După mai bine de un deceniu în care stegarii i-au fost "eminenţa cenuşie" Alexandru Kiss şi viceprimăriţa Rozalia Biro, UDMR Bihor îşi schimbă radical tactica.
Întrucât nu poate ignora concurenţa pe electoratul maghiar strânsă în jurul lui Laszlo Tokes, dar şi fiindcă pe 10 iunie are o şansă de câştig reală în condiţiile în care competiţia durează o singură zi, UDMR pariază totul pe doi candidaţi cu suflu proaspăt şi calităţi certe: fostul ministru Cseke Attila, lansat spre Primărie, şi Pasztor Sandor, directorul Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, pus să cucerească şefia CJ.
Apus de sori
După o lungă dominaţie, tandemul Kiss-Biro dă semne că cedează prim-planul unei noi generaţii de politicieni UDMR. Raţiunile deciziei sunt multe, dictate de uzura veteranilor, de noile reguli după care se vor desfăşura alegerile, dar şi de competitori.
Hotărârea înnoirii echipei de candidaţi a fost pregătită întâi la Oradea, unde viceprimăriţa Rozalia Biro, în funcţie din 2000, pare să-şi fi spus ultimul cuvânt. "După ce a fost alături de primarul Ilie Bolojan, dânsa nu poate duce o campanie în care să-l combată", a explicat BIHOREANULUI un reprezentant UDMR. În plus, Biro are şi probleme de imagine, fiind cercetată pentru că în 2007 a semnat din partea municipalităţii actul de închiriere a fostei Biblioteci CFR către Fundaţia Partium, din a cărei conducere face şi ea parte. Ca urmare, UDMR i-a pregătit o ieşire onorabilă din scenă, urmând fie să o trimită în Camera Deputaţilor, fie la Parlamentul European.
În ce-l priveşte pe Alexandru Kiss, din 2000 încoace vicepreşedinte, preşedinte, şi din nou vice al CJ, acesta şi-a cucerit poziţiile nu prin voturi, ci prin negocieri. Doar în 2008 s-a supus examenului uninominalului, dar a ratat victoria, deoarece în timp ce îl combătea pe PDL-istul Ştefan Seremi, outsiderul Radu Ţîrle a scăpat în câştigător. Cu siguranţă, boss-ul UDMR-ist, el însuşi personaj controversat, a calculat că e mai eficient să nu se expună unei competiţii deschise.
Culoar favorabil
UDMR a trebuit să caute alternative şi pentru că în sânul comunităţii maghiare PPMT-ul lui Laszlo Tokes se arată mai incisiv decât PCM-ul de acum 4 ani. De altfel, cu mult înainte să înceapă campania, un ONG apropiat fostului episcop a şi răspândit fluturaşi ce-i prezintă pe Biro, pe Kiss şi pe discipolul acestuia, Szabo Odon, ca pe nişte personaje care nu au făcut nimic consistent pentru conaţionali, ci şi-au consolidat poziţiile personale.
Necesitatea găsirii unor candidaţi invulnerabili din acest punct de vedere s-a suprapus noilor reguli ale alegerilor. La un singur tur de scrutin, deci fără balotaje ulterioare, UDMR îşi poate mobiliza simpatizanţii ca nimeni altcineva, ceea ce, în condiţiile în care românii şi-ar distribui voturile mai multor candidaţi şi partide, i-ar permite să-şi atingă măcar unul din cele două obiective importante. Condiţia de bază fiind, însă, să prezinte propriului electorat feţe noi, care să "smulgă" în plus voturi şi de la români.
Candidaţi curaţi
După lungi analize, UDMR şi-a prezentat "aleşii" joia trecută. "La Primăria Oradea, singura opţiune şi-a exprimat-o Cseke Attila, dorit de organizaţie şi recomandat de doamna Biro. Pentru Consiliul Judeţean, organizaţia a hotărât acum câteva luni fie să candideze domnul Kiss, fie o altă persoană pe care dânsul o va nominaliza. Domnul Kiss l-a nominalizat pe Pasztor Sandor", declara Szabo Odon pentru BIHOREANUL.
Cei doi candidaţi-surpriză se anunţă cât se poate de redutabili, atât fostul ministru al Sănătăţii, cât şi şeful ABA Crişuri bucurându-se de o bună reputaţie personală şi profesională, convingătoare chiar şi pentru electoratul român, cu atât mai mult cu cât sunt şi tineri, şi lipsiţi de marote naţionaliste.
Cseke se va strădui să le amintească orădenilor nu numai experienţa sa şi generozitatea cu care, ca ministru, a alocat fonduri pentru spitale, ci şi detaliul că înainte de a face politică la nivel înalt a fost consilier local la Oradea. "Oradea este şi oraşul meu, şi cred că merită mai mult decât în mandatele care au fost până acum", a spus Cseke.
Mai departe, rămâne de văzut cum îşi vor duce Cseke şi Pasztor campaniile, ce teme şi programe vor propune şi cu cât succes. Căci, dacă vor eşua, n-ar fi exclus ca fostul ministru să fie considerat insuficient de bun pentru a căpăta premiul de consolare, adică funcţia de viceprimar, cum nici cel de-al doilea nu poate fi sigur că va fi vice în locul lui Kiss...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.