Problemele se ţin scai de coreenii de la Hanil Electronics. Pe 15 iunie, după 5 ani de de activitate, furnizorul gigantului Samsung şi-a închis porţile fabricii din comuna Biharia. Cu scandal, căci cei 539 de salariaţi au chemat Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru a forţa conducerea să încheie contractul colectiv de muncă, obligatoriu pentru a putea primi un salariu compensatoriu şi ajutor de şomaj.
Societatea avea o situaţie financiară dezastruoasă. Pe lângă creditele bancare nereturnate de 8 milioane de euro, Hanil a acumulat până la 31 martie acest an datorii fiscale de 2 milioane de lei, pentru recuperarea cărora inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au şi aplicat sechestru pe o parte din proprietăţile firmei.
Şi asta nu e tot! Săptămâna trecută, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au descoperit că o parte din activele sechestrate au dispărut după închiderea fabricii, dar şi că administratorul coreean Kim Hak Jun a continuat să fenteze plata dărilor către stat, băgând în buzunar alte 600.000 de lei, contribuţii sociale reţinute din salariile foştilor angajaţi, care acum riscă să rămână nu doar pe drumuri, ci şi fără ajutor de şomaj.
Adio, dar plăteşti
Fabrica din Biharia a companiei coreene Hanil, subcontractor al gigantului Samsung, pentru care livra componente electronice şi monitoare de calculator, s-a închis, cu zgomot, luna trecută. Pe 13 iunie, cei 539 de angajaţi ai societăţii au fost anunţaţi că, în lipsă de comenzi, vor fi trimişi timp de două săptămâni în concediu fără salariu.
Oamenii se temeau însă de altceva. Şi anume că angajatorii vor livra produsele finite stocate în depozite, după care vor goli unitatea şi vor dispărea fără să le mai plătească salariile restante pe luna în curs. Ca urmare, o zi mai târziu au sesizat ITM Bihor şi s-au adunat în curtea unităţii, blocând accesul şi ieşirea din incintă.
Controlul inspectorilor ITM a scos la iveală că temerile angajaţilor erau întemeiate. Hanil nu avea încheiat, conform legii, nici măcar contractul colectiv de muncă la nivel de unitate. În absenţa acestuia, oamenii nu puteau obliga firma ca, în cazul unei concedieri colective, să le asigure un eventual salariu compensatoriu, până la intrarea oficială în şomaj, sau găsirea unui alt loc de muncă.
"Contractul s-a încheiat pe loc între reprezentanţii angajatorului şi cei ai salariaţilor, fiind înregistrat imediat", a declarat BIHOREANULUI, imediat după control, şeful ITM, Nicolae Hoduţ (foto).
Datori peste tot
Pe 16 iunie, după semnarea contractului colectiv de muncă, conflictul dintre angajaţi şi administraţia Hanil a fost dezamorsat. Oamenii şi-au încasat integral salariile pentru luna iunie, plus un salariu compensator, iar din 22 iunie au fost trimişi într-un concediu de odihnă de două săptămâni. În acest timp, reprezentanţii societăţii s-au ocupat de formalităţile pentru concedierea colectivă a angajaţilor şi, împreună cu inginerii beneficiarului Samsung, de inventarierea stocurilor de piese şi produse finite, precum şi de demontarea liniilor de producţie.
Graba Hanil de a evacua fabrica a atras şi atenţia poliţiştilor Serviciului de Investigare a Fraudelor, care au verificat situaţia financiară a firmei. Aşa s-a aflat că societatea avea neachitată o linie de credit de 8 milioane de euro (aproximativ 36 milioane de lei, n.r.), dar şi datorii de 2 milioane de lei către bugetul de stat, calculate până în 31 martie, reprezentând impozite, taxe, contribuţii sociale pentru angajaţi şi penalităţi în contul cărora inspectorii ANAF aplicaseră deja sechestru pe mai multe bunuri ale firmei.
Actele la control
Ulterior, pe 12 iulie, împreună cu inspectori ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, poliţiştii au descins la sediul fabricii. "Existau unele informaţii că Hanil are datorii către Samsung pe care le-a compensat cu mijloace mobile din secţii, care după închiderea fabricii au şi fost ridicate şi relocate la o fabrică din Ungaria. Am vrut să verificăm dacă utilajele respective nu erau dintre cele puse sub sechestru, dar şi dacă nu există alte nereguli în evidenţele contabile", au explicat BIHOREANULUI surse din cadrul echipei de anchetă.
În timpul controlului, derulat pe parcursul mai multor zile, poliţiştii au verificat prin sondaj utilajele aflate sub sechestru şi au descoperit că două dintre acestea nu se mai regăseau în hale. De asemenea, din actele contabile a reieşit că administratorul societăţii, Kim Hak Jun (foto), a continuat să fenteze fiscul şi în acest an, adăugând la datoria de 2 milioane de lei alţi 595.363 lei, reprezentând contribuţiile sociale reţinute în perioada martie-mai din salariile foştilor angajaţi, care riscau să rămână fără ajutoare de şomaj tocmai din cauza neplăţii obligaţiilor Hanil către bugetele de asigurări sociale.
La plată
În cadrul anchetei, pentru a se asigura că reprezentanţii Hanil nu au sustras şi alte active, oamenii legii au cerut reprezentanţilor ANAF inventarierea tuturor utilajelor pe care se instituise sechestru.
Pe 16 iulie, compania Hanil Electronics şi administratorul Kim Hak Jun au fost puşi sub urmărire penală pentru evaziune fiscală şi sustragere de sub sechestru. "Totodată, pentru a asigura recuperarea prejudiciului, s-a mai aplicat sechestru asupra unor bunuri până la concurenţa sumei calculate ca pagubă", a mai arătat sursa BIHOREANULUI.
Luat la întrebări de oamenii legii, coreeanul a negat că ar lipsi măcar un şurub din fabrică. "Cel mai probabil utilajele lipsă s-au rătăcit prin halele de producţie şi vor fi găsite în câteva zile", a explicat Kim Hak Jun.
Sub presiunea dosarului penal, coreeanul a promis de asemenea că până la sfârşitul lunii august va achita contribuţiile sociale restante ale angajaţilor. Mai mult, pentru a-şi demonstra buna credinţă, a şi făcut o plată parţială de 90.000 lei în contul datoriilor. Semn că acţiunea poliţiştilor şi-a atins totuşi menirea: frauda a fost descoperită la timp, iar cei 539 de angajaţi vor putea beneficia de ajutoarele sociale la care au dreptul.
FIRMĂ CU CAZIER
Samsari imobiliari
Firma Hanil Electronics a fost implicată în scandaluri încă din 2007, la sosirea în Bihor. La data respectivă, deşi închiriase o hală de producţie la Palota, societatea a încercat să şantajeze administraţia Oradiei cu ameninţarea că, dacă nu i se vând 32 de hectare, îşi va muta producţia în Ungaria.
La iniţiativa fostului şef al Administraţiei Imobiliare Oradea, Marcel Boloş, Primăria a fost dispusă să cedeze, oferindu-i un teren în incinta fostului tancodrom, la un preţ preferenţial de 3 euro metrul pătrat, în schimbul creării a 3.400 de noi locuri de muncă. În cele din urmă afacerea a căzut, după dezvăluirea ei în paginile BIHOREANULUI.
Ulterior, Hanil a încercat să obţină terenuri, la acelaşi preţ, de la primăriile din Sântandrei, Mădăras şi Biharia. Aceasta din urmă a fost, de altfel, singura care a acceptat condiţiile investitorilor, "împroprietărind" firma cu 31 hectare de teren deşi preţul oferit pe metrul pătrat, de 3 euro, era de 10 ori mai mic decât cel al pieţei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.