URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Noiembrie 2011, 08:42

La (b)loc cu verdeaţă! Regulament împotriva debandandei din Cimitirul Municipal

La (b)loc cu verdeaţă! Regulament împotriva debandandei din Cimitirul Municipal DESCOPERIŢI! Mormintele din Cimitirul Municipal vor rămâne fără "ploiere" din plexiglas. "Vrem să îi încorsetăm cumva pe deţinătorii locurilor de veci să nu mai construiască tot felul de morminte cu acoperiş din plastic şi de toate culorile, ca la bâlci", spune Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public
La (b)loc cu verdeaţă! Regulament împotriva debandandei din Cimitirul Municipal CASĂ DE VECI. Pentru ca în cimitir să nu mai apară cavouri cu aspect de vile sau case de vacanţă, viitorul regulament al ADP va preciza clar modelele după care vor putea fi construite criptele, iar respectarea acestora va fi verificată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lumea "cealaltă" nu diferă chiar aşa mult de aceasta: locurile bune se dau tot pe sub mână, bogătanii se mută tot la "vile" de neam prost, iar sărăntocii stau tot înghesuiţi ca-n tramvai.

Ca să pună capăt dezordinii, Administraţia Domeniului Public vrea să impună un regulament menit să elimine specula cu locuri de veci şi să dea o imagine mai decentă Cimitirului Municipal. În fond, cel mai populat cartier al oraşului...

Vând loc de veci...

05 Pasztai Otto Zsolt.jpgLa fel ca oraşul, cimitirul are propria piaţă imobiliară. Deşi orădenii au sărăcit, afacerea funcţionează pentru că locurile de veci bine amplasate sunt tot mai puţine. Conform anunţurilor de mica publicitate, preţul unui loc de înmormântare dublu, care oficial costă 260 lei, începe de la 3.500 lei, dar poate ajunge şi la 3.500 euro! Asta fiindcă, la fel ca la case, una e să cumperi un loc înconjurat cu o centură de beton la margine de parcelă, şi cu totul alta să concesionezi un cavou lângă capela Haşaş, la un loc cu "lumea bună"! "Vânzătorii sunt fie persoane care renunţă la amplasamente, fie meşteri care au concesionat locuri din timp ca să le amenajeze şi să le vândă în profit", spune Otto Pasztay (foto), administratorul Cimitirului.

Cum parcelele disponibile mai ajung pentru doar doi ani, pentru a nu ajunge în situaţia ca ele să fie luate de speculanţi în vederea unei vânzări ulterioare, conducerea ADP, în administrarea căreia se află cimitirul, a sistat încă de anul trecut concesionarea anticipată a locurilor de înmormântare. Acum, locurile se dau numai la rând, pe cum se umple parcela. "Ca să nu apară probleme, concesionarea anticipată va fi reluată abia peste un an, după ce cimitirul se va extinde cu încă 7 hectare", spune Pasztai. În prezent APD pregăteşte licitaţia pentru desecarea şi amenajarea terenului, astfel ca lucrările să înceapă la primăvară.

Cimitir cu licitaţie!

05 Liviu Andrica.jpgDupă extindere, speculanţii vor putea spune însă adio tranzacţiilor cu parcele. BIHOREANUL a aflat că ADP lucrează la un regulament care va intra în dezbaterea Consiliului Local în cursul lunii noiembrie, cu aplicare din ianuarie 2012. Documentul prevede că parcelele concesionate anticipat vor putea fi atribuite exclusiv prin licitaţie. "De ce să lăsăm orădenii la mâna speculanţilor? Cei care doresc locuri anticipat vor putea depune cereri până la data de 25 a fiecărei luni, iar pe 30 se va ţine licitaţie", spune Liviu Andrica (foto), managerul ADP.

Conform proiectului, preţul de pornire va fi de trei ori mai mare decât cel al unui loc de înmormântare dublu. Totuşi, cei 780 lei ceruţi de APD înseamnă doar un sfert din tariful pretins de speculanţi, astfel că locurile anticipate vor fi atribuite doar unul pe persoană şi numai celor cu buletin de Oradea. "În felul acesta populaţia are garanţia că va putea concesiona fără probleme un loc de veci pentru 10 sau 20 de ani, după cum doreşte, iar sumele încasate suplimentar nu vor mai merge în buzunarul speculanţilor, ci în bugetul cimitirului", zice Andrica. Iar asta nu e tot!

Plexiglasuri şi cavouri

Ca să pună capăt debandadei din cimitir, ADP vrea să interzică improvizaţiile din plexiglas şi alte materiale care acoperă acum mormintele, dând locurilor de veci un aspect de Ocska Piac. "Cimitirul trebuie să aibă un aspect decent. Nu vom mai admite tot felul de copertine în toate culorile, împrejmuiri de morminte cu gard din lemn sau, mai rău, cu sârmă", spune directorul. Administraţia cimitirului a inventariat peste 50 de copertine şi urmează să decidă ce se întâmplă cu acestea.

În ce priveşte criptele, situaţia e şi mai simplă. "Vom face un proiect sau două cu dimensiunile, forma şi materialele standard care pot fi folosite la cavouri, ca să nu mai apară peste noapte tot felul de capele cu termopane şi aspect de casă de vacanţă", spune Andrica. Preventiv, mausoleele, capelele, obeliscurile şi alte lucrări de artă funerară vor fi autorizate pe viitor doar de Consiliul Local.

De asemenea, regulamentul va interzice expres plantarea de arbori şi arbuşti pe morminte. Până şi arbuştii pitici vor putea fi plantaţi doar cu aprobarea administraţiei cimitirului. La fel, se va interzice montarea de bănci sau ornamente pe spaţiul dintre locurile de înmormântare, iar cele care împiedică circulaţia vor fi demolate...

Morminte cu etaj

Proiectul e limpede: administraţia se îngrijeşte de starea cimitirului, iar deţinătorii locurilor de veci de cea a mormintelor. Locurile lăsate în părăsire, adică neîngrijite vreme de doi ani, vor fi atribuite altor doritori, tot prin licitaţie. La fel se va întâmpla şi cu cele a căror perioadă de concesionare a expirat. "În ambele cazuri aparţinătorii vor fi notificaţi prin scrisori recomandate, iar dacă nu se prezintă în 90 de zile pentru lămurirea situaţiei, locurile vor intra în patrimoniul municipiului", spune directorul.

Construcţiile aferente mormintelor vor fi valorificate conform legii, iar locurile eliberate vor fi atribuite pentru alte înmormântări. "Dacă aparţinătorii nu vor să prelungească perioada de concesionare, osemintele răposaţilor se îngroapă pe acelaşi loc, dar cu 50 de centimetri mai jos faţă de cota standard de 1,5 metri. Ulterior, deasupra se vor face alte înmormântări", zice directorul. Andrica afirmă că această soluţie este deja aplicată de administraţiile locale din Arad, Cluj şi Timişoara, iar măsura s-a dovedit eficientă.

Cimitirele au devenit mai îngrijite, pentru că aparţinătorii fie s-au arătat interesaţi de modul în care arată locurile de veci, fie le-au cedat altora care le-au îngrijit mai bine. Iar răposaţii nu au dat semne că s-ar opune...


"Taxele pentru serviciile prestate în cimitir vor rămâne şi anul viitor la acelaşi nivel. Vrem să majorăm însă manopera pentru săparea gropii de la 80 lei la 130 lei, pentru că actualul preţ este nerealist. Nici la ţară nu sapă nimeni un mormânt fără 200 de lei"

Liviu Andrica, managerul ADP Oradea


NO ALCOHOL!
Fără "deţul" de pomană

Viitorul regulament îşi propune să facă ordine atât între morţi, cât şi între vii. Actul va sancţiona cu amendă consumul de seminţe, fumatul, cântatul în afara muzicii funerare, folosirea zgomotoasă a aparatelor de radio şi casetofoanelor. Totodată, pune capăt unui vechi obicei: cinstirea cu un pahar de tărie chiar la buza gropii. Consumul de alcool în cimitir se va pedepsi cu amendă între 100-200 lei, iar accesul în stare de ebrietate cu 200-400 lei. "Nu ne opunem tradiţiei, dar vrem să eliminăm cazurile în care persoane în stare de ebrietate tulbură serviciul religios şi durerea unei familii care vine la o înmormântare", spune directorul Liviu Andrica. Şeful ADP precizează că decizia finală va fi luată de Consiliul Local. Sub ameninţarea amenzii, vor mai fi interzise ţinutele indecente, animalele de companie, cerşitul şi comerţul ambulant.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Asa este!
Acum 20 de ani am avut un cimitir frumos, decent, cu morminte frumoase de marmura de calitate sau simple si decente.Acuma totul este un chici, cu copertine ca in Tiganiada , imprejmuiri ca la o puscarie si tot cimitirul este de *!
Postat 03 Noiembrie 2011, 20:33 de vio
Ciocoii noi ...
Sunt a cincea generatie de oradeni si imi amintesc ca la intrarea principala, pe partea stanga, erau mormintele unor familii de jidani crestinati/maghiarizati. Totul dovedea bogatia celor defuncti (despre bun gust nu ma pronunt, nu ma pricep !), marmura neagra de buna calitate, plus ca se vedea mana unor artisti, nu ,,mesteri'' precum cei de azi ! Pe la sfarsitul anilor '90 noua elita locala (niste parveniti care intr-o societate normala puteau visa sa ajunga doar majordomi, nu stapani !) a pus mana pe aceste morminte...Nu ma mir, daca tiganul ala de marean vanghelie a ocupat cavoul familiei Lahovary !!!!!
Postat 03 Noiembrie 2011, 19:24 de .
Jos copertinele !
Suntem de tot rasul, cu ce cimitir avem! OAMENI BUNI! pentru ce aceste copertine<? mortul este tot mort ! numai simte nimic, nu vede nimic, gata s-a dus!!! Curata-ti cimitirul de aceste copertine , faceti un cimitir decent !!
Postat 03 Noiembrie 2011, 18:10 de un cetatean
Demult trebuia votata legea!
Hai Andric-o !, te asteptam de mult cu regulamentul acesta ! Baga material si nu te lasa !!!!! oradenii te sustin! fa-ne un cimitir adevarat , macar cu cimitirul sa ne mandrim...
Postat 03 Noiembrie 2011, 17:34 de ionel
balciu rulicovschi !!
cimitiru arata ca balciu !!! Da vreu sa-l vad cum se descurca cu UDMR-ul ca ei au impanzit la inceput cu cripte si capele personale !!!
Postat 03 Noiembrie 2011, 17:08 de s
Jenant
Jenant, cum nici la cimitir nu ne gasim linistea, cum nu ne lasam mortii sa se odihneasca in liniste, ajungem sa ne certam si sa ne scoatem ochii ptr. ca ne trezim peste noapte cum vecinul de mormant si-a tras o copertina imprejmuita si ne-a blocat intrarea la cruce, cum de pe copertina lui se scurge apa direct pe mormantul familiei noastre si as mai putea continua la nesfarsit ... Jenant... Jenant
Postat 03 Noiembrie 2011, 16:00 de jenat
FELICITARI
FELICITARI PENTRU INITIATIVA ! ASTEPTAM LEGEA ! JOS CU TOATE COPERTINELE !
Postat 03 Noiembrie 2011, 15:20 de ORADEANCA
trist dar adevarat
O mafie si o debandada este in cimitir acuma ! Rusine pentru administratie! Nici nu mai imi vine sa ma duc la cimitir sa-mi vizitez mortii cand vad atata hotie si constructii de prost gust. Domnule director asteptam sa faceti ordine !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 03 Noiembrie 2011, 14:15 de Rulikowski
crematoriu
e ok pentru moment, insa peste 20-50 de ani unde ne veti ingropa pe toti? pana la urma nu vor mai exista terenuri libere care sa fie folosite de cimitir...poate administratia locala ar trebui sa se gandeasca pe termen mediu la infiintarea unui crematoriu, va mai decongestiona situatia...si doritori vor fi...
Postat 03 Noiembrie 2011, 13:29 de dana
Ca la noi, la nimeni !
Nicaieri in lume nu am vazut cimitir mai urat ca la noi ! Cu copertine peste morminte, cavouri cu termopane, etc. Si totusi au aparut ca si ciupercile dupa ploaie ! Cum a fost posibil sa se lase asa ceva? sa se construiasca fara o autorizatie? Sa intre cu imprejmuirea gardului pe terenul celuilalt si sa-i blocheze intrarea la crucea celeilate familii ? Este o ilegalitate, o batjocura ce este in cimitir acuma ! Fiecare face ce vrea !
Postat 03 Noiembrie 2011, 13:16 de revoltat
realitatea
Felicitari ! in sfarsit se va face ordine ! Realitatea este ca cimitirul arata groaznic ! cu copertinele acelea de plexiglas, imprejmuite cu gard de fier pana sus, arata ca la puscarie !, nu avem loc sa intram la morminte sa ne plangem mortii !, sa punem o floare ,o lumanare , din cauza acestor constructii facute fara autorizatie care mai si intra pe terenul celuilalt si nu lasa loc de acces intre morminte !, este ilegal asa ceva ! un abuz si lipsa de respect fata de ceilalti ! Va rog sa le daramati de urgenta si sa-i amendati pe cei care le-au construit !
Postat 03 Noiembrie 2011, 12:15 de reclamant
x
dc sa fie interzis accesul cu animale de companie? daca sunt tinute in zgarda...
Postat 03 Noiembrie 2011, 11:07 de x
adflgjdflgaadfgadf
Cum e ala loc de veci pe 10 ani.... Ori e loc de veci ori e loc de 10 ani...Daca cineva nu are nici urmasi nici rude, astia pun inca un mort peste el.
Postat 03 Noiembrie 2011, 10:54 de adgadfgdfbvzbcffg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON