Municipalitatea orădeană e bună de plată. Funcţionarii care au dat Primăria în judecată după disponibilizările din primul mandat al lui Ilie Bolojan au câştigat în instanţă reîncadrarea pe post şi plata retroactivă a salariilor.
Gheorghe Seica, fostul director al Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanelor (SEIP), a şi revenit vinerea trecută la birou, spre mirarea colegilor. "Normal că am venit la lucru. În fond, pentru această reabilitare profesională am şi intentat proces", a declarat Seica pentru BIHOREANUL.
Reduceri cu ghiotura
Dacă în aprilie 2008 Primăria şi instituţiile subordonate aveau 962 de angajaţi, mai mult decât o uzină, în aprilie 2010 numărul fusese redus la 722. Din ordinul primarului Ilie Bolojan, disponibilizările s-au făcut în valuri succesive, pentru ca Primăria să nu fie nevoită să plătească salarii compensatorii. Iniţial, "lista neagră" au făcut-o şefii de compartimente, care îşi cunoşteau subalternii cel mai bine. Ulterior, decizia a luat-o conducerea instituţiei, din acelaşi motiv.
În primă fază, reducerile au vizat personalul de execuţie, după care au urmat, prin restructurare, şi şefii. Aşa au ajuns pe liber Valeria Macrea, directoarea Creşelor, instituţie trecută în subordinea ASCO cu denumirea Centrul de Îngrijire şi Educaţie Timpurie (CEIT), Teodor Mara, coordonatorul Secretariatului Consiliului Local, transformat în compartiment, şi Gheorghe Seica, directorul SEIP, devenit serviciu în cadrul Primăriei.
Judecaţi la Timişoara
Acum, municipalitatea e bună de plată. Dacă simplii executanţi au plecat să-şi caute de lucru fără să facă gură, şefii şi-au cerut posturile înapoi prin instanţă, susţinând că ele le reveneau de drept în continuare, chiar şi după transformarea structurilor. Acum, potrivit sentinţelor, Primăria va trebui să le plătească celor trei despăgubiri reprezentând salarii neîncasate în valoare de peste 100.000 lei. În plus, instituţia a fost obligată şi să-i reangajeze! Macrea s-a prezentat la post în aprilie 2012, după o absenţă de doi ani şi două luni, iar pentru că vechiul post de director a fost desfiinţat a trebuit să se mulţumească cu cel de coordonator al CEIT.
La rândul lor, Mara şi Seica au câştigat procesele la sfârşitul anului trecut. Pentru a-şi spori şansele, cei doi şi-au stabilit domiciliul în Timişoara, unde s-au şi judecat. "Am considerat că e mai bine să ne judecăm pe teren neutru", spune Mara. Şi a mizat bine, instanţa dispunând plata salariilor retroactive apreciate de economiştii municipalităţii la circa 33.000 lei, plus reîncadrarea pe post. "Voi vedea dacă accept sau nu despăgubirile, pentru că mi-au dat foarte puţin. De întors, nu mă întorc însă în Primărie!", zice Mara, refugiat la Prefectură încă din 2010. Pentru el, ar fi o prostie să lase un post sigur în Prefectură pentru unul nesigur în Primărie, şi-ncă cu un şef ca Bolojan!
Cu plata în rate
Gheorghe Seica (foto), în schimb, nu s-a lăsat intimidat. Funcţionarul s-a prezentat vinerea trecută la muncă, preluând prin Hotărâre de Consiliu Local postul de şef serviciu ocupat până săptămâna trecută de Cristian Popescu, plecat la rându-i, de două săptămâni, într-un subit concediu de boală. Relaţiile dintre cei doi sunt de altfel tensionate: Popescu fusese "adus" în Primărie de Seica, iar acesta s-a simţit "săpat" atunci când protejatul i-a "suflat" scaunul.
Seica nu are încă un birou al său, fapt pentru care deocamdată s-a instalat în arhiva SEIP şi nu a dat încă ochii cu primarul Bolojan pentru a afla în ce ape se scaldă. "Eu sper să avem o relaţie normală", spune noul şef, care va afla săptămâna aceasta cât e dispusă municipalitatea să-i plătească pentru cei doi ani în care a fost "liber de contract".
Banii nu-i va vedea însă prea repede. Conform unei legi a fostei puteri, plata despăgubirilor se face în cinci ani, în primul an justiţiabilul putând primi 5% din suma câştigată, în al doilea 10%, în al treilea şi al patrulea câte 25%, iar "grosul" de 35% în ultimul an. Iar până în 2017 se pot întâmpla multe. Mai ales într-o primărie ca a Oradiei!
ÎN MARJA DE EROARE
"Vom plăti!"
Deşi e pusă la plată, primarul Ilie Bolojan spune că despăgubirile la care a fost obligată municipalitatea intră la capitolul "pierderi controlate". "Am concediat 250 de funcţionari şi am economisit anual 2 milioane euro. Din aceşti bani s-a făcut podul Sovata, s-au amenajat drumuri şi locuri de parcare. În schimb, probabil va trebui să plătim 20.000 euro unor funcţionari care ne-au dat în judecată. Eu zic că nu încape comparaţie", spune primarul. "Raportat la cei 250 de funcţionari disponibilizaţi, cei trei sau patru pe care instanţa ne-a obligat să-i reîncadrăm intră în marja de eroare. La cât de interpretabile sunt legile în România, era de aşteptat ca unii să mai şi câştige procesele. Vom plăti şi îi vom reîncadra, deşi n-am văzut ca în lipsa lor Primăria să dea rateuri", a completat Bolojan, cu ironie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.