URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 13 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Aprilie 2013, 16:55

Încremeniţi în proiect: Municipalitatea reface proiectele investiţiilor importante pentru că sunt făcute de mântuială

Încremeniţi în proiect: Municipalitatea reface proiectele investiţiilor importante pentru că sunt făcute de mântuială DE LA CAPĂT! Apărat cu îndârjire de reprezentanţii municipalităţii în toate dezbaterile publice, proiectul privind reabilitarea Pieţei Unirii a fost dat luna aceasta la refăcut, ca nesatisfăcător. Reprezentanţii Primăriei vor o variantă de reabilitare cu scoaterea traficului auto din centru, extinderea spaţiilor pietonale şi creşterea atractivităţii zonei. "Vrem să fie cea mai frumoasă piaţă din România", spune viceprimarul Mircea Mălan
Încremeniţi în proiect: Municipalitatea reface proiectele investiţiilor importante pentru că sunt făcute de mântuială DE LA CAPĂT! Apărat cu îndârjire de reprezentanţii municipalităţii în toate dezbaterile publice, proiectul privind reabilitarea Pieţei Unirii a fost dat luna aceasta la refăcut, ca nesatisfăcător. Reprezentanţii Primăriei vor o variantă de reabilitare cu scoaterea traficului auto din centru, extinderea spaţiilor pietonale şi creşterea atractivităţii zonei. "Vrem să fie cea mai frumoasă piaţă din România", spune viceprimarul Mircea Mălan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întâi a fost întors de la licitaţie proiectul Aquapark-ului Nymphaea, apoi cel privind reabilitarea reţelelor de termoficare. Acum a venit rândul reabilitării Pieţei Unirii. Aproape că nu este investiţie importantă a oraşului care să nu fie compromisă de documentaţii făcute pe genunchi.

Aşa că, pentru a nu investi prosteşte în lucrări sortite eşecului, municipalitatea dă proiectele la refăcut. "Mai bine să amânăm lucrările cu două luni decât să ne trezim ulterior cu pierderi enorme", spune primarul Ilie Bolojan.

Nici gratis!

04 Ilie Bolojan_7.jpgValul lucrărilor de reproiectare a început anul trecut când, în încercarea de a externaliza din serviciile municipalităţii, primarul Ilie Bolojan (foto) a căutat firme din Ungaria dispuse să preia administrarea viitorului Aquapark Nymphaea.

Pe hârtie, proiectul era tip-top. Finanţată din fonduri europene, investiţia de 15 milioane de euro prevedea construirea pe amplasamentul actualului Ştrand Municipal a unui aquapark cu 14 bazine noi, 12 aquatobogane, a unei clădiri cu bazine acoperite şi zonă SPA, fitness, terenuri de sport şi multe altele.

Însă răspunsul a fost nu! "Spre surprinderea noastră, firme cu experienţă au refuzat să preia Aquapark-ul spunând că, prost gândit, proiectul va genera costuri de mentenanţă enorme", explică primarul Bolojan.

Testul eficienţei

Conceput de firma Arcadia Engineering, aquapark-ul era o hardughie energofagă cu spaţii care nu pot fi dimensionate în funcţie de numărul vizitatorilor, generând iarna costuri de încălzire consistente. Conductele au fost gândite pe sub bazine, fapt pentru care acestea ar fi trebuit golite şi sparte la orice avarie, pompele au fost proiectate periferic, crescând consumul de energie electrică, evacuările au fost subdimensionate, fapt ce s-ar fi lăsat cu înghesuială la închiderea ştrandului, şi multe altele.

Pornirea aquapark-ului în asemenea condiţii ar fi însemnat pentru oraş pierdere curată. Realizat de firma bucureşteană pentru doar 30.000 de euro, proiectul a fost dat recent la refăcut, la un preţ estimat de 124.000 euro. Licitaţia urmează să fie adjudecată zilele acestea, iar câştigătorul va avea la dispoziţie două luni pentru a înlătura toate scăpările proiectului iniţial, astfel încât municipalitatea să poată începe în vară procedura pentru desemnarea constructorului.

Lucrările vor porni însă abia la anul, aşa că Administraţia Domeniului Public a început deja pregătirile pentru redeschiderea Ştrandului Municipal, pe 1 mai.

Economii consistente

Păţită, municipalitatea şi-a luat la puricat toate proiectele mari. Şi bubele s-au văzut imediat. Prevăzută pentru toamna anului trecut, achiziţia centralei pe gaz care va înlocui actualul CET pe cărbune nu a fost licitată nici astăzi. De ce? Soluţia tehnică a fost regândită. Dacă iniţial Primăria voia să ardă gazul doar pentru încălzire, acum va genera şi energie electrică. În consecinţă, înainte de sfârşitul lunii aprilie, va anunţa intenţia de achiziţionare a unei centrale pe gaz cu o capacitate de 40 MWh în loc de 18MWh, pentru a produce cât mai mult curent, din vânzarea căruia să compenseze preţul gigacaloriei.

Firma Proarcor Cluj a revizuit proiectul pentru 15.000 de euro, dar şi-a meritat banii, spun şefii Primăriei. Estimând că înlocuirea reţelelor va diminua pierderile, proiectanţii au recomandat înlocuirea staţiei de tratare a apei cu o capacitate de 350 metri cubi pe oră cu o alta, de 30 metri cubi pe oră, mai mică şi mai ieftină. La fel, au propus redimensionarea conductelor, pe fondul scăderii consumului. "Regândirea proiectului a generat economii care au permis exinderea porţiunii de magistrală ce va fi înlocuită, de la 12,7 kilometri la 17 kilometri", arată Bolojan.

La loc comanda!

04 Mircea Malan.jpgCea mai mare surpriză o constituie, însă, refacerea proiectului de reabilitare a Pieţei Unirii, investiţie de 21 milioane lei. După ce municipalitatea l-a susţinut cu tărie în toate dezbaterile publice, proiectul a fost dat "la reparat" în urma anulării, în februarie, a licitaţiei de execuţie a lucrărilor. "Proiectul iniţial avea erori tehnice şi nu servea ideii de piaţă publică", recunoaşte acum viceprimarul Mircea Mălan (foto).

În proiectul refăcut sub îndumarea doctorului în arhitectură Horea Gavriş, zona pietonală va fi extinsă inclusiv peste spaţiile verzi, astfel încât piaţa să poată găzdui concerte. Pe latura dinspre Palatul Vulturul Negru vor apărea terase, iar cenuşiul granitului de pe Corso va fi înlocuit de tonuri vii. Circulaţia autovehiculelor se va face pe un singur sens, dinspre Podul Ferdinand spre strada Avram Iancu, cu trecere prin faţa Primăriei şi a Episcopiei Greco-Catolice.

Actualul drum prin mijlocul pieţei va fi închis. Autovehiculele care vin dinspre Universitate vor face la dreapta pe strada Traian Moşoiu, cu continuare pe Mihai Viteazu şi revenire în centru prin Piaţa Independenţei. "Vrem să avem proiectul finalizat în circa o lună şi jumătate, pentru ca în vară să putem scoate lucrarea la licitaţie", spune Mălan.

Dacia, nu Mercedes!

Ştrandul, termoficarea şi Piaţa Unirii sunt doar câteva dintre proiectele municipalităţii date la revizuit. Documentaţiile făcute de mântuială sunt numeroase. "Eu încă n-am văzut proiect care să "puşte" 100% cu realitatea din teren", zice "veteranul" Leontin Pătcaş, şeful Biroului Drumuri Publice din Primărie.

Motivul e simplu. "Deşi legea permite, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice acceptă foarte greu alte criterii decât preţul cel mai mic. Şi atunci, la preţ de Dacia n-ai cum primi proiectare la nivel de Mercedes", spune primarul Ilie Bolojan. Potrivit edilului, un motiv important îl constituie şi lipsa de experienţă. "Firmele nu mai au specialişti. În ţară nu s-au prea făcut centrale pe gaz, aquaparkuri sau pieţe centrale".

În acest context, primarul spune că singura soluţie pentru implementarea unui proiect bun stă în reverificarea lui, după metoda croitorului. Cu cât măsori şi cumpăneşti de mai multe ori, cu atât cresc şansele ca lucrul să iasă bine...


IEFTIN ŞI PROST
Liber la revăzut!

După cum era de aşteptat, succesul proiectelor ieftine şi proaste nu convine nici măcar firmelor de profil. "Bătaia pe lucrări e atât de mare încât proiectele se adjudecă şi la 30% din preţul iniţial", spune directorul Proiect Bihor, Marius Coste. Acesta este şi motivul pentru care firmele străine nici măcar nu vin la licitaţii. "Dacă nu veneau înainte de 2008, când preţurile erau mai bune, acum nu vin nici atât. Ar însemna să se chinuie cu adunat de acte, cu tradusul, cu oferte pe legile din România, pentru ca în final licitaţia să fie adjudecată la nici jumătate din preţ". Coste consideră că singurele proiecte atractive pentru firmele mari sunt cele de infrastructură, pe bani grei, unde se licitează la pachet proiectarea şi execuţia. Dar şi acolo câştigătorul preferă să lucreze cu subcontractori autohtoni, aşa că din punct de vedere calitativ lucrurile nu se schimbă cu nimic.

04 Marius Mos_1.jpgMarius Moş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, spune că situaţia de la Oradea nici măcar nu e singulară.

"Toţi beneficiarii de finanţări europene se plâng de calitatea îndoielnică a proiectării. Din acest motiv Ministerul Dezvoltării a şi emis o instrucţiune prin care aprobă revizuirea documentaţiilor în vederea eficientizării proiectelor, cu condiţia să se încadreze în valoarea iniţială", spune Moş.

Până de curând, bun sau prost, proiectul trebuia dus la sfârşit pe documentaţia iniţială...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
anca25
Nu inteleg care e rostul sa tot investesti in centru in timp ce unele strazi de la mai periferie sunt pline de gropi. Mai bine ar face pistele de biciclete, acelea chiar lipsesc.
Postat 20 Aprilie 2013, 23:55 de oradea1
ATENTIE oradeni !!! GAZUL va paste si seaca buzunarele !!!!!
www. zf . ro/ business-international/energia-produsa-prin-arderea-carbunelui-revine-in-europa-10764308 Carbunele si energia neconventionala mult mai ieftina vor fi sursele de enerie a viitorului apropiat. Energia din gaz, gaze luate de la rusi v-a fi nerentabila scumpa si noi vom fi vinovati ca l-am lasat pe acest impostor sa ne -o bage pe gat! OPRIT PROSTIA si TAMPENIA primarului chel !!!
Postat 20 Aprilie 2013, 14:31 de scortosul
ATENTIE oradeni !!! GAZUL va paste si seaca buzunarele !!!!!
Asta este tendinta in Europa !!! Europa merge in contra curent cu ideile lui CoadaDeCiocan Bolojanul. Noi oradenii vom plati toate tampeniile acestui infumurat prostit de functia la care o ajuns. OPRITI-L pana mai puteti pe acest gropar al orasului !!!
Postat 20 Aprilie 2013, 14:25 de scortosul
Minciuni a la Bolo
Bolo sau minte sau este prost informat! ANRMAP nu obliga sa castige cel cu pretul cel mai mic. Se acorda punctaje pt. oferta financiara si cea tehnica (garantii, termene de executie etc.). La multe licitatii ponderea ofertei financiare este de 60%!!!! Lasati-ne cu povestile. Problema porneste de la faptul ca, caietele de sarcini sunt prost facute (multe sunt cu dedicatie), se pot ataca usor chiar anula licitatiile din cauza lor. Are dreptate Bolo sunt putini cei care stiu meserie dar ei nu sunt agreati de multe ori. Intr-adevar problema cu 30% din valoarea estimata este o problema dar sunt solutii pt. a opri fenomenul dar oare se vrea? Ar fi multe de spus dar .... ajunge.
Postat 20 Aprilie 2013, 13:26 de unu de specialitate
Legislatia favorizeaza oferta cea mai mica
Legea e aiurea: Cine liciteaza cel mai mic pret primeste lucrarea. Astfel, se ajunge si la oferte de 30-40% din costul proiectat, care e 60-70% din costul real.E imposibil de realizat; pe urma firmele vin cu suplimentari de buget pentru a-si acoperi pierderile. Daca toata lumea spune ca o constructive costa, sa zicem 1.000.000 euro si castiga o firma care sustine ca o realizeaza cu 300.000 e CLAR o minciuna!Toti falimentarii si toti neispravitii liciteaza sume IREALE, pe urma abandoneaza lucrarea(cazul podului Macio)
Postat 19 Aprilie 2013, 20:59 de Din Oradea
Gaşca lui Bolojan să pună banii jos !?!
Aşadar, după 5 ani de proiectare inteligentă, municipalitatea trebuie să plătească încă odată ce a comandat iniţial. Curtea de Conturi ar trebui să intervină imediat şi să pună la plată prostiile făcute, direct în sarcina ordonatorului principal de credite. Cu alte cuvinte, să pună banul Bolojan, care a dovedit astfel cât de bun manager este.
Postat 19 Aprilie 2013, 19:41 de Carp III
dottore, simt ceva mortal, aici, in regiunea fiintei mele
Vreau sa aud ce zice acum " dottore"! Parinte, acum un an nu-ti ajungea nici Satana la nas! Ca proiectul Piata Unirii este super, ca asa ceva n-a mai vazut Paris-ul, ca oricine are o parere contra e idiot! Chestii d-astea, duhovnicesti! Doamne, ce-o sa faca nea gestionarul la ARD NV!!!!!! Ma trec fiori! PS Am promis cuiva ca o sa demonstrez un plagiat! Nu mai e mult!
Postat 19 Aprilie 2013, 18:10 de TDS
Gura pacatosului, adevar graieste !
Cine conduce orasul asta de 5(cinci) ani ? O gasca de penali cu un penal sef in frunte ! Cine a numit tot felul de neispraviti/vite in fruntea directiilor din primarie ? Ati ghicit : penalul sef ! Cine e vinovat de tampeniile pe care le-au avizat ,,directorii'' numiti de penalul sef ? Aici e mai greu de ghicit : Basescu ! Cam asa merg lucrurile in Oradea de 5 ani si de un an in tara, decand au ajuns uslamistii la putere.
Postat 19 Aprilie 2013, 17:46 de bh
Cine plateste?
Cine plateste refacerile? sunt firme de ”casa” cele care refac proiectele? De ceva demisii se aude?
Postat 19 Aprilie 2013, 17:38 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6867 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON