Întâi Primăria a trimis somaţii de plată, apoi a pus poprire pe conturi, apoi sechestru pe clădiri. Pentru că niciuna din măsuri n-a dat rezultat, municipalitatea scoate la vânzare, săptămâna aceasta, clădirile Fundaţiei Mecena, creaţie a liderilor UDMR Bihor, din cauza impozitelor locale neachitate.
"Dacă imobilele nu se vor vinde la prima licitaţie, la cea de-a doua preţul va coborî la 75% din suma iniţială, iar la cea de-a treia la 50%", spune Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcţiei Economice a Primăriei orădene.
La mezat
Fundaţia Mecena ar putea rămâne pe drumuri. Primăria scoate la licitaţie cele două construcţii aparţinând ONG-ului de suflet al liderilor UDMR situate pe strada Codrilor, între Ştrandul Municipal şi Ştrandul Dinamo. Imobilele sunt puse în vânzare în contul unei datorii de 229.965 lei, reprezentând impozite neachitate şi penalităţile aferente acumulate în ultimii şapte ani, adică nu mult după darea lor în folosinţă.
Conform anunţului postat pe site-ul Primăriei la secţiunea "Licitaţii executare silită", sala de evenimente a Centrului Ady (botezată după numele poetului Ady Endre), cu o suprafaţă de 787 metri pătraţi, e scoasă la mezat pentru suma de 763.000 lei, fără TVA. Imobilul este funcţional, fiind folosit pentru conferinţele UDMR şi închiriat în week-end-uri pentru evenimente gen nunţi sau banchete. Cea de-a doua clădire, proiectată ca hotel, din care a fost construită deocamdată doar structura de rezistenţă, are o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, iar municipalitatea cere pentru ea 128.000 lei.
Scump, dom'le, scump!
Cap la cap, pe cele două construcţii Primăria vrea 891.000 lei, echivalentul a circa 195.000 de euro. O sumă deloc mare la prima vedere, având în vedere poziţia şi suprafaţa terenului. Doar că marele avantaj al vecinătăţii hotelului Double Tree by Hilton, a Bazinului olimpic şi viitorului Aquaparc este anulat de faptul că imobilele sunt construite pe pământul oraşului.
Potrivit contractului încheiat cu Primăria în 2003, fundaţia liderilor UDMR Bihor a primit în folosinţă gratuită 10.000 metri pătraţi din fosta incintă a Ştrandului Municipal, pentru 49 de ani, în schimbul acordării a 20 de burse de câte 200 lei lunar unor elevi şi studenţi merituoşi. Însă în cazul în care imobilele vor fi preluate de un alt proprietar, scutirea de impozit pe teren încetează. Şi, cum preţul concesiunilor în zonă este de 40-50 lei pe metrul pătrat pe an, cumpărătorul ar trebui să plătească anual circa o jumătate de milion de lei numai pentru teren. Ceea ce e greu de crezut că se va întâmpla...
Culmea, în actualele condiţii, nici măcar municipalitatea nu se va înscrie la licitaţie. "Interesul oraşului pentru preluarea celor două clădiri depinde de preţ. Dacă acesta va scădea oferta ar putea deveni interesantă, dar în actuala situaţie este exclus", spune primarul Ilie Bolojan (foto).
"Nu ştiu nimic!"
Pierderea sediului Fundaţiei Mecena este o palmă usturătoare pe obrazul barosanilor UDMR Bihor, care sunt şi conducătorii executivi ai ONG-ului. Conform legii, aceştia puteau scăpa imobilele de la vânzare printr-o cerere de reelaşonare a datoriilor pe şase luni, dar până la sfârşitul săptămânii trecute nu au făcut acest lucru. Ba mai mult, atitudinea udemeriştilor este de negare a evidenţei.
"Nu ştiu nimic despre această situaţie", zice preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Ondon (foto), directorul Fundaţiei, în vreme ce ceilalţi reprezentanţi ai ONG-ului, preşedintele UDMR Bihor Alexandru Kiss, care deţine şi funcţia de preşedinte al Mecena, precum şi partenera sa de afaceri, fosta viceprimăriţă Rozalia Biro, sunt de negăsit.
"Falimentul" Fundaţiei Mecena este oarecum explicabil. Partidul de dreapta al premierului ungar Viktor Orban este mult mai apropiat de radicalii episcopului Laszlo Tokes, aşa că în ultimii ani i-a tăiat de la "conducta cu forinţi" pe udemeriştii apropiaţi de socialiştii ungari. Previzibil, cum niciun lider UDMR nu a adus bani de-acasă ca să doneze Fundaţiei, situaţia financiară a acesteia s-a degradat accelerat. Dacă este să ne luăm după declaraţia de avere pe 2012, doar Kiss a împrumutat până acum ONG-ul cu 5.000 de euro. Şi tot degeaba...
Au "prăduit" banii!
În pragul alegerilor parlamentare, executarea silită a fundaţiei UDMR-iste îi oferă eternului adversar, europarlamentarului Laszlo Tokes (foto), o excelentă temă de campanie. Fostul episcop nu le poate ierta nici acum rivalilor că în urmă cu zece ani i-au "suflat", tocmai prin Mecena, o finanţare de 320 milioane de forinţi de la guvernul ungar. Tokes plănuise să construiască un centru cultural chiar în satul natal al poetului Ady Endre din judeţul Satu Mare, dar banii au fost deturnaţi de premierul socialist Peter Medgyessy către proiectul de la Ştrandul Municipal al udemeriştilor bihoreni.
De altfel, Tokes i-a acuzat în mod constant pe preşedintele UDMR Bihor Alexandru Kiss, pe asociata sa Rozalia Biro şi pe preşedintele executiv Szabo Odon că au prăduit banii. În ianuarie anul acesta, europarlamentarul chiar a avertizat că udemeriştii umblă să vândă cu 250.000 de euro imobilele fundaţiei, în care se îngropaseră 1,1 milioane de euro. "Remarcaţi ce diferenţă este între 75 milioane de forinţi (n.r. - echivalentul banilor ceruţi pe clădiri) şi 320 milioane de forinţi, pe care statul ungar i-a dat în 2002 pentru construirea imobilelor", spunea Tokes, acuzându-i practic pe udemerişti că şi-au băgat diferenţa în buzunar.
"Poate fi o şmecherie"
Astăzi, valoarea imobilelor a coborât la doar 194.992 euro, sumă care este de aşteptat să coboare prin repetarea licitaţiei chiar şi la 100.000 euro. Adică de zece ori mai puţin faţă de milionul de euro plătit de guvernul de la Budapesta pentru construirea lor!
Oamenii lui Tokes au susţinut de altfel tot timpul că preţul real al edificiilor este mult mai mic decât sumele decontate. "Eu am dubii că acolo chiar s-au cheltuit 320 milioane de forinţi!", spune Szilagyi Zsolt (foto), şeful de cabinet al lui Tokes, care îi bănuieşte pe UDMR-işti că ar avea intenţii perfide acum, când clădirile sunt scoase la mezat. "Scoaterea la licitaţie poate fi şi o şmecherie. Dacă vine persoana fizică Kiss Alexandru, de exemplu, şi cumpără clădirile, pe lângă faptul că trece în proprietate privată un imobil construit din banii publici maghiari, nici nu se mai poate spune că a omorât Fundaţia, ci că a salvat-o", zice Szilagyi.
Rămâne de urmărit dacă un asemenea plan există şi dacă el va fi şi pus în aplicare. Nu de alta, dar e greu de crezut că, fiind cu nimic mai buni decât politicienii români, boşii UDMR vor băga mâna în buzunare să salveze o fundaţie. Fie ea şi Mecena...
ŞASE, VINE FISCUL!
Încep executările silite...
Evidenţele Primăriei înregistrează circa 35.000 de restanţieri persoane fizice şi 2.000 de datornici persoane juridice, împotriva cărora municipalitatea pregăteşte măsuri de încasare a debitelor. "Săptămâna viitoare vom demara procedura executării silite pentru toate persoanele fizice cu restanţe peste 40 lei şi persoanele juridice cu debite ce depăşesc 100 lei", spune directorul adjunct al Direcţiei Economice, Tănase Miculescu.
Procedura porneşte de la instituirea unor popriri pe conturi şi ajunge până la valorificarea bunurilor deţinute în contul impozitelor neachitate. Municipalitatea a organizat anul acesta nu mai puţin de şapte licitaţii prin care a scos la vânzare maşini, terenuri, apartamente de bloc şi case. În majoritatea cazurilor nu a reuşit încă să vândă nimic, aşa că procedurile vor fi reluate...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.