URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iulie 2012, 09:20

Hanil sub sechestru! Administratorul firmei, urmărit penal pentru evaziune fiscală

Hanil sub sechestru! Administratorul firmei, urmărit penal pentru evaziune fiscală MARI CONTRIBUABILI, MARI DATORNICI. Cu o cifră de afaceri de 163 milioane de lei şi încă profitabilă anul trecut, compania Hanil Electronics a fost inclusă în rândul marilor contribuabili. După câteva luni, însă, coreenii au ajuns în incapacitate de plată şi şi-au concediat toţi angajaţii. Nu înainte ca aceştia să declanşeze un protest spontan pentru a-şi putea obţine drepturile...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Problemele se ţin scai de coreenii de la Hanil Electronics. Pe 15 iunie, după 5 ani de de activitate, furnizorul gigantului Samsung şi-a închis porţile fabricii din comuna Biharia. Cu scandal, căci cei 539 de salariaţi au chemat Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru a forţa conducerea să încheie contractul colectiv de muncă, obligatoriu pentru a putea primi un salariu compensatoriu şi ajutor de şomaj.

Societatea avea o situaţie financiară dezastruoasă. Pe lângă creditele bancare nereturnate de 8 milioane de euro, Hanil a acumulat până la 31 martie acest an datorii fiscale de 2 milioane de lei, pentru recuperarea cărora inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au şi aplicat sechestru pe o parte din proprietăţile firmei.

Şi asta nu e tot! Săptămâna trecută, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au descoperit că o parte din activele sechestrate au dispărut după închiderea fabricii, dar şi că administratorul coreean Kim Hak Jun a continuat să fenteze plata dărilor către stat, băgând în buzunar alte 600.000 de lei, contribuţii sociale reţinute din salariile foştilor angajaţi, care acum riscă să rămână nu doar pe drumuri, ci şi fără ajutor de şomaj.

Adio, dar plăteşti

Fabrica din Biharia a companiei coreene Hanil, subcontractor al gigantului Samsung, pentru care livra componente electronice şi monitoare de calculator, s-a închis, cu zgomot, luna trecută. Pe 13 iunie, cei 539 de angajaţi ai societăţii au fost anunţaţi că, în lipsă de comenzi, vor fi trimişi timp de două săptămâni în concediu fără salariu.

Oamenii se temeau însă de altceva. Şi anume că angajatorii vor livra produsele finite stocate în depozite, după care vor goli unitatea şi vor dispărea fără să le mai plătească salariile restante pe luna în curs. Ca urmare, o zi mai târziu au sesizat ITM Bihor şi s-au adunat în curtea unităţii, blocând accesul şi ieşirea din incintă.

Controlul inspectorilor ITM a scos la iveală că temerile angajaţilor erau întemeiate. Hanil nu avea încheiat, conform legii, nici măcar contractul colectiv de muncă la nivel de unitate. În absenţa acestuia, oamenii nu puteau obliga firma ca, în cazul unei concedieri colective, să le asigure un eventual salariu compensatoriu, până la intrarea oficială în şomaj, sau găsirea unui alt loc de muncă.

04 Nicolae Hodut_1.jpg"Contractul s-a încheiat pe loc între reprezentanţii angajatorului şi cei ai salariaţilor, fiind înregistrat imediat", a declarat BIHOREANULUI, imediat după control, şeful ITM, Nicolae Hoduţ (foto).

Datori peste tot

Pe 16 iunie, după semnarea contractului colectiv de muncă, conflictul dintre angajaţi şi administraţia Hanil a fost dezamorsat. Oamenii şi-au încasat integral salariile pentru luna iunie, plus un salariu compensator, iar din 22 iunie au fost trimişi într-un concediu de odihnă de două săptămâni. În acest timp, reprezentanţii societăţii s-au ocupat de formalităţile pentru concedierea colectivă a angajaţilor şi, împreună cu inginerii beneficiarului Samsung, de inventarierea stocurilor de piese şi produse finite, precum şi de demontarea liniilor de producţie.

Graba Hanil de a evacua fabrica a atras şi atenţia poliţiştilor Serviciului de Investigare a Fraudelor, care au verificat situaţia financiară a firmei. Aşa s-a aflat că societatea avea neachitată o linie de credit de 8 milioane de euro (aproximativ 36 milioane de lei, n.r.),  dar şi datorii de 2 milioane de lei către bugetul de stat, calculate până în 31 martie, reprezentând impozite, taxe, contribuţii sociale pentru angajaţi şi penalităţi în contul cărora inspectorii ANAF aplicaseră deja sechestru pe mai multe bunuri ale firmei.

Actele la control

Ulterior, pe 12 iulie, împreună cu inspectori ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, poliţiştii au descins la sediul fabricii. "Existau unele informaţii că Hanil are datorii către Samsung pe care le-a compensat cu mijloace mobile din secţii, care după închiderea fabricii au şi fost ridicate şi relocate la o fabrică din Ungaria. Am vrut să verificăm dacă utilajele respective nu erau dintre cele puse sub sechestru, dar şi dacă nu există alte nereguli în evidenţele contabile", au explicat BIHOREANULUI surse din cadrul echipei de anchetă.

04 Kim Hak Jun.jpgÎn timpul controlului, derulat pe parcursul mai multor zile, poliţiştii au verificat prin sondaj utilajele aflate sub sechestru şi au descoperit că două dintre acestea nu se mai regăseau în hale. De asemenea, din actele contabile a reieşit că administratorul societăţii, Kim Hak Jun (foto), a continuat să fenteze fiscul şi în acest an, adăugând la datoria de 2 milioane de lei alţi 595.363 lei, reprezentând contribuţiile sociale reţinute în perioada martie-mai din salariile foştilor angajaţi, care riscau să rămână fără ajutoare de şomaj tocmai din cauza neplăţii obligaţiilor Hanil către bugetele de asigurări sociale.

La plată

În cadrul anchetei, pentru a se asigura că reprezentanţii Hanil nu au sustras şi alte active, oamenii legii au cerut reprezentanţilor ANAF inventarierea tuturor utilajelor pe care se instituise sechestru.

Pe 16 iulie, compania Hanil Electronics şi administratorul Kim Hak Jun au fost puşi sub urmărire penală pentru evaziune fiscală şi sustragere de sub sechestru. "Totodată, pentru a asigura recuperarea prejudiciului, s-a mai aplicat sechestru asupra unor bunuri până la concurenţa sumei calculate ca pagubă", a mai arătat sursa BIHOREANULUI.

Luat la întrebări de oamenii legii, coreeanul a negat că ar lipsi măcar un şurub din fabrică. "Cel mai probabil utilajele lipsă s-au rătăcit prin halele de producţie şi vor fi găsite în câteva zile", a explicat Kim Hak Jun.

Sub presiunea dosarului penal, coreeanul a promis de asemenea că până la sfârşitul lunii august va achita contribuţiile sociale restante ale angajaţilor. Mai mult, pentru a-şi demonstra buna credinţă, a şi făcut o plată parţială de 90.000 lei în contul datoriilor. Semn că acţiunea poliţiştilor şi-a atins totuşi menirea: frauda a fost descoperită la timp, iar cei 539 de angajaţi vor putea beneficia de ajutoarele sociale la care au dreptul.


FIRMĂ CU CAZIER
Samsari imobiliari

Firma Hanil Electronics a fost implicată în scandaluri încă din 2007, la sosirea în Bihor. La data respectivă, deşi închiriase o hală de producţie la Palota, societatea a încercat să şantajeze administraţia Oradiei cu ameninţarea că, dacă nu i se vând 32 de hectare, îşi va muta producţia în Ungaria.

La iniţiativa fostului şef al Administraţiei Imobiliare Oradea, Marcel Boloş, Primăria a fost dispusă să cedeze, oferindu-i un teren în incinta fostului tancodrom, la un preţ preferenţial de 3 euro metrul pătrat, în schimbul creării a 3.400 de noi locuri de muncă. În cele din urmă afacerea a căzut, după dezvăluirea ei în paginile BIHOREANULUI.

Ulterior, Hanil a încercat să obţină terenuri, la acelaşi preţ, de la primăriile din Sântandrei, Mădăras şi Biharia. Aceasta din urmă a fost, de altfel, singura care a acceptat condiţiile investitorilor, "împroprietărind" firma cu 31 hectare de teren deşi preţul oferit pe metrul pătrat, de 3 euro, era de 10 ori mai mic decât cel al pieţei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
emil
De ce comentati toti si nu ginditi Bolojan ne-a dat o paine s-o mincam dar noi i-l acuzam pe el si pe coreeni si italieni pe noi nu ne vedem pe ce baza ne recrutam angajatii pe pile si pe care o are ma-i mare si lucreaza cu ea nu cu capu Omul potrivit nu este pus l-a locul potrivit asta nu vedeti Ma mir ca nu pleaca si acestia atunci sa va vad ce faceti?
Postat 06 Noiembrie 2013, 18:49 de puscau
AVANSARE??
NU SE MAI FAC DEMITERI IN FINANTE PE ACES CAZ ?? N U SE MAI AUTOSESIZEAZA NIMENI PENTRU EVAZIUNE ?? A !!!!! ACUM ESTE VORBA DESPRE OAMENI CU BANI SI SUSTINUTI DE PARTID ( CARE????) ACESTIA SUPRAVETUIESC INDIFERENT DE GUVERNARE ( BAIETI DESTEPTI )
Postat 02 August 2012, 18:21 de FRATELE
buna ziua
in toata afacerea asta imi place cum faceti voi evaluarile imobiliare,daca terenul a fost vandut cu 3eu/mp,atunci acesta era pretul,nimeni nu ar fi cumparat teren in acele vremuri la pretul de 30eu/mp in Biharea si sa faca si industrue pe el pentru ca nu era rentabil,apoi sa stiti ca si azi ar fi de vanzare acel teren daca nu l-ar fi cumparat cei de la Hanil,si in alta ordine de idei nu merita mai mult de atat cat s-a dat pe el pentru ca nu era nimic acolo decat agricultura,ma mir ca l-au vandut si asa cu 3eu/mp! L-a pretul de 30eu/mp era un pret umflat de .smecherii din imobiliare,de altfel s-a demonstrat in timp cand a venit criza ca preturile au fost umflate si ca acum nu mai cumpara nimeni si preturile scad,scad,scad si vor mai pica vreo 10 ani!
Postat 31 Iulie 2012, 10:17 de quiltiman
itm hai la escenomatica
ITM-ul haideti la escenomatica in alesd, din 2005 platesc oamenii la negru si ii tin zilnic de la 8 la 19 la lucru fara ore platite legal fara drept sa-si ia concediile....pe care din voi va sponsorizeaza de in 7 ani nu i-ati ars pana acum niciodata? rusine!
Postat 30 Iulie 2012, 19:32 de iancu
Go back to asia !
HALAL INVESTITORI ! SA PLECE TZEPARII !
Postat 30 Iulie 2012, 15:45 de xyz
TOPTONE ŞI SHINHEUNG
Până nu este prea târziu instituţiile abilitate ar fi bine să verifice starea de fapt de la TOPTONE şi SHINHEUNG două firme sud coreene care colaborau cu HANIL. Aceste două societăţi au administratori tot cetăţeni sudcoreeni care, de ce oare nu, au aceleaşi deprinderi ilegale poate şi încurajaţi de dorinţa sinceră a aleşilor locali de a atrage investitori străini în Oradea. Taxele locale nu sunt mari, eventual şpăgile cu care trebuie să se obişnuiască străinii după care natural că aceştia doresc, prin orice metode, să-şi recupereze investiţiile (vezi spăgile). De ce ITM-ul nu i-a amendat pe cei de la HANIL?
Postat 30 Iulie 2012, 15:30 de ALEXANDRU
Ia pilda, gibonule !
Cu ,,investitori'' din categoria asta vrei sa ne umpli parcurile industriale ?! Ca altii mai breji nu cred sa gasesti ! Si nu gasesti pt. ca nu poti sa aduci investitori mai destepti ca tine, aia vad cine esti si te paseaza.....
Postat 30 Iulie 2012, 15:26 de .
bihar jotevoi.
Binefacatorul Bihariei: Silaghi Ghiusi.. acuma a mai dat si un viceprimar, care mai face niste lucruri (asemanatoare) bune ptr biharia
Postat 30 Iulie 2012, 14:52 de sanyi
investitorii lui bolojan
acesti nenorociti sunt investitorii cu care se lauda bolojan! acelasi comportament il au si cei de la shinheung! dar nu-i nimic, bolojan, tu poti sa mai deschiz inca 10 parcuri industriale pentru coreeni, chinezi, taiwanezi, sa te falesti cu mojicii astia si apoi sa va gasiti o padure in care sa atarnati cu totii! domnule primar, unde te vezi tu peste 5 ani?
Postat 30 Iulie 2012, 13:18 de caramel
astia-i omoara pe toti
Pai cu asa taxe si impozite si cu asa comportament o sa plece toti investitorii. Bine ca nu merge cu armata peste ei. vaishamar
Postat 30 Iulie 2012, 12:49 de ma
mai bine nu muncesti
legea permite falimentul , notarii au parghii pentru vinovati , avocati iar , totul e un CIRC POLITIC.LEGEA permite inclusiv FURTUL, PROSTITUTIA , legea poate fi sarita, de aceea ei nu au probleme cei din VARF si dorm linistiti, si unul care munceste MOARE .Ce vina are hotul ca tu esti PROST ? PROSTIA nu inseamna ca esti un om MORAL :)))
Postat 30 Iulie 2012, 11:18 de mai bine nu muncesti
mai bine nu muncesti
fi ti seriosi asa sunt toti vin investesc si cand vad cu cat raman in mana LOGIC ca se razgandeste , taxele nostre SUNT JAAAAFFFFFFFF , mori de foame nu merita sa muncesti, pe BUNE.HABAR aveti ce inseamna PRIVATUL ce ma incalzeste pe mine ca ma cerceteaza un PARAZIT numit politic sa ma cerceteze :)))) totul este un COSMAR.MUNCESTi sa intreti parazitii numiti POLITIC, mai bine nu muncesti , sa si cerceteze NEAMUL :)))) SUCCESURI! e o roata acre se invarte majoritatea care pac acesti pasi se opresc , sau fura , ori -ori :))))) nu i vad bine pe parazitii numiti politic, NU GLUMESC!!!!.
Postat 30 Iulie 2012, 11:15 de mai bine nu muncesti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON