De câteva săptămâni, poliţiştii şi inspectorii Direcţiei Silvice Bihor au ieşit la vânătoare de hoţi de lemne. Acţiunea face parte din planul de bătaie comun al Poliţiei şi Romsilva pentru prevenirea şi combaterea defrişărilor ilegale.
Dacă până acum echipajele erau uşor de evitat pentru că patrulau cu maşinile de serviciu, filajul se desfăşoară mai nou "sub acoperire", adică în autoturisme fără însemne, girofaruri şi plăcuţe de înmatriculare MAI. Rezultatul? Doar în ultimele două săptămâni, poliţiştii au confiscat peste 120 metri cubi de material lemnos transportat fără acte şi au întocmit 10 dosare penale pentru delicte silvice. BIHOREANUL a aflat că printre "clienţi" se numără şi fratele unui angajat al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Bihor, adică taman instituţia pusă să controleze şi să oprească jaful din păduri.
La pont
"Numai pe Băsescu nu l-a pomenit că-l cunoaşte. În rest, pe toată lumea!", spun poliţiştii şi inspectorii silvici care l-au prins lunea trecută pe Ionel Toma, fratele consilierului Flavius Toma de la ITRSV Bihor în Padiş, într-un camion cu remorcă umplut până la refuz cu buşteni de molid pentru cherestea.
Poliţiştii Secţiei Poliţie Rurală Ştei primiseră dis-de-dimineaţă informaţii despre buştenii care fuseseră tăiaţi fără autorizaţie la sfârşit de săptămână şi urmau să fie coborâţi din pădure. Când au ajuns pe platou, maşina condusă de un tânăr de 22 ani din Finiş, angajat la firma Iontom SRL, tocmai venea din zona "La moţi".
Cumpărat
Oprit şi întrebat de acte, proprietarul buştenilor, Ionel Toma, care stătea în dreapta şoferului, dădea din colţ în colţ. Nu avea. De unde erau lemnele? Bărbatul se jura că le cumpărase cu 4.500 lei de la un moţ din localitatea Gârda, judeţul Alba, căruia, însă, nu-i ştia numele şi care, ca să vezi ghinion, nici nu-i mai răspundea la telefon.
Şoferul a fost amendat pe loc, cu 2.000 lei, în baza Legii 171/2010, privind contravenţiile la regimul silvic, iar maşina a fost dirijată spre Centrul de colectare a fructelor din Beiuş, aparţinând Direcţiei Silvice Bihor, unde buştenii au fost descărcaţi pentru a fi confiscaţi.
Rude cu pile
În total, poliţiştii au calculat că în camionul "capturat" au fost 41 metri cubi de buşteni. În acte, valoarea materialului este de 9.800 lei, însă pe piaţă depăşeşte 20.000 lei. Nu e de mirare, deci, că proprietarul a încercat să-şi salveze marfa cu orice chip, scoţându-şi la interval toate "pilele", doar-doar îi va convinge pe poliţişti să rupă procesul-verbal şi să dea drumul transportului.
Aşa au aflat oamenii legii că Toma este fratele unui consilier de la ITRSV Bihor, Flavius Toma, iar soţia acestuia, zicea tot el, "e cineva mare" la Curtea de Apel, chit că de fapt femeia, după cum a aflat BIHOREANUL, este simplu grefier la Judecătoria Oradea.
Simplu muncitor...
Cazul a declanşat o anchetă la ITRSV Bihor. Nu de alta, dar Flavius Toma este al doilea angajat asupra căruia plana bănuiala că ar patrona tăieri ilegale de lemne. În urmă cu câteva luni, un alt inspector a fost surprins de o echipă mobilă a Direcţiei Silvice mergând în faţa unui TIR cu material lemnos transportat fără acte.
Deocamdată, însă, la fel ca în cel precedent, nici în cazul lui Toma nu s-a putut dovedi implicarea funcţionarului. "Încă se fac verificări", spune şeful instituţiei, Daniel Coraş. Cum era de aşteptat, Flavius Toma se declară nevinovat. "Nu am nicio implicare în afacerile fratelui meu. M-a sunat, într-adevăr, să mă roage să îl ajut, dar i-am spus că n-am ce-i face", a declarat Toma pentru BIHOREANUL. Pe de altă parte, însă, consilierul îi ia apărarea. "Au fost opriţi imediat după ce au încărcat, iar fratele meu a fost obligat să ia totul asupra lui. El e simplu muncitor. N-are nicio afacere", a mai spus Toma, refuzând să intre în detalii.
Povestea e departe de a se fi încheiat căci, pe lângă amenda dată şoferului, poliţiştii au deschis acum şi un dosar penal, încercând să afle cine, de unde şi la comanda cui a tăiat buştenii. Iar din cumpărător de bună credinţă, fratele consilierului ITRSV ar putea deveni chiar principalul suspect...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.