Aproape că nu trece zi în care CET să nu anunţe sistarea alimentării cu apă caldă a unei zone din oraş. Orădenii sunt nevoiţi să suporte duşuri reci de câte o zi, o săptămână sau chiar o lună, pentru că angajaţii societăţii lucrează la peticirea conductelor fisurate sau la înlocuirea cu totul a celor îmbătrânite.
Conducerea Electrocentrale spune că lucrările sunt cu atât mai necesare cu cât societatea pregăteşte cea mai mare investiţie lansată de Primărie în ultimii douăzeci de ani: construirea unei centrale noi!
Fără apă caldă
Mai binele este duşmanul binelui, dar omul gospodar îşi face vara sanie. Aşa şi CET, pentru a putea asigura furnizarea de energie termică în viitorul sezon rece, opreşte apa caldă în plină vară. Aproape că nu există cvartal de blocuri care să nu fi trecut pe duşuri reci pentru o periodă începând de la o zi şi mergând până la o lună. În luna mai s-au spălat la lighean orădenii din Rogerius, în iunie cei din Ioşia, în iulie vor face baie la prieteni locatarii din zona centrală, iar în august cei care stau lângă Ştrandul Municipal.
Pe principiul că dacă vrei să faci omletă, trebuie să spargi întâi ouăle, conducerea Electrocentrale spune că situaţia era inevitabilă. "Acum, spre exemplu, lucrăm la reţeaua de termoficare din strada Oneştilor, iar o parte din Ioşia nu are apă caldă. Trebuie să terminăm lucrările în timp util, pentru că strada va creşte în importanţă după finalizarea lucrărilor la Podul Sovata şi urmează să fie modernizată partea de carosabil", spune directorul Electrocentrale, Dragoş Gligor. Dacă totul merge bine, locuitorii cartierului vor avea apă caldă din 15 iulie, dată după care va începe şi asfaltarea străzii...
Apă rece în buricul târgului
Şeful Serviciului Investiţii din cadrul Electrocentrale, Vilhelm Bauman, spune că după finalizarea lucrărilor din Ioşia, următoarea zonă care rămâne nu mai puţin de două luni fără apă caldă este centrul oraşului. Având în vedere proiectul municipalităţii de reabilitare a Pieţei Unirii, care va fi derulat încă din acest an, CET a scos deja la licitaţie înlocuirea reţelelor principale, investiţie estimată la 3,5 milioane lei fără TVA. Alte 1,5 milioane ar putea fi cheltuite pe reabilitarea reţelelor secundare. "Va trebui să terminăm lucrările înainte de 30 septembrie, pentru ca municipalitatea să poată trece la reabilitarea Pieţei Unirii. Vom ataca fiecare zonă pe rând, ca să nu lăsăm atâta vreme tot centrul fără apă caldă", spune inginerul.
Începerea lucrărilor va fi anunţată public prin presă, deoarece, după toate probabilităţile, circulaţia auto prin faţa Primăriei va fi restricţionată pe întreaga durată a lucrărilor.
În august le vine rândul să rămână fără apă caldă, cam tot o lună, locuitorilor străzilor Episcop Mihai Pavel din centru şi George Pop de Băseşti, din proximitatea Pieţei Devei. Ambele lucrări de înlocuire a reţelelor sunt în fază de licitaţie şi au fost estimate la circa 1 milion de lei.
Săpătură magistrală
Lucrările anunţate de CET pentru această vară sunt însă o simplă joacă pe lângă cele aflate în pregătire. Primarul Ilie Bolojan a semnat săptămâna trecută la Bucureşti contractul de finanţare din fonduri europene a celei mai mari investiţii făcute de muncipalitatea orădeană după construcţia CET-ului în anii '70.
Proiectul, în valoare de 77 milioane euro, vizează contruirea din temelii a unei centrale noi, pe gaz, şi înlocuirea Magistralei 1 din Bulevardul Dacia, precum şi a Magistralei 3 din Ştefan cel Mare. Cu această ocazie se vor înlocui 12,7 kilometri de conducte pentru a micşora pierderile pe reţea de la 40%-50%, cât sunt în prezent, la cel mult 15%. "Lucrările la Magistralele 1 şi 3 vor începe în primăvara anului viitor. Deocamdată ne concentrăm pe construirea noului CET, care trebuie să fie funcţional cel târziu în decembrie 2013, deoarece din ianuarie 2014 funcţionarea centralei pe cărbune va fi interzisă", spune Ioan Maghiar (foto), consilier la Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei.
Atenţie, demolăm!
Construcţia noii centrale de termoficare este cea mai mare investiţie făcută de Primărie în ultimele decenii. Municipalitatea a scos deja la licitaţie managementul proiectului şi urmează să posteze în următoarele zile pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul pentru demolarea unor clădiri din incinta CET. "Parte din clădirile aflate lângă depozitul de cărbune vor fi dezafectate încă din acest an, pentru a face loc viitoarei centrale pe gaz", spune Maghiar.
Investiţia, cofinanţată în proporţie de numai 5% cu fonduri de la bugetul local, presupune construcţia unei centrale noi de producere a energiei termice, achiziţionarea a trei cazane de apă fierbinte şi reabilitarea magistralelor 1 şi 3.
Odată înlăturat pericolul închiderii CET din motive de poluare, conducerea municipalităţii se va confrunta însă cu o nouă problemă. La fel de grea! Încălzirea pe gaz e de două ori mai scumpă decât cea pe cărbune, fapt pentru care va trebui să găsească soluţii de scădere a costurilor, prin valorificarea potenţialului de apă geotermală de sub oraş, prin disponibilizări de personal şi prin reducerea continuă a pierderilor de pe reţea. Adică să găsească bani pentru înlocuirea a zeci de kilometri de conducte "moarte" şi îngropate. Unele de zeci şi zeci de ani de zile...
BANI DE BANI
77
milioane lei va costa construirea unui CET nou şi reabilitarea magistralelor 1 şi 3
LUCRĂRI CURENTE
Oprit pentru reparaţii!
În acestă vară orădenii vor face duşuri reci mai mult ca niciodată. Electrocentrale a programat lucrări la reţelele primare, cum ar fi cele din strada Nojoridului, care vor lăsa şi săptămâna aceasta fără apă caldă Punctele Termice 849, 871, 872 şi 874, cele la racordul Liceului cu Program Sportiv, care se vor face cu sistarea agentului termic în perioada 10-24 iulie, sau cele la Punctul Termic 406, din zona Hotelului Continental, care se vor face în luna septembrie cu oprirea pentru trei săptămâni a apei calde.
În plus, conform graficului CET, până la începerea noului an şcolar, în fiecare dintre cele şapte zone ale oraşului vor fi oprite simultan, timp de câte o săptămână, numeroase alte Puncte Termice care necesită reparaţii curente.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.