Cu diplomă de economist, dar fără să fi profesat în domeniu, Cristian Bodea este de 12 ani purtătorul de cuvânt al PNL Bihor şi şeful de cabinet al fostului parlamentar Cornel Popa, în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean. "Omul lui Popa" pare că îşi primeşte acum recompensa pentru răbdare, fiind desemnat să candideze la Senat, şi nu oricum, ci în cel mai sigur colegiu din judeţ, unde va concura cu nimeni altul decât fostul preşedinte liberal al CJ, Radu Ţîrle, "reconvertit" ca reprezentant al Alianţei România Dreaptă.
În vârstă de 38 de ani, Bodea are contact cu politica de aproape două decenii. Fost ziarist la mai multe ziare locale, în 2000 a trecut de cealaltă parte a baricadei, între politicieni. Nu şi-a pierdut însă deloc simţul critic. Chiar în această vară s-a remarcat prin cuvintele grele spuse despre co-preşedintele USL Bihor, Ioan Mang, dar şi la adresa proaspătului coleg de partid, Octavian Bot. Şi, chiar dacă unii s-ar fi aşteptat să fie pedepsit, nu numai că n-a fost tras pe dreapta, ci dimpotrivă, se poate spune că va fi promovat...
Politica, în funcţie de scopuri
- De când sunteţi membru PNL şi de ce aţi ales partidul acesta?
- Din decembrie 2000, pentru că politica liberală mă reprezintă. Nu aş fi acceptat să mă înscriu în PNL, chiar dacă lucram pentru Cornel Popa, dacă nu m-aş fi simţit liberal.
- Unii vă percep ca fiind "omul rău" al liberalilor, după ce v-aţi luat în gură ba cu Octavian Bot, opunându-vă candidaturii acestuia, ba cu preşedintele PSD Bihor Ioan Mang, pe care l-aţi criticat că e mai prieten cu UDMR decât cu partenerii liberali. Cum de aveţi atâta "tupeu"? Şi n-aţi fost urecheat pentru asta?
- N-am fost urecheat pentru că, în ciuda a ce spun cârcotaşii, Cornel Popa nu este un dictator. Eu îmi spun părerea pe blogul personal sau pe Facebook, şi nu văd nimic rău în a spune ce gândeşti.
- Ce relaţie aveţi acum cu vicele CJ Ioan Mang?
- O relaţie profesională normală. Ne întâlnim când situaţia o cere, ne salutăm, ne dăm mâna, ne vorbim civilizat. Ce gândeşte domnul Mang, nu ştiu.
- Faceţi parte dintre cei care apreciază căsnicia cu PSD-ul ca fiind una nenaturală, strict din interes?
- Politica se face şi în funcţie de necesitate şi de scopurile momentului. Dacă noi şi pesediştii avem un scop comun şi credem că Băsescu e un dictator şi că PDL a jefuit România, a fost normal să ne aliem. Nu înseamnă că vom rămâne uniţi pe viaţă. Odată ce ne vom atinge scopul de a-l învinge pe Băsescu şi dacă nu vom mai avea un alt scop comun, nu vom mai fi aliaţi.
- Dar cu "prietenii" din UDMR ce relaţii aveţi?
- Tot o relaţie normală, profesională. Sincer, le admir capacitatea de supravieţuire şi de negociere.
- Aţi fost, acum câţiva ani, la fel de "rău" şi cu fostul primar PDL-ist al Oradiei, Petru Filip. Se poate spune, deci, că sunteţi un "taliban"...
- Sunt mai vehement în exprimare. În politică există tendinţa de a nu spune răspicat ceva, pentru că nu ştii niciodată când te întâlneşti cu acea persoană. Eu n-am cerut şi nu voi cere nimănui nimic, aşa că nu fac compromisuri în exprimare.
Ţîrle, un manager incapabil
- Jurnaliştii vă cunosc din postura de şef de cabinet al lui Cornel Popa în ultimele trei legislaturi. Ce făceaţi în această calitate? Nu regretaţi că n-aţi candidat înainte la alte funcţii?
- Demnitarul are o activitate continuă în Parlament, trebuie să intre în contact cu cetăţeanul, să studieze legi şi să se pronunţe asupra lor, iar şeful de cabinet îl ajută în toate acestea. Nu este o secretară, cum insinuează unii. Nu regret că n-am candidat, pentru că nu mi-am dorit şi n-am cerut funcţii. Am văzut atâţia oameni care au cerut posturi, indiferent că le meritau sau nu, încât m-aş simţi ridicol să mă pun la acelaşi nivel cu ei. Eu cred că, dacă faci parte dintr-o echipă, ceilalţi trebuie să-ţi cunoască valoarea şi să-ţi propună să acoperi o anumită nevoie la un moment dat.
- În ce constă activitatea dvs. la Consiliul Judeţean? Unii spun că nu faceţi decât cafele. Alţii, dimpotrivă, că de fapt conduceţi instituţia...
- Datoria mea e ca atunci când duc un act la semnat preşedintelui CJ, să ştiu despre ce e vorba şi de ce acel act e necesar. Ca atare, trebuie să înţeleg şi să ştiu tot ce se întâmplă în instituţie. Zilnic vin la serviciu la ora 7 dimineaţa, îmi fac o cafea şi mă apuc de treabă, deşi programul începe la ora 8. Dacă secretara ajunge după domnul preşedinte, care vine la 7.30, nu mă deranjează să-i fac eu cafeaua.
- Care e starea instituţiei? Aţi descoperit nereguli din "moştenirea" Ţîrle?
- Lucrurile merg acum într-o direcţie bună. Am găsit destul haos şi mi-e clar că Radu Ţîrle şi cabinetul lui habar n-aveau de administraţie şi nu au gândit instituţia ca pe o maşinărie care trebuie să funcţioneze pentru judeţ şi pentru cetăţean. Ţîrle a fost un manager extrem de incapabil, exemple fiind stadiul actual al Muzeului ori drumul de Padiş.
- Vor urma modificări de organigramă, disponibilizări?
- E prematur să vorbim despre asta, dar nu cred că e cazul să facem disponibilizări. Însă dacă sunt persoane care nu corespund profesional, vor pleca.
- Câte din promisiunile electorale ale preşedintelui Cornel Popa au şanse să devină realitate?
- Promisiunile au fost necesităţile judeţului pe care parlamentarul Cornel Popa le-a identificat de-a lungul timpului. La toate am început să lucrăm şi toate se vor realiza. Lucrurile merg mai încet decât s-ar aştepta cetăţeanul, dar preşedintele Cornel Popa e aici pentru cel puţin 4 ani.
Dornic să facă lobby
- După ce Bot a fost refuzat de PNL Oradea, iar apoi a pretins Colegiul 2 Senat, i-aţi "suflat" candidatura. V-aţi înscris în cursă doar ca să-i demonstraţi că nu îi este locul între liberali, sau credeţi că aveţi şanse reale la un mandat de senator?
- Nu i-am suflat candidatura domnului Bot, ci PNL Bihor i-a respins-o. Mie, sincer, îmi place ce fac la CJ şi nu mă gândeam să merg mai sus. Dar liderii partidului au ajuns la concluzia că e nevoie de o echipă de lobby la Bucureşti, de unde vin banii. Cum greii partidului au fost "legaţi de glie" de către cetăţeni, la Primăria Oradea şi la Consiliul Judeţean, colegii m-au considerat pe mine potrivit. Am şanse, căci colegiul 2, Aleşd-Beiuş, e cel mai eligibil din judeţ.
- În condiţiile în care nu aţi mai candidat niciodată, la nicio funcţie publică, şi sunteţi încă destul de tânăr, candidatura la Senat, chiar în colegiul câştigat lejer în 2008 de Cornel Popa, nu vi se pare o îndrăzneală prea mare?
- Nu. De 12 ani coordonez campaniile electorale ale PNL Bihor, deci ştiu ce înseamnă o campanie, pe lângă faptul că ştiu ce înseamnă munca de parlamentar. Dacă aş fi crezut că nu sunt capabil, nu aş fi acceptat să candidez. Iar colegii mei de partid nu m-ar fi propus şi nu m-ar fi votat dacă ar fi considerat că e un salt prea mare.
- La ce scor vă aşteptaţi în alegeri?
- La peste 50%. Nici nu se pune problema să nu-l bat pe Ţîrle. El s-a bătut singur, de mult timp.
- Dar până acum mai toate "bătăliile" vi le-aţi purtat pe blogul personal. Sunteţi pregătit să susţineţi un discurs în campanie şi apoi în Parlament?
- Bătăliile mi le-am purtat şi în presă, ca ziarist, şi în conferinţele de presă susţinute, şi în emisiunile la care am participat. Poate că articolele scrise pe blog au fost mai intens mediatizate, dar de 12 ani n-am dormit şi n-am stat ascuns în bucătăria partidului, ci cu asta mă ocup: comunicare, atât pentru PNL Bihor, cât şi pentru preşedintele Cornel Popa. Sunt pregătit. Dacă nu eram, nici nu m-ar fi acceptat Cornel Popa, pentru că sunt văzut ca omul lui şi l-aş face de râs.
- Aveţi idei pe care vreţi să le impuneţi sub forma unor legi, dacă veţi fi ales?
- Am, dar le voi comunica la momentul oportun, căci nu le dau adversarilor politici idei. Însă ştiu că, trimiţându-mă la Bucureşti, PNL Bihor, preşedintele CJ Bihor şi primarii USL Bihor vor aştepta de la mine să fac ceea ce a făcut Cornel Popa: să îi ajut cu lobby pentru finanţări de la Guvern pentru proiectele lor, care nu e un lucru simplu.
- Veţi încerca să reglementaţi interzicerea traseismului politic?
- Nu poţi cere tuturor oamenilor să aibă coloană vertebrală. Aşa că trebuie să ne aşteptăm la trădări şi la minciuni.
- Care vă este modelul în politică?
- Nu vreau să copiez pe nimeni. Încerc să văd ce e bine la fiecare şi să adaptez la felul meu de a fi.
Caracterizări în trei cuvinte
Ilie Bolojan - harnic, hotărât, consecvent
Alexandru Kiss - diplomat, deştept şi parolist
Ioan Mang - ar trebui să înveţe să-şi gestioneze comunicarea
Petru Filip - interesat, individualist
Octavian Bot - egoist, a pierdut contactul cu realitatea
Călin Popescu Tăriceanu - serios, un manager foarte bun
Crin Antonescu - cel mai potrivit preşedinte al României
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.