Ortodocşi din toată ţara, indignaţi-vă! Cam acesta e mesajul transmis săptămâna trecută sub titluri de presă precum "Şocant! Înainte ca duhovnicul Arsenie Boca să fie declarat sfânt, a devenit marcă înregistrată pentru un ungur", "Marca Arsenie Boca, cumpărată de un maghiar. Nimeni nu mai are voie să facă icoane, cruciuliţe şi cărţi cu Sfântul Ardealului" sau "Un ungur a luat brandul Arsenie Boca".
Dezbrăcată de fiori confesionali şi etnici, povestea ungurului care a "furat" marca Părintele Arsenie Boca şi le interzice altora s-o folosească fără să-i plătească partea este pur mercantilă. BIHOREANUL a descoperit că cel care a avut ideea să-şi înregistreze numele şi imaginea faimosului călugăr pe propriul nume e un speculant orădean, Alexandru Andor, administrator al unor firme obscure, şi soţia sa. Aşadar, povestea nu e despre credinţă şi lezarea ei, ci strict despre "ochiul dracului"...
De la har...
Părintele Arsenie Boca, fost deţinut politic stins din viaţă cu puţin înainte de izbucnirea Revoluţiei din Decembrie 1989 şi despre care se spune că ar fi prevestit-o, este pentru ortodocşii din Transilvania cel mai popular "sfânt", ca Ştefan cel Mare pentru moldoveni, motiv pentru care, deşi Sinodul Bisericii Ortodoxe Române nu l-a canonizat, credincioşii îi spun "Sfântul Ardealului", convinşi că a făcut mai multe minuni atât înainte de a urca la Ceruri, cât şi după, mai ales asupra pelerinilor care se roagă la Mănăstirea Prislop (judeţul Hunedoara), unde a fost îngropat.
Nu-i de mirare că, dată fiind faima sa, în tot Ardealul icoanele ce-l reprezintă se vând ca pâinea caldă, negustoria înflorind până la proporţii de invidiat. Şi nu-i de mirare nici că, tocmai din acest motiv, cineva s-a gândit să monopolizeze afacerea, făcând ce n-a încercat nimeni înaintea sa, nici măcar BOR: înscrierea numelui şi imaginii Părintelui Arsenie Boca drept marcă comercială, exploatabilă doar de către deţinătorul ei, care poate permite acest lucru altora contra cost, după plata unor licenţe.
... la brand
Potrivit relatărilor din presa românească de săptămâna trecută, un anume Andor Sandor, cetăţean ungar, din Kecskemet, reprezentant al Additional Worldwide Care Services SLT, cu sediul în Anglia, a înregistrat drepturile de proprietate intelectuală asupra numelui şi imaginii Părintelui Arsenie Boca la Oficiul European de Proprietate Intelectuală, cerând celor care le folosesc să înceteze utilizarea ei sau să achite o licenţă.
Comercianţii de iconiţe şi alte produse au primit notificări că "Beneficiarul amintit mai sus este deţinătorul legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra mărcilor înregistrate la nivel european Boca Părintele şi Arsenie şi asupra imaginii industriale a părintelui Arsenie Boca", astfel că "aceste bunuri intră sub incidenţa şi protecţia oferită atât de legislaţia internă privind combaterea concurenţei neloiale şi a Legii 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, cât şi a legislaţiei europene" şi, deci, "pentru a intra în legalitate aveţi posibilitatea să cumpăraţi o licenţă", căci în caz contrar "vom formula în justiţie atât acţiuni civile, cât şi penale, pentru ocrotirea dreptului nostru legitim".
Oradea-Kecskemet-Wednesburry
Persoana care a semnat şi trimis notificările e avocatul orădean Lucian Buzlea (foto). "Am fost contactat de firma din Anglia luna trecută, nu personal de dl Sandor Andor (n.r. - trecut în acte ca director), cu mandat să trimit aceste notificări", a declarat avocatul, refuzând însă să dea alte detalii, fiindcă ar dezvălui "secrete profesionale".
BIHOREANUL a descoperit, din pas în pas, că adevăratul creier al afacerii, ascuns în spatele cetăţeniei maghiare, este de fapt un afacerist orădean pe nume Alexandru Andor, 38 ani, cu biroul în clădirea din strada Roman Ciorogariu 9. Anul trecut, orădeanul a contactat specialişti în proprietate intelectuală care să îl ajute pentru a înregistra marca comercială Părintele Arsenie Boca, nu la OSIM, ci direct la Oficiul European, deoarece în acest fel şi-a asigurat exclusivitatea folosirii ei nu doar în România, ci practic oriunde în lume. În mod evident, afaceristul a profitat de faptul că Arsenie Boca nu are urmaşi, iar Biserica Ortodoxă nu l-a canonizat, pentru a putea revendica ea numele Sfântului.
Păienjeniş de firme
Informaţiile Registrului Comercial arată că Alexandru Andor este implicat într-un păienjeniş de firme, cu tot soiul de profiluri, mutându-se în decursul anilor de pe una pe alta, fără a avea însă vreun succes financiar, ci mai ales datorii. Concret, Andor a înfiinţat, alături de prima soţie, SC Atarix SRL (comerţ cu ridicata nespecializat) şi SC Wilex Curier SRL, cu sediul pe Ciheiului, hala 5 (acelaşi profil). Singur, Alexandru Andor a mai înfiinţat Aqua Clare SRL (acelaşi profil, tot radiată) şi Arhinvest Concept SRL (consultanţă în arhitectură, urbanism şi amenajarea teritoriului).
Orădeanul a mai administrat şi Wile Expres SRL, înfiinţată în asociere cu Quelle Expres SRL, cu sediul pe Calea Borşului (curierat), în prezent radiată. Nu în ultimul rând, bărbatul a înregistrat pe numele său şi Fundaţia Alexandru Andor, a cărei singură activitate publică a fost promovarea, pe Facebook, a monedei virtuale Bitcoin, sediul fiind pe Calea Clujului 176, în aceeaşi clădire unde "funcţiona" şi Aqua Clare, o casă închisă şi părăsită. Cea mai nouă firmă administrată de Andor este Gaut Market Place SRL (înfiinţată în 2014 la Satu Mare împreună cu un anume Szocs Tibor, mutată anul acesta la Oradea, pe Roman Ciorogariu), cu activitate declarată "comerţul cu ridicata nespecializat".
Pâinea noastră cea de toate zilele...
Consultând baza Oficiului UE pentru Proprietate Intelectuală, BIHOREANUL a descoperit că, de fapt, "ungurul" Andor lucrează mână-n mână cu proaspăta sa soţie, Diana Adela Talpoş, 28 ani, orădeancă născută în Satu Mare, cu care s-a căsătorit în toamnă, şi ea proprietară de firmă. De fapt, marca "Boca părintele" este înregistrată pe numele Dianei Talpoş, iar "Arsenie", precum şi imaginea grafică cu chipul părintelui, pe cel al lui Andor.
Mai mult decât atât, Alexandru Andor are în curs de înregistrare, la Oficiul European, şi o marcă de pâine care să conţină numele Sfântului, şi anume "Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Pâine Arsenie", din care cei doi soţi să scoată bani, profitând de notorietatea personajului şi de încrederea oarbă a practicanţilor ortodocşi în orice are "harul" acestuia. Afaceriştii orădeni au şi făcut un website cu logoul noului produs...
"Să ne iasă ceva bani"
BIHOREANUL a încercat să stea de vorbă cu Alexandru Andor, dar acesta a ocolit orice discuţie. Căutat întâi la sediul de lângă Episcopia Ortodoxă, bărbatul a fost protejat de administratorul clădirii, But Laszlo, care a pretins că nu a "auzit de niciun Andor", în ciuda faptului că firma Gaut Market Place îi este chiriaş cu acte.
"E o coincidenţă de nume. Între soţul meu, Alexandru Andor, şi Andor Sandor din Ungaria nu există nicio legătură", a susţinut şi soţia afaceristului orădean, care a răspuns la telefonul de contact al firmei, în locul său. "Dar, dacă vreţi, ar fi de acord să se dea drept Andor Sandor, numai să ne iasă şi nouă ceva bani", a adăugat Diana Talpoş, în derâdere. Nu şi-a dat seama că, astfel, a rezumat perfect întreaga poveste...
SFÂNTUL ARDEALULUI
Făcător de minuni şi de bani
Născut în 1910 la Vaţa de Sus (jud. Hunedoara) cu numele de mirean Zian Vălean Boca, Părintele Arsenie Boca a fost teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Sâmbăta de Sus (jud. Braşov) şi apoi la Prislop (Hunedoara). După instaurarea comunismului, a intrat în vizorul regimului din cauza popularităţii uriaşe în rândul credincioşilor şi a faptului că susţinea o mişcare de reînviere duhovnicească de inspiraţie naţionalist-legionară.
Din acest motiv, dar şi pentru sprijinul dat unor partizani legionari din Munţii Făgăraşului, călugărul a fost arestat de mai multe ori între anii 1945-1956. Fostul deţinut politic Dan Lucinescu susţine că în 1951, în timpul uneia din numeroasele detenţii (la Canal), aflând că i-a murit mama, călugărul a cerut să fie lăsat la înmormântare. Refuzat, bineînţeles, ar fi deschis uşile temniţei prin puterea minţii şi s-a strecurat nevăzut printre gardieni, ajungând la înhumare în Hunedoara, unde a fost remarcat de fruntaşii comunişti locali. Apoi, tot nevăzut, s-a întors singur la închisoare.
După eliberarea din temniţe, a lucrat ca pictor de biserici, iar în 1964 s-a retras la Mănăstirea Sinaia, unde a trăit până în noiembrie 1989, prorocind căderea comunismului, Revoluţia din decembrie şi executarea lui Nicolae Ceauşescu. A fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, la crucea sa rugându-se de atunci zeci de mii de pelerini în fiecare an. Cum toţi cumpără "suveniruri" marcate cu numele şi chipul său, profiturile estimate neoficial la milioane de euro explică şi miza înregistrării "brandului" Părintele Arsenie Boca.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.