URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
17 August 2012, 13:42

În slujba neamului: BIHOREANUL a prins-o cu minciuna pe directoarea juridică a Primăriei Oradea: Eugenia Borbei îşi protejează rudele

În slujba neamului: BIHOREANUL a prins-o cu minciuna pe directoarea juridică a Primăriei Oradea: Eugenia Borbei îşi protejează rudele COINCIDENŢE ÎN FAMILIE. Directoarea juridică Eugenia Borbei (medalion) a catalogat ca simplă întâmplare faptul că maşina tatălui ei a fost surprinsă în faţa casei familiei Micloş, cea pentru care refuză să pună în aplicare o sentinţă judecătorească. O întâmplare ca, desigur, şi rudenia care o leagă de această familie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu două săptămâni, BIHOREANUL a prezentat pe larg povestea actorului timişorean Schwarz Dukasz Peter, care aşteaptă de doi ani ca Primăria Oradea, prin Comisia Locală de Aplicare a Legii Fondului Funciar, să pună în aplicare o sentinţă definitivă şi irevocabilă, emiţându-i un titlu de proprietate pentru un teren de 5.812 mp, în valoare de 500.000 de euro.

Până acum, refuzul administraţiei locale părea de neînţeles, mai ales că judecătorii au dispus daune cominatorii de câte 200 lei pentru fiecare zi de întârziere nemotivată. "Sentinţa e imposibil de aplicat", se apăra directoarea juridică a Primăriei, Eugenia Borbei, considerată de actor principalul artizan al tergiversării şi reclamată pentru abuz în serviciu. Acum, BIHOREANUL a aflat că refuzul funcţionarei avea şi un alt motiv: familia care foloseşte fără drept terenul este înrudită cu cea a mamei sale.

Moştenire cu proces

Actorul timişorean a moştenit proprietatea după moartea mamei sale, în 2000. Venit la Oradea să-şi intre în drepturi, Dukasz a descoperit că, între timp, în 1993, terenul a fost retrocedat Anei Micloş, vecina bunicilor săi, în baza unui act de vânzare-cumpărare semnat în 1969 de soţul femeii, Teodor, în calitate de cumpărător, şi de bunicul său, Dukasz Vasile, ca vânzător.

Actorul s-a îndoit însă de veridicitatea actului şi a deschis proces la Judecătoria Oradea, cerând anularea lui. Cercetarea judecătorească i-a confirmat bănuielile. Printr-o sentinţă rămasă definitivă şi irevocabilă în 2010, contractul a fost declarat fals, iar magistraţii au dispus anularea titlului de proprietate emis în baza lui, precum şi eliberarea unui alt titlu, pe numele lui Dukasz.

Joaca de-a executarea

Împuternicit de actor să facă demersurile pentru punerea în executare a sentinţei, orădeanul Gyorgy Csaki Janos s-a lovit de refuzul categoric al directoarei juridice din Primărie, Eugenia Borbei. Aceasta a respins toate solicitările pentru eliberarea titlului de proprietate, tărăgănând şi procedura de executare silită prin contestarea acesteia în instanţă, iar în paralel deschizând şi proces pentru suspendarea executării până la soluţionarea contestaţiei, ambele pierdute irevocabil anul trecut.

Chiar şi aşa, povestea a rămas în coadă de peşte până azi. Însă ostilitatea cu care Borbei a tratat cazul l-a determinat pe Csaki să verifice dacă aceasta nu are vreo legătură cu familia care ocupa proprietatea actorului. Aşa a descoperit, în mai multe rânduri, maşina lui Adrian Micloş, (fiul lui Ioan Micloş), parcată în faţa casei în care locuieşte directoarea, iar pe cea a tatălui Eugeniei Borbei oprită lângă proprietatea disputată, semn că cele două familii se vizitează reciproc. Totodată, Csaki a constatat că Borbei i-a inclus pe Adrian şi Mihaela (nora lui Ioan Micloş) ca prieteni pe Facebook, iar Micloş senior şi tatăl directoarei sunt membri vechi ai Asociaţiei columbofile Voiajorul.

Relaţii de familie

Interpelată de BIHOREANUL, Eugenia Borbei a declarat iniţial că singurele ei preocupări au fost respectarea legii şi a negat că ar avea vreo legătură cu familia Micloş. "Fotografiile respective au fost o întâmplare. Tatăl meu a fost în zonă la ceva crescători de porumbei şi a parcat în faţa casei lor. Dacă şi Micloş creşte porumbei, poate a fost la ei. Cât despre Facebook, mi-or fi cerut prietenia şi am acceptat, fac deseori aşa, am mulţi prieteni despre care nu ştiu cine sunt", spunea directoarea.

Ei bine, săptămâna trecută, BIHOREANUL a aflat însă că relaţiile pe care Borbei le are cu Micloş sunt mult mai apropiate decât a spus iniţial, iar vizitele "întâmplătoare" erau, de fapt, vizite de familie. Asta pentru că Ioan Micloş îi este rudă pe linie maternă, bunica sa dinspre mamă a Eugeniei Borbei fiind verişoară cu tatăl lui Ioan Micloş, ambii fiind originari din Husasău de Criş.

No comment

Pusă în faţa noilor informaţii descoperite, directoarea a refuzat să facă vreo declaraţie legată de relaţiile de rudenie dintre familia sa şi familia Micloş. "Nu doresc să comentez aceste informaţii. Eu mi-am exprimat poziţia în privinţa acestui teren, care rămâne aceeaşi. Altceva nu mai am de declarat", a spus Borbei, repetând că a fost mânată doar de bune intenţii: respectarea legii şi speranţa că va găsi o soluţie pentru ca familia Micloş să nu piardă cele două case construite între timp pe proprietatea revendicată de actor. Chit că asta însemna să calce pe dreptul de proprietate al unei alte persoane şi să nesocotească, astfel, o sentinţă judecătorească. Căci familia e înainte de toate, nu?...


DOSAR
Reclamată pentru abuz

Potrivit Codului penal şi Legii 78/2000 privind combaterea unor fapte de corupţie, relaţiile de rudenie cu familia Micloş sunt considerate îndepărtate şi, ca urmare, directoarea nu poate fi acuzată de conflict de interese, incompatibilitatea fiind prevăzută doar pentru funcţionarii chemaţi să se pronunţe în problemele rudelor de gradul l şi ll.

Pe de altă parte, însă, Eugenia Borbei a fost reclamată pentru abuz în serviciu de Gyorgy Csaki Janos, mandatarul actorului Schwarz Dukasz Peter, iar legătura va fi luată în calcul în timpul cercetărilor deoarece, luând apărarea rudelor sale, funcţionara a nesocotit şi interesele oraşului care acumulează penalităţi de câte 200 lei pe zi până la emiterea titlului de proprietate. Bani care, în final, vor trebui plătiţi din bugetul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Ce valoare mai are legea ?
Mafiea generalizata-n Romaniea nimeni nu-i mai trage la raspundere pe cei ce incalca legile si nu le aplica !! UNDE ESTI TU \" TEPES\" DOAMNE
Postat 24 August 2012, 09:19 de Constantin
popa
@bosneagu: i-o fi zis parintele asa(deh, limbaj de popa!)dar sigur si el face parte din aceeasi familie!
Postat 20 August 2012, 08:18 de TDS
Borbei Eugenia
Eugenia Borbei, Director la Juridic, este cea mai incompetenta functionara din primaria Oradea.In ceea ce priveste edilul Bolojan s-a inconjurat numai de oameni incompetenti si pupincuristi care nu sunt instare decat sa faca smecherii si ilegalitati.Daca ai intrare la Eugenia Borbei si la buldozerul de Beltechi rezolvi orice, ei taie si spanzura in primarie. Domnule primar chiar nu va autosesizati sau sunteti pe-o mana cu ei. In ceea ce priveste consilierii , vai si-amar, una Sas \"consilier de imagine\" care a fost reporter laTVface toata ziua parada modei pe facebook si se mai duce sa rezolve una alta , celalalt toata ziua este pe internet si una Mos care rezolva lucruri pe linie de partid si mai merge si la audiente, dar mai bine ar merge la spalat de geamuri in primarie. Domnule primar va-ti angajat oameni pe linie politica si cunostinte nu pe competente. Daca acesti oameni nu ar avea spate va garantez ca nu s-ar putea angaja nicaieri, pentru ca sunt niste incompetenti si nu au cumulat nimic in viata inafara de pupincurism, smecherii, executa tot ce li se spune adica foarte buni executanti dar sa nu-i pui sa gandeasca.Dar acesti oameni nu au rusine iti rad in nas la audiente.
Postat 19 August 2012, 18:03 de Emil
erata
Mama Eugenia Borgei, nu este din Husasau de Cris ci din Ineu de Cris, nu mai duceti lumea in eroare, intai sapati mai adinc si apoi scriierti lucruri corecte
Postat 18 August 2012, 15:57 de dorel
Lasilor !
Sunteti niste...., va legati de tuta asta in loc sa mergeti la radacina raului ! De ce nu stergeti pe jos cu gibonul, el a pripasit prin primarie menajeria asta ! Credeti ca se intampla ceva in primarie fara ca gibonul sa nu stie sau sa nu-si ia dreptul ?!
Postat 18 August 2012, 11:35 de .
Căutați-l și pe expertul contabil de la primărie
Cum a obținut (unele pe numele băiatului Sălăjan Gabriel) trei proprietăți uriașe în centru pe străzile Vasile Alecsandri, Iosif Vulcan și Ady Endre?
Postat 18 August 2012, 08:44 de Sălăjan Gavril
pt. Wall-E
io cre ca si-o asuma Puiu Lucian :)))))))))))))))))))))
Postat 17 August 2012, 22:45 de Zoomzi
protejata ;)
nu-ntelegeti ca Jeni e protejata lu nea premaru ? n-a pus-o el degeaba sefa la juridic, doar cineva trebuia sa-si asume raspunderea pt contractele paguboase cu Selina ;) cine sa-si asume raspunderea, ca doar nu primaru ?
Postat 17 August 2012, 22:37 de Wall-E
Giboana dreacului
Jenant Bolojane ... de trei luni ţí se atrage atenţía că scorpia asta de juristă e de tot kakatul şi tu stai să dormi pe birou de seara până dimineaţa, visând la al treilea mandat !?!
Postat 17 August 2012, 20:57 de Carp III
noah amu
cel mai distractiv aspect al articolului este prietenia de pe facebook. hai mai, atata investigatie jurnalistica... noah da' nici n-ai de la cine, si ast-i drept. oricum euhenia este pupila de varf a edilului nostru, a fost adusa in pmo ca fiind unul din oamenii de incredere ai lui. pe de alta parte atata timp cat esti functionar public nu ai voie sa ai nicio ruda, ca sigur cineva de undeva va avea vreo problema cu ea. si poate ar merita si csaki acesta sa fie supus atentiei, cine stie ce lucruri interesante poate ascunde.
Postat 17 August 2012, 20:07 de me2
fa, vito !
mai tii minte cum umblai tu cu nasu' pe sus mai deunazi, ca tu cunosti "presarii" (parc-asa le spuneai, in gramatica ta de ANALfabeta) si ca tu "ai relatii la presa" (de parca astia de la bihoreanul ar face parte din presa) ? mai tii minte cum stateai ca toanta si le povesteai tot felul de chestii de prin primarie, crezand, tuta de tine, ca esti pretena cu ei ? mai stii cand erai rautacioasa si vorbeai "de sus" cu unii, doar pt. ca stiai ca e de-ajuns sa-i suni pe santajistii de la bihoreanul ca "sa bage" un "articol" despre "subiect" ? Ee, acu te-ai convins pe pielea ta ca sunt doar niste santajisti, ba mai si scriu la comanda. La comanda cui ? A celui care te vrea afara din primarie si nu vrea sa para ca te da el afara ;) Bine, nu ca n-ai merita-o :)))))))
Postat 17 August 2012, 18:45 de copiutza
asa-i trebe
marcel bolos ii zicea asteia (de fatza cu primaru si cu altii !) "vita incaltzata" :D
Postat 17 August 2012, 18:20 de bosneagu
mizerie sociala fara sa respecte legea
vai rai sunt unii oameni, statul nu reprezinta rautatate si ura , reprezinta bunatatea si respectul fata de cetatean, ce sa facem cu ei ? Cum sa ne revenim la normalitate cand se comporta ca in jungla fara STAT dar sunt platiti de cetateni care cred in STAT? NU AU LEGE taie, omoara si se bucura ca fac ce vor !!
Postat 17 August 2012, 17:46 de o mizerie
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON