Doar în ultimul an, din pădurile Dobreştilor s-a furat lemn de 1,2 milioane lei. Iar asta în timp ce inspectorii Direcţiei Silvice raportau mereu că "nu se constată abateri".
Sunt doar câteva dintre concluziile celui mai amplu control silvic derulat în Bihor în ultimii ani de către inspectorii Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP), care cer acum ca vinovaţii să fie puşi la plată, suspendaţi din funcţii şi daţi pe mâna procurorilor...
Toţi pentru unul
La începutul acestei luni, BIHOREANUL a relatat pe larg despre controlul declanşat la Ocolul Silvic Dobreşti, într-un reportaj ce prezenta şi dezastrul ecologic provocat de defrişările ilegale care nu ar fi fost posibile fără complicitatea pădurarilor. Iniţial, verificările inspectorilor RNP au fost declanşate în baza unor sesizări trimise la Bucureşti, care descriau abuzurile şi furturile fostului şef de Ocol din perioada 2005-2008, liberalul Sorin Silaghi, în prezent şef de district, şi ale fostului şef al Direcţiei Silvice Bihor, Ioan Popa, acum director adjunct.
Silaghi era acuzat că a închis ochii la ilegalităţi, şi nu pe gratis, dar şi că, împreună cu doi subalterni, brigadierul Viorel Groza şi pădurarul Florian Ilea, au exploatat păduri prin intermediul unor firme, ca de pildă Felix Forest, administrată de cumnatul lui Ilea, Viorel Şaitoş, dar care era reprezentată personal de pădurar la toate licitaţiile de masă lemnoasă.
Toţi pentru unul
Sosiţi pe 15 aprilie la Dobreşti, inspectorii au descoperit că situaţia era cu mult mai gravă decât cea descrisă. Iar asta fiindcă au găsit probleme nu doar în activitatea celor reclamaţi, ci şi la cantoane silvice care nu fuseseră pomenite în reclamaţii. Un exemplu e cantonul administrat până anul trecut de Viorel Fericel, avansat inginer în cadrul Direcţiei Silvice, iar acum administrat de fratele său, Andrei Fericel, despre care oamenii locului bănuiau că ar fi ticluit anonimele trimise împotriva lui Silaghi. Motivul? Viorel Fericel e membru PSD şi, cu susţinerea şefilor de partid de la Oradea, ţintea postul de şef de Ocol ocupat de succesorul lui Silaghi, inginerul Ioan Mihiţ.
Inspectorii au dispus extinderea controlului la toate cele 23 cantoane din Ocol, cerând întăriri atât de la Bucureşti, cât şi de la Direcţiile Silvice Bihor, Satu Mare, Arad, Hunedoara şi Mureş. Efortul n-a fost mic, căci pădurarii au "pierdut" o parte din arhivă, inclusiv amenajamentele silvice, adică actele ce conţin date despre numărul arborilor, vârsta acestora şi densitatea pădurilor, astfel încât inspectorii să nu poată face comparaţii.
Luaţi la întrebări, oamenilor li s-a făcut brusc rău. Inginerul Viorel Fericel a leşinat, iar pădurarul Dorel Monenciu a făcut atac de panică, inspectorii fiind nevoiţi să cheme Ambulanţa şi să suspende temporar controlul în cantonul administrat de acesta, 19 Preguz.
Uite hoţiile!
După o lună de verificări, raportul privind situaţia constatată şi măsurile propuse a fost redactat şi înaintat directorului general al RNP, Adam Crăciunescu, urmând să fie transmis şi Direcţiei Silvice Bihor pentru punerea în aplicare. Concluziile, ajunse şi în posesia BIHOREANULUI, confirmă în întregime dezastrul descris în reportaj. Şi anume că defrişările au devenit un fenomen "alarmant care se perpetuează de cel puţin 5 ani", provocând pagube ce "nu mai pot fi evaluate în întregime". De cele mai multe ori, rădăcinile au fost smulse şi din pământ, să nu se vadă deloc urmele hoţiei, "cu un utilaj forestier pe şenile, de tip Harvester, aparţinând firmei Secundo Forest, administrată de Alin David", notează raportul.
Cine e David? Afaceristul despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a ajuns milionar în doar câţiva ani de pe urma comerţului cu lemne, şi care, deşi bănuit că ar sta în spatele furturilor masive, încă nu a fost dovedit. Poate şi pentru că se laudă că a sponsorizat deplasările echipei de fotbal a Poliţiei Bihor în Belgia, Italia şi Croaţia, aspect negat vehement de chestorul Liviu Popa, în ciuda realităţii că afaceristul i-a însoţit pe oamenii legii în deplasările respective. "Dar care e problema? Poate veni oricine cu noi", pretinde şeful Poliţiei.
Hoţie fără hoţi
De altfel, şi inspectorii RNP au remarcat că în Ocolul Dobreşti furturile există, însă nu au autori. În 2012, de pildă, poliţiştii au prins în zonă doar 3 transporturi de lemne fără acte, iar din 2011 procurorii nu au sesizat instanţele de judecată despre niciun delict silvic! "În toate ordonanţele procurorilor transmise pentru infracţiunile silvice descoperite în cursul anilor 2011 şi 2012, soluţia a fost NUP sau SUP, precum şi aplicarea unor amenzi administrative", se arată în raport.
Mai mult, inspectorii cred că furturile au fost ascunse şi datorită unor intervenţii politice. Fără să se dea nume, documentul vorbeşte despre "prezumţii că şi anumite persoane implicate politic, prin atitudinea şi solicitările lor, au contribuit la încurajarea sau intimidarea personalului silvic". În ce mod şi cine anume, mister!
Raportări din pix
Cert e că inspectorii au putut calcula prejudiciul doar după cioatele şi rădăcinile rămase în pădure, apreciind valoarea arborilor dispăruţi la 1,162 milioane lei. Majoritatea au fost găsite în Cantonul 18 Valea Runcului, administrat de anul trecut de Andrei Fericel, iar înainte de fratele său, Viorel, acum inginer (473 mc de lemn tăiat ilegal), în Cantonul 19 Preguz, de care răspundea Viorel Monenciu (720 mc), Cantonul 20 Hârtoape, preluat de Petru Burescu de la Andrei Fericel (422 mc), Cantonul 12 Oşoi, administrat de Florian Anca (474 mc) şi în Cantonul 11 Bulz, gestionat de Florian Ilea (211 mc).
Jaful s-a produs sub ochii pădurarilor, dar cu toate acestea puţinele controale derulate de inspectorii Ocolului şi de cei ai Direcţiei Silvice se încheiau cu raportări scoase parcă la indigo, fără nicio sancţiune, pe motiv că "nu se constată abateri", ultimul asemenea pseudo-control datând din octombrie 2012. "Faptul că nu s-a consemnat niciun prejudiciu nu poate fi explicat decât prin aceea că, fie salariaţii care au făcut controlul nu au ieşit în teren, fie voit au ascuns pagubele. Deosebit de grav e că, deşi făcea parte din echipa de control, inginerul Ion Maioru, responsabil cu paza pădurilor la nivelul Direcţiei, nu a ieşit în teren. Motivaţia acestuia este hilară: nu a avut timp", se arată în raportul RNP.
Controale din birou
Nici colegul lui Maioru de la Dobreşti, inginerul Cornel Bercea, nu e mai breaz, căci a închis ochii la nereguli ani de zile şi a făcut controale puţine şi formale. În noiembrie 2012, de pildă, a semnat din pix predarea Cantonului 18 Valea Runcului între fraţii Fericel, motivând că nu poate intra în pădure întrucât "stratul de zăpadă măsoară 10 cm". Bercea a fost prins însă cu minciuna, căci Centrul Meteorologic Banat-Crişana le-a comunicat inspectorilor că, în realitate, în perioada respectivă temperaturile n-au coborât sub 10 grade şi nici precipitaţii n-au fost.
Ulterior, verificând actele cantonului în detaliu, inspectorii au descoperit că din 2011 Bercea a semnat 8 rapoarte de control în care a consemnat câte 4-5 arbori lipsă! Asta deşi copacii doborâţi erau cu sutele, mai ales în porţiunile cu specii preţioase, de înaltă calitate, fapt care a condus "la scăderea consistenţei cu 2-3 zecimi faţă de cea prevăzută în amenajamentul silvic", iar asta pe o suprafaţă de 325 de hectare, adică 70% din suprafaţa cantonului! "Apreciem că de la data elaborării amenajamentului (2009) până în prezent au fost sustrase 1.500-2.000 mc de lemn", arată raportul.
Lista neagră
În total, inspectorii au stabilit o listă de 16 persoane responsabile, în cazul a 8 dintre acestea propunând suspendarea din funcţii şi sesizarea procurorilor: şeful Ocolului, Ioan Mihiţ, inginerii Viorel Fericel şi Cornel Bercea, şeful de district Ioan Herman, plus pădurarii Andrei Fericel, Petru Burescu, Viorel Monenciu şi Florian Anca. Direcţia Silvică va cere aplicarea sechestrului asigurator pe averile celor 8 şi va formula acţiuni în instanţă pentru a recupera paguba stabilită la 1,2 milioane lei.
Totodată, inspectorii au cerut şi declanşarea unor acţiuni disciplinare faţă de cele 16 persoane, adică inclusiv faţă de Aurel Vesa (contabilul şef al Ocolului), Ioan Jurj (şef Fond forestier), Ioan Husăsan (responsabil Regenerare), Cristian Ban (şef Producţie), Cristian Coraş (şef formaţie Exploatare), Viorel Groza şi Sorin Silaghi (şefi de district), Adrian Jurcău (responsabilul activităţii de fond forestier în cadrul DS Bihor), Mircea Faur (responsabil Regenerare la DS) şi Ion Maioru (responsabil Pază la nivelul judeţului).
Control cu divorţ
Chemaţi să dea note explicative, conform procedurii disciplinare, unii pădurari au refuzat categoric, ba chiar l-au reclamat pe şeful Direcţiei, Adrian Florescu (foto), pentru abuz în serviciu, pe motiv că i-a hărţuit. "Nu comentez, e problema lor ce fac", spune Florescu.
Unii din cei vizaţi, după cum a aflat BIHOREANUL, încearcă şi să-şi pună la adăpost proprietăţile aflate în pericol de a fi confiscate. E cazul inginerului Cornel Bercea (şef Pază la Ocol) care, văzând că situaţia e "groasă", a cerut urgent divorţul de soţie şi a renunţat la întreaga avere în favoarea acesteia. Şeful de district Ioan Herman a încercat să se pensioneze înainte de termen, dar solicitarea i-a fost respinsă, iar şeful Ocolului, Ioan Mihiţ, a demisionat subit. "Ştiţi cum e, şeful este întotdeauna de vină, chiar dacă subordonaţii fură, aşa că am plecat!", spune Mihiţ, refuzând să intre în detalii despre felul în care a fost posibil un aşa dezastru sub patronajul său.
Rămâne de văzut ce vor stabili procurorii şi poliţiştii în ancheta demarată împotriva lui Mihiţ şi a subalternilor săi. Poate îi vor ierta şi pe ei, la fel cum au făcut-o şi cu hoţii cărora pădurarii le-au ţinut spatele. Că deh, pădurea oricum nu se mai vede de atâtea uscături...
DESCINDERI
Firmele la control
În timpul controlului de la Ocolul Silvic Dobreşti, inspectorii RNP au chemat în Bihor şi reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare din judeţele limitrofe, dar şi ofiţeri de Poliţie din Bucureşti care au controlat firmele de exploatare lemnoasă din zonă, inclusiv Secundo Forest, patronată de milionarul Alin David.
Rezultatele anchetei ITRSV şi Poliţiei nu au fost făcute publice. În raportul inspectorilor RNP se menţionează, însă, că pădurarii din Dobreşti au ignorat total supravegherea agenţilor economici, care au lăsat un dezastru în urma lor, distrugând puieţii şi arborii rămaşi în picioare de-a lungul căilor de acces "fără ca reprezentanţii Ocolului Silvic să emită măcar o singură sancţiune". Explicaţia şefului Ocolului e cutremurătoare: "Munca în exploatările forestiere este grea, agenţii economici nu trebuie descurajaţi, economia de piaţă necesită sacrificii".
Citeşte mai multe pe această temă, în articolul: "Jaf ca-n codru: Cum au furat pădurea angajaţii Ocolului Silvic Dobreşti. Printre profitori, sponsorul Poliţiei Bihor! (FOTO)"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.