URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
21 Iunie 2012, 08:42

Milionari din credite: Cum au reuşit 178 de persoane să fraudeze 7 bănci cu 1,7 milioane de euro

Milionari din credite: Cum au reuşit 178 de persoane să fraudeze 7 bănci cu 1,7 milioane de euro GRIJULIU. După marele tun, Adrian Ştefan (foto) şi soţia sa s-au retras de pe "piaţa" creditelor din Bihor şi au dispărut. În urma lor au rămas 210 datornici şi o scrisoare de adio în care şarlatanul îşi anunţa moartea. Evident, era o nouă poveste pentru fraieri, pentru că impostorul milionar se relaxează în Costa Rica bine-mersi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un dosar cu 178 de persoane acuzate că au fraudat 7 bănci cu peste 1,7 milioane de euro. Tribunalul Bihor e chemat să judece o premieră naţională: dosarul cu cel mai mare număr de inculpaţi, pentru care DNA a stabilit şi cheltuieli judiciare pe măsură, de 100.000 lei. Este vorba despre incredibila poveste a unui impostor, Adrian Ştefan, care în mai puţin de trei ani a convins 210 bihoreni să scoată credite, a luat banii şi a dispărut.

BIHOREANUL a descoperit că printre complicii escrocului se numără şi antrenorul de taekwon-do Romeo Tulkos, judecat deja într-un dosar de fraudă bancară şi chiar arestat la sfârşitul anului trecut pentru o evaziune de 2,5 milioane lei, dar şi Livia Gordan, o contabilă inculpată pentru că a delapidat peste 400.000 lei de la 4 asociaţii de proprietari, unde lucra ca administrator, casier şi contabil...

Creditele SRL

Adrian Ştefan (Sărătoc înainte de căsătorie) a pus la cale escrocheria perfectă. Pozând în afacerist plin de idei dar lipsit de fonduri, a convins sute de bihoreni să scoată credite, unele cu garanţie ipotecară, iar banii să-i dea lui pentru a-i investi.

Ca să le câştige încrederea, omul promitea locuri de muncă, cotă-parte din împrumuturile bancare şi returnarea creditelor în maxim o săptămână. Potrivit procurorilor DNA, care au efectuat cercetările în caz, afacerea a început în 2004, iar majoritatea celor care au muşcat momeala au fost puştani abia trecuţi de vârsta majoratului ori pensionari. Victimele erau atrase şi prelucrate de cinci "locotenenţi" - Constantin Călăcean, Sebastian Condratov, Remus Sim, Cătălin Moşincat şi Cristian Cozma - împărţiţi pe sectoare: primii trei identificau şi racolau persoane din cartierul Nufărul, iar ceilalţi doi din Ioşia şi Rogerius.

Complici cu probleme

Adrian Ştefan se ocupa de finanţarea afacerii, procurarea şi întocmirea cărţilor de muncă pentru viitorii beneficiari ai creditelor, precum şi a adeverinţelor de venit. Documentele erau întocmite ca la carte, de contabili autorizaţi şi de patroni şi administratori ai unor firme din judeţ. În total 14 persoane, acuzate acum de aderare la grup infracţional, complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

romeo tulkos, c.s king do.JPGPrintre ei, şi antrenorul de taekwon-do Romeo Tulkos, preşedinte al Clubului King Do Oradea, director operaţional la o firmă de pază. Patron al Calcul Grup Sânmartin, Tulkos a eliberat adeverinţe de venit false pentru două persoane racolate de Ştefan, care apoi au contractat credite de 35.100 lei, nereturnate până azi. De altfel, nu e singura afacere penală a lui Tulkos: în decembrie anul trecut, bărbatul a fost arestat pentru evaziune fiscală de 2,5 milioane lei, fiind acuzat că în perioada 2008 - 2010, împreună cu 4 complici, a făcut tranzacţii intracomunitare ilicite de autoturisme second hand. Totodată, la începutul lunii iunie a fost trimis în judecată, împreună cu alte 8 persoane, tot pentru fraude bancare.

Un alt complice cunoscut e Livia Gordan, administrator şi contabil al Adresimo Com Oradea, care a eliberat adeverinţe de venit folosite de alte două persoane pentru contractarea unor credite de 10.000 euro de la BRD, şi acestea nereturnate. Gordan este şi ea protagonista unor dosare de fraudă, după ce în perioada 2005-2009, ca administrator, casier şi contabil la Asociaţiile de proprietari Sovata 35, Slatinei 23, Antonescu P63 şi Antonescu P64, a delapidat 400.000 lei, lăsând locatarii în pragul debranşării, cu restanţe la CET şi la Compania de Apă.

Scrisoare de adio

Povestea s-a terminat în octombrie 2007, când pe numele clienţilor racolaţi au început să curgă somaţiile, iar oamenii au mers să-i ceară socoteală lui Ştefan. Doar că acesta dispăruse!

A lăsat în urmă o scrisoare din care se înţelegea că ar fi ales să moară şi că soţia lui nu ştia nimic despre încurcăturile sale: "Te-am iubit mai mult ca pe orice în lumea asta, dar nu mai pot îndura zbuciumul ăsta... Nu trebuie să-ţi faci griji pentru credite, pentru că fiecare şi-a folosit banii şi m-au tras în jos cât au putut... Îmi pare rău că nu mai am altă soluţie, dar nu mai pot recupera banii mei, nu mi-i dă nimeni înapoi... Nu ţi-am spus niciodată nimic, am făcut cum m-a tăiat capul, pentru că m-au omorât dobânzile", scria bărbatul. Dar, la scurt timp după dispariţia bărbatului, soţia şi-a făcut bagajele şi, împreună cu copiii, a plecat. Unde, nu ştia nimeni.

Reclamanţi-cercetaţi

Disperaţi, unii păgubiţi şi-au luat inima în dinţi şi s-au prezentat la bănci, pentru a cere un sfat, dar funcţionarii ridicau din umeri: au semnat contractele de credit, erau buni de plată. Ca urmare, rând pe rând, oamenii s-au dus la avocaţi şi la Poliţie.

Ancheta, începută de poliţiştii Serviciciului de Investigare a Fraudelor, a fost preluată în 2009 de DNA. În total, anchetatorii au găsit 210 persoane care au luat credite frauduloase de la unităţile locale ale Romexterra Bank, BRD-Groupe Societe Generale, Volksbank, Raiffeisen Bank, BCR, Alpha Bank şi Piraeus Bank, provocând băncilor un prejudiciu de 1.784.600 euro. Dintre cei 210 creditaţi, 158 au fost puşi sub urmărire penală, alături de creierul afacerii, Adrian Ştefan, soţia acestuia, de cei 5 "agenţi" care i-a racolat şi cei 14 patroni semnatari de adeverinţe false.

Singurul care s-a sustras de la cercetări a fost Adrian Ştefan. Arestat în lipsă şi dat în urmărire internaţională, bărbatul a fost localizat abia de curând, în urma verificărilor făcute prin Interpol. Milionar pe banii altora, Ştefan s-a stabilit în Costa Rica, iar autorităţile române au şanse minime să obţină extrădarea lui, căci a obţinut şi cetăţenia după căsătoria cu o localnică.

Judecată scumpă

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru în primul rând pe bunurile membrilor grupării, ale familiei Ştefan, ale celor 5 "agenţi" şi celor 14 patroni. Deznodământul afacerii se lasă însă aşteptat, căci procesul se anunţă anevoios şi costisitor din cauza numărului mare de persoane implicate, numai citaţiile emise pe numele celor 178 de inculpaţi, 70 de martori şi 11 păgubaşi (băncile şi firmele de asigurare ale acestora), pentru un singur termen de judecată, costând 774 lei. "Încă nu ne-am confruntat cu un asemenea caz. Vom vedea la primul termen, în septembrie, ce se va întâmpla. Poate că unii îşi vor recunoaşte faptele, pentru a beneficia de reducerea pedepsei, şi procesul nu se va prelungi mult", spune purtătorul de cuvânt al Tribunalului, judecătorul Cristian Monenci. Singurul căruia nu-i pasă e chiar impostorul care plănuit afacerea. Din cealaltă parte a globului, Adrian Ştefan e relaxat: vor plăti alţii în locul lui...


MAI SUNT!
Cercetări disjunse

Deşi pare greu de crezut, dosarul Adrian Ştefan nu e încă finalizat. Odată cu trimiterea în judecată a cazului, procurorii DNA au dispus disjungerea unei părţi la Parchetul Oradea. Este vorba de sesizările Volksbank România SA, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Oradea, Piraeus Bank-Sucursala Oradea şi Alpha Bank-Sucursala Oradea împotriva a 6 administratori şi contabili trimişi în judecată - Livia Gordan, Szakacs Attila, Iosif Dan, Petru Bradea, Ioan Sonea şi Romeo Tulkos, acuzaţi de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi complicitate la înşelăciune, pentru eliberarea unor documente de venit false şi pentru nereturnarea unor credite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Costa Rica
Si inca ceva inculpatul Stefan Adrian Mugurel acolo la Costa Rica unde e traieste ca regele in raiu de pe pamant cand altii trec prin iad pentru asi revendica viata de inainte dar sa nu uitam ce am mentiona in comentariul anterior nimeni nu ramane neatins precum noi cei 176 suntem luati de gat si el va fi luat de gat chiar daca autoritatile romane nu poate cere extradarea lui Stefan din Costa Rica va plati acolo unde e .. daca Mohamed nu merge la munte vine muntele la Mohamed nimica nu e de neatins e pe partea cealalta a lumii dar asta nu inseamna da Dumnezeu nu`l va pedepsi pentru ce a facut a distrus atatea vieti fara nici o mila noi cei care mergem in instanta suportam consecintele dar el s`a dat pe spate de la a suporta consecintele ori cum nu poate fugi o viata intreaga consecintele il vor ajunge incurand mai sunt si oameni de treaba in lumea asta :D
Postat 12 Iulie 2012, 23:10 de P.R
Costa Rica
Daca toata lumea zice ca cerul e verde nu inseamna ca e chiar verde Stefan Adrian Mugurel a stiut ce face .. nu degeaba a fugit in Costa Rica si direct s`a casatorit cu o localnica .. si ciudat nevasta lui Stefan Adrian Stefan Mirela daca nu a stiut de ce a facut sotul sau de ce a disparut si ea ? intru final putem sa spunem ca Adi Stefan a fost destept dar a uitat o chestie ca ori unde in ori ce colt de lume ar fi va plati pentru ce a facut , si apropo de asta nu stiu cum de suntem noi luati de gat si uni care aveau de aface cu unele acte dau din umeri cand sunt intrebati cum as cei de la banca cei de la ITM etc etc toata lumea ai destept dar nimeni nu stie adevarul ca de fapt Adrian Stefan a planuit de mult sa faca asta si binenteles ca nimeni nu stia ce face ca el platea ratele la zi si nu putea nimeni sa`l opreasca dar de platit sigur va plati pentru ce a facut cu acei oameni le`a nenorocit viata si el traieste bine mersi in Costa Rica fara nici o treaba dar lumea e mica nimic nu e de neatins nu e pe luna binenteles printre acei 176 de persoane date in instanta ma aflu si eu si stiu ce inseamna sa fii prostit si sa abuze cineva de increderea ta !
Postat 12 Iulie 2012, 23:00 de P.R
minciuni de cacat
MINCIUNI GOGONATE .BAGATII LA PUSCARIE PE ADRIAN NASTASE CARE ASTA AFURAT CU GALEATA IN FATA LA TOATA ROMANIA .ADRIAN ESTE PRIETENUL MEU EL A VRUT DOAR SA AJUTE PA LUMEA ASTA NU LEA FURAT NIMIC ,,,,,PUPATIL IN CUR ........
Postat 25 Iunie 2012, 17:29 de paulette
TOTI LA PUSCARIE
Pe lângă aceia care sunt pe drept acuzaţi şi care în mod logic trebuie să înfunde puşcăria, băncile ar trebui să fie sacţionate pentru că, în lupta lor de a acorda cât mai multe credite în condiţii nu tocmai transparente, au uitat să facă investigaţii privind bonitatea solicitanţilor. Dacă într-adevăr s-au făcut şi cărţi de muncă fictive şi ţinând cont de perioada când acestea au fost întocmite atunci ar trebui ca ITM BIHOR sau alte ITM-uri judeţene, care aveau datoria să verifice legalitatea întocmirii acestor documente, să fie chemate în judecată.
Postat 21 Iunie 2012, 12:07 de ALEXANDRU
fals
povesti nici macar n-aveti habar care e adevarul cu adrian, dar va explic acuma: adrian ajutat de cei mentionati mai sus si nu numai intocmeau actele ptr a primi credit de la banci. treaba era asa el lua 60% din bani si tu cel care semnai ptr credit luai 40%, mare parte a celor care luam creditul erau intradevar pustani cu chef de distractie si de spart banii prin cluburi , haine din lotus telefoane scumpe,,,,ca doar merge ca e tzeapa. stiu un vecin al meu care a reusit sa-l tzepuiasca pe adrian cu un credit de 5000 de eur de la pireus bank in felu urmator:daca creditul era aprobat de banca atunci erai sunat sa megi sa ridici banii numai ca telefonul pe care suna banca era la adrian si n-aveai cum sa mergi tu dupa bani ca venea si el cu tine si faceai 60%-40%, numai ca vecinu o cunostea p aia de la banca si i-a zis sa sune si sa zica ca creditul nu s-a aprobat si a mers el urmatoarele zile personal si a facut parte cu ea i-a dat 1000 eur si el a ramas cu 4000 si adrian a luat tzeapa.degeaba zic acuma toti ca i-a prostit ca le returneaza banii, ca le ofera locuri de munca. bla bla bla acuma ei vor sa se scoata ca asa cred ca nu o sa mai platesca creditele la banci.toata aceasta man
Postat 21 Iunie 2012, 10:00 de florin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON