URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Noiembrie 2013, 07:41

Pădurea betonată: Liziera pădurii din Felix, defrişată pentru a face loc unor noi pensiuni

Pădurea betonată: Liziera pădurii din Felix, defrişată pentru a face loc unor noi pensiuni PAS CU PAS. În nici 10 ani, liziera şoselei ce străbate Băile Felix a fost decimată pentru a face loc pensiunilor. Dinspre Oradea către Hidişel a apărut întâi Noblesse (foto stânga), acum se ridică o alta la 300 de metri mai sus (foto dreapta), iar între ele se pregăteşte şantierul unei a treia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După vlăguirea izvoarelor termale din Băile 1 Mai, se duce şi pădurea din marginea Băilor Felix. Sub ochii autorităţilor, liziera forestieră, şi aşa modestă, dispare pentru a face loc unor construcţii din beton înghesuite una într-alta.

Dezmăţul ecologic şi urbanistic are loc după o schemă pe cât de primitivă, pe tot atât de eficientă: Comisia funciară din Sânmartin a împroprietărit câţiva localnici pe fâşia de pădure, trecută în acte ca teren arabil, după care aceştia îşi defrişează parcelele şi le vând unor investitori ce sluţesc staţiunea. Culmea, cu documente (aproape) în regulă.

"Fără defrişare"

Cu 3-4 ani în urmă, la baza dâmbului din marginea Băilor Felix, unde drumul suie dinspre Oradea către Hidişel, a apărut pensiunea Noblesse, prima construcţie ce micşora liziera de pădure. În capătul opus, la ieşirea din staţiune, fusese rasă, înainte, o altă halcă, pentru pensiunea fostei secretare a Consiliului Local Sânmartin, Livia Bara.

Abia s-au obişnuit oamenii locului, orădenii şi turiştii cu peisajul astfel ciopârţit că, mai nou, a fost distrusă o altă parcelă de pădure. Paradoxul e că proprietarul, un afacerist din Bucureşti, are toate actele în regulă. Szocs Constantin a primit în luna martie de la Inspectoratul pentru Regim Silvic şi Vânătoare Oradea o decizie pentru "scoaterea definitivă din fondul forestier naţional" a 0,16 hectare, "pentru realizarea obiectivului casă cu funcţiuni de cazare turistică". "Se aprobă fără defrişare", zicea decizia ITRSV.

Tranzacţii

Şi, totuşi, nu există om care să fi trecut măcar o dată prin zonă şi să nu ştie că locul ocupat de noua construcţie fusese plin de copaci.

05 Ionut Coras1.jpg"Am analizat cererea proprietarului, care era revoltat că nu primise de la Primăria Sânmartin autorizaţia de construcţie cerută iniţial pentru o locuinţă familială. I-am explicat că terenul figura în fondul forestier şi că trebuia scos din circuitul silvic. Tot potrivit Codului Silvic, trebuia să schimbe încadrarea construcţiei, ceea ce a şi făcut, cerând apoi acordul pentru o casă cu funcţiuni turistice", spune şeful ITRSV, Ionuţ Coraş (foto). Szocs s-a conformat, îndeplinind încă o condiţie: a cedat la schimb 1,2 hectare în Tăşad, pentru a fi împădurite şi introduse în fondul forestier, drept compensaţie. Apoi a bifat ultima formalitate: scoaterea autorizaţiei de construcţie de la Primărie.

Cum se explică, însă, că în actul de scoatere a terenului din circuitul forestier scrie negru pe alb "fără defrişare", asta deşi locul fusese acoperit de copaci? O spune tot şeful ITRSV: "Astă-primăvară, când am dat decizia, parcela nu mai avea vegetaţie forestieră!".

Vina nimănui, dar a tuturora

Dacă ar fi să judece cineva doar pe hârtii, ar crede că totul e OK. Dar chiar felul în care acestea au fost întocmite arată că instituţiile statului sunt părtaşe la dispariţia pădurii.

Concluzia reiese verificând actele către anii din urmă. Szocs Constantin a cumpărat terenul în 2012 de la un localnic, Alexandru Stan, reîmproprietărit taman aici de Comisia funciară, astfel că afaceristul bucureştean trece drept cumpărător de bună-credinţă. Mai mult, Cartea Funciară consemna terenul ca fiind "intravilan arabil". Faptul că, în realitate, era pădure a fost "rezolvat" de primul proprietar, care l-a defrişat fără a fi sancţionat de ITRSV. De ce? Coraş explică, din nou: "Nu s-au făcut verificări pe teren decât în martie, când vegetaţia forestieră nu mai exista".

Dacă însă defrişarea era descoperită la timp, proprietarul putea fi obligat să readucă parcela la starea iniţială, prin replantare. Nu s-a întâmplat aşa pentru că evidenţele Primăriei, ale Cadastrului şi ale ITRSV nu sunt sincronizate. Ca urmare, comisia funciară restituie "terenuri arabile" în pădure, copacii sunt doborâţi pentru că pădurarii habar nu au, iar la final autorităţile locale şi cele silvice legalizează, practic, şirul de ilegalităţi. Totul, fără a putea fi trase la răspundere.

Încă una

Ca şi cum pensiunile deja ridicate pe liziera pădurii nu ar fi destule, între Noblesse şi "casa cu funcţiuni turistice" a lui Szocs va răsări încă un "hotel-restaurant cu bază sportivă", pe un teren de 0,2 hectare pe care alţi doi localnici, Constantin Ciuta şi Stelian Burcă, l-au primit de la Comisia de fond funciar, iar ITRSV l-a scos din circuitul forestier încă din anul 2006.

Edificiul se va adăuga unui peisaj tot mai sterp, căci din suprafaţa de 8 hectare, cât avea păduricea până în 1990, a dispărut aproape un sfert. Iar alţi investitori, la fel de orientaţi, se pregătesc de noi construcţii. Încă neştiuţi, dar cu siguranţă blindaţi tot cu acte în regulă, ştampilate şi parafate de cei care ar trebui să vadă, să oprească şi să sancţioneze vandalismul ecologic şi urbanistic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
circ
asta inseamna si vanzarea terenurilor catre straini. fiecare face ce-i trece prin cap fara sa-i pese, pt ca e 'proprietar'
Postat 22 Noiembrie 2013, 16:15 de nail
defrisarile
la cei cu bani nu mai are nimeni curaju sa le faca ceva,toti iau mita de la toate institutiile bani bani bani baga bani\"nu trebuie sa fim invidiosi daca noi nu putem la an\legeri fiti mai atenti astai tot.
Postat 22 Noiembrie 2013, 12:43 de turistul
ce-a mai mizerabila comuna din bihor
mizerie peste tot,lipsa un trotuar intre sinmartin si felix,circula turisti pe carosabil si prin sant,masini parcate pe drumul national s i blocheaza circulatia ,rusine administratiei de la sinmartin ...
Postat 21 Noiembrie 2013, 19:33 de nelu
demolari
sa se demoleze
Postat 21 Noiembrie 2013, 17:07 de geo
EDILUL
Despre POPUS NIMIC?
Postat 21 Noiembrie 2013, 13:44 de UNUL DIN URBE
PREA TARZIU
SA NU UITAM CA ACEA PADURICE A FOST CREATA CA O PERDEA DE PROTECTIE PENTRU STATIUNEA FELIX. O SA VEDEM LA IARNA CAND O SA VISCOLEASCA CU ZAPADA PRIN TOATA STATIUNEA. CRED CA SUNTEM SETATI PE DISTRUGERE. PACAT.
Postat 21 Noiembrie 2013, 13:01 de VYO
Dar ce vreti acuma de la Popus, ca betonul e simbolul urbanizarii
Ca si Anton caruia ii torni in kur beton si el tot mai vrea. Cred ca nu exista padurar in tara asta care sa nu viseze ca prosperitatea e pe baza de beton.
Postat 21 Noiembrie 2013, 11:32 de Love
Pensiuni
ITRSV este jalnic, o gramada de incompetenti care chiar nu isi au rostul. Sunt mancatori de bani, si de pagi, cum dracu' sa spui ca tu nu ai verificat inainte? Si pedeapsa era sa replanteze acel teren, adica eu tai o padure si tot ce trebuie sa facem, e doar s-o replantam, nu platim amenzi, dosare penale nimic, fratilor ce mai asteptati? Ceva crengi de pus in pamant se gaseste. Aceasta institutie este doar degeaba!
Postat 21 Noiembrie 2013, 10:17 de juji
adevarul
decat sa se incalzeasca tiganii din cordau si imprejurimi cu defrisari tot ilegale , mai bine plateasca investitorii niste taxe si impozite , oricum la noi ca in vestul salbatic .
Postat 21 Noiembrie 2013, 08:26 de zeus
Investitiile absurdului
Oameni asa zis de afaceri investesc in betoane fara rost, spun asta pentru ca la ce vremuri traim acesti indivizi sunt total rupti de realitate. da o fi Felixul o statiune atractiva dar sa nu exageram, potentialul ei maxim a cam fost atins si nu vad de unde sa mai apara turisti in viitor mai ales ca de la anu vine potopul scumpirilor in lant simpla scumpire a carburantilor ii va face pe cei ce veneau din Cluj, Bistrita etc sa stea pe ganduri in a veni in Felix. Aceste investitii magalomane o sa ocupe spatiul degeaba si vor strica farmecul statiunii sa nu mai spun de afectarea mediului. Nimeni nu vine in Felix sa vada betoanele lor asta e clar. acest lucru imi aminteste de Grecia unde am fost recent si stau pensiunile parasite pe malul marii la gramada nu le vrea nimeni, betoane peste betoane care strica aspectul plajelor si al statiunilor saracite de criza. Ceea ce construiesc se va transforma intr-o casa de nunti de fite ca si cele din jur si vor ave maxim 5 nunti pe an si se vor tara sa supravietuiasca asta daca vor reusi. Pacat ca ne freaca nervul optic cu betoanele lor....
Postat 21 Noiembrie 2013, 08:14 de Bogdan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON