Acuzat că "îi duce de mână" în campanie, primarul Ilie Bolojan explică de ce îi susţine pe candidaţii USL Oradea: pentru că îi vor reprezenta pe orădeni, aceştia aşteaptă de la parlamentari nu "poveşti", ci legi simple şi drepte, dar şi sprijin concret pentru proiectele de dezvoltare a oraşului.
- Ce v-a determinat să vă asumaţi rolul de locomotivă pentru candidaţii USL?
- N-aş spune că sunt o locomotivă, ci un susţinător. Prezenţa mea alături de ei arată că există o echipă care a convenit cu administraţia municipiului susţinerea unor proiecte, iar asta e foarte important, fiindcă USL va guverna în următorii 4 ani. Noi avem proiecte însuşite de toţi în USL Oradea, iar pentru că unele depind şi de Guvern, interesul meu legitim, ca primar, e să avem un partener în Guvernul României, ca să le concretizăm cât mai repede. Motivul pentru care însoţesc candidaţii USL la întâlnirile electorale este să le explic orădenilor acest lucru.
"Recomand echipa USL"
- Asta înseamnă că "garantaţi" pentru candidaţii USL, om cu om?
- Asta înseamnă că le recomand orădenilor care m-au votat pe mine să-i voteze, deoarece există argumente serioase. Cu unii dintre aceşti candidaţi - Florica Cherecheş, Ioan Cupşa - am lucrat în Primărie, şi dacă până acum au susţinut proiectele oraşului, nu există niciun motiv să nu le susţină şi mai departe. Iar eu nu sunt un primar bun numai pentru munca mea, ci şi pentru că am avut o echipă, iar cei doi sunt de mult membri ai acestei echipe. În ce-i priveşte pe alţi candidaţi USL, cum este de pildă Florian Bodog, cu care n-am lucrat în mod direct, cu care am avut şi divergenţe uneori, pentru mine contează că atunci când a ajuns la Bucureşti nu a uitat că este bihorean, cum au "uitat" alţii, şi a sprijinit proiectele oraşului, precum finalizarea Centrului Oncologic şi dotarea Spitalului Judeţean. Deci gândim logic: dacă dl Bodog a ajutat oraşul când nu era parte a acestei echipe, este o premisă că va face şi în viitor la fel. Iar dacă din cinci candidaţi USL patru vor confirma speranţele, înseamnă că totuşi am făcut un lucru bun, pentru că dorinţa mea e ca la finalul acestui mandat să putem dovedi că între 2012-2016 pentru Oradea şi pentru Bihor s-a făcut mai mult decât oricând. Sigur, nu se va schimba nimic de pe o zi pe alta, dar se va schimba ceva în bine şi fiecare orădean va avea de câştigat din această schimbare.
- Ce le cereţi viitorilor parlamentari USL, concret, în schimbul sprijinului oferit?
- Să ducem la bun sfârşit proiectele oraşului şi judeţului, şi sunt convins că o vor face. Evident, ei vor susţine proiecte de legi care să rezolve problemele tuturor românilor, din orice zonă a ţării, pentru că peste tot sunt probleme cu faţadele ori cu încălzirea, de exemplu. Dar, repet, trebuie să susţină şi proiectele din colegiul lor. Asta numai în limbaj cretinoid înseamnă trafic de influenţă. În realitate, înseamnă să nu uiţi de unde ai plecat şi de ce ai fost ales, căci oamenii îţi dau votul pentru lucruri concrete, nu pentru poveşti. Iar pentru sprijinirea oraşului nu e nevoie de o lege a lobby-ului, ci de bună-credinţă.
- Care sunt principalele axe ale programului USL pentru Oradea?
- Cele pe care le-am stabilit înaintea alegerilor locale. Atragerea de investiţii şi crearea de noi locuri de muncă, o infrastructură cu o centură cu toate pasajele peste ea, cu un aeroport funcţional, cu drumuri interioare bune, cu reţele de apă şi canalizare complete. Asigurarea unei forţe de muncă de calitate, pentru care vom susţine şcolile profesionale şi învăţământul universitar tehnic, ca să-l adaptăm la ceea ce cere piaţa muncii. Un alt obiectiv e îmbunătăţirea serviciilor publice din sănătate, unde vrem să modernizăm şi să dotăm toate spitalele, din termoficare, unde trebuie să oprim pierderile şi să ţinem preţurile la nivel suportabil, din salubrizare, ca să avem un oraş cât mai curat. Aceştia sunt pilonii pe care se bazează dezvoltarea oricărui oraş, nu sunt lucruri pe care le-am inventat noi, şi de aceea aceste proiecte nu pot fi contestate.
Competitorii mă pot contesta pe mine, că sunt încruntat, că sunt venit cu pluta, pot spune orice, că unele lucruri nu sunt în regulă, e posibil, dar nimeni nu poate contesta proiectele noastre. Amintiţi-vă doar cum era cu Parcul Industrial în 2008, când mulţi ne puneau piedici, iar acum e plin cu companii care totuşi creează locuri de muncă. Deci, vedeţi cine a avut dreptate: noi, sau corifeii lui "NU"?
"Dacă UDMR face politică de blocaj, trebuie să-şi asume opoziţia"
- Nu aveţi o apăsare că PNL s-a întovărăşit în USL cu PSD?
- Între partide şi oameni sunt posibile divergenţele, dar eu cred că oamenii raţionali din fiecare partid au înţeles că perioada confruntărilor fără mamă şi fără tată se încheie. Mulţi oameni îmi spun că s-au săturat să vadă atâta ceartă, şi eu cred că la conducerea PNL şi PSD sunt oameni raţionali, care înţeleg că va trebui să ducem guvernarea până la capăt, nu să ne scoatem ochii, să ne înghesuim care să taie panglica sau să fugim de răspundere, ci să construim. În Oradea, sunt mulţumit de funcţionarea USL, pentru că proiectele pe care le promovăm se fac cu consultarea tuturor.
- Ce explicaţii aţi putea da oamenilor dacă PSD va provoca ruperea USL la fel cum PD a spart Alianţa DA?
- Nu vreau să mă gândesc la această situaţie. Noi, PNL, am încercat în Oradea şi în Bihor să fim un partid care îşi respectă totdeauna partenerii, ba chiar şi competitorii, pentru că vreau ca şi noi să fim respectaţi şi doriţi într-o alianţă. Un partid care s-a învăţat să-şi înşele partenerii şi pentru care trădarea e singura lui politică nu va mai fi dorit de nimeni, pentru că toţi vor şti că asta va face mereu: va înşela şi va minţi. Deci noi, PNL, am venit în USL cu o atitudine moderată, şi sper într-o reciprocitate dinspre parteneri.
- Vă doriţi o guvernare exclusiv a USL sau una cu eterna UDMR?
- Din punctul meu de vedere, dacă USL obţine majoritatea poate guverna singură fără nicio problemă. Asta nu înseamnă că nu poate colabora cu UDMR sau cu alte partide pentru proiecte care trebuie adoptate cu două treimi, cum ar fi modificarea Constituţiei. Eu nu resping din start o coaliţie cu UDMR, pentru că în guvernarea PDL sprijinul pentru oraş a venit exclusiv de la miniştrii UDMR. Pe de altă parte, în plan local am colaborat corect, fiindcă UDMR poate fi o portavoce care să transmită doleanţele comunităţii maghiare, pe care noi, ca români, nu le putem simţi foarte bine. Dar dacă UDMR face politică de blocaj, atunci sigur nu se poate aştepta la o relaţie de colaborare cu noi, şi atunci trebuie să-şi asume opoziţia.
Regionalizarea, o temă falsă
- Ce priorităţi credeţi că va avea următorul Parlament şi următorul Guvern, şi cum le vedeţi rezolvate?
- Cred că vor urma ani dificili, iar Guvernul va trebui să-şi asume şi decizii nepopulare. Dar nu neapărat faţă de populaţie, ci faţă de membrii fiecărui partid al USL. Guvernul va trebui să se ocupe de domenii care suferă de ani de zile, iar eu aş pune pe primele locuri agricultura, infrastructura şi fiscalitatea. Mi-aş dori să avem un Guvern care le spune primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene că statul nu are bani să facă şi autostrada Transilvania, şi căminul cultural, şi terenul de sport în pantă, şi ca urmare toate resursele trebuie direcţionate prioritar spre obiectivele mari, iar celelalte să se amâne. Sigur, va fi o zumzăială în partide, dar conducătorii trebuie să-şi asume o conducere sănătoasă.
La fel în agricultură, nu e normal să mergi de la Oradea la Cluj şi să vezi numai bălării, deci trebuie să luăm măsuri ca să nu mai fim o ţară care îşi importă hrana. Şi în materie fiscală trebuie intervenit, să se colecteze de la toţi taxele în mod corect, să se stopeze evaziunea. Sigur, într-o primă etapă poţi fi nepopular, dar apoi se vor vedea şi rezultatele. Eu sper că Guvernul nostru va avea forţa să-şi asume deciziile corecte, pentru că altfel vom bălti la nesfârşit. În rest, în ce priveşte revizuirea Constituţiei ori altele, nu zic că nu sunt importante, ba dimpotrivă, e absolut necesar să eliminăm ambiguităţile, dar cred că prioritatea nr. 1 e rezolvarea problemelor urgente şi primare, de zi cu zi.
- Cum vedeţi regionalizarea? Ne va "înghiţi" Clujul sau vom înghiţi noi pe alţii?
- E şi asta o temă, dar mi se pare una falsă, pentru că nu lipsa regionalizării ne împiedică să ne facem treaba. Dacă tot mă întrebaţi, vreau ca statul român să fie mai eficient, dar într-o formă de organizare care să nu ne dilueze tradiţiile şi importanţa zonei.
- Poate fi interzis traseismul politic?
- Categoric da. Şi încă simplu, nu trebuie să schimbi Constituţia, ci doar să dai o lege. Dacă traseismul e interzis consilierilor locali şi judeţeni sub sancţiunea pierderii mandatului, nu văd niciun motiv să nu poată fi sancţionaţi şi parlamentarii exact la fel.
"E important să avem bihoreni în Guvern"
- S-a pus problema să deveniţi membru al Guvernului, cum se spunea înainte de alegerile locale?
- Şi acum mă mai întreabă oamenii la întâlnirile electorale dacă voi pleca, iar eu le spun acelaşi lucru, că vreau să-mi duc mandatul de primar la bun sfârşit.
- În 2016 veţi mai candida la Primărie?
- Eu nu am spus că nu voi mai candida, ci le-am spus colegilor din PNL că există un termen de valabilitate pentru un politician într-o funcţie. Americanii nu degeaba au pus limită pentru preşedinţi la două mandate. Sigur, poţi fi primar şi trei sau patru mandate, dar astea sunt excepţii. Important nu este să fiu eu primar, ci proiectele pe care le-am început pentru oraş să fie continuate. Important e să fie primar cineva care înţelege acest lucru, nu cum se numeşte primarul.
- Dacă USL câştigă alegerile, ce şanse are Bihorul să fie reprezentat în Guvern, când vedem ce bătaie se dă pe funcţii?
- Există competiţie în interiorul fiecărui partid, şi e bine că este aşa. În ce mă priveşte, cred că e important să avem cel puţin secretari de stat, fiindcă există o mulţime de proiecte care necesită de la Guvern tot felul de avize, de ştampile, de aprobări.
- Ce ar trebui să adopte un guvern USL sau altul ca model din ceea ce s-a făcut la Oradea?
- Noi avem câteva practici bune pe care le-am preluat din alte ţări europene şi care pot fi extrapolate la nivelul întregii ţări. De exemplu suntem cei mai avansaţi în gestionarea parcărilor, iar împreună cu Sibiul suntem singurele oraşe din România unde încasările de la parcări merg tot pentru a construi parcări, nu pentru a îndestula firme private, deşi şi noi am fi putut da parcările unor "prieteni". S-ar mai putea prelua modelul relaţiilor cu publicul, unde reclamaţiile la adresa funcţionarilor au scăzut la zero, sau modul de organizare a licitaţiilor, care a determinat scăderea preţurilor la achiziţia de bunuri şi servicii cu peste 40%. Cred că o simplă comparaţie cât costă un metru pătrat de asfalt în Oradea şi cât costă în alte oraşe ar putea convinge Guvernul să adopte acest model.
- Termoficarea e unul din caii de bătaie ai adversarilor. Aveţi explicaţii pentru orădenii cu care vă întâlniţi şi care sunt nemulţumiţi de preţul gigacaloriei?
- Da. În primul rând le spun cât folclor e în poveştile cu care unii încearcă să-i păcălească, de exemplu în povestea că la Oradea este mai scump decât în alte oraşe la fel de mari. Le explic că sistemul este vechi şi provoacă pierderi care fac ca facturile să fie mari, şi că trebuie să avem curajul să schimbăm acest sistem. Şi orice om de bună-credinţă înţelege acest lucru, şi acceptă că nu se poate rezolva peste noapte o problemă de peste 40 de ani. Ce mă deranjează, însă, este că promit ieftinirea gigacaloriei exact cei care au scumpit-o, care au anulat subvenţiile. Şi cum să-i creadă orădenii pe politrucii care vin în campanie cu astfel de poveşti?
- Ce mesaj aveţi pentru alegătorii orădeni?
- Să meargă la vot, asta e cea mai mare rugăminte. Cei care cred în PPDD, UDMR sau în pedeliştii vopsiţi din ARD să-i voteze pe aceştia, nu e nicio problemă, dar cei care m-au votat pe mine să-i voteze pe candidaţii USL. La fel îmi doresc să facă şi cei care spun că sunt sătui de politică, deoarece la o prezenţă mică vor ajunge în Parlament cei care se clasează pe locurile 2, 3 şi 4. Îi rog, deci, şi pe indecişi să-şi dea votul pentru candidaţii USL, pentru că aşa votează nu neapărat pentru Ponta sau pentru Antonescu, ci în primul rând sprijinirea municipiului Oradea şi a judeţului Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.