URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Februarie 2011, 08:23

Jecmăniţi cu legea-n mână! Asociaţiile refuză să aplice o lege care şterge penalităţile restanţierilor

Jecmăniţi cu legea-n mână! Asociaţiile refuză să aplice o lege care şterge penalităţile restanţierilor "JECMĂNALITĂŢI". Legea privind scutirea de penalităţi la plata facturii pentru restanţierii care îşi achită datoriile integral se aplică peste tot în ţară. Doar în Oradea, nu! În loc să întindă o mână de ajutor datornicilor, asociaţiile de proprietari îi pun în situaţia de a-şi pierde apartamentele...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu credeţi tot ce vedeţi la televizor! Promovată agresiv în vara anului trecut, Legea 175, menită să-i stimuleze pe restanţieri să-şi plătească la zi datoriile faţă de furnizorii de utilităţi, nu se aplică nici astăzi.

În Oradea, cel puţin, se opun aplicării ei, de la Primărie şi asociaţiile de proprietari, până la Electrocentrale şi Compania de Apă. Pe considerentul că, decât să lăcrimeze după bani regiile locale, mai bine să plângă datornicii...

Unde-i lege...

Legea e populistă, obraznică şi concisă. Are doar două articole, dar sunt clare. "Proprietarii care îşi achită integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi scutiţi de plata penalităţilor generate de suma restantă cu titlu de bază", arată Legea 175/2010.

De această prevedere beneficiază inclusiv cei care stau cu chirie în locuinţele administraţiei publice locale, centrale sau ale unei alte instituţii publice. Legiuitorul a pus o singură condiţie: restanţierii să nu aibă venituri mai mari de 1.000 lei pe lună pe membru de familie. Cum norma a intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, "anul de graţie" în care datornicii scapă de penalităţi este cuprins între 23 iulie 2010 şi 23 iulie 2011. Atât doar că în Oradea nu e valabil...

... e tocmeală

Orădeanul Constantin B. şi-a pus ban pe ban, şi-a plătit joia trecută toate restanţele la întreţinere şi tot a avut de plătit penalităţi de 0,2% pe zi de întârziere! "Am plătit pe 6 luni în urmă şi, deşi pot dovedi că nu câştig peste 1.000 lei pe lună, asociaţia a refuzat să-mi şteargă penalităţile. Administratoarea zicea că legea nu se aplică", reclamă orădeanul.

BIHOREANUL a descoperit că situaţia e valabilă la toate asociaţiile din oraş. Angajaţii Biroului Îndrumare şi Control Asociaţii de Proprietari (BICAP) din Primărie spun că administratorii se feresc ca de foc de lege. "Din peste 700 de asociaţii, nu ştiu nici una să o aplice", spune Delia Munteanu Laza, şefa biroului.

Majoritatea administratorilor consideră că ştergerea penalităţilor restanţierilor ar fi o nedreptate faţă de vecinii buni-platnici. "E normal să-i sancţionăm pe rău-platnici. Adică unii îşi trag de la gură şi plătesc cum pot, iar şmecherii îşi iau maşini de 7.000 de euro, nu plătesc, şi mai şi scapă de penalităţi!", se revoltă preşedintele unei asociaţii din Rogerius.

Administratorul alteia, din Nufărul, e şi mai radical: "Legea asta a fost dată de parlamentari proşti, care nu au stat niciodată la bloc. Păi, dacă tai penalităţile, din ce pui înapoi sumele plătite în locul restanţierilor din fondul de rulment, sau din ce plăteşte CET-ul penalităţile sale către furnizori?". Şi exemple similare sunt multe...

Nu plătiţi facturile!

11-diana-birau.jpgInclusiv municipalitatea sabotează aplicarea legii! Vara trecută, juriştii Primăriei, ai Electrocentrale şi ai Companiei de Apă s-au sfătuit şi au ajuns la o concluzie şocantă. "Părerea noastră e că reglementările se referă doar la perioada de după apariţia legii, întrucât o lege nu retroactivează", spune Diana Birău (foto), director adjunct în cadrul Direcţiei Juridice a Primăriei. Conform acesteia, legea ar urma să şteargă doar penalităţile înregistrate după 23 iulie 2010. Încurajând, deci, neplata facturilor!

Cristian Ile, jurist în cadrul BICAP, spune că, oricum ar fi, Electrocentrale iese prost. "Dacă legea retroactivează, CET poate pierde penalităţi de 2 milioane lei şi riscă să dea faliment. Dacă nu retroactivează, orădenii pot fi tentaţi să nu-şi mai plătească facturile vreme de un an, iar CET merge în cap". Ile zice că, fiind interpretabilă, legea ar fi trebuit completată. "Se impune apariţia unor norme metodologice care să explice dacă e vorba de ştergerea unor penalităţi istorice sau nu, ce acte trebuie depuse pentru a dovedi venitul sau ce se întâmplă cu penalităţile în curs de judecată", zice juristul.

Legea e lege!

11-bogdan-ciuca.jpgContactat de BIHOREANUL, iniţiatorul legii s-a declarat şocat de interpretarea dată de juriştii orădeni. "Ţine de logica elementară că datoriile vin din trecut. Nu trebuie să fii jurist ca să-ţi dai seama că legea se referă la penalităţile acumulate până în iulie 2010", spune deputatul PC de Galaţi, Bogdan Ciucă (foto).

"Cine spune că legea are nevoie de norme de aplicare ori n-a citit-o, ori e de rea credinţă. Legea e în vigoare, iar cine n-o aplică riscă să răspundă penal", avertizează politicianul. Ciucă zice că venitul poate fi dovedit cu adeverinţă de salariu, cupon de pensie sau alte documente, la fel ca în cazul ajutorului de încălzire, iar soarta penalităţilor aflate pe rolul instanţelor e stabilită de judecători. Care ţin deja seama de Legea 175...

Deputatul susţine că legea se aplică peste tot în ţară, mai puţin în judeţe ca Bihor, Constanţa, Galaţi şi Timiş. "De obicei se opun aplicării legii primăriile ce deţin CET-uri, pentru că vor ca acestea să ia cât mai mulţi bani. La fel, directorii de centrale au tot interesul să păstreze penalităţile, pentru că acestea apar în acte ca profit şi se pot lăuda în faţa primarilor".

Încă una!

Ciucă apreciază greşit acest mod de a gândi, spunând că inclusiv CET-urile ar avea de câştigat aplicând legea iniţiată de el. "De exemplu, dacă o asociaţie datorează 12.000 lei, CET-ul pierde penalităţi de 2.000 lei, dar 10.000 de lei tot încasează. Aşa, însă, punând penalităţi, omul e descurajat să plătească, datoria creşte, iar CET-ul nu vede niciun leu"...

Bogdan Ciucă mai spune că, stimulat de piedicile puse aplicării legii, a promovat deja un nou proiect care să extindă perioada alocată ştergerii restanţelor până în iulie 2012. Noua lege va reglementa inclusiv ştergerea penalităţilor pe care CET-urile le datorează furnizorilor, dacă au ajuns în această situaţie din cauza restanţelor populaţiei. Astfel, sume enorme, niciodată încasate, s-ar putea şterge din actele contabile.

Desigur, mai puţin în Oradea. Pentru că orădenii sunt numai buni de pus la plată...


"Primăria spune că nicio lege nu retroactivează. E o prostie! Dacă e aşa, cum a putut Tăriceanu să şteargă datoriile lui Patriciu? Adică bogătanii pot fi scutiţi, dar săracii nu?!"

Constantin B., orădean restanţier


DATORI PE VECI
2.192.466
lei erau în decembrie 2010 penalităţile datorate de asociaţiile orădene de proprietari către CET


SE POATE!
"Noi nu punem penalităţi!"

Deşi Primăria se opune ştergerii penalităţilor, reprezentanţii Electrocentale şi CAO declară oficial că nu au nimic împotrivă. "La noi nu s-a depus nicio cerere în acest sens, dar dacă se depunea o luam în seamă", pretinde Dragoş Gligor, directorul CET. La fel, directorul CAO, Ovidiu Gavra, dă vina pe asociaţii. "Nu a venit nimeni cu aşa cereri", spune Gavra.

11-alexandru-butiri.jpgÎn ciuda declaraţiilor, Electrocentrale a dat în judecată Asociaţia de Proprietari 114 Rogerius tocmai pentru recuperarea penalităţilor. Şi a pierdut. "Avem sentinţă definitivă care spune că, pentru facturile plătite la zi, penalităţile se şterg", spune Torok Zoltan, preşedintele asociaţiei. El vrea să convingă membrii asociaţiei să-şi plătească restanţele pentru a scăpa de penalităţi şi zice că e perfect legal de vreme ce instanţa a dispus anularea penalităţilor pentru facturile achitate la zi în nu mai puţin de cinci procese deschise de asociaţie împotriva restanţierilor.

Există, însă, şi asociaţii care acţionează făţiş. "Noi nu punem penalităţi. Dacă omul îşi achită restanţele la zi, conform Legii 175, ştergem penalităţile", spune Alexandru Butiri (foto), preşedintele Asociaţiei de Proprietari Fagului. Butiri susţine că aşa au reuşit să ajungă la zi cu plata facturilor patru restanţieri din asociaţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
penalizari la asociatie
-Asociatia de proprietari sovata 101,nu-ti incaseazabani pt. asociatie numai daca platesti si penalizarile, desi asociatia nu are datorii la c.e.t si la apaterm. Eu am vrut sa platesc restanta ce am avuto la asociatie si nu a vrut sa-mi ia bani numai daca platesc penalitatile .Mentionez ca sant o persoana ce nu am locuit in apartament pana la inceputu anuli 2011 fiind plecata in italia si neavand cum sa platesc lunar intretinerea , ei au crezut ca vine prosti din strainatate si noi i jegmalim, stau 10 persoane pe acolo prin comitetu asociatiei si incaseaza bani fara sa faca nimic ,numai ca ce sa faci asa e in tara asta .SPUNETI SI DUMNEAVOASTRA CARE E SOLUTIA??? SA MERGEM SI SA MUNCIM SI SA LE DAM LOR SA-SI CUMPERE TOTII VILE -unde sant controlurile de la cei de la primarie , unde sant fondurile de rulment, ca acuma spun ca a disparut fondu de rulment ca a murit caserita, ce sa faci asai in romania altu munceste de crapa altu incaseaza.
Postat 28 Noiembrie 2011, 17:21 de popa florica
Parerea si comentarile noastre nu conteaza!!!
De cel putin 20 de ani depun plingeri la primaria Oradea!Prea putin pasa de cei de la primaria Oradea problemele noastre! Nu sint datornica, si nici nu tolerez pe cei care dau zilnic sute de mii pe bautura si tigari, si de 30 de ani tot timpul au milioane datorii la asociatia.Un sfert dinpensia dau pe medicamente, nici ajutor la incalzire nu primesc ca si cei care in viata lor nu au lucrat, si au o pensia sociala, aproape cit noi, care am lucrat o viata intreaga!Nu tolerez ca platesc 3 pers. la o asociatie cu 170 de fam. ,ca ma obliga sa platesc si CAS , asigurare pt. sefii asociatilor, si factura de telefon lunar al administratorului si aparatorii lor, cele 5 membru de comitet........Cautati pe blogul lui Bolojan, la regulile casei, am scris 6 comentari, si numele delegatei de la primaria, Mariana Tiurbe, cine a falsificat impreuna cu hotii si coruptii de la asociatia 211, procesul verbal.Nimeni nimic nu a facut!Degeaba am ajuns bolnava cronica cu toate, din cauza lor!Abia astept partidul poporului, sa faca ordine si acolo!!!
Postat 11 Februarie 2011, 17:39 de Tanti Aurora
Poate fi!
Se vede dupa numarul de comentarii cat ii intereseaza pe oradeni faptul ca se incalca legea si se comit abuzuri si faradelegi. Sunt prea ocupati sa omoare capra vecinului. Si in timpul asta CET-ul poate sa-i intoxice cu zgura, asociatiile sa-i fure si sa le umfle sumele de plata la intretinere etc. Am fost la primarie inca de anul trecut in legatura cu aceasta lege 175/2010, dat fiind ca asociatia de care apartin are datorii mari catre CET. De la vladica la opinca am primit raspunsurile pe care le enumera Dan Simai aici. Nu vor sa aplice legea, sunt mana in mana si cointeresati in jecmaneala.
Postat 10 Februarie 2011, 08:24 de XYZ
de ce
DE CE ASOCIATIA DE PROPRIETARI DE PE MILCOVULUI NU VREA SA INCASEZE BANI DIN DATORIA RESTANTA DECIT CONDITIONAT SI DE PLATA PENALITATILOR? SINTEM IN PROCES SI SPER SA SE CONVINGA DE FAPTUL CA TREBUIE SA APLICE SI EI LEGEA! PACAT , PUTEAU AVEA BANII INCA DIN ANUL TRECUT , ASA CA TOT EI AU IESIT IN PAGUBA..ORI SPERA CA PUN MANA PE APARTAMENTUL MEU ? TACTICA GRESITA DOMNILOR ...NU MOR CAII CAND VOR CAINII !!!
Postat 09 Februarie 2011, 21:57 de datornic
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON