URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Iulie 2012, 08:31

Mazilire pentru pile: De ce a fost exclus din magistratură prim-procurorul Viorel Gavra

Mazilire pentru pile: De ce a fost exclus din magistratură prim-procurorul Viorel Gavra SILENZIO STAMPA. Deşi refuză orice declaraţie publică, Viorel Gavra (foto) e convins că decizia CSM de excludere din magistratură e parte dintr-o înscenare menită să-l înlăture de la şefia Parchetului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din 18 iulie, funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a devenit vacantă. Printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, şeful instituţiei, Viorel Gavra, a fost exclus din magistratură pentru grave abateri disciplinare: exercitarea funcţiei cu rea credinţă şi imixtiuni în activitatea altor procurori.

Până la pronunţarea hotărârii, CSM a refuzat să facă publice neregulile găsite în activitarea magistratului orădean, dar apoi BIHOREANUL a intrat în posesia rechizitoriului. Împărţit în trei capitole, documentul cuprinde nu doar acuzaţia deja cunoscută, că Gavra a intervenit într-o anchetă a procurorilor DNA ce îi viza soţia, ci şi pe aceea că l-a interceptat ilegal pe notarul Irinel Dimitriu, ginerele deputatului PDL Ştefan Seremi, respectiv că i-a luat dosarul procurorului care voia să-l trimită în judecată pe Dacian Lascău, fiului fostului şef al Finanţelor Bihor, Ioan Lascău.

Căzut pe interceptări

După cum se ştie, acţiunea disciplinară împotriva lui Viorel Gavra a fost declanşată de o plângere a procurorilor DNA Oradea, care reclamau presiunile pe care prim-procurorul le-ar fi exercitat ca să o scoată de sub urmărire penală pe soţia sa, Mariana Gal. Femeia e judecată pentru complicitate la trafic de influenţă, acuzată fiind că, la intervenţia unei amice, Rodica Mangra, ar fi promis că va pune o vorbă bună pe lângă Gavra în favoarea unui asistent notarial, Daniel Ciuciu, anchetat şi judecat în mai multe dosare de escrocherii imobiliare. În schimbul serviciului, Ciuciu a pus la bătaie o garsonieră pentru Mangra şi urma să dea 20.000 euro, adică câte 5.000 de euro pentru cei trei judecători ai Curţii de Apel care urmau să emită sentinţa finală în cazul lui, şi 5.000 euro pentru Gal.

Pentru a-şi scăpa consoarta, în ianuarie 2012, Gavra i-ar fi sugerat procurorului care efectua cercetările, Ciprian Man, să o trimită în judecată doar pe Mangra şi să disjungă ancheta în cazul Marianei Gal, iar după o anumită perioadă să o scoată de sub urmărire penală. Potrivit raportului încheiat de inspectorii CSM, văzând că Man îl refuză, Gavra l-a abordat, tot fără folos, şi pe şeful DNA Oradea, Marius Iancu, apoi alte persoane influente din mediul politic sau din justiţie.

Toate demersurile erau, apoi, comunicate avocatului Ioan Sava, care îi apăra soţia, dar care în perioada respectivă avea propriul dosar de corupţie, iar discuţiile îi erau interceptate. Aşa se face că, după ce procurorii DNA l-au reclamat pe Gavra la CSM, procesele verbale ale convorbirilor pe care avocatul le-a purtat cu Man în cazul Gal, dar şi discuţiile dintre Sava şi Gavra, au devenit principalele dovezi împotriva prim-procurorului. "Consecinţa imediată a imixtiunii lui Gavra a reprezentat-o atingerea adusă principiului independenţei procurorului în efectuarea urmăririi penale şi adoptarea soluţiei", se specifică în acţiunea disciplinară formulată împotriva magistratului de inspectorii judiciari ai CSM.

04 Irinel Dimitriu.jpgReclamat de Irinel

Însă excluderea lui Viorel Gavra din magistratură nu se datorează doar intervenţiilor făcute în sprijinul soţiei sale, pe care, de altfel, el le-a şi negat, declarând că au fost inventate de procurorii DNA doar pentru a-l discredita şi înlătura din funcţie. Fostul prim-procuror a fost acuzat şi de anchetarea şi interceptarea ilegală a notarului Irinel Dimitriu (foto), ginerele deputatului PDL Ştefan Seremi, în dosarul deschis pe marginea uneia din cele mai dubioase afaceri locale: vânzarea, cu numai 1,1 milioane euro, a celor peste 10 hectare de pădure din Hidişel care au servit odinioară ca depozit de armament.

"Tunul", dezvăluit încă din 2008 de BIHOREANUL, s-a derulat în perioada 2005-2007 cu concursul lui Seremi, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a finului său, Lucian Popuş, primarul comunei Sânmartin, şi - pe atunci - a viitorului ginere, Irinel Dimitriu. Întâi, terenul atribuit Primăriei de Guvern în octombrie 2005, a fost trecut din domeniul public în domeniul privat al comunei, iar apoi pădurea şi clădirile care aparţinuseră Armatei au fost evaluate, pe genunchi, la 1,1 milioane euro. Evaluarea a fost girată de consultantul Primăriei, firma SIS Consulting, aparţinând lui Dimitriu. Preţul era evident derizoriu, chestiune care s-a şi văzut când cumpărătorul de la licitaţia formală l-a scos la revânzare cu 40 de euro metrul pătrat, adică de patru ori mai mult decât cei 10 euro/mp plătiţi Primăriei!

Anchetă cu probleme

Escrocheria imobiliară a sărit în ochii anchetatorilor abia în 2010 când, pe 10 mai, cazul a şi fost înregistrat la Parchetul Bihor şi preluat în anchetă proprie de prim-procurorul Viorel Gavra. Iniţial, el a dispus începerea urmăririi penale faţă de autori necunoscuţi, pentru abuz în serviciu, ulterior identificând şi "suspecţii", în persoana deputatului Seremi, a primarului Popuş şi a notarului Dimitriu. Pentru ultimii doi a şi obţinut autorizare de înregistrare a convorbirilor. Atâta doar că, aflând de veste, notarul a reclamat "încălcarea normelor procedurale", iar ca efect, pe 27 ianuarie 2011, dosarul a şi fost preluat de Parchetul Curţii de Apel iar apoi, pe 2 martie, declinat DNA.

Inspectorii CSM au reţinut, în acest caz, faptul că Viorel Gavra a solicitat nelegal înregistrarea convorbirilor lui Irinel Dimitriu, în condiţiile în care ştia că acesta e notar public şi deci era de competenţa Parchetului Curţii, dar şi că a efectuat cercetări într-un dosar de competenţa DNA atât prin prisma infracţiunilor (corupţie şi spălare de bani) şi cuantumului prejudiciului (care depăşea 200.000 euro), cât şi prin calitatea de parlamentar a lui Ştefan Seremi. "Atitudinea prim-procurorului a avut drept consecinţă şi prelungirea în timp a procedurilor judiciare prin efectuarea unor acte de urmărire penală de către un organ necompetent care sunt sancţionate de legea procesual penală cu nulitate absolută", au reclamat inspectorii.

04 Ioan Lascau_1.jpgUn dosar cu aripi

Ultimul punct din rechizitoiul întocmit pe numele procurorului Gavra se leagă de modul în care acesta a preluat un dosar al Parchetului Oradea, deschis pe numele lui Dacian Lascău, fiului fostului şef al Finanţelor, Ioan Lascău (foto).

Dosarul respectiv a fost deschis de Poliţia Rutieră Bihor pe 9 septembrie 2011, pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, după ce tânărul a fost prins cu o alcoolemie de 0,85 la mie alcool pur în sânge la volan. Poliţiştii au întocmit un referat cu propunerea de trimitere în judecată, dosarul fiind repartizat procurorului Cosmin Pantea. Pe 4 ianuarie a.c., când magistratul avea deja în ciornă rechizitoriul, dosarul i-a fost luat de prim-procurorul Parchetului Bihor. Mai departe, Gavra l-a repartizat şefului secţiei de Urmărire Penală, Vasile Popa, care l-a soluţionat, pe 12 ianuarie a.c., deci în numai o săptămână, prin scoaterea de sub urmărire penală a tânărului, care a scăpat cu o amendă administrativă de 500 lei.

Potrivit inspectorilor judiciari, Gavra a dispus nejustificat preluarea dosarului, invocând fără niciun temei "suspiciuni cu privire la imparţialitatea procurorului în interpretarea probelor". Inspectorii CSM au apreciat că Gavra avea un interes particular în dosar, "interes confirmat şi de faptul că în cauza penală s-a adoptat o soluţie de netrimitere în judecată contrară posibilei soluţii care a fost adoptată de procurorul învestit iniţial". De altfel, rezoluţia lui Vasile Popa a şi fost infirmată iar dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului Înaltei Curţi, care pe 21 iunie au dispus trimiterea lui Lascău junior în judecată.

În recurs

Constatările inspectorilor judiciari au fost însuşite de Comisia pentru procurori în materie disciplinară a CSM care, în şedinţa din 18 iulie, au decis excluderea din magistratură a lui Viorel Gavra, pentru exercitarea funcţiei cu rea credinţă şi imixtiuni în activitatea altor procurori. În aceeaşi zi, plenul CSM a declarat vacantă funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Şefia instituţiei e asigurată, temporar, de prim-procurorul adjunct Claudia Herlea Morar. Până când nu e clar, căci hotărârea CSM nu este definitivă, fiind deja contestată de Gavra la completul de 5 judecători al Înaltei Curţi, ca nelegală şi netemeinică, unde are primul termen de judecată pe 17 septembrie. BIHOREANUL a încercat să-i afle argumentele, însă fostul prim-procuror a refuzat. Numai el ştie de ce...


ACŢIUNEA REPORTOFONUL
Procuror contra procurori

După reclamaţia depusă la CSM, între procurorii anticorupţie şi fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, Viorel Gavra, s-a declanşat un adevărat război care a explodat public în luna aprilie, când un reportofon de pe biroul şefului DNA Oradea, Marius Iancu, a dispărut în condiţii suspecte, ajungând în buzunarul unui hoţ, Macai Iozsef.
Incredibila poveste a fost dezvăluită chiar de hoţ, care s-a ivit la redacţia BIHOREANULUI pentru a reclama că fusese "hărţuit" de procurorii DNA pentru că ar fi refuzat să-l compromită pe Gavra, şi a plecat cu reportofonul ce-i fusese dat să-l înregistreze.

De cealaltă parte, DNA susţinea, însă, că aparatul a fost furat de Macai, şi nici măcar din proprie iniţiativă, ci la comanda lui Gavra, care ar fi vrut să-i discrediteze ca răzbunare pentru că i-au trimis consoarta în judecată. Întregul scandal s-a soldat cu plângeri depuse reciproc de protagonişti, nefinalizate până azi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Completare
Ce pare asa de neverosimil... Popa Vasie este "Sluga" marelui Viorel,are si multe alte Rechizitorii neconfirmate si mai are tupeul sa se prezinte drept un "mini magistrat"fara nicio confirmare profesionala.Va disparea curand impreuna cu Gavra cel corupt si puscariabil... ca tot e la moda.Abia astept!.La Jilava!.
Postat 12 August 2012, 15:50 de Patitu Larion
totul e putred la parchet
trafic de influenta a facut si DON BASIL cand si-a ajutat amanta de la Santandrei in procesele fratelui acesteia.Acesta mai spunea ca el este DUMNEZEU in ROMANIA si ca nu-i este frica de nimeni.Singura solutie este o purificare profesionala prin verificarea solutiilor date de catre acestea si trimitera lor acolo unde le este locul.LA PUSCARIE!
Postat 08 August 2012, 11:37 de putin
pt Gavra(Javra)
Refuza orice comentariu fiinca are tupeu. Spune ca acesta este o inscenare , dar este rasplata lui Dumnezeu , care nu a mai putut sa-l rabde pe acest personaj in magistratura ,fiinca a facut mult rau si cu intentie . A acuzat oameni nevinovati doar sa-si duca la indeplinire planuri marsave , planuite cu prietrenii din teritoriu( sper ca si acestora sa le vina randul). Pacat ca nu toti cei care au avut de suferit din cauza lui nu au acces la internet sa-i poata lasa mesaje , poate ii revine memoria si sa nu mai faca pe VICTIMA ,acest Gavra
Postat 02 August 2012, 18:09 de eroarea lui Gavra
Nu il credem !
Deşi refuză orice declaraţie publică, Viorel Gavra (foto) e convins că decizia CSM de excludere din magistratură e parte dintr-o înscenare menită să-l înlăture de la şefia Parchetului >>> Cineva e mincinos de rupe gropile :) Mai avea inca 5 zile de mandat :)
Postat 02 August 2012, 17:15 de B
IRIMICA
IRINEL PENALUL,DAR CU TERENUL DE LANGA LOTUS CUM EEEEEEEE PENALULE CU IMPUTERNICIRI UNDE AU VENIT MORTII DIN AMERICA CU IMPUTERNICIRE,DNA SESIZARE STIA ASTA SI HIHISELUL TOT ORASUL,ASTA ERA MUSAMALIZAREA PT MENTINEREA POSTULUI LUI GAVRA BETIVUL,PENALUL,SPAGARUL,ORDINARUL,IMPUTITUL,DOBITOCUL,EXCROCUL
Postat 31 Iulie 2012, 23:32 de TULFUTI
@maria
@maria, sa stii ca e mica ... mica rau de tot ... intelingenta ... dar daca tu te-ai gandit la altceva nici aia nu e mai mare ... nui asa mariaana ca de aia te-ai dus cu cine te-a chemat ...da oricum Gavra scapa daca-l i-a ca avocat pe Lele ... sa faca el ce stie mai bine ... scandal si sa se bata dar sa-l scape de bulau ca-i groasaa rau
Postat 31 Iulie 2012, 22:47 de sile bancheru
Ducă-se învârtindu-se toţi !
Dumitriu, Seremi şi Popuş ... oricum nu scapă ... s-a mai amânat un pic doar dosarul. Lascău în schimb scapă ... pe el cam toată agoniseala, că mai are un pic şi-l vor ridica direct din sala consiliului judeţean. O să fie puţin jenant pentru toţi cei care l-au validat ... dar o să le treacă, că nesimţirea e pe măsură. Cu Gavra însă e altă poveste ... plăteşte pentru tot ce a fost înainte de ... era Băsescu.
Postat 31 Iulie 2012, 20:26 de Carp III
@maria
Maria, nu stiu cine esti ...dar... doar daca ne gandim la bataiele si scandalurile in care a fost implicat \\"Lele\\" ... nu cred ca e prea departe fata de Gavra. Era chiar o pagina web care continuate toate \"murdariile\" pe care le-a facut lele si au ajuns public. In fine nu il cunosc pe Gavra... asa ca nu ma pot pronunta asupra gradului sau de inteligenta.
Postat 31 Iulie 2012, 15:30 de @maria
POZA MALITIOASA
Cum l-au pozat pe Gavra...cu jumatatea...lui...5...in gura !!!!!!!!!!
Postat 31 Iulie 2012, 13:24 de ADINA
blasfemie
Mi se pare nepotrivit sa compari porcariile facute de Gavra cu gresala lui Lele de a-l aresta pe Tarau, despre care toti stim cine este, cate a facut si cine a sarit sa-l apere. Plus concubina care-l trage pe gainarul Gavra la fund mai ceva ca o piatra de moara. Plus mintea lui Lele e mult peste a puscariabilului. Plus ...
Postat 31 Iulie 2012, 12:53 de maria
@catalin
Cataline..stai calm ca nu fuge... astfel de oameni sunt obisnuiti sa rezolve NUP/SUP-uri fara numar si au incredere in fortele proprii. Daca Lele a scapat el de ce nu poate scapa?
Postat 31 Iulie 2012, 11:53 de @catalin
fraiere, nu-ți lua pușcăriabila cu tine
Pramatia asta de Gavra trebuia demult dată afară din procuratură, dar nu știu cine l-a tot cocoloșit. Nu există mai mare infractor decât el în județul acesta. Măcar acum, dacă tot au început deratizarea în cotețul lui, să-i sape adânc printre dosare și să se dea curs zecilor de plângeri formulate contra lui de către cei abuzați de escroc. Oricum, este bine că nu mai pupă nici pensie. Am auzit că se pregătește să fugă din țară, cu vaca aia de concubină, înainte să-i bage la pârnaie.
Postat 31 Iulie 2012, 11:11 de cătălin românu
Ma mira
Ma mira cum pt. anumiti oameni se pot citi acele \"Exceptii\" , dosarul fiindu-le luati celor de la tribunal de catre curte. Ciudat, in cazul meu , pot umple o pagina A4 de ilegalitati reale (nu imaginare) si culmea e ca nimanui nu i-a pasat de ele...
Postat 31 Iulie 2012, 10:36 de Ma mira
nu avem simtul raspunderi in fata greselilor
coruptia miata este asa de vasta incat copii nu mai au simtul moralitatii, cum este posibil ca un tanar sa aiba tenf=dinte de alcoolic ? familia Lascau este o considerata o familie buna in ORAS, cum este posibil ca fiul lor sa fie un BETIV? si altii te sperii de cati betivi are ROmania, alcoolul este asa de ieftin inacat oriceni transmite genetic boala alcoolicilor,ALCOOLUL ar trebui sa fie nu scump ce foarte scump , UCIDE si da nastere la altii alcoolici, este inadmisibil asa ceava , pentru ce ne am nascut ? sa transmitem VICII si adn PROASTE ? Ce inseamna sa ai PARINTI IDIOTI si sa nu inveti sa muncesti , sa fi modest si fara fite , sa fi NORMAL LA CAP, nu un sclav al viciilor, sasa ceva nu poti cumpara cu bani :)))) degeaba ma ta si taica tu sunt cumsecade ca fiul e zdreanta , o carpa , nu glumesc!
Postat 31 Iulie 2012, 09:19 de este foarte rusinos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON