Planul era bun: urmau să ia marfă de 55.000 euro de la un contrabandist de ţigări şi să plătească cu teancuri de hârtii decupate din ziare ascunse sub câteva bancnote puse dedesubt şi deasupra, de formă. Dacă le ieşea figura, nu riscau nimic: cu siguranţă victima nu mergea la Poliţie, căci risca să intre la apă împreună cu ei.
Orădeanul Sebastian Ivan, patron al unei firme de amenajări interioare, şi prietenul său Cosmin Făt, cunoscut escroc, şi-au pregătit lovitura cu grijă. N-au prevăzut, însă, că între complici se va nimeri şi o "cârtiţă" care i-a turnat.
BIHOREANUL vă prezintă amănunte incendiare despre escrocheria dejucată de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea sub coordonarea procurorilor de la Parchetul Bihor.
VIP-uri în cătuşe
Prim-procurorul Parchetului Bihor, Vasile Popa, anunţa vineri, fără a intra în multe amănunte, reţinerea a 6 persoane în urma unei ample acţiuni desfăşurate împreună cu poliţiştii BCCO Oradea. "Trofeele" - membrii unei bande de escroci, hoţi şi bătăuşi care plănuiau să pună mâna pe 60.000 de pachete de ţigări de contrabandă, în valoare de 55.000 euro, înşelându-l pe vânzător prin metoda "capac", specifică şmenarilor, plătind cu teancuri de hârtii decupate din ziare având la capete bancnote autentice.
Protagoniştii, unul şi unul: Sebastian Ivan, 31 ani, absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii din Oradea şi patron al unei firme de amenajări interioare, client vechi al poliţiştilor din cauza scandalurilor provocate la beţie, respectiv prietenul său Cosmin Făt, 29 ani, evazionist şi escroc celebru, judecat pentru pagube de aproape 1 milion de lei după ce a cumpărat mărfuri plătind cu file cec fără acoperire.
Au fost reţinuţi, de asemenea, şi recuperatorii Gavril Rohozneanu, fratele lui Uţu Rohozneanu, unul din cei mai temuţi interlopi din Arad, cu prietenii acestuia, Ştefan Luczo şi Ionuţ Druţă, zis John sau Părintele, pentru că e fiul preotului ortodox din satul bihorean Margine, comuna Abram. Druţă s-a eliberat din Penitenciar recent, la fel ca un alt reţinut, Ovidiu Bocşa, capul uneia din cele mai întinse reţele de hoţi de maşini de lux din nord-vestul ţării, eliberat condiţionat anul trecut după ce a executat o parte din cei 7 ani de închisoare la care fusese condamnat pentru furturi de maşini şi înmatricularea acestora cu acte false.
Idei de "afaceri"
Din surse apropiate anchetei, BIHOREANUL a aflat că escrocheria fusese pusă la cale în urmă cu o lună de Cosmin Făt şi Sebastian Ivan, care a şi finanţat pregătirile. Pentru asta l-au atras în combinaţie şi pe un interlop maramureşan, Eduard Gobel, care urma să-i pună în legătură cu contrabandiştii din zona sa în schimbul unei părţi din câştig. Omul avea, însă, unele probleme penale, fiind judecat pentru înşelăciune şi, în speranţa că judecătorii îi vor reduce pedeapsa pe care urmează s-o încaseze, a decis să-i dea pe cei doi "întreprinzători" pe mâna poliţiştilor.
Ca urmare, afacerea a fost monitorizată de poliţiştii BCCO Oradea, care i-au urmărit pe Ivan şi Făt în timp ce iniţial încercaseră să se aprovizioneze cu bani falşi. După câteva săptămâni de căutări, singurele bancnote de calitate - provenite de la un bulgar - li s-au părut scumpe. Omul, cu care s-au întâlnit în Alba Iulia, vindea 70.000 dolari falşi (aproximativ 50.000 euro - n.r.) cu 10.000 euro, sumă pe care cei doi au considerat-o exagerată.
"De ce să dăm bani, când putem lua gratis?", şi-au zis Ivan şi Făt săptămâna trecută, când au decis să pună mâna pe ţigări schimbând planul şi gândindu-se pur şi simplu să-şi tâlhărească furnizorii. Pe 28 mai, însă, Ovidiu Bocşa, cu care Ivan rămăsese amic după ce a avut o relaţie cu fiica acestuia, le-a propus o altă variantă: clasicul şmen prin metoda capac. Adică să "plătească" cu teancuri decupate din ziare pe care urma să pună "capac" bancnote reale. Pentru asta aveau nevoie de o persoană pricepută în negocieri, care să convingă victima că afacerea e serioasă, astfel încât să nu se mai uite la bani. "Am eu un tip", le-a spus Bocşa lui Ivan şi Făt. Iar pentru ajutorul dat, urma să primească şi el un "comision".
Pregătiri
O zi mai târziu, tipul, pe numele său Vasile Rotar, a fost dus să-şi facă numărul. Omul de legătură din Maramureş găsise prima victimă, în realitate un investigator sub acoperire care oferea spre vânzare 60.000 de pachete de ţigări Jet Lin, la 1 euro pachetul, puse la dispoziţie de poliţişti dintr-un depozit de corpuri delicte de la Sighetul Marmaţiei.
Întâlnirea s-a desfăşurat într-un restaurant din Satu Mare, unde Rotar s-a prezentat ca fiind un important om de afaceri din Ungaria. În urma negocierilor, investigatorul a acceptat să lase 5.000 euro din preţul iniţial, tranzacţia urmând să se deruleze pe 30 mai, în acelaşi loc. "Nu voi veni eu, voi trimite un colaborator, care va veni cu un prieten, cu ei te înţelegi", i-a spus Rotar "contrabandistului".
Odată fixată întâlnirea, Ivan şi Făt au stabilit detaliile. Ţigările urmau să fie aduse la Oradea cu două dube, una a firmei patronate de mama lui Ivan, iar cealaltă împrumutată de la maramureşanul Eduard Gobel. Ca să nu fie ei înşelaţi, orădenii i-au chemat în ajutor şi pe prietenii lor recuperatori, Ionuţ Druţă şi Gabriel Rohozneanu. Iar Druţă, la rându-i, a mai sunat un amic, pe Ştefan Luczo, căruia nu i-a spus ce se întâmplă, decât că "mergem la intimidare".
Întâlnirea
Pe 30 mai, joia trecută, la 8 seara, Făt s-a întâlnit cu "contrabandistul" adus de Gobel la restaurant, unde i-a arătat o geantă cu ceea ce păreau a fi teancuri de 500 euro şi i-a dat cheile celor două dubiţe, în care să încarce ţigările. Vânzătorul a vrut să verifice banii, dar Făt nu i-a permis. "Când pun mâna pe ţigări, pui şi tu mâna pe bani. Ai o oră", i-a spus orădeanul.
Investigatorul a pus şi el o condiţie: următoarea întâlnire să fie într-un alt restaurant sătmărean, unde - sub supravegherea procurorului Cristian Ardelean de la Parchetul Bihor - poliţiştii BCCO Oradea erau pregătiţi să realizeze flagrantul, aşteptând doar sosirea interlopilor.
Flagrantul
La ora stabilită, Făt a sosit în cel de-al doilea restaurant şi i-a predat "contrabandistului" geanta cu banii, cerându-i în schimb cheile maşinilor, până când urma să numere banii. "Să văd dacă ai adus ţigările", a spus Făt. Cum bărbatul a refuzat, de teamă ca orădeanul să nu fugă, l-a liniştit că poate vedea ţigările şi fără chei, căci a lăsat uşile maşinilor deschise.
Făt avea totuşi o cheie de rezervă de la maşina lui Ivan şi, imediat ce a ieşit din local, a urcat împreună cu Bocşa, încercând să fugă. Văzând ce se întâmplă, poliţistul sub acoperire a încercat să iasă după cei doi, fiind oprit de bătăuşii pregătiţi să intervină - Rohozneanu, Druţă şi Luczo - care până atunci aşteptaseră în parcare, într-un Audi aparţinând lui Druţă în care se afla şi Ivan.
Cum lucrurile puteau scăpa de sub control, poliţiştii au intervenit imediat. Încercuiţi înainte să pornească maşina, Făt şi Bocşa s-au refugiat într-o clădire din apropiere, de unde poliţiştii au reuşit să-i scoată doar cu focuri de armă. Nici interlopii rămaşi în restaurant nu s-au predat uşor, luându-se la bătaie cu mascaţii, care au reuşit în final să-i imobilizeze.
Va urma
A doua zi, vineri, interlopii au fost prezentaţi la Parchetul Bihor, fiind puşi sub învinuire pentru asociere în vederea comiterii de infracţiuni şi, în funcţie de implicarea fiecăruia, de tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, tâlhărie şi complicitate la aceste fapte. Mai puţin Ivan, care după ciocnirea cu mascaţii a ajuns în spital cu falca ruptă.
Tot vineri, procurorul Cristian Ardelean a cerut mandat de arestare pentru acelaşi Ivan, pentru Făt, Rohozneanu, Druţă şi Bocşa, solicitarea fiind admisă de judecătoarea Raluca Cuc.
Avocaţii interlopilor, Răzvan Doseanu, Ioan Sava şi Bogdan Meşter, consideră măsura nelegală şi ancheta nulă pe motiv că investigarea infracţiunilor comise de grupurile organizate intră în competenţa procurorilor DIICOT, nu a celor de la Parchetul Bihor. "Ca urmare, arestarea e nelegală, iar actele întocmite sunt lovite de nulitate absolută", susţine Meşter, care îl reprezintă pe afaceristul Sebastian Ivan. Avocaţii contestă, fireşte, şi acuzaţia de tâlhărie, susţinând, cum face Doseanu în apărarea lui Rohozneanu şi a lui Druţă, că "în condiţiile în care victima e un anchetator sub acoperire, care înregistrează tot şi are 30 de mascaţi la 10 metri, ca să îl apere, degeaba spui că ţi-a fost frică şi că ai fost ameninţat. Recursul împotriva arestării urmează să se judece în zilele următoare la Curtea de Apel Oradea.
Între timp, nici ancheta nu stă pe loc. Procurorii intenţionează să extindă cercetările şi faţă de alte persoane şi, în plus, să ia la purecat şi alte afaceri ale cuplului Făt-Ivan, descoperite în timpul filajelor şi interceptărilor telefonice. Multe, la fel de penale...
RĂZBOINICUL
Săltat din greşeală
Sebastian Ivan (foto), finanţatorul escrocheriei dejucate de procurori, este client vechi al poliţiştilor orădeni, dar până acum doar din cauza unor scandaluri în care a fost implicat şi a unor reclamaţii pe care le-a formulat împotriva mascaţilor, pentru abuz. În 2009, de pildă, Ivan s-a plâns BIHOREANULUI că poliţiştii l-au săltat în plină zi, pe bulevardul Dacia, fără să-i spună ce acuzaţii i se aduc.
"M-au blocat în trafic, au ieşit din dubă şi au început să ţipe să opresc motorul şi să le dau cheia maşinii. Fiindcă nu am vrut, mi-au luat-o ei cu forţa", susţinea afaceristul. Situaţia s-a limpezit abia după ce Ivan şi-a chemat avocatul, în faţa căruia poliţiştii au dat înapoi, spunând că a fost "o greşeală". Tânărul a renunţat să depună plângere pentru purtare abuzivă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.