URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Februarie 2013, 17:10

Pământul la control! Primăria încheie scandalul impozitării terenurilor agricole prin verificări pe teren

Pământul la control! Primăria încheie scandalul impozitării terenurilor agricole prin verificări pe teren FALS ÎN ACTE. Edilii sunt convinşi că verificarea categoriei de folosinţă a "terenurilor agricole" din Oradea va scoate la iveală declaraţii în fals făcute de topografi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria vrea să pună capăt scandalului terenurilor agricole intravilane prin verificarea tuturor amplasamentelor. Cei 5.800 de orădeni proprietari de terenuri agricole vor avea la dispoziţie 5 luni pentru a obţine adeverinţă de la Primărie că încadrarea declarată corespunde realităţii din teren.

Topografii care au înscris în mod eronat terenuri construibile la categoria arabil pentru ca proprietarii să datoreze impozite de 30 de ori mai mici se vor alege cu plângeri penale pentru fals şi uz de fals.

350 de reclamaţii

Toate terenurile intravilane declarate ca agricole vor fi verificate, prin confruntarea declaraţiilor făcute de proprietari cu realitatea din teren. Primăria s-a ales cu peste 350 de reclamaţii după ce începând din 2013 a taxat din oficiu suprafeţele intravilane mai mari de 850 mp ca teren aferent construcţiei pentru minim 850 mp, indiferent de categoria declarată de proprietar la Cartea Funciară.

Măsura, care a majorat în unele cazuri şi de 30 de ori impozitele datorate, afectează 5.800 de proprietari de terenuri declarate ca agricole. Spre exemplu, dacă 850 mp de teren agricol se impozitează cu 12 lei pe an, pentru aceeaşi suprafaţă declarată ca şi curţi construcţii în zona D se plăteşte 170 lei, iar suma urcă la 370 lei pentru zona C, 510 lei în B şi 680 lei în zona A.

Vine controlul!

09 Eduard Florea.jpgPentru a pune capăt valului de reclamaţii, Primăria a elaborat un proiect conform căruia proprietarii acestor terenuri vor avea la dispoziţie 5 luni, până la 31 iulie 2013, pentru a face demersuri pe lângă municipalitate în vederea obţinerii unei adeverinţe care să ateste regimul de construibilitate a parcelelor deţinute. "Va exista un moment zero al registrului agricol, în care vor fi verificate toate terenurile declarate cu alte destinaţii decât construibil, pentru că actualele schiţe nu sunt conforme cu realitatea", a declarat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Pentru obţinerea acestei adeverinţe solicitanţii vor trebui să depună la Compartimentul Arhitect Şef o cerere tip, însoţită de o copie după extrasul CF şi orice alte documente relevante pentru identificarea terenului. "Pentru ca deţinătorii să nu fie supuşi unor costuri suplimentare nu e obligatoriu ca extrasul CF să fie actualizat. Acesta ne trebuie doar pentru a vedea unde este parcela", a spus directorul.

În baza documentelor depuse, funcţionarii vor identifica terenul pe ortofotoplanurile existente la Primărie, realizate în 2009 prin tehnici de fotografiere aeriană. În cazul în care el este ocupat de construcţii dar proprietarul a declarat la depunerea cererii tip doar o suprafaţă mică de teren ca şi curţi construcţii, acesta va fi verificat în teren. Ulterior, sumele neîncasate de bugetul local ca urmare a încadrării eronate a terenului vor fi impuse retroactiv pe o perioadă de 5 ani.

Este sau nu loc de casă?

Lipsa construcţiilor nu înseamnă automat că terenul va fi impozitat ca agricol. "Amplasamentul va fi confruntat cu prevederile din Planul Urbanistic General şi cu Planul Urbanistic Zonal. Dacă pe acea parcelă proprietarul a cerut Autorizaţie de Construcţie sau a făcut un PUZ, terenul nu mai este agricol, ci loc de casă, aşa că va fi impozitat ca atare", spune Eduard Florea. În schimb, terenurile pentru care nu s-au făcut demersuri în vederea construirii vor fi impozitate conform categoriei declarate de proprietar.

Rezultatele verificărilor vor fi comunicate concomitent cu Registrul Agricol pentru a face cuvenitele modificări, cu Direcţia Economică pentru a stabili impozitarea, respectiv cu proprietarul terenului pentru a şti cât are de plătit. În cazul în care cel din urmă îşi va achita integral impozitul stabilit înainte de 30 septembrie, va beneficia de bonificaţia de 10%.

"Îi vom reclama!"

Primarul Ilie Bolojan spune că, în mod surprinzător, în actele municipalităţii doar o treime din suprafaţa oraşului apare ca teren construibil, diferenţa fiind terenuri arabile, păşuni, livezi şi altele. Acest lucru a fost posibil pentru că încadrarea terenului o face topograful la cererea proprietarului, tentat, în lipsa unei verificări, să declare categoria mai avantajoasă fiscal.

"Pentru toţi topografii pe care îi prindem că au declarat terenuri agricole, iar acest fapt nu corespunde realităţii, vom avea dovada clară a infracţiunilor de fals şi uz de fals. Îi vom reclama şi vom cere aplicarea legii. Dacă ai făcut falsuri nu mai ai dreptul să faci alte schiţe", consideră Bolojan. Reprezentanţii municipalităţii subliniază că noua încadrare nu înseamnă o majorare a impozitelor pe terenuri, ci o impozitare corectă a acestora, conform realităţilor din teren.

La alţii e lege

Până una, alta, propunerile vor fi supuse săptămâna aceasta Consiliului Local pentru a lua forma unui normativ. Modalitatea de impozitare este inspirată dintr-o hotărâre similară aplicată la Târgu Mureş încă din anul 2010, care prevede impozitarea terenurilor în conformitate cu Planul de Urbanism General şi Planul de Urbanism Zonal.

Deşi, la fel ca în cazul Oradiei, hotărârea a fost contestată, Primăria Târgu Mureş a câştigat toate procesele care i-au fost intentate de contribuabilii nemulţumiţi. Aşadar, precedent există...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
inca ceva
Mai e o chestiune: codul fiscal vorbeste de terenuri "CU" constructii. Mare atentie la aceasta particula care face inutila discutia despre PUZ - uri! Candva, la facultatea de drept se dadea exam din gramatica limbii romane. Asta pentru ca are o importanta deosebita. Asa ca nu va temeti de nastrusnicii portarei fara minte! Si va mai atrag atentia la un lucru. Evident tot din lege: art. 1 alin 3 din codul fiscal: "În materie fiscală, dispoziţiile prezentului cod prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative, în caz de conflict între acestea aplicându-se dispoziţiile Codului fiscal.". Mai e ceva neclar?
Postat 01 Martie 2013, 14:16 de dfc
nu va fie teama!
Nu va fie teama! Sa controleze. Nu vor sa inteleaga si pace ca in Codul fiscal exista reglementata categoria de teren "arabil intravilan cu alta destinatie de cat cea de curti cu constructii". nu are treaba faptul ca terenul e intravilan. Miza lor e tratarea acestor terenuri ca si curti constructii. Degeaba pun presiune pe topografi. Nu fac decat o alta ilegalitate. Topografii au regulile clare dupa care stabilesc categoria de folosinta, constatand-o in teren. In ultima vreme autoritatile au capatat o ura fata de contribuabili de nedescris. Prieteni dati legi ca ne jupuiti si faceti asta. Deocamdata respectatile pe cele care sunt in vigoare. P.S. La Alesd primarul si consilierii sai refuza in mod arbitral si ilegal sa acorde bonificatia la plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri, terenuri si mijloace de transport pentru persoanele juridice. Asta da democratie!
Postat 01 Martie 2013, 13:15 de dfc
BOLOJAN si ALESII LUI de PUPIN....ISTI
Eduard,constat ca iti prieste atat functia cat si preocuparile legate de \" evaziunea fiscala produsa \"de oradenii care au oarece pamant in intravilanul ALESILOR LOR. In numai cateva luni, ai inceput sa faci FALCUTE la obrajorii tai de oradean parvenit. In alte tari ale Uniunii Europene,aceasta TAXA PE TEREN se achita o singura data - la vanzarea sau cumpararea terenului - cata neobrazare la oradenii astia, chiaburi in adevarat sens al cuvantului. Dar de cs nu cautati voi evaziunea fiscala acolo la voi in institutia Primariei,aranjamentele \" pe la spate \" ale dn-ei LIPOVEANU,,ale Procurorilor mafioti,ale Politistilor care acopera acivitatile interlopilor, spaga data de agentii economici pilosi celor de la Mediu,Primarie,........... oradeanul de rand este principalul vinovat ,pentru toata aceasta stare de fapt ....... pentru ca ESTE TOLERANT Si BUN PLATNIC(adica PROST ) -vorba dl-ului vice Muresan Ovidiu,altul cu FALCUTE crescute in cateva lini.Voi nu aveti nici un Dumnezeu..............dar nu va fie friCA,CA factura o sa va vina si voua !!
Postat 28 Februarie 2013, 23:12 de xyz-q
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON