decenii după desfiinţarea fostelor cooperative agricole dotate cu instalaţii de irigat, fermierii fac bani în funcţie de ploaie. "Anul ăsta sunt producţii foarte mici, din cauza secetei. La grâu, dacă vom recolta 3.500-4.000 kilograme la hectar, va fi foarte bine", spune Dan Corbuţ, patronul Agroind Cauaceu
Pariul cu agricultura: Domeniul care se dovedeşte profitabil pe timp de criză AGRO-UZINA. În plină campanie de recoltare, curtea Agroind din Diosig zumzăie de camioane care poartă grâu de la câmp pentru a fi încărcat cu excavatorul în silozuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agricultura este una din puţinele afaceri "pe plus" în vreme de criză. Dacă la maşini, telefoane sau ţigări românii mai pot renunţa, la mâncare e imposibil!

"Totul este să lucrezi cu cap şi să ai o suprafaţă mare de teren. O fermă trebuie să aibă minim o sută de hectare ca să poţi dezvolta un business. Nu se poate face agricultură pe 2 hectare", spune Dan Corbuţiu, patronul Agroind Cauaceu, cel mai mare producător de sămânţă de grâu din Bihor.

15 Dan Corbutiu.jpgFabrica de grâu

Vremea gospodăriei tradiţionale, în care ţăranul trăia de pe urma unei bucăţi de pământ şi a unei vaci, a trecut. Deloc "folclorice", fermele de astăzi sunt adevărate fabrici în care mişună camioane trase la descărcat, excavatoare şi muncitori care manipulează cântare şi silozuri.

Agricultura modernă este o afacere care, condusă cu dibăcie, poate face profit în ciuda crizei economice. "Dacă ştii să te gospodăreşti, poţi încheia un an nici bun - nici rău cu un profit de 15%-20%, ceea ce pe vremurile astea eu zic că e bine", spune Dan Corbuţiu (foto), patronul Agroind Cauaceu.

Investiţii de milioane

Născut în Diosig, Dan, astăzi în vârstă de 45 de ani, a intrat în afaceri imediat după revoluţie. În 1991 vindea ţăranilor seminţe, îngrăşăminte şi pesticide, în 1996 a cumpărat împreună cu tatăl său fosta secţie Agromec Diosig şi a luat în arendă primele 60 de hectare, iar în 2002 a devenit acţionar principal la fosta fermă de partid Agroind Cauaceu. Preluat ca falimentar, Agroind este acum cel mai mare furnizor de seminţe, îngrăşăminte şi pesticide din judeţ, lucrează peste 3.200 hectare de teren şi are o sută de angajaţi.

De-a lungul anilor, aici s-au făcut investiţii de peste 7 milioane de euro, în depozite şi în parcul de utilaje, iar societatea a ajuns la o capacitate de stocare de 70.000 tone. Cam cât pot căra 2.800 de camioane de mare capacitate! "Avem nevoie de spaţiu de stocare pentru că noi le dăm agricultorilor seminţe şi îngrăşăminte, iar ei ne plătesc la recoltă în produse", explică Dan. Şi, desigur, asta îi permite fermierului să vândă grâul şi porumbul nu imediat după recoltare, ci la câteva luni, când creşte preţul.

Dă, Doamne, ploaie!

Afacerea a crescut treptat. "De-a lungul timpului ne-am extins reţeaua de distribuţie a seminţelor şi îngrăşămintelor, am luat tot mai mult teren în arendă şi am atras peste 3 milioane de euro din fonduri europene, pentru dezvoltarea afacerii", povesteşte fermierul.

Astăzi, Agroind nu mai are dificultăţi de producţie şi stocare. "Problema noastră nu mai este nici tehnologia, nici depozitarea, nici desfacerea, ci apa!", spune Dan. Specialistul spune că în agricultură diferenţa dintre profit şi pierdere e la cheremul naturii, care în 2012 îi va afecta serios profitul. "Probabil vom încheia pe profit, dar va fi un an greu, din cauza secetei. Culturile de soia şi floarea soarelui sunt deja compromise în proporţie de 50%, iar dacă nu plouă săptămâna asta nu vom avea porumb deloc", spune Dan.

Ca să nu mai fie la mila naturii, Agroind a depus un proiect cu finanţare europeană în valoare de jumătate de milion de euro. Din aceşti bani, ferma va cumpăra utilaje pentru irigarea a circa 500 hectare de teren în zona Diosig, făcând astfel ruptura definitivă între agricultura tradiţională dependentă de capriciile naturii şi "afacerea" agricolă modernă, capabilă să reziste inclusiv recesiunii. Pentru că Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă!


MAI PUŢIN
7

la sută este procentul cu care va fi mai mică producţia naţională de cereale faţă de 2011


VEDETA ECONOMIEI
E vremea fermierilor!

Specialiştii apreciază că agricultura va da, în 2012, o gură de oxigen economiei româneşti, pentru al doilea an consecutiv. Industria va cunoaşte o evoluţie negativă ca urmare a reducerii cererii externe iar construcţiile şi comerţul ar putea cunoaşte o uşoară creştere doar prin absorbţia de fonduri europene şi reîntregirea salariilor bugetarilor. Anul trecut agricultura a adus în economie circa 19 miliarde euro, fiind unul dintre sectoarele care au contribuit efectiv la creşterea economică de 2,4%.

Deşi, după seceta din toamna trecută, recolta naţională de grâu este estimată la circa 6,1 milioane tone, cu 15% mai puţin decât în 2011, scăderea nu va fi resimţită efectiv, datorită scumpirii grâului pe fondul creşterii cererii internaţionale. "Orzul s-a vândut anul acesta cu 160-165 euro pe tonă, iar preţul în 2011 a fost undeva la 140-150 euro pe tonă. La fel va fi şi la grâu. Acum, în plină campanie de recoltare, preţurile sunt la nivelul de 160 euro pe tonă, cu perspectivă de creştere la 180 euro pe tonă", a declarat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
In sfarsit un articol de citit!
Respect si deosebita consideratie pentru Dan Corbut si toti colegii lui de breasla care fac agricultura bazata pe performanta productiva, calitate si profit.
Postat 15 Iulie 2012, 11:06 de SAFE
dan oradeanu'
Jos palaria! Felicitari domnului Corbuţiu!
Postat 14 Iulie 2012, 20:21 de no
AM PRETENTII DE LA BIHORENIII MEI
Cred ca bihorenii mei isi vor da seama ca nu influentele Rominicii sunt bune ci cele vestice, Preluati formele VESTICILOR de organizare ca harnici sunteti si rezultatele vor aparea imediat .SPOR LA TREABA.
Postat 14 Iulie 2012, 19:54 de TEUTONUL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON