URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
26 Iulie 2013, 07:56

O criză "beton": Intrarea firmei CIAC în insolvenţă prevesteşte un val de falimente în construcţii

O criză "beton": Intrarea firmei CIAC în insolvenţă prevesteşte un val de falimente în construcţii SE CAUTĂ LUCRĂRI! Scăderea investiţiilor în construcţii a făcut din şantiere peisaje rarisime. În Oradea se mai lucrează doar la cel de-al doilea bloc Ared (foto) din strada Tudor Vladimirescu, în cartierul Prima şi pe strada Zimbrului. Colac peste pupăză, şi lucrările finanţate din fonduri europene sunt blocate, spre disperarea constructorilor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vrei să lucrezi în construcţii? Firmă, sau simplu angajat, va trebui să vii cu bani de-acasă! Dispariţia investiţiilor private şi sistarea plăţilor pe obiectivele finanţate de stat obligă constructorii să lucreze pe propria cheltuială.

"Avem facturate şi neplătite lucrări de 1,2 milioane lei, pe care le-am susţinut din credite. Alte împrumuturi nu mai putem lua", spune Ioan Mintaş, patronul CIAC. Presat de creditori, constructorul şi-a băgat firma în insolvenţă, iar exemplul său riscă să fie urmat de un nou val de falimente.

Vine falimentul!

09 Ioan Mintas.jpgConstructorii bihoreni sunt nevoiţi să pună mistria-n cui. Declararea, pe 11 iulie, a insolvenţei firmei CIAC, patronate de pesedistul Ioan Mintaş (foto), prim-vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, anunţă un cutremur care va face marile companii să se clatine, iar pe cele mici să se prăbuşească. "Aşa greu n-a fost niciodată. Anul acesta nu s-a licitat nicio lucrare nouă, iar cele deja executate stau neplătite", spune Mintaş.

Firma s-a împrumutat din bancă pentru a lucra peste vară, s-a trezit cu conturile blocate de creditori şi nu şi-a mai plătit angajaţii din aprilie. O parte din salariaţi au intrat în grevă, iar alţii lucrează doar pentru a-şi recupera banii. "Care cum îşi găseşte de lucru pleacă. Nu poţi sta patru luni fără bani când ai copii şi rate", spune Octavian Todoca, angajat CIAC. Situaţia e cât se poate de gravă. Firma are de încasat 1,2 milioane lei de pe urma unor lucrări calculate la un profit modest, de numai 1%, cât să rămână pe piaţă, iar alte lucrări nici vorbă să apară. Şi cazul nu e singular!

"Declinul va continua!"

09 Dacian Palladi_1.jpgConsultanţii în afaceri spun că sectorul construcţiilor este paralizat. Lucrările noi lansate în Bihor anul acesta reprezintă doar un sfert din media ultimilor ani pentru aceeaşi perioadă. "Piaţa e în cădere şi declinul va continua! Întâi au dispărut investiţiile private în construcţia de centre comerciale, blocuri şi hale de producţie, iar acum statul a încetat să mai finanţeze lucrările de infrastructură", spune Dacian Palladi (foto).

Consultantul estimează că multe firme vor trage obloanele. "Să fim realişti, Bihorul nu poate susţine mai mult de două firme mari de construcţii, iar piaţa este suprasaturată", zice Palladi. Pentru că, spre deosebire de alte judeţe din ţară, Consiliul Judeţean Bihor nu are în proprietate firme care să genereze venituri, iar bugetul instituţiei e constituit exclusiv din taxe şi fonduri alocate de la Bucureşti, cei 250 milioane lei disponibili pe 2013 abia acoperă cheltuielile de funcţionare a instituţiilor subordonate. Nicidecum să mai şi susţină lucrări!

Nu sunt bani!

Nici Primăria Oradea nu mai construieşte ca altădată! "Anul acesta am avut un buget de numai 9 milioane lei pentru lucrări noi, bani pe care apoi i-am dat la CET", spune consilierul local Dan Octavian. Municipalitatea şi-a prognozat pentru 2013 un buget de dezvoltare record, de 417,5 milioane lei, mult peste cei 157,7 milioane lei investiţi anul trecut, dar în final suma a fost redusă la 137,5 milioane lei. Şi va mai scădea. Investiţiile din fonduri europene, precum înlocuirea magistralelor de termoficare I şi III, amenajarea viitorului centru de afaceri din Rogerius, construcţia drumului rapid din strada Ecaterina Teodoroiu şi altele s-au blocat la licitaţii, ori nici măcar n-au fost scoase la licitaţie.

În mod previzibil, nici orădenii nu au bani de lucrări. Deşi numărul autorizaţiilor de construire eliberat de municipalitate a crescut cu 26% faţă de anul trecut (de la 568 în prima jumătate a anului 2012 la 616 în aceeaşi perioadă din 2013), asta nu înseamnă nimic. "Majoritatea sunt lucrări de reamenajare, iar acolo unde totuşi e vorba de construcţia unei case oamenii şi-o fac în regie proprie, nu cu firme", explică un angajat al Primăriei.

Reacţie în lanţ

Prăbuşirea investiţiilor afectează inclusiv firmele mari. Grupul Selina, singurul constructor din top 10 al celor mai mari contribuabili la bugetul Oradiei în 2012, are de lucru doar pentru că îşi finanţează singur lucrările. "În 8 luni am acumulat sume neîncasate de 20 milioane euro", zice directorul general Călin Roman.

Situaţia e cu atât mai gravă cu cât de Selina depind multe alte firme. "În spatele nostru sunt cam 150 de firme mai mici, care fără aceşti bani dau faliment", explică Roman. Selina nu are deocamdată de ce se plânge. Anul trecut grupul şi-a majorat cu 5% cifra de afaceri, ocupând locul eliberat pe piaţă prin falimentul micilor constructori, şi probabil va fi la fel şi în 2013.

Pentru a evita criza, firma patronată de Beniamin Rus şi-a deschis un şantier în Kurdistanul irakian, unde construieşte - pentru 13 milioane dolari - un sediu pentru Ministerul Sănătăţii. Relocarea e, totuşi, o provocare costisitoare. "Ca să intri pe piaţă, trei ani dai bani de la tine. Transportul unui om te costă 1.000 de dolari, iar al unui TIR 5.000 de dolari. Participi la licitaţii, depui garanţii, ceri avize... Până să faci profit cheltui câteva milioane bune!", spune Roman.

Pe fonduri europene

09 Ioan Baitan.jpgÎntr-o situaţia similară este şi Construcţii Bihor. Împinsă de căderea comenzilor, firma şi-a căutat şi ea de lucru "afară". "Noile pieţe din Irak şi Maroc nu ne-au părut o soluţie. Preţurile sunt cam aceleaşi dar, având în vedere distanţele, costurile cu forţa de muncă şi cu transportul utilajelor sunt mult mai mari", spune directorul Ioan Băinţan (foto).

Inginerul e de părere că o soluţie ar fi concentrarea constructorilor pe lucrări finanţate din fonduri europene. "Problema mare la lucrul cu fondurile europene e lipsa de experienţă a autorităţilor contractate. Una este să câştigi un proiect, alta să îl duci la bun sfârşit. Primăria Oradea se descurcă, dar în judeţ e prăpăd. Din acest motiv ne-am format angajaţi care să ajute autorităţile contractante inclusiv la raportări", spune directorul. Atâta doar că deocamdată marile proiecte sunt blocate...

Speranţe de mai bine...

Pe fondurile europene mizează şi Repcon, firmă specializată în lucrări hidrotehnice. Directorul economic Nicolae Bulc spune că pentru anul acesta au fost anunţate lucrări reprezentând doar 30% din valoarea celor de anul trecut dar, din lipsă de fonduri, nici măcar nu au fost licitate. "În prezent se fac demersuri ca lucrările hidrologice să treacă pe finanţări europene. Sperăm ca, la rectificarea bugetară din cea de-a doua jumătate a anului, statul să găsească bani de cofinanţare şi să dea drumul la licitaţii", spune directorul.
Pentru că lucrările sunt blocate, Repcon a fost nevoit să îşi plătească în ultimele cinci luni cei 400 de angajaţi din conturile proprii. "O situaţie aşa grea n-a mai fost de la începutul anilor 2000, când Ministerul Mediului a fost desfiinţat şi toate lucrările au fost blocate de Ministerul Agriculturii", îşi aminteşte Bulc.

Atunci, blocajul a durat cam un an de zile. Rămâne de văzut ce se va întâmpla anul acesta. Şi ce firme vor mai prinde redeschiderea şantierelor...


"Nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 10 ani ca în lunile iunie şi iulie să avem aşa puţine lucrări. Am ajuns să lucrăm pe banii noştri ca să nu stăm"

Călin Roman, director general Selina


CRIZA SE ADÂNCEŞTE
"Granzii", cu profituri înjumătăţite

Constructorii aflaţi în top 10 la nivel naţional au obţinut anul trecut un profit net de 62 milioane euro, reprezentând doar jumătate din cel pe 2011. Cele mai profitabile firme au fost Spedition UMB şi Tehnostrade, deţinute de "regele asfaltului" Dorin Umbrărescu, care au înregistrat un profit cumulat de 38 milioane euro, cu 44% mai mic decât în 2011.

Singura companie care a reuşit să devină mai profitabilă, fie şi cu 3%, a fost Construcţii Erbaşu, care a înregistrat un câştig de 7 milioane euro. La celalaltă extremă, cel mai puternic declin l-a cunoscut PA&CO International, deţinută de Costel Căşuneanu, care a înregistrat în 2012 un profit de 0,5 milioane euro, de 10 ori mai mic decât înainte cu un an. Criza din construcţii a împins anul trecut în insolvenţă firme mari precum Romstrade, deţinută de Nelu Iordache, şi Confort, aparţinând lui Gică Cornu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
nebuni !
garsoniere cu adaos de 300% ?!! numai un nebun baga intr o garsionera platita peste 30 de ani undeva la 70.000 de euro !! Statul si a batut joc de noi banii sunt cheltuiti si multi nu au unde dormi, pot sa si cumpre un cort si sa platesca Primariei chirie pe teren, atat. NU mai munciti ca oricum o sa pierdeti tot e o chestiune de TIMP, nu e criza in Romania, nu mai vrem sa platim BIRURI unui STAT incapabil decat sa ne UCIDA !!! NU mai vrem sa platim salarii si salarii si in rest NIMIC servicii !
Postat 27 Iulie 2013, 18:45 de nebuni !!
asteapta
un an,doi,atunci sa vezi preturi de 30000 la garsoniere...binenteles in ghilimele,multe vor fi parasite...
Postat 27 Iulie 2013, 09:48 de @mesterul manole
ADMINISTRATOR NU PATRON
mintas e administrator nu patron la ciac,consultati actionariatul,titlurile nu tin loc de competenta,gogosi si gogosari!
Postat 27 Iulie 2013, 09:42 de PATRON
CIAC ... GARANTIA LUCRULUI DE PROASTA CALITATE
CIAC - egal lucrari smenuite, fuserite, intrebati pe cineva care a lucrat cu aceasta firma daca e fost multumita de calitate, priviti lucrarile de Universitate(calitate indoielnica spre execrabila asa se lucra la Ciac cu meseriasi de cele mai multe ori in ale paharului) e exemplu cel mai elocvent a fost fieful lor cuplul M&M Mintas si Maghiar de pomina tot ce misca in Universitate era facut de aceasta firma, blocurile ANL de pe Decebal praf probleme grave structurale(sa speram ca nu vine un cutremur prin Oradea) partea turnului din Vulturul Negru renovata de ei sa cojit dupa 3-4 ani, Muzeu,Cadastru alte dezastre ..... asa ca nu imi pare rau de aceasta firma carea sia batut joc de lucrari peste tot pe unde a lucrat, pacat de angajati dar meseriasi siau gasit de lucru prin alte parti ....
Postat 27 Iulie 2013, 07:27 de axis
Din fonduri
Din fonduri europene nu se poate fura.Aici au furat in nestire.Datorita speculatiilor lor a ajuns piata imobiliara unde a ajuns.Sa se prabuseasca,sa vada si ei cum e.Hotii.Constructiile executate de firmele amintite in articol ,sunt de calitate indoielnica,ei paralele si au ridicat palate din gheseft,iar preturile sunt exorbitante.Cu pretul unei garsoniere de aici ,poti o casa modesta in Africa de Sud!Le doresc din tot sufletul sa ajunga la nivelul pamantului ca au furat destul!Dumnezeu sa ii bata!
Postat 27 Iulie 2013, 06:50 de mesterul manole
Se mai lucreaza .... pe ici pe colo
Se mai lucreaza prin Oradea pe ici pe colo, nu numai la 2 blocuri in Prima si la Ared (pt cel care avea dubii se pare ca se vand garsonierele la 30.000 pt ca au 50 mp mai mult ca 2 camere comuniste) problema e sa lasam sfintii si pocainta ca nau nici o treaba cu santierele. Adevarul e ca constructorii isi dau la gioale toata ziua se saboteaza la licitatii nu joaca cinstit, contestatii peste contestatii care fac sa se amane inceperea unei lucrari cu anii nu cu lunile, si sau pierdut multi bani si de la guvern care se bucura ca se intorc inapoi la Bucuresti si o groaza de bani europeni, dar asta e de aceea nu e inceputa piata Rogerius, drumul express, piata Unirii, reabilitarea falezei Crisului, aqua Parcul etc. In rest se lucreaza in cetate lucrare pe bani grei,la parcare dela tribunal, parc Lotus si multe alte locuri, doar ca firmele sau obisnuit cu profituri grele cand bani curgeau de peste tot in perioada 2005-2008 dar nimeni nu mai are bani de atunci ... asa ca ma strangeti cureaua ca si noi am strans-o si o mai strangem ...
Postat 26 Iulie 2013, 16:09 de investitor
faliment
SEFII SI PERSONALUL TESA SALARII MARII SI MUNCITORII SALARII MICI
Postat 26 Iulie 2013, 14:27 de radar
USL este infestat de PDL, MOARTE PDL istilor poriunde s ar ascunde 1
USL este infestat de PDL, MOARTE PDL istilor poriunde s ar ascunde 1
Postat 26 Iulie 2013, 12:20 de BLESTEM PDL
MOARTE clanului BASECU&UDREA !
le multumim ochilor de broasca din PDL unde ne ati adus cu banii bagati in jaful neamului BASESCU& UDREA , sa nu va ierete revolutia lui 2013, vrem MOARTE, MOARTE celor ce ne au NENOROCIT VIITORUL de 8 ani, MOARTE JEGGGGUUULUI PDL ist! PREGATITI va REVOLUTIA lui 2013 se aude !
Postat 26 Iulie 2013, 12:18 de clan de mafie !
Multumim!
multumim guvernarii USL! Oradea pe primul loc, Bihorul pe primul loc, Romania pe primul loc!
Postat 26 Iulie 2013, 10:55 de adi
schimbam toalele, ne afcem maniciura si mintim la greu !
scoateti demonul din om si demonstrati va ca nu va inselati, sa nu va fie frica ca o sa purtati ochelari si in final victime sigure altor sarlatani :)))) si minciuna a devenit o meserie, prost /naiv/ imatur e cel care CREDE !
Postat 26 Iulie 2013, 09:39 de :si minciuna a deven
aveti grija , al varsta lui sa aiba un chip de copil inseaman saralatanie
PALL x.x ADI este o nulitate sociala care nu face decat sa se lecuiasca in prezent cu DOMNUL :)))) nu degeaba se pocaiesc multi la ce fapte au in fata lui D-zeu :))) arta ac un copil dar in interior este un ........ aveti grija ! Admirati batranetea in ochii maturi, admirati omul care va spune si va doare dar nu va minte (precautie) .
Postat 26 Iulie 2013, 09:35 de :)))))
bun articol
,documentat si realist,mi-aduc aminte, cum palladi,prin anii 2005,spunea:poti sa ai 7 case, poate o sa fi bogat,poate nu...pt vremurile alea,in plin"avant"al bulei imobiliare era ceva de neimaginat,de-atunci,jos palaria pt palladi,curios ramane faptul cum de aia mai fac un bloc langa lidl?au clienti la pret de 35000 o garsoniera?la suma aia in 1-2 ani cumperi casa serioasa...pariu?
Postat 26 Iulie 2013, 09:24 de rambo
ce faceti cu ce ati FURAT fara valoare pe PIATA ?
omul vrea nu vrea tot sluga naturii ajunge :))))) MINTEA nu poate fi cumparata dar poate fi hranita asa cum natura iti permite.
Postat 26 Iulie 2013, 09:04 de OMUL daca nu are MIN
ce faceti cu ce ati FURAT fara valoare pe PIATA ?
nu i adevarat, romani s au saturat de jaful legalizat impus, lipsa locurilor de munca i au facut mai ISTETI, de ce sau pe o constructie 40.000 de euro cand o face la jumate de pret, LIPSA locurilor de munca i a determinat pe multi sa si deschida ochii la ce se intampla in jurul lor, nu ne intereseaza castigurile banicilor si moartea noastra, nu ne intereseaza ce construiesc altii atata timp cat noi nu ni le putem PERMITE. SUNTETI si ati fost doar niste HOTI LEGALIZATI , acum sa va vedem ce faceti cu AVERILE VOASTRE FURATE de la multi MORTI :)))) ? noooooo acum sa vedem calitatea UMANA, ce faceti cu ce ati FURAT fara valoare pe PIATA ? OMUL daca nu are MINTE are multa, multa avere fara VALOARE :))))) sa danseze SOARECI pe masa !
Postat 26 Iulie 2013, 09:01 de OMUL daca nu are MIN
odtat si odata trebuie sa dipara de pe piata !!
UN caritas in constructii si concurs de infractiuni :))))l asati adevrati constructori pe piata ! NOI nu avem de pierdut, eventual cei care nu mai pot FURA si fura contrar legii :))) !
Postat 26 Iulie 2013, 08:42 de :)))))
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON