URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 12 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Octombrie 2012, 08:09

Iarnă cu (bo)CET: Electrocentrale, băgată în insolvenţă de furnizorul de cărbune

Iarnă cu (bo)CET: Electrocentrale, băgată în insolvenţă de furnizorul de cărbune DUMNEZEU CU MILA! Situaţia financiară dificilă a CET e agravată de avariile ce se ţin lanţ. Pentru că orice spărtură din Magistrala I lasă fără încălzire cartierul Rogerius şi Sânmartinul, muncitorii au peticit toată vara uriaşa conductă din bulevardul Dacia. "De iarna asta să scăpăm, pentru că din primăvară magistrala va fi total reabilitată", se roagă Daniel Ţigan, directorul de termoficare al Electrocentrale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ani şi ani în care a încălzit oraşul cu cărbune luat pe datorie, CET a ajuns la fundul sacului. În prag de iarnă, centrala este în imposibilitatea de a-şi mai procura combustibili.

"Nu avem lichidităţi şi nici nu putem lua alt credit, pentru că toate bunurile ne sunt deja girate", spune Dragoş Gligor, directorul general al Electrocentrale. Lovitura de graţie a venit săptămâna trecută, când furnizorul de cărbune Maestro Trading a cerut insolvenţa societăţii pentru datorii de 27 milioane lei!

Atenţie, insolvenţă!

CET se pregăteşte de faliment. Firma Maestro Trading, furnizorul de cărbune de la Voievozi, a cerut săptămâna trecută, fără avertisment prealabil, insolvenţa Electrocentrale. Maestro a mai depus la sfârşitul lunii septembrie o cerere de insolvenţă, dar pe 2 octombrie a retras-o, la insistenţele conducerii CET. Până la urmă, aflată la rându-i în insolvenţă, firma şi-a repetat demersul, chiar dacă declararea insolvenţei poate dura şi trei ani, vreme în care datornicul îşi stinge cu prioritate datoriile faţă de salariaţi, bugetul de stat, bănci şi abia apoi către ceilalţi debitori.

04 Gligor.jpg"Nu ştiu de ce s-au răzgândit. Pe ei nu îi avantajează cu nimic, dar pe noi ne încurcă enorm", spune Dragoş Gligor (foto), directorul Electrocentrale. Anunţarea insolvenţei CET a speriat şi alţi furnizori, care nu vor să vândă combustibil unei societăţi ce ar putea fi lipsită de posibilitatea plăţii datoriilor. Spre exemplu, la licitaţia pentru păcură programată pe 15 octombrie nu se anunţase până la sfârşitul săptămânii trecute niciun ofertant.

O lună de graţie...

Rămas fără bani şi fără posibilităţi de creditare, CET nu se poate aproviziona. "Sperăm că nu se joacă nimeni cu încălzirea oraşului şi vom primi un ajutor de la bugetul de stat", zice Gligor, punându-şi nădejdea în lobby-ul primarului Ilie Bolojan şi în eventualitatea ca bugetul local să acorde, în avans, subvenţia pentru încălzirea populaţiei.

În prezent, CET are un stoc de cărbune şi păcură pentru o lună de funcţionare şi nu are nicio şansă să îşi rezolve singur problema datoriilor. Pe lângă restanţa faţă de Maestro, mai datorează 37 milioane lei societăţii Unicom Tranzit Bucureşti, care i-a cărat cărbunele, 19 milioane Complexului Energetic Rovinari şi 8,5 milioane firmei Primarom, de la care a luat păcură.

Datoriile către cei patru furnizori se ridică la 91,5 milioane lei, echivalentul a 20 milioane euro. Iar asta în condiţiile în care are de recuperat de la asociaţiile de proprietari, agenţii economici şi orădenii de la case circa 10,2 milioane lei, adică nici 2,5 milioane euro!

Ameninţaţi cu frigul

Dacă până acum CET declanşa în fiecare toamnă o campanie de debranşări pentru a determina asociaţiile să-şi achite restanţele, anul acesta s-a abţinut. Nu de alta, dar le-a hăituit tot anul! Unele asociaţii au plătit, altele şi-au asumat angajamente de plată, altele au fost debranşate.

04 Tigan_1.jpg"Nu e plăcut pentru nimeni, dar dacă nu luăm astfel de măsuri riscăm ca întreg sistemul de termoficare să se prăbuşească", spune directorul de termoficare Daniel Ţigan (foto). Din cele 450 de asociaţii cu datorii, 27 au primit înştiinţări de debranşare şi e de aşteptat ca odată cu începerea furnizării căldurii numărul să crească în continuare.

Căldură în rate

Debranşarea este, însă, măsura extremă. Pentru a evita acumularea restanţelor, Electrocentrale oferă asociaţiilor posibilitatea achitării facturilor în rate. În intervalul noiembrie-martie, acestea pot achita doar 60% din valoarea facturilor, diferenţa urmând să fie stinsă pe timpul verii, când consumurile scad.

În ciuda avantajelor, din cele peste 700 de asociaţii din oraş, doar 72 au aplicat acest mecanism. Multe se feresc de plata liniară a încălzirii pe motiv că le e greu să ţină evidenţa separată a fiecărui locatar care a plătit 60% din facturi, pentru ca în vară să le factureze şi diferenţa. Situaţia e şi mai complicată de numărul mare de orădeni care se mută, îşi închiriază sau îşi vând apartamentele, şi deci nu pot fi găsiţi.

04 Bologa.jpg"Nu aşa trebuie făcut! Omul ar trebui să-şi achite întreţinerea integral sau în două-trei rate, iar asociaţia să plătească la CET doar 60% din factura primită. Aşa, asociaţia ar avea tot timpul garanţia că nu i se adună penalităţi din cauza restanţierilor care nu pot plăti facturi de 400-700 de lei", spune Vasile Bologa (foto), administratorul Asociaţiei Lacul Roşu.

Conducte la schimb

Până să se ocupe de sistarea serviciilor către rău-platnici, Electrocentrale are probleme să asigure continuitatea acestor servicii către cei care plătesc conştiincios. Anul acesta CET s-a confruntat cu nu mai puţin de şase avarii pe Magistrala I, care alimentează jumătate din Rogerius, plus zona Felix! Iarna trecută, mii de orădeni au rămas zile în şir fără căldură în case, la minus 17 grade Celsius, din cauza unei avarii la Punctul Termic 611. La fel s-a întâmplat şi în zona Ogorului, unde totuşi au fost afectaţi mai puţini consumatori.

Ca să prevină astfel de situaţii, peste vară toate reţelele au fost păstrate pline cu apă. Magistrala I a fost săpată şi peticită de zeci de ori, doar-doar va rezista la iarnă. În fond, e ultima iarnă în care se aşteaptă asemenea avarii. Primăria a scos deja la licitaţie înlocuirea a 17 kilometri de conducte şi, potrivit directorului de termoficare, dacă totul merge bine, lucrarea ar putea începe în circa două luni. Problema e însă că până atunci vin sărbătorile de iarnă şi gerul. Iar dacă magistrala va ceda din nou, de Crăciun orădenii îl vor întâmpina, ca-n comunism, pe... Moş Gerilă!


"În fiecare an am avut probleme la pornirea în noul sezon rece, dar parcă aşa greu ca anul ăsta nu a fost niciodată. Eu cred că până la urmă vom reuşi să pornim încălzirea şi să asigurăm căldura oraşului pe timpul iernii"

Dragoş Gligor


INTERVENŢII NON-STOP
5
avarii au loc zilnic pe reţelele îmbătrânite ale Electrocentrale


FACTURI RECORD
Arşi la buzunar

Conform normativelor legale, Electrocentrale poate porni termoficarea după ce trei nopţi consecutiv temperatura scade sub 10 grade Celsius. Anul trecut, CET a reluat încălzirea de ziua oraşului, dar acum termenul va fi amânat pentru că săptămâna aceasta se anunţă o uşoară încălzire.

În fond, nimeni nu se grăbeşte, pentru că orădenii vor avea de plătit iarna aceasta cele mai mari facturi. Judecând după experienţa din iarna trecută, oamenii vor avea costuri cu 210 lei mai mari pentru încălzirea unei garsoniere, cu 330 lei pentru un apartament cu 2 camere, 360 pentru unul cu 3 camere, respectiv 450 lei pentru 4 camere.

Pentru a sprijini familiile cu venituri mici, Administraţia Social Comunitară Oradea a comandat deja 10.000 de formulare pentru cererile de ajutoare de încălzire. Dacă plafoanele vor rămâne aceleaşi ca anul trecut, subvenţia va începe de la 5% din valoarea facturii pentru orădenii cu venituri între 615-786 lei, şi ar putea ajunge la 90% în cazul celor cu venituri sub 155 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
SUBIECTIVISM?
Cea mai mare greseala a d-lui primar fata de locuitori o constituie politica de protejare cu orice pret a monopolului CET. Managementul defectuos al unei uzine batrane constituie o modalitate sigura de esec. Oricati bani ai investi intr-o sexagenara, ea nu va ajunge niciodata "miss". Grav este ca e vorba de banii unei populatii deja saracite. Asociatiile de proprietari din oras au avut ca prioritate "lupta" impotriva Iosia-Nord si Transgex ! VOM AVEA LA IARNA CU TOTII CEEA CE MERITAM !
Postat 17 Octombrie 2012, 07:46 de Iosia Nord
INCALZIRE
PROMISIUNILE DE LA ALEGERILE LOCALE NU SINT VALABILE IARNA,CEI CARE PRIMESC CALDURA DE LA CET SE POT INCALZII SUFLETESTE PRIVIND POZELE ALESILOR
Postat 16 Octombrie 2012, 15:31 de doru
DA-L AFARA
D-le primar ai vrut acum catva ani sa-l dai afara pe gligor ,de ce foc TE-AI razgandit ????????? Doar nu l-ai crezut ca-i un bun manager ???pune altii mai capabili si tineri . Personal pun pariu ca consilierul d-voastra Birta se descurca mult mai bine sau d-nul Puia ,directorul de la protectia copilului si persoanelor cu handicap ,ca macar sunt tineri si foarte isteti si ambitiosi si sunt siguri ca ar face fata cu mult brio
Postat 16 Octombrie 2012, 15:05 de vasi
Gligore, acum sa te vad !
Ia sa-ti vedem cazanul ala de facut floricele ! Acum doi-trei ani bagat sute de mii de euro intr-un cazan pe porumb, acum baga porumb daca n-ai carbuni ! Cum de unde ?! De pe pamanturile tale, ca ai .....
Postat 16 Octombrie 2012, 13:52 de fochistul
bolo
O sa-i ia dracu la pachet in iarna asta pe gligor si pe bolojan, doar sa tina orasul in firg!
Postat 16 Octombrie 2012, 13:50 de bbb
Afara Gligor Dragos
Dati-l afara pe Dragos odata ce drek o tot trageti cu el.Uitati-va unde s-a ajuns.Vom degera in apartamente.
Postat 16 Octombrie 2012, 11:39 de cman
Sa ne traiasca gibonul si sleahta lui !
Ce-mi plaaceeee ! Maimutoiul si tembelii din consiliu se pot ,,felicita'', au taiat orice speranta sclavilor cet-ului ! Au interzis extinderea distrigazului, nu cumva oamenii sa-si puna centrale proprii si sa nu mai cotizeze . Afacerile eternului director gligor merg snur, ce-i pasa....
Postat 16 Octombrie 2012, 10:50 de pinonel
vsm
20 de milioane de euro restante? dar banii ce ii platim in fiecare luna de iarna unde se duc? se strang in fiecare luna milioane de euro dim plata facturilor si ei nu sunt capabili sa achite un cacat de restanta in atatia ani? Aaaa dar stai, am uitat ca traim in Romania si ca jumatate din banii aia merg in buzunarul unora...
Postat 16 Octombrie 2012, 10:43 de David
era de asteptat....
99.9% din cazurile de insolventa/faliment se datoreaza managementului prost si foarte prost. bine ca trebuie sa asteptam pana in clipa prabusirii, sa ne trezim(daca ne trezim). as vrea sa vad si eu un concurs de manager pentru acesti giganti ancorati in trecut, care sa-i responsabilizeze si sa-i penalizeze cand sunt probleme. nu trebuia sa se ajunga aici
Postat 16 Octombrie 2012, 08:59 de bubu
ati VAZUT ?
d-LE bOLOJAN DE CE NU IL SCHIMBI PE INCOMPETENTUL DE gligor ?asta este de pe vremea lui ceausescu acolo. Trebuie oameni tineri acolo cu mai bune si proaspete bagaje de cunostinte. ASA ii de bun gligor ca Cet a ajuns la FALIMENT si vai si amar de capul lui. Bine ca-i merge ferma si tractoarele lui Gligor de la TULCA care le-a facut pe spatele oradenilor acolo ii bun el. AFARA CU EL
Postat 16 Octombrie 2012, 08:45 de FANE
ati VAZUT ?
Ai vazut d-le Mos de la primaria si dragi concitadini ca sunt probleme grave care asteapta remediere imediata ncum ii caldura NU proiectele europene care pana la urma nu sunt necesare
Postat 16 Octombrie 2012, 08:38 de rik
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6601 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON