URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Octombrie 2012, 11:07

Ovidiu Mureşan, viceprimar de Oradea: "În viaţă nu totul se rezumă la bani"

Ovidiu Mureşan, viceprimar de Oradea: "În viaţă nu totul se rezumă la bani" LA MAI MARE? Ovidiu Mureşan (foto) ar putea fi una dintre candidaturile surpriză ale PSD Oradea la alegerile parlamentare din decembrie. "Nu exclud o eventuală discuţie legată de acest subiect", spune viceprimarul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Oradea, Ovidiu Mureşan a fost pe rând simplu executant, lider de sindicat, iar apoi director comercial pentru abonaţi casnici al Romtelecom Bihor, poziţie de pe care avea să ţină piept concurenţei RDS&RCS în chiar fieful ei.

Membru PSD din 2001, şi-a câştigat în vară cel de-a doilea mandat consecutiv de consilier local, iar în mai, după instalarea lui Claudiu Pop ca prefect, a devenit preşedintele interimar al organizaţiei municipale a partidului. Din iunie este viceprimar al Oradiei, răspunzând în principal de banii şi imobilele oraşului. Mureşan e căsătorit şi are doi băieţi, de care se ocupă în puţinul timp lăsat liber de Primărie şi politică...

La Romtelecom câştiga mai mult

- Ce v-a determinat să vă suspendaţi din funcţia de la Romtelecom Bihor în favoarea celei de viceprimar?

- Provocarea care o reprezintă funcţia de viceprimar. Am considerat că experienţa acumulată într-o companie multinaţională şi rezultatele obţinute pot fi transpuse în administraţia locală. Doresc să le ofer orădenilor un alt model de viceprimar, unul pentru care rezultatele contează.

- Cât aţi pierdut la salariu şi cum "amortizaţi" diferenţa?

- În viaţă nu totul se rezumă la bani. Important e modul de gospodărire a bugetului familiei, iar acesta s-a diminuat destul de mult având în vedere că acum câştig cam 75% din cât luam la Romtelecom. Nu se pune problema de "amortizări". Am făcut câteva sacrificii, fără a afecta educaţia copiilor, dar familia m-a înţeles şi mă sprijină.

- Se pot lua măsuri social-democrate, de protecţie socială, într-o primărie condusă de un liberal? Şi care ar fi acestea?

- Se pot lua. Protecţia socială nu ţine cont de culoare politică. Suntem aici să administrăm oraşul pentru oameni, să răspundem nevoilor şi dorinţelor lor. Am colaborat cu primarul Ilie Bolojan încă din mandatul trecut, înainte de formarea USL, când proiecte de hotărâri propuse de noi în acest domeniu au fost puse în practică. Măsurile de protecţie socială nu trebuie înţelese doar în sensul strict al unor ajutoare băneşti sau materiale. Centrele sociale şi sprijinirea agenţilor economici care asigură locuri de muncă sunt măsuri care rezolvă problemele sociale într-un mod fundamental. Prefer măsurile care învaţă persoanele nevoiaşe să se întreţină, nu doar să le întreţinem.

"USL va rezista"

- Totuşi, nu vi se pare antagonistă alianţa PSD-PNL? Cât credeţi că va rezista USL?

- Nu, nici pe departe. Această alianţă a fost creată pentru a scăpa România de un regim dictatorial, ale cărui valori sunt hoţia, intimidarea şi corupţia. De când a fost creat USL propagandiştii băsişti i-au tot cântat prohodul. Dar a rezistat şi va rezista în continuare cel puţin un ciclu electoral. Am demonstrat trăinicia acestei construcţii la alegerile locale. Scorul obţinut a confirmat că românii sunt de acord cu această alianţă, o sprijină şi văd în ea singura variantă pentru a conduce România.

- La preluarea mandatului aţi promis vă veţi susţine construirea unor azile de bătrâni din bugetul local. Câţi bani înseamnă asta şi unde vor fi ridicate?

- Într-adevăr, ne-am angajat la construirea unui azil pentru bătrâni, dar nu am spus că va fi doar cu bani din bugetul local. Studiem şi varianta unui parteneriat public-privat şi pe cea a accesării de fonduri europene. Am discutat cu colegii de la Administraţia Imobiliară şi am identificat două locaţii posibile: una pe strada Mierlei, alta pe Ioan Budai Deleanu. Modul de administrare se va decide după ce vom şti soluţia de finanţare aleasă.

- Aţi anunţat că anul acesta Primăria va trimite notificări orădenilor care nu au asigurări obligatorii ale locuinţelor. Vi se pare normal să plătim pentru catastrofe precum cutremure şi inundaţii, la care Oradea nu e expusă?

- Cadrul legal care reglementează asigurarea obligatorie are la bază principiul solidarităţii tuturor proprietarilor de imobile, indiferent unde se află ele. Din aceste considerente asigurarea mi se pare firească, chiar dacă locuim în Oradea. Din păcate, însă, modul în care legea a fost concepută şi aplicată e tipic românesc. Maniera în care lucrează firmele de asigurări trebuie îmbunătăţită, astfel încât cetăţenii să nu piardă timp cu birocraţia.

Impozite majorate cu 16%

- Pe lângă problemele sociale, sunteţi responsabil şi de Direcţia Economică, iar una din priorităţile asumate la preluarea mandatului a fost creşterea gradului de încasare a impozitelor şi taxelor. Cum veţi proceda?

- Creşterea veniturilor proprii este vitală. Din impozitele şi taxele locale se acoperă cheltuielile instituţiilor, subvenţiile pentru transportul public şi energia termică, se plăteşte datoriei publice, se cofinanţează proiectele europene şi investiţiile. Mi-am propus trei direcţii principale: un management bazat pe performanţe, permanentizarea măsurilor de executare silită prin intensificarea măsurilor de poprire a conturilor bancare, sechestre şi valorificări de bunuri ale debitorilor restanţi şi, nu în ultimul rând, stimularea agenţilor economici care investesc şi creează locuri de muncă în Oradea.

- În octombrie trebuie să intre în dezbatere fiscalitatea locală pe 2013. Să ne aşteptăm la o majorare?

- Trebuie făcută distincţia între cele două niveluri de decizie privind impozitele şi taxele locale: autorităţile centrale, prin Parlament şi Guvern, respectiv Consiliul local. Potrivit Codului Fiscal, în 2013 taxele trebuie indexate cu indicele cumulat al inflaţiei pe ultimii 3 ani. Această majorare cu 16% apare într-un proiect de Hotărâre de Guvern. Prin urmare, decizia stabilirii fiscalităţii locale e la nivel central. Faţă de acest nivel competenţa autorităţilor locale e limitată la o eventuală majorare cu până la 20%, iar noi vom recurge la majorări doar în cazul apariţiei unor inechităţi. Spre exemplu, reducerea diferenţelor semnificative între impozitele pe terenurile intravilane în funcţie de categoria de folosinţă.

Creditul necesar

- Cum răspundeţi Coaliţiei Rogerius, care se opune contractării de către municipalitate a unui credit pentru cofinanţarea proiectelor de dezvoltare cu fonduri europene?

 - Voturile obţinute de USL la alegerile locale sunt cel mai bun argument. În campanie ne-am prezentat oferta electorală, orădenii au apreciat-o şi ne-au votat. Unul dintre punctele importante ale acestei oferte este atragerea de fonduri europene. Fără acest credit pierdem finanţări ale unor proiecte vitale pentru oraş, care pot crea locuri de muncă şi vor ajuta la dezvoltarea economiei locale. Atragem fonduri de la UE de trei ori mai mari decât valoarea creditului.

- Tot Coaliţia Rogerius vă acuză de duplicitate pentru că la dezbaterea despre termoficare din martie aţi acceptat regândirea soluţiei pe gaz, iar după trei ore aţi votat în Consiliul Local strategia în forma propusă de primar.

- Nu este duplicitate, pentru că nu eu am cerut regândirea soluţiei pe gaz. Dacă ţineţi minte, în mandatul anterior am depus împreună cu colegii un proiect de hotărare care prevedea păstrarea în conservare a unui cazan pe cărbune, pentru a avea şi o soluţie de rezervă.

- În calitate de coordonator al Administraţiei Imobiliare, cum vedeţi posibilă reabilitarea clădirilor din zona centrală, în vederea relansării turismului?

- Lucrăm la un regulament ce prevede ajutoare financiare pentru orădenii care vor să-şi reabiliteze faţadele exterioare şi nu au bani. Noi vom suporta costurile cu proiectarea, după care îi vom finanţa pentru execuţia lucrărilor printr-o creditare pe 5 ani fără dobânzi.

"Politica e un joc de echipă"

- Aţi preluat conducerea PSD Oradea de la actualul prefect Claudiu Pop. Veţi păstra funcţia şi după ce acesta va reveni în partid sau i-o veţi "retroceda"? Şi ce faceţi, concret, ca lider al organizaţiei municipale?

- Funcţia de preşedinte al PSD Oradea nu este una ereditară sau transmisibilă. Cei care aleg preşedintele sunt membrii PSD Oradea. Sunt preşedinte interimar datorită votului şi încrederii colegilor mei din Comitetul Executiv. Mai importantă decât funcţia în sine este echipa din care fac parte, fiindcă pentru mine politica e un joc de echipă. Concret vorbind, coordonez activitatea curentă a organizaţiei, fapt ce presupune atât participarea la acţiunile celor 50 de organizaţii de cartier, cât şi pregătirea precampaniei şi campaniei pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.

 - Vă implicaţi în selectarea pesediştilor care vor candida la Parlament pe colegiile din Oradea şi cum? Veţi garanta pentru ei?

- Mă voi implica alături de domnul preşedinte Ioan Mang în evaluarea şi desemnarea candidaţilor şi, împreună cu colegii, vom propune oamenii cu cele mai mari şanse să câştige. Până acum, un candidat cert pentru unul dintre colegiile din Oradea este doamna deputat Sonia Drăghici, care a dovedit că merită sprijinul organizaţiei municipale pentru încă un mandat. Ceilalţi candidaţi vor fi cunoscuţi probabil în cursul acestei săptămâni, astfel ca până la 1 octombrie Biroul Judeţean să poată face nominalizările.

- Cât de sus vă propuneţi să ajungeţi în cariera politică şi cea administrativă?

- Nu mi-am stabilit o limită. Cât mai sus posibil.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Ilie Bolojan: vizionar, hotărât, perseverent

Mircea Mălan: dedicat, ambiţios, echilibrat

Ioan Mang: lider, diplomat, profesionist

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
invidiosilor
Indiviosilor nu vorbiti doar asa sa va aflati in treaba..Omul acesta chiar a facut pentru Oradea nu ca si altii! Sunteti niste nemernici toti acestia care comentati asa aiurea in tranvai.Iar de fizicul acestui om nu trebuie sa va legati,pentru ca toti suntem asa cum ne lasam Dumnezeu!
Postat 12 Octombrie 2012, 22:21 de Anonim
replica la articol
HOTUL striga hotii! Cine asta Obezul Muresan Ovidiu ?DA!DA! :))=))Am mai scris pe forumul Bihoreanul faptele penale ale consilierului local PSD Ovidiu Muresan Obezul ,si o sa le mai scriu ca sa le cunoasca toti oradenii sa vada si sa cunoasca ce om este !:))=))Multe multe minciuni scrise ca si adevar in articolul acesta reclama .1)faptele penale si intelegerea tacita cu primarul PeNaL Bolojan Ilie privind demolarea unor imobile ale AIO.2) pupat in bot Bolojan si Obezul in noaptea presedintelui Geoana!:))=))3) un singur vot contra in consiliul local era de ajuns ca sa nu se majoreze gigacaloria cu 30 %,astai social democrat?RUSINE Obezule Muresan! :))=)) 4)Senatorul PSD Ioan Mang PLAGIATORUL le-a impus votul pro majorare gigacaloriei cu 30% in consiliullocal oradean ca sa nu strice relatiile din alianta USL cu primarul Bolojan Ilie(Da-o drecului daca asta-i social democratie pe spatele locuitorilor din Oradea!:))= Cind au venit in Bihor cei din Bucale de la organizatia centrala PSD Vasile Dragnea si Valeriu Zgonea le-a reprosat ca faptele lor nu sunt social democrate pentru oradenii romani simpli ,dar acestia nu l-au ascultat !:))=)).Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 06 Octombrie 2012, 16:41 de Romanul Simplu
piu piu
Umflatule te saluta flori de la romtelecom!
Postat 03 Octombrie 2012, 10:09 de amant
ce sa zic
pe mine nu m-a impresionat feciorul asta cu aproape nimik, exceptand "fizicul" care il recomanda ca un politician de succes! in rest multa bafta ....
Postat 03 Octombrie 2012, 08:40 de dudu steel
Lasa aburelile!
Nu zau? Si posturile la deconcentrate cu ce se cumpara?In nici un caz caz cu competenta!
Postat 02 Octombrie 2012, 07:31 de Sabau
Aprecieri cu confuzii in termeni de caracterizare
Bolojan nu are nici în clin si nici în maneca cu ideea de VIZZIONAR. Malan nu este deloc DELIKAT. MANG nu a dovedit ca ar fi fost sau ar fi PROFESSIONIST. MURESAN nu are habar sa aprecieze corect pe ceir pe care i-a inclus in CARACTERRIZARI.
Postat 01 Octombrie 2012, 21:24 de Dihoreanul
Un articol ce a costat 500 euroi la vechiul curs de 4 lei
Şi cum a ţinut piept consurenţei RDS&RCS, ca membru marcant în conducerea Romtelecom Bihor ??? Că după prestaţia lui au rămas, din toată şandramaua, două amărâte de agenţii (magazine) unde plouă prin tavane şi totul s-a mutat la Bucureşti, unde marele operator se concentrează într-o clădire cu 7 etaje, având alăturat o parcare plină de purici şi căpuşe, călare pe nişte câini vagabonzi cu telefon fix legat la zgardă.
Postat 01 Octombrie 2012, 21:17 de MăriaPri
ce D-zeu !!!!
BOLOJAN e cel mai taranist primar posibil de care Oradea a avut ghinionul sa l aiba, Mang este o putoare ordinara care si a obligat nevsta sa i faca Doctoratul si saramana s a simtit indreptatita sa l suteze cu doctoratul altuia, sa nu fi fost si altceva dar asta e treaba lor de casa :))),Mircea Malan nu am auzit de el, VOI ?!!!:))))
Postat 01 Octombrie 2012, 18:58 de ce se intampla?
in oradea nu gasesti unul mai bun ca altul eventula unul mai prost ca altul
cum niaiba toate zdrentele politice au functii publice, cum ? absolvent de stiinte economice avem milioane in prezent care e noutatea oferita de el ?
Postat 01 Octombrie 2012, 18:54 de pleaca ratatule
incalizire cu forta
Stimate Domn Ovidiu Muresan, in calitate de viceprimar va rog sa analizati si Dvs. hotararea care interzice debransarile de la incalzirea centrala. Multi suntem in situatia de risipire a banilor deoarece nu se aproba debransari nici macar partiale pe motiv ca apartamentele nu au contorizare individuala. Vecinii din bloc nu doresc contorizare individuala pt. ca din punctul lor de vedere costurile cu incalzirea vor creste semnificativ. Locuinta noastra este izolata, nu bate vantul prin casa. Toata iarna am dormit cu geamurile deschise...am fost sufocati de caldura si in acelasi timp obligati sa platim un serviciu de care nu am avea nevoie! Totodata va rog sa ne informati despre posibilitatile de inventariere a caloriferelor din apartamente...cine poate face aceasta operatiune in cadrul asociatiei de locatari?
Postat 01 Octombrie 2012, 11:31 de oradean
penibil...
domnule ziarist ce-i cu penibilitatile astea... prin spaga va rezolva diferenta, sau chiar ne credeti prosti... faptul ca fost lider de sindicat spune tot si cat ii place munca si pentru ce este bun...hai pa...
Postat 01 Octombrie 2012, 11:30 de oradean
ce protocolae s au acordat unor firme preferentiale !!!
DNA trebuia sa se autosesizeze cu privire la protocoalele de MILIARDEEEEEEE cu diurne acordate !! acordate in 2005 pana in prezent dar ei sunt complici la furtul banilor din fonduri nerambursabile, ce spuneti romani cei ce trebuie sa va apere drepturile va fura !!!!? asta e dosar penal daca s au spalat miliarde in firmele preferentiale, cu acorzi DIURNA si decontezi si protocul:sucuri, apa , mancare ce lege au cei din structurile de STAT? HOOOTIIIIII sa raspunda penal toti.De ce avem curtea de conturi, de ce avem DNA daca astia ne fura si fura?
Postat 01 Octombrie 2012, 11:14 de voi ati vazut
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON