URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
27 August 2013, 08:01

Otrava neagră: Petrom poluează aerul, apa şi pământurile localnicilor din Suplac (FOTO)

Otrava neagră: Petrom poluează aerul, apa şi pământurile localnicilor din Suplac (FOTO) MICUL DALLAS. În Suplacu de Barcău şi satele aparţinătoare, sondele care extrag ţiţeiul sunt parte din peisaj. În Foglaş, Petru Postavek (foto) are chiar şi propriul drum amenajat de Petrom, spre sondă şi conductele care îi înconjoară gospodăria. Omul a rămas, însă, fără apă, după ce fântâna i-a fost infestată cu reziduuri petroliere
Otrava neagră: Petrom poluează aerul, apa şi pământurile localnicilor din Suplac (FOTO) ACCIDENT. Accidentele ecologice în zonă sunt la ordinea zilei, iar în urma lor mizeriile unsuroase acoperă şi distrug tot ce întâlnesc în cale. Livezile, grădinile, aerul şi apa...
Otrava neagră: Petrom poluează aerul, apa şi pământurile localnicilor din Suplac (FOTO) ÎNCHIS. Potrivit reglementărilor de mediu, OMV Petrom are obligaţia ca, după închiderea unui punct de extracţie, să ecologizeze terenul şi să-l aducă la forma iniţială. Între satele Foglaş şi Suplacu de Barcău, locul unei sonde ridicate în urmă cu doi ani arată ca după război, iar batalul cu reziduuri este şi acum neacoperit
Otrava neagră: Petrom poluează aerul, apa şi pământurile localnicilor din Suplac (FOTO) ATENŢIE, GAZE! Aşa arată una dintre gurile de aerisire descoperite de BIHOREANUL, prin care gazele toxice din subteran sunt eliminate în atmosferă. În jurul conductei totul este negru, iar mirosul înţepător îţi strânge gâtul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mirosul înţepător se simte la fiecare adiere de vânt. Un iz de motorină arsă, ca de la tobele de eşapament ale autobuzelor de altădată. Străinii îl sesizează imediat. Localnicii din Suplacu de Barcău s-au obişnuit deja. Îi deranjează doar atunci când norii se pun capac peste zona ciuruită de sondele companiei OMV Petrom. Atunci, aerul devine irespirabil, chiar şi pentru cei ferecaţi în case, cu toate uşile şi geamurile închise...

Sunt gaze toxice care răzbat din adâncuri în urma unui procedeu special de extracţie a ţiţeiului, omorând oamenii cu zile. Şi nu e singura problemă. Într-un areal cu 5.000 de sonde şi 4.600 de locuitori, livezile, terenurile agricole şi drumurile poartă pata unsuroasă a ţiţeiului "sărit" accidental din conducte, mai toate fântânile sunt otrăvite şi, din cauza forajelor, încet- încet, pământul se scufundă, iar casele încep să crape. În ultimii 15 ani, Suplacu de Barcău s-a "lăsat" cu 24 de centimetri!

Primar de companie

Întregul Suplac e înţepat de sonde. Le găseşti oriunde vezi cu ochii, pe dealuri, între straturile de varză, de cartofi, sau în spatele lanurilor de porumb. Mai nou, compania a muşcat chiar şi din păduri, defrişând suprafeţe importante pentru a-şi plasa instalaţiile. Până în urmă cu cinci ani, câteva sonde blocau inclusiv centrul comunei, proţăpite ca statuile până în faţa căminului cultural.

Ar fi rămas, poate, şi azi acolo, dacă fostul primar, Eugen Moldovan, şi el petrolist, n-ar fi pierdut anul trecut alegerile ca să se reîntoarcă acolo de unde a plecat, adică în sânul Petrom. "Pe vremea lui făceau cam ce voiau", recunoaşte şi actualul primar, Nicolae Tivadar. "Acum am reglementat situaţia. Am oprit lucrările peste tot unde nu aveau actele în regulă, şi suntem atenţi ce şi unde fac", spune edilul.

Sondele din fundul curţii

În total, în zonă sunt 5.000 de sonde, din care 400 în intravilanul comunei. Localnicii s-au obişnuit cu ele, însă nu pentru că le-ar fi devenit plăcut zgomotul sacadat al instalaţiilor, ci pentru bani. Compania le plăteşte chirie pe suprafeţele pe care instalează sonde, conducte ori instalaţii. Atâta doar că preţul e infim pentru o firmă cu pretenţii, care anul trecut, de pildă, a avut vânzări de aproape 6 miliarde euro şi un profit de aproape un miliard: 2 lei pe metrul pătrat pe an!

În unele cazuri, OMV Petrom nici nu îşi respectă înţelegerile şi profită din plin de naivitatea oamenilor, mai ales a bătrânilor pentru care orice bănuţ în plus e o gură de aer pe lângă pensiile de agricultor. "În 2009 noi eram plecaţi din ţară, lucram în Irlanda, când au venit să închirieze terenul. Au păcălit-o pe mama, o bătrână de 70 ani, căreia i-au promis o chirie de 2.000 lei pe an ca să pună o sondă. Au pus trei! A trebuit să ne luăm avocat ca să reglementăm situaţia. Cu chiu-cu vai au acceptat să plătească mai mult. Ce să mai spun, că în 2012 încă n-aveau autorizaţie de construcţie, dar sondele produceau deja", spune Eugen Hosu, unul dintre localnicii care trăiesc cu sondele de ţiţei în fundul curţii.

Contracte la secret

Despre contract, Hosu nu vrea să vorbească. Îi e teamă, căci juriştii OMV Petrom au luat măsuri de siguranţă şi au stipulat că pot să-l pună la plata unor despăgubiri dacă scapă vreo informaţie "care ar prejudicia imaginea companiei".

Motivul e lesne de înţeles. Documentul e presărat cu clauze ambigue, conţinând mai multe obligaţii pentru proprietari decât pentru chiriaşi. În cazul unor pagube provocate de instalaţiile montate de societate, de pildă, OMV Petrom trebuie să plătească pagubele "la nivelul recoltei medii din zonă", fără să aibă obligaţia de a curăţa terenul şi de a-l readuce la situaţia anterioară.

A păţit-o un bătrân din Foglaş, Petru Postavek. În primăvara anului trecut, explozia unei conducte i-a distrus o parte din livadă. Pomii înecaţi în ţiţei i s-au uscat, dar reprezentanţii companiei n-au făcut mai nimic. "A venit o doamnă, a evaluat paguba şi mi-a promis că voi primi despăgubiri. Au plătit o parte, în octombrie, dar pentru restul şi acum aştept. Zece cereri am făcut până acum, niciun răspuns nu mi-au dat", zice Postavek.

Cumpăraţi cu apă

Sutele de sonde şi conducte au împresurat zona ca pânza unui păianjen. Unul otrăvitor. În Suplacu de Barcău, oamenii se plâng că apa din fântâni e infestată cu hidrocarburi şi ţiţei, scăpate în pânza freatică în urma exploatărilor. Pentru a calma spiritele, reprezentanţii OMV Petrom au legat reţeaua de apă a comunei, făcută din fonduri europene, la propria magistrală, care se aprovizionează din râul Barcău, şi de unde localnicii pot să consume gratuit apa. "Apa se poate bea, pentru că e trecută printr-o staţie de potabilizare şi a fost verificată, s-au făcut analize", spune primarul comunei.

Cum însă staţia este tot a Petrom, localnicii sunt circumspecţi. "Sincer, nu ştiu cât de potabilă e apa aia. Noi nu o consumăm, bem apă din flacoane, şi la fel ca noi fac mulţi alţii", spune Mihai Naghi. Fost angajat al Petrom, Naghi e conştient de pericolele la care se expun din cauza poluării. Cea mai gravă problemă o cauzează, crede el, scăpările de gaze rezultate în urma extragerii ţiţeiului prin metoda combustiei interne sau subterane. O procedură prin care combustibilul vâscos e lichefiat ca să fie extras mai uşor, foarte asemănătoare cu controversata fracturare hidraulică folosită pentru extracţia gazelor de şist.

12 gaze.jpgSufocaţi

Gazele rezultate în urma arderilor ajung la suprafaţă şi otrăvesc aerul, dovadă stând mirosul înecăcios care se simte peste tot în comună. Mai puţin în zilele cu cer senin şi mai acut în condiţii de presiune ridicată, când cerul se acoperă cu nori şi aburii denşi nu se mai pot ridica şi risipi în atmosferă.

În mod normal, gazele ar trebui conduse din subteran spre coşurile imense de fum, dotate cu filtre, construite în zonă pentru a capta otrava din conducte, dar numai unele trasee sunt făcute. BIHOREANUL a văzut amplasamente unde vaporii plini de gaze otrăvitoare sunt eliberaţi direct prin gurile de aerisire ale conductelor. "Ne otrăvesc cu bună ştiinţă. Se simte mai ales noaptea şi dimineaţa, când nu putem respira. Stăm cu geamurile şi uşile închise şi tot ne intră în casă. Nu ştim ce să mai facem", zice Naghi.

Potrivit unor buletine de analiză emise de Compartimentul de Medicina Muncii din Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj Napoca, cea mai nocivă substanţă inspirată de suplăcani e benzo(a)pirenul, care nu ar trebui să se regăsească în aerul expirat, fiind la originea mai multor forme de cancer, a unor boli de inimă şi plămâni. "Concentraţia acestei substanţe depăşeşte cu mult limita admisă, iar cercetările au dovedit că un procent însemnat al bolilor locuitorilor din această zonă, 60-70%, se datorează poluării cu această substanţă. Ţi mai grav este că, din 200 de pacienţi cu tratamente costisitoare, 50 au diferite forme de cancer", dezvăluie deputatul Adrian Merka.

12 Adrian Merka.jpgSprijin prin lege

Originar din zonă, parlamentarul Uniunii Slovacilor din România a realizat un amplu studiu despre problemele cauzate de procedura de extracţie a ţiţeiului utilizată de Petrom. Pe lângă gazele nocive, spune Merka, mai există şi problema alunecărilor de teren provocate de foraje, dovada fiind că locuinţele din zonă au început să crape şi să se scufunde din loc în loc. "Se afundă pământul. Din ultimele informaţii, în ultimii 15 ani, comuna s-a scufundat cu 24 de centimetri", explică Merka (foto).

Anul trecut, parlamentarul a iniţiat un proiect de lege prin care să ofere un sprijin locuitorilor comunei. Concret, să le permită oamenilor să se pensioneze cu doi ani mai devreme, să beneficieze de un plafon mărit la medicamentele compensate pentru afecţiunile cauzate de expunerea la poluarea din aer şi să aibă dreptul la investigaţii medicale gratuite amănunţite pentru sistemul respirator, urinar, osteoarticular, circulator şi cardiovascular.

"Acordarea acestor beneficii ar reprezenta o reparaţie necesară pentru locuitorii din Suplacu de Barcău", spune Merka. Proiectul este blocat, însă, de mai bine de un an, la Senat. "Sperăm să intre în discuţii în această toamnă", zice el.

Multe controale pentru nimic

Chiar dacă s-ar aproba, legea tot nu ar pune capăt poluării, care rămâne principala problemă. Ce spune Petrom despre asta? Nimic. Încă din data de 8 august, BIHOREANUL a solicitat companiei un punct de vedere despre situaţia din Suplacu de Barcău şi despre demersurile făcute de societate pentru remedierea acesteia, fără a primi însă niciun răspuns!

În aceste condiţii, singurii care ar putea lua măsuri sunt autorităţile statului. Comisarii Gărzii de Mediu, care ar putea să sancţioneze compania, susţin însă că până acum nu au fost anunţaţi despre existenţa problemei. "Nu am primit sesizări referitoare la poluarea aerului în Suplacu de Barcău de către societatea OMV Petrom", spune purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor, Bekesi Csaba. Culmea e că, numai în ultimul an, comisarii au vizitat sondele Petrom de 25 de ori, în 10 controale planificate şi 15 neplanificate. Reglementările în vigoare le-ar fi permis să se sesizeze din oficiu cu ocazia descinderilor, căci duhoarea se simte peste tot. Dar n-au făcut-o...

În urma controalelor au fost emise doar trei sancţiuni. Pentru o scurgere dintr-un batal care a poluat o vale, pentru funcţionarea neautorizată a unei sonde şi pentru transportul neanunţat de deşeuri periculoase, OMV Petrom a plătit în total amenzi de 124.000 lei. O nimica toată pentru gigantul care s-a făcut stăpânul zonei, cumpărând sănătatea oamenilor pe bani mărunţi.


INVESTIŢII PENTRU EI
Mai mult ţiţei, mai puţini oameni

Zăcământul Suplacu de Barcău este exploatat de peste 50 de ani şi asigură circa 10% din producţia de ţiţei a OMV Petrom în România. Acţionarul majoritar al producătorului de petrol, gaze şi electricitate Petrom este grupul austriac OMV, alte participaţii aparţinând Ministerului Economiei şi Fondului Proprietatea. Titlurile companiei sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.

La începutul anului, OMV Petrom a anunţat că urmează să investească până în 2015 circa 200 milioane de euro în "redezvoltarea" zăcământului Suplacu de Barcău, cu scopul de a debloca rezerve suplimentare de hidrocarburi.

Proiectul prevede forajul suplimentar a 105 sonde, implementarea de tehnici moderne pentru creşterea factorului de recuperare a hidrocarburilor, construirea unui nou parc de colectare şi a unei instalaţii de tratare a apei reziduale, dar şi modernizarea sistemului de evacuare a gazelor şi a sistemului de comprimare a aerului, ceea ce va permite şi reducerea poluării.

Deputatul Adrian Merka este totuşi sceptic cu privire la beneficiile proiectului. "Investiţia este mai mult pentru automatizarea instalaţiilor, ceea ce va duce doar la reducerea numărului de angajaţi, care şi aşa e mic. Din 600 de oameni, câţi lucrează acum la Petrom, doar 200 sunt din zonă, restul vin din alte părţi. Promit multe şi fac puţin...", spune parlamentarul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
copilotul este nasul omv! traiasca donatiile si sponzorizarile catre usl
sa fim intelegatori -- cine a plecat in excursie la viena sa ii pupe-n dos pe cei de la omv? cine se lauda cu austriecii de la omv la tv ca sunt prieteni si investitori seriosi ai tarii? ati ghicit! copilotul ponta, acest mare smecheras penal al tarii, copilul si creatia lui nastase, cu parinti procurori, cu fini in toate ministerele, protejatul lui iliescu-crap-odata! mai aveti dubii ca usl distruge toate legile si randuielile, si ce mergea cu greu sau slab acum se ineaca sub conducerea lor!
Postat 27 August 2013, 22:35 de roger
2 lei
2 lei/mp/an !!!!!!!!!!! asta mai zic si eu mizerie inimaginabila. adica eu imi iau un loc de casa, sa ma asez la o casa linistit, si in capat imi pun sonda astia, ca e interes natiopnal cica. si imi dau 2 lei/mp/an...nici in botswana nu cred ca pot sa-i fraiereasca pe oameni in halul asta
Postat 27 August 2013, 11:41 de ics
sa asiste la CRIMA SOCIALA, ce FACE MURIM gazati ?
de e obligat/fortatul romanul sa indure CRIMA , masacrul social la ordin POLITIC, de ce ? STATUL nici macar nu exista INTERN doar ca imagine INTERNATIONALA :))).DE aici si haosul , nu mai avem cine sa APLICE legea ca e FORTAT si el sa asiste la CRIMA SOCIALA, ce FACE MURIM gazati ? PE bune !!!!! este legitima aparare cand face atac la BUNURI si viata :)).
Postat 27 August 2013, 11:29 de sa asiste la CRIMA
INTR-UN CUVANT - FRACTURARE HIDRAULICA
Adevarul e ca Petromul face fracturare hidraulica la Suplacul de Barcau, a otravit totul acolo, aerul e irespirabil pt un oradean de exemplu, Petromul e una din cele marsave si ticaloase companii din cifra de afaceri de 6 MILIARDE DE EURO SI 1 MILIARD PROFIT(dupa externalizarea a cel putin inca 2 prin smecherii financiare off-shore etc.) rezulta ca Suplacul care reprezinta 10 % 600 mil euro cifra de afaceri si 100 mil euro PROFIT pt Petrom si in zona e saracie lucie, localnici furati, otraviti.... sa ne trezim moartea-= cancerul petrolist ne da tarcoale sa luptam pt Baile Felix pt Bihor sa nu ne mai otraveasca nimeni pamantul, apa si aerul sa nu ne amagim ca ceva din aceste profituri colosale vor ramane aici ... daca 1% din acel profit ar ramane la Suplac acolo nar mai fi saracie lucie... propun excursii la Suplac cu cazare 2-3 nopti in cosmar pt cei care sustin gazele de sist si fracturarea hidraulica ....
Postat 27 August 2013, 11:10 de J.R.
asti s CRETINI daca cred ca fac ce vor !
incet incet POPORUL decide nu UN GUVERN de mascarici la comanda unui Presedinte pe masura :) care i BAIUL ? SE STRANG 100-300 de oameni duceti pe toti la INCHISOARE ! OAMENII acolo ce mananca sau respira la comanda CUI ?
Postat 27 August 2013, 10:54 de FOOOOOOC
te lupti cu morile de vant si ei te OMORA !
:))) ganditi invers dati le foc sa va dea ei in judecata cu PROBE , ne am saturat de o JUSTITIE care doar FURA impreuna cu GUVERNUL, PROBEEEEEEEEEE!
Postat 27 August 2013, 10:51 de FOOOOOOC
Unde dai si unde crapa!
Domnule deputat: ce legatura are poluarea cu pensionarea inainte de termen si compensarea de medicamente? Nici una!. Asta e o prostie si nu o lege. Nu o sa fie niciodata lege, pentru ca nu se pot da legi asa aiure,a ca sa favorizam niste oameni pe criteriul ca, un deputat s-a nascut acolo. Daca vrei sa treci si tu o lege prin parlament, pai scrie o lege cu cap si coada, cum ar fi una legata de mediu si indatoriile companiilor care exploateaza resursele naturale. Cea mai simpla indatorire - sa curete dupa ele si sa plateasca proprietarii terenurilor la un pret echitabil. Da, stiu, e greu de scris ... dar uite o solutie: ia o lege dintr-o tara mai normala a UE si vezi ce scriu ei acolo. Fa copy paste, mai modifica un pic si gata. PS: Dupa faza asta, probabil ar fi bine sa nu te astepti la sprijin financiar saul de alta natura de la OMV in campania electorala. Dar nu-i bai, ca si asa deputatii minoritatilor se aleg din oficiu.
Postat 27 August 2013, 10:30 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON