A fost legat la ochi, răpit, înghesuit într-un portbagaj, dus pe un câmp, interogat şi ameninţat cu perversiuni sexuale. I s-a întâmplat unui tânăr orădean, Mihai Mureşan, cu doi ani în urmă, pe când era elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu.
Autorii au fost patru dintre colegii de clasă şi trei prieteni ai acestora, care puseseră la cale scenariul sub pretextul unei farse. Atâta doar că, după câteva zile, înregistrarea acţiunii a ajuns pe internet şi distribuită în şcoală, iar victima s-a trezit subiect de glumă, umilit de întregul liceu. Revoltat, tatăl tânărului a cerut ajutorul profesorilor şi conducerii şcolii, dar pentru că aceştia au refuzat să-i sancţioneze pe elevi, s-a plâns şi la Parchet. Ce au făcut procurorii? Nimic!
Să i-o facem!
Scenariul răpirii a fost pus la cale pe 7 mai 2011, autori fiind patru colegi de clasă ai lui Mihai: Şerban Hoble, Călin Ghiurău, Cristian Herlaş şi Alexandru Sburlea. Trebuia să fie o chestie tare, "a la Jugaru". Trei amici ai lor - Daniel Coraş, Eric Cliente şi Petru Popa, tot elevi, dar pe care Mihai Mureşan nu îi cunoştea - urmau să se costumeze în mascaţi şi să-l "salte" din locuinţa lui Ghiurău. Găsiseră şi un pretext. Acesta din urmă avea probleme cu prietenii unui vecin care lucra la "mascaţi". Lumina în casă trebuia să fie stinsă, Coraş şi Popa să lege victima şi să o ducă cu maşina pe un teren viran şi să îl lase acolo. Scenariul ar fi trebuit să se oprească aici. Dar băieţii au mers mai departe...
Seara, când Mihai a ajuns în casa lui Ghiurău, "poliţiştii" au tăbărât peste el. Coraş l-a legat la mâini cu o sfoară, iar Popa şi Cliente la ochi. Apoi l-au târât afară, unde l-au înghesuit în portbagajul maşinii lui Popa şi l-au dus pe un câmp unde, în loc să-l abandoneze, aşa cum conveniseră iniţial, l-au umilit în ultimul hal. Mihai a fost scos din portbagaj, culcat la pământ şi "interogat". Asta în timp ce, pentru a face mai credibilă "răpirea", ceilalţi patru colegi "săltaţi" şi ei pentru spectacol - Hoble, Ghiurău, Herlaş şi Sburlea - s-au pus şi ei la pământ, simulând că sunt brutalizaţi.
"Sugi p...?"
"Numele, anul naşterii, CNP! Ia zi, tu eşti ăla care faci probleme?", a sunat prima întrebare, pentru ca, imediat, să treacă la ameninţări: "Hai să-i dăm m... la fraier, mă, că n-am dat o m... demult. Bă, ştii să sugi p...? Vrei să-nveţi? Dacă sugi p... te lăsăm să pleci, ce zici?", s-a răstit Coraş la băiatul culcat la pământ, simulând apoi, cu mânerul unei palete de badmington, că-i pune un pistol la cap. "Zi, mă, ce-ai făcut? Dacă nu, te-mpuşc, frate! Dacă te ridici, te-am împuşcat în 2 minute", a urlat el.
Strigătele au continuat un sfert de oră, o parte fiind înregistrată de unul dintre "actori" cu telefonul mobil. Până când, înfricoşat, Mihai a izbucnit în lacrimi. "N-am făcut nimic, nu eu sunt cel pe care-l căutaţi!", a încercat el să explice. "Tu eşti, mă, frate! Da' ce faci, plângi? Bă, revino-ţi mă, calmează-te, că nu suntem la grădiniţă aici!", a insistat Coraş. Şi, dându-şi seama că a întrecut măsura, a dat în retragere. I-a cerut să rămână pe loc, culcat pe burtă, iar el s-a urcat în maşină cu Popa şi duşi au fost.
A fost farsă!
După plecarea celor doi, pe Mihai l-au dezlegat ceilalţi colegi. De speriat ce era, băiatul a luat-o la fugă fără să se mai uite înapoi. S-a oprit doar când a ajuns la casa lui Ghiurău. Aici, între timp, protagoniştii farsei se adunaseră deja să comenteze. Alb ca varul şi plin de zgârieturi, tânărul a încercat să povestească ce a păţit. N-a apucat să spună decât două vorbe căci toţi au izbucnit în râs: "Noi am fost!", i-a zis Herlaş. Băiatului nu-i venea să creadă. A stat, a ascultat şi, în final, mai liniştit, s-a dus acasă...
Doar că povestea nu se terminase. Gluma avea să se îngroaşe câteva zile mai târziu, când filmuleţul farsei a fost postat pe Youtube şi distribuit între colegi până a aflat întreaga şcoală, ba chiar şi profesorii. Care, în loc să-i tragă de urechi pe autori, se distrau copios. "De astea-mi faceţi când nu sunteţi în şcoală!", ar fi comentat drăgăstos unul dintre profesori.
La penal
Neştiind cum să oprească glumele, Mihai s-a confesat tatălui său. "Cred că n-au realizat ce au făcut, putea să se termine rău. Să se împotrivească al meu, să lovească şi să fie lovit, ori să păţească ceva acolo, pe câmp. O aşa glumă putea degenera", s-a plâns BIHOREANULUI tatăl lui Mihai, Augustin Mureşan.
Bărbatul s-a dus la şcoală să ceară pedepsirea vinovaţilor şi obligarea acestora să retragă filmuleţul de pe internet. "M-am dus la diriginte, la directoare. Mi-au spus că n-au ce să le facă, pentru că incidentul n-a avut loc în şcoală". Dacă s-ar fi luat măsuri, s-ar fi oprit aici, spune Mureşan. Dar pentru că, dimpotrivă, copilul lui continua să fie batjocorit de colegi, i-a dat pe mâna procurorilor.
Uite fapta, nu e fapta
Tinerii au fost puşi sub învinuire pentru lipsire de libertate în mod ilegal, în formă agravată, pedepsită cu închisoare între 7 şi 15 ani. În final, însă, în martie 2012, procuroarea Adela Stamatiu a stabilit că faptele nu sunt atât de grave cum par. Căci, spunea ea, învinuiţii provin din familii organizate, se cunoşteau cu victima, "nu i-au cauzat vătămări", şi - în plus - "au recunoscut şi au regretat sincer cele întâmplate, arătând că sunt conştienţi de faptul că farsa a fost o glumă proastă şi că au greşit". Ca atare, a concluzionat procuroarea, "nu este întrunit gradul de pericol social al unei infracţiuni", stabilindu-le câte o simplă amendă administrativă de 1.000 lei.
Nemulţumit de soluţia dată, Augustin Mureşan a atacat-o, adresând o plângere şefului Parchetului Oradea, Gheorghe Vidican, iar apoi, când aceasta i-a fost respinsă, a deschis un proces la Judecătorie. "Consider că povestea a fost tratată cu mult prea multă superficialitate de procuror. Să răpeşti un om, să-l terorizezi, să-l ameninţi că-l supui la perversiuni sexuale, nu e o glumă", îşi explică bărbatul decizia.
La loc comanda
Judecătoria i-a dat dreptate. Magistratul Nicolae Todoruţ a desfiinţat soluţia Parchetului, stabilind, printre altele, că procuroarea a decis prea uşor că fapta comisă de liceeni nu este penală. "Se constată că modul de comitere relevă o gravitate sporită, fapta a fost săvârşită în scopul de a umili partea vătămată şi pentru ca, astfel, intimaţii să se distreze. În ceea ce priveşte urmările care s-ar fi putut produce prin conducerea unui autoturism cu şase persoane în habitaclu şi cu partea vătămată în portbagaj, nu necesită niciun fel de detaliere", a specificat judecătorul, dispunând reluarea anchetei.
"O soluţie de amendă administrativă poate fi acceptată doar în condiţiile unui probatoriu aproape exhaustiv şi neechivoc, ceea ce nu este cazul în această speţă", se spune în sentinţa prin care, în septembrie 2012, dosarul a fost retrimis Parchetului pentru reluarea anchetei.
De la capăt
Şi, totuşi, degeaba. Luna trecută, procuroarea Stamatiu a dat acelaşi verdict, la punct şi la virgulă cu cel de anul trecut, prin care protagoniştii au fost scoşi de sub urmărire penală şi sancţionaţi doar cu amendă administrativă. Revoltat de lipsa de seriozitate a anchetatoarei, care, zice el, a dat o soluţie "copy-paste", tatăl a cerut încă o dată ajutorul judecătorilor.
"Aici vorbim deja de nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti. Instanţa a stabilit că este vorba despre o faptă gravă, iar procurorul a fost chemat să stabilească cine a comis-o. Unul, doi, şapte, câţi au fost. Procurorul nu a făcut acest lucru. Nu a făcut nimic!", declară avocatul familiei, Mircea Ursuţa. Prin urmare, jocul continuă...
DIN AMBIŢIE
"Tatăl vrea bani"
Dochiana Bejan, unul dintre avocaţii care îi reprezintă pe cei şapte tineri implicaţi în "răpire", este de părere că acuzaţiile aduse acestora sunt exagerate, iar vina o poartă tatăl victimei, Augustin Mureşan, care nu doreşte decât "să-i tracaseze" şi "să-i încurce" pe autorii farsei.
Avocata susţine că toţi băieţii au recunoscut de la bun început că "au întrecut măsura" şi în faţa procurorilor, şi în faţa instanţei, dar asta nu a fost considerat suficient de tatăl lui Mihai. "Au fost discuţii de împăcare, s-a discutat şi de bani, însă tatăl lui Mihai a considerat suma derizorie şi a refuzat-o, susţinând că va trebui să decidă instanţa în privinţa asta", spune avocata, convinsă că în final tinerii vor scăpa cu bine. "Părerea mea e că tatăl băiatului vrea bani. Dar nu văd pentru ce. Totul a pornit ca o farsă, s-a terminat ca o farsă", crede Bejan.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.