Pe 8 martie 2013, fostul finanţist-şef al judeţului, Ioan Lascău, la acea dată consilier judeţean şi lider al PPDD Bihor, încasa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României o condamnare surpriză: 3 ani de închisoare cu executare într-un proces în care instanţele inferioare îl achitaseră. În loc să se prezinte la penitenciar cu valiza făcută, politicianul s-a făcut nevăzut, aşa că o zi mai târziu era trecut, ca fugar, pe lista persoanelor urmărite internaţional, pe care figurează şi acum.
Între timp a fost, totuşi, găsit. BIHOREANUL a aflat că Lascău a vrut să scape de puşcărie fugind în America, dar a fost prins şi arestat în Sun City, Arizona, unde aşteaptă să fie extrădat pentru ispăşirea pedepsei în ţară.
Client DNA
Sentinţa pentru condamnarea lui Ioan Lascău a fost pronunţată într-un dosar deschis în 2005 de procurorii DNA Oradea, care l-au acuzat că înainte cu doi ani, când conducea Direcţia Generală a Finanţelor Bihor, îi pretinsese afaceristului Jan Podilă, patronul complexului President din Băile Felix, să-i plătească materiale de construcţie şi să-i dea şi alte foloase, pentru a-i aproba în regim de urgenţă cererile de rambursare a TVA, dar şi pentru a-l proteja de controale.
Lascău era acuzat de asemenea că în 2001, sub acoperirea firmei La Piovra SRL, a cumpărat de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului un spaţiu comercial din Oradea asupra căruia era instituit un sechestru fiscal, cu 2,5 miliarde lei vechi, iar după mai multe transferuri, nedeclarate, l-a revândut Băncii Transilvania cu un profit serios, pe 10 miliarde lei vechi.
În fine, DNA i-a mai imputat lui Lascău că în primăvara anului 2003 a împiedicat urmărirea unei creanţe de un miliard de lei vechi pe care firma Antol Oil SRL o avea de recuperat de la Austrian Invest SRL, determinându-l pe administratorul societăţii creditoare, Ranyak Ambro-Zoltan, să emită o chitanţă falsă prin care atesta că suma ar fi fost restituită cu un an înainte.
Omu' lu' domnu' Dan
În procesul început în 2010, strămutat la dorinţa lui Lascău, Tribunalul Braşov l-a scăpat atât pe el, cât şi pe Ranyak, doar cu amenzi penale, de 30.000 şi respectiv 15.000 lei. Doi ani mai târziu, ambii au fost chiar achitaţi, tot la Braşov, de Curtea de Apel.
Între timp, suspendat din funcţia ocupată la Finanţele Publice Bihor, Lascău s-a lansat în politică, fiind impus cu scandal la şefia PPDD Bihor chiar de fondatorul partidului, Dan Diaconescu, cu care se împrietenise la Bucureşti. Din această postură, Lascău s-a înscris şi la alegerile locale de anul trecut, candidând pentru un mandat de consilier judeţean pe care l-a şi obţinut.
Concomitent, a activat în domeniul consultanţei în afaceri, stabilindu-şi cartierul general la Cluj şi reuşind să şi-l facă client inclusiv pe fotbalistul Adrian Mutu, pe care l-ar fi convins, după cum se lăuda astă-iarnă, când au fost surprinşi împreună în clubul Famous din strada Vasile Alecsandri, să pornească în Oradea o fabrică de biodiesel pe bază de rapiţă.
Condamnare surpriză
După atâta timp de la comiterea faptelor, probabil că Lascău nu se mai aştepta ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să-l condamne, pe 8 martie, la 3 ani de puşcărie. Judecătorii instanţei supreme au dispus, în plus, şi confiscarea unui apartament deţinut de Lascău şi a sumei de 34.954 lei reprezentând contravaloarea materialelor primite de la patronul complexului President din Felix.
Ca să se asigure că Lascău nu-şi înstrăinează averea, judecătorii au menţinut, de asemenea, şi sechestrul pus în anul 2005 pe bunurile acestuia, când procurorii găsiseră într-una din casele sale 8.000 euro şi 20.000 dolari bani cash.
Imediat ce hotărârea ÎCCJ, definitivă şi irevocabilă, a fost pronunţată, fostul şef al Finanţelor s-a evaporat! Poliţiştii l-au căutat acasă şi în locurile pe care le frecventa, dar pentru că nu l-au găsit l-au dat în urmărire naţională, iar numele şi fotografia lui au fost postate pe site-ul Poliţiei Române, la rubrica Persoane Urmărite, acolo unde se află şi în prezent.
Diversiuni
Ipoteza iniţială a oamenilor legii era că Lascău ar fi fugit la Viena, variantă susţinută şi de iubita sa, Alina Popa (foto), cea care ulterior i-a şi luat locul în Consiliul Judeţean. Nu de alta, dar PPDD-istul şi-a trimis prin poştă demisia, scrisă în grabă şi datată pe 25 februarie, cu mult înainte ca magistraţii să-l condamne.
Tânăra, cu care Lascău avea o relaţie de câţiva ani, a fost chemată la sediul Poliţiei Bihor imediat după dispariţie, pentru a da declaraţii despre locul în care se găseşte bărbatul, iar la audiere Alina Popa a povestit că pe 9 martie l-a lăsat pe Lascău la Aeroportul din Viena, fără să ştie însă unde a plecat de acolo.
Povestea tinerei a fost însă doar o diversiune, au descoperit anchetatorii. Căci, după cum a aflat BIHOREANUL, în realitate, fostul finanţist şef nici nu ajunsese în capitala Austriei. Avea o altă destinaţie stabilită. Profitând că avea viză pentru SUA, pe 11 martie Lascău ateriza deja în Statele Unite.
Fugar în gazdă
Ajuns în America, Lascău s-a cazat la un amic de-al său, Traian Popa, originar din Bunteşti, stabilit de câţiva ani în Phoenix (statul Arizona), unde are o firmă de îngrijire la domiciliu a bătrânilor şi bolnavilor. Acesta i-a pus la dispoziţie o casă dintr-o suburbie a oraşului, contra unei chirii de 500 dolari pe lună.
"Suntem prieteni buni de câţiva ani, când Puiu a mai fost în State, şi am făcut cunoştinţă prin nişte prieteni comuni. Şi eu l-am vizitat când am mai fost prin România. În primăvară, când m-a sunat, ştiam că are nişte probleme, că am văzut la televizor, dar nu ştiam cât de grave", a povestit Popa BIHOREANULUI.
Potrivit spuselor lui, cât timp s-a aflat pe teritoriul SUA, Lascău a părut mereu pe fugă. "Şi-a cumpărat o maşină cu care şi-a vizitat mai multe cunoştinţe. A fost şi pe la alţi români din zona Los Angeles", zice bărbatul.
Deşi nu i-a nominalizat, BIHOREANUL a aflat că printre ceilalţi amici cu care Lascău s-a întâlnit se numără şi un alt fugar orădean, Florin Vicaş, celebru evazionist din domeniul petrolului, condamnat anul trecut la 12 ani de închisoare de către Tribunalul Bihor, printr-o sentinţă care, deocamdată, nu e definitivă.
Săltat în trafic
Cine l-a dat "în primire" pe Lascău nu spune nimeni. Unii zic că ar fi fost denunţat chiar de un prieten, alţii că s-a dat singur de gol, vorbind prea des şi fără fereală pe mobil cu avocaţii şi cu iubita pe care o lăsase în ţară. "Nu doresc să vorbesc despre această problemă. Am dat suficiente declaraţii şi am spus tot ce ştiu. Vreau să-mi văd de treburile mele", spune acum Alina Popa, refuzând să dea detalii despre felul în care ea şi Lascău ţineau legătura după fuga acestuia.
Cert e că fostul finanţist şef a fost săltat pe 20 mai, de către agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI). Agenţii îl localizaseră, ştiau că stă în casa lui Popa, dar când au vrut să-l ridice de acolo, într-o dimineaţă, proprietarul nu le-a dat acceptul să-i intre pe proprietate, motiv pentru care au aşteptat ca fugarul să iasă, reţinându-l la circa 14 kilometri de locuinţă, în Sun City, o suburbie a Phoenixului.
De atunci, Lascău e încarcerat în arestul Poliţiei locale şi îşi aşteaptă extrădarea, informaţie confirmată BIHOREANULUI de Inspectoratul General al Poliţiei Române. "Urmăritul internaţional Lascău Ioan se află pe teritoriul SUA, iar în acest moment se poartă corespondenţă cu autorităţile judiciare americane pentru soluţionarea extrădării", afirmă purtătorul de cuvânt al IGPR, inspectorul principal Răzvan Rădoi.
Mai are
Cât va dura procedura? Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe refuză să divulge informaţia, motivând că orice declaraţie ar putea tergiversa demersurile diplomatico-judiciare.
Cert e că, prin fuga sa, Lascău nu a făcut decât să-şi îngreuneze situaţia, căci mai are pe rol încă un proces, tot pentru corupţie. Concret, e inculpat pentru trafic de influenţă, sub acuzaţia că în 2002, ca director general adjunct al Finanţelor, a pretins conducerii firmei Repcon 18,5 miliarde lei vechi pentru a interveni pe lângă funcţionari din Ministerul Finanţelor şi din Ministerul Agriculturii în vederea decontării preferenţiale a unor plăţi restante către această firmă, în valoare de 185 miliarde lei vechi, aferente unor lucrări efectuate în beneficiul Administraţiei Naţionale Apele Române.
Şi acest dosar a avut parte de sentinţe contradictorii. În ianuarie 2010, Lascău primise 7 ani de închisoare din partea Tribunalului Bucureşti, fiind însă achitat de Curtea de Apel Bucureşti după care ÎCCJ a dispus, anul acesta în ianuarie, rejudecarea cazului la Curtea de Apel. Procesul se va relua în septembrie şi, dacă până atunci va fi adus în ţară, Lascău va apărea în faţa magistraţilor ca un deţinut fugar. Ceea ce cu siguranţă nu va fi deloc în avantajul lui, ba dimpotrivă, riscă să ia o pedeapsă şi mai grea pentru că a încercat să scape de braţul lung al legii.
ÎNCĂ UNU', DOMNU' DAN
Epidemie mov
Ioan Lascău nu e singurul lider penal al PPDD Bihor. Secretarul organizaţiei judeţene, Gheorghe Tirean, şi-a luat şi el tălpăşiţa anul trecut, după ce a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru înşelăciune în dauna a 17 firme, pe care le-a escrocat cu 12 milioane lei. Dat în urmărire generală, Tirean a fost prins în urmă cu două săptămâni la Timişoara, de unde a fost adus şi încarcerat în Penitenciarul Oradea.
PPDD-istul mai e judecat şi la Constanţa, pentru apartenenţa la o grupare specializată în fraude cu file cec şi bilete la ordin fără acoperire emise în numele unor societăţi fantomă, grupare coordonată de faimosul mafiot Sergiu Băhăian, condamnat la 26 ani de închisoare după ce a prejudiciat mai multe firme cu peste 3 milioane euro şi a comandat uciderea a patru oameni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.