URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
07 Decembrie 2011, 11:07

Gigasărăcia! Primăria, acuzată că vinde ilegal gigacaloria mai ieftin în Ioşia

Gigasărăcia! Primăria, acuzată că vinde ilegal gigacaloria mai ieftin în Ioşia TOT MAI SCUMP! În ultimii patru ani facturile pentru încălzire au crescut continuu. Dacă în iarna lui 2007 orădenii plăteau 107,30 lei pe gigacalorie, acum dau nu mai puţin de 235 lei. Fără subvenţia de la bugetul local, suma ar fi şi mai mare: 261,69 lei!
Gigasărăcia! Primăria, acuzată că vinde ilegal gigacaloria mai ieftin în Ioşia MIRCEA CEL "TARE". După o absenţă de aproape 2 ani, Mircea Matei a revenit la Oradea pentru a dinamita pacea şubredă încheiată între Prefectură şi Consiliul Local pe tema termoficării. Practicarea a două preţuri la gigacalorie în oraş este ilegală, acuză Matei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La nici trei zile după ce, la cererea Prefecturii, Consiliul Local a modificat hotărârile privind termoficarea, fostul secretar general al PDL Bihor, Mircea Matei, ajuns preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de utilităţi publice, a pus tunurile pe Primăria orădeană.

"Eu ştiu un singur lucru, că într-un oraş trebuie să fie un singur preţ la gigacalorie! Legea tot aia este şi pentru Prefectură, şi pentru Preşedinţie, şi pentru Consiliul Local Oradea!", a spus Matei vinerea trecută, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Prefectura Bihor. Şeful ANRSC dinamitează astfel orice speranţă a orădenilor din Ioşia Nord, care se încălzesc pe bază de apă geotermală, de a plăti mai puţin pe gigacalorie. Şi netezeşte calea unui nou război dintre Prefectură şi Primărie...

Apocalipsa după Matei

Tocmai când părea că Primăria şi Prefectura vor face pace în războiul termoficării, conflictul a fost din nou aţâţat. PDL-istul Mircea Matei, preşedinte al ANRSC, a reproşat municipalităţii că vinde gigacaloria la preţuri diferite, în funcţie de client. "Existenţa a două preţuri pentru gigacaloria facturată populaţiei şi a două preţuri pentru agenţii economici e ilegală. Legea 325/2006 spune că la nivelul unei localităţi trebuie să existe un singur preţ", zice Matei.

PDL-istul a reproşat municipalităţii că a scumpit gigacaloria orădenilor din Ioşia Nord, deserviţi până luna trecută de Transgex, de la 103 lei la 193 lei, în loc să o majoreze direct la 235 lei, cât plăteşte tot restul oraşului. De asemenea, Matei afirmă că nu e legală nici vânzarea către agenţii economici a energiei termice tot la două preţuri: 261 lei pentru firmele racordate la reţeaua primară şi 219 lei către cele care au propriile puncte termice. "Ar trebui să fie un singur preţ, indiferent că e vorba de firme sau persoane fizice. Dacă vrea, Primăria să subvenţioneze preţul populaţiei!", susţine Matei.

PDL-istul afirmă că vinovaţi sunt atât juriştii Primăriei, care au dat aviz de legalitate hotărârilor de Consiliu prin care s-au stabilit preţurile, cât şi cei ai Prefecturii, care nu au ştiut ce să conteste la ele. "Termoficarea e un domeniu de care toată lumea vorbeşte, dar prea puţini se pricep", i-a ironizat Matei pe toţi.

Să facem media!

Preşedintele ANRSC susţine că introducerea preţului unic la nivel de oraş nu înseamnă neapărat majorarea facturilor pentru orădenii din Ioşia, care se încălzesc ieftin pe apă geotermală, la nivelul celor pentru locuitorii din Rogerius, încălziţi pe cărbune. "Consiliul Local ar trebui să facă o medie ponderată în funcţie de ce introduc Transgex şi CET în sistemul centralizat al oraşului, iar preţul va scădea", susţine Matei.

Prin alinierea tuturor tarifelor, afirmă acesta, gigacaloria s-ar putea ieftini "cu 8-10%". Teoretic, asta ar însemna că proprietarul unui apartament cu două camere ar putea economisi cam 32 lei pe lună de iarnă, iar cel al unui apartament cu patru camere, 55 lei.

Matei mai dezvăluie că la semnarea contractului de finanţare pentru modernizarea CET şi pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de termoficare, municipalitatea şi-a asumat un grafic privind scumpirea gigacaloriei până în 2032 astfel încât costul încălzirii să nu depăşească puterea de cumpărare a populaţiei. "Unii spun că la nivelul anului 2011 preţul gigacaloriei nu ar trebui să fie mai mare de 189-190 lei. S-ar putea să constatăm că preţul din acest moment este cel din 2016", acuză voalat şeful ANRSC. Fără a mai pomeni, însă, că puterea de cumpărare nu scade din pricina CET-ului şi cu atât mai puţin a municipalităţii...

Preţ unic în... rate

08 Ilie Bolojan_1.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto) a făcut deja demersuri pentru introducerea preţului unic. "Am propus un sistem de tarifare care va duce la un preţ unitar, dar numai din primăvară, ca să atenuăm şocul suportat acum de orădenii din Ioşia", zice primarul, precizând că, în ciuda acuzelor lui Matei, tarifele propuse de municipalitatea orădeană au fost deja avizate de ANRSC, fără să fie considerate ilegale.

Primarul este sceptic, însă, cu privire la ieftinirea gigacaloriei ca urmare a unificării celor două tarife, de 193 lei, cât plătesc orădenii din Ioşia, respectiv 235 lei, cât dă restul oraşului. "Ponderea apei geotermale e prea mică pentru a influenţa preţul unitar la nivel de oraş", spune Bolojan. Din cele 700.000 gigacalorii consumate anual de orădeni, doar 16.000 gigacalorii (adică numai 2%) sunt produse de Transgex. Teoretic, asta ar putea însemna o ieftinire cu 4,7 lei pe gigacalorie. Practic, înseamnă zero. Pentru că se risipeşte odată cu pierderile de 40% de pe reţelele învechite ale CET-ului...

Mai mult, Bolojan spune că în condiţiile în care Guvernul a tăiat subvenţia la încălzire şi va tăia de anul viitor din bugetul local venituri de 4 milioane euro, municipalitatea nu are din ce subvenţiona încălzirea cu mai mult de 26,17 lei, cât dă în prezent. "Prefectura ne-a propus să preluăm jumătate din subvenţia retrasă de Guvern. Să ne dea 2 milioane de euro din fondul de rezervă al Guvernului, cum se întâmplă la Cluj şi la alte primării conduse de PDL, şi mărim subvenţia fără probleme! E simplu să fii ipocrit", zice iritat primarul.

Scumpete pentru toţi

08 Marcel Bolos_3.jpgReferitor la o majorare a gigacaloriei înaintea calendarului stabilit cu finanţatorul proiectului de modernizare a CET, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marcel Boloş (foto), confirmă spusele lui Matei, dar susţine că preţul acesteia era trecut în proiect doar orientativ.

Recomandările UE apreciază pragul maxim de suportabilitate al populaţiei pentru un preţ al gigacaloriei de 8,5% din veniturile medii ale unei familii, ceea ce pentru România înseamnă 197 lei. Or, orădenii plătesc astăzi 235 lei pe gigacalorie, cu 38 de lei peste limită! "În 2008, la proiecţia preţului energiei termice, se anunţa o creştere economică de 3% pe an, iar Guvernul acorda subvenţii de până la 45% din preţul cărbunelui. De atunci, economia s-a prăbuşit, iar statul şi-a retras subvenţiile", explică Boloş.

Directorul recunoaşte că pragul de 235 lei pe gigacalorie, plătit acum de orădeni, urma să fie atins abia în 2017. "Preţul a crescut mai repede decât estimasem. Ne este foarte clar că în următorii ani gigacaloria nu va mai putea fi scumpită", spune Boloş, adăugând că singura şansă de ieftinire stă nu în declaraţii politice fără acoperire, ci în construirea noului CET pe gaz care să producă, pe lângă energie termică, şi energie electrică pe care oraşul s-o vândă compensând astfel preţul încălzirii.

Pentru că, în caz contrar, ne-am ars! Iar primele efecte se vor vedea peste patru luni, când Electrocentrale îşi va număra restanţierii...


CĂLDURĂ PE "GRATIS"
"Nu vrem la CET!"

Deşi punctele termice din Ioşia Nord care produceau căldura mai ieftin, din apă geotermală, au fost preluate săptămâna trecută de la Transgex de către Electrocentrale, locuitorii cartierului refuză să încheie contracte cu noul furnizor. Până astăzi, nici una din cele 43 de asociaţii nu a semnat noile contracte cu Electrocentrale. "Contractul cu Transgex era pe termen nelimitat. Dacă îl "rupe", o să răspundă. Eu nu plătesc nici un leu la CET pentru căldură!", spune o orădeancă.

08 Leontin Mateas.jpgLeontin Mateaş (foto), preşedintele Asociaţiei Salcâmul 7, recunoaşte de altfel că asociaţiile s-au înţeles să nu semneze. "Nu trecem la CET! Până acum plăteam 103 lei pe gigacalorie la Transgex. Nu e drept ca din decembrie să plătim 193 lei, iar din primăvară 235 lei, doar pentru că ne-a preluat Electrocentrale", zice bărbatul, adăugând că asociaţiile au dat deja în judecată Consiliul Local şi pregătesc un miting pentru 11 decembrie.

Daniel Ţigan, directorul de termoficare al Electrocentrale, speră însă în rezolvarea conflictului pe cale amiabilă. "Am chemat asociaţiile la semnarea contractelor şi o vom face din nou în zilele următoare. Dacă nu vin, nu avem ce face, vom opri căldura", spune directorul. Aşa că răzvrătiţii au toate şansele să dârdâie taman de sărbători...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@pinonel Da de primar ce zici
"Am propus un sistem de tarifare care va duce la un preţ unitar, dar numai din primăvară, ca să atenuăm şocul suportat acum de orădenii din Ioşia", zice primarul. Si diferenta pt. cei din Iosia, o platesti tu, primare ?! Ti a dat ma ta bani, sau ii iei de la noi, de la oradeni ? De ce sa platesc eu celor din Iosia ?! Plateste le tu si cei care au votat aceasta prostie !
Postat 08 Decembrie 2011, 14:59 de gura-casca
Sunteti exact ca cei ce v-au ales !
"Preţul a crescut mai repede decât estimasem. Ne este foarte clar că în următorii ani gigacaloria nu va mai putea fi scumpită", spune Boloş !!! Cine dreaqu te-a cocotat acolo, idiot infatuat ?! Pai mai neica-nimeni, daca maine iti face rusul gazul 500...700....1000 de $ mia de mc ?! Nu era bun carbunele de la Voivozi....Bine ca alora de la Timisoara li s-a ,,aprobat'' carbunele....Mincinosi si spagari ordinari, asta sunteti ! Va doare-n ...de oradeni, interesul vostru primeaza !
Postat 08 Decembrie 2011, 14:45 de pinonel
Ser viciul Roman de Comedie
Corupţia-i supremă îi ridica pe hoti, îi ţine de mână ca o mamă bună. Dar Justiţia e tare, dă recurs în anulare, nu ajungem la răcoare că ne-ascundem prin spitale. Prostia e stăpână, ne conduce pe toţi. Creierul nu e în cap, se ascunde în chiloţi, La noi tot ce e simplu devine complicat. După 22 de ani tot nu ne-am vindecat. Corupţia-i supremă, ne termină pe toţ. Am luat-o în mână ca mânerul de la frână... Fără bani n-ai ce să faci, ne mutăm în copaci! Toţi o fac pe deştepţii dar nu sunt decât frecţii. Asta-i jungla de la noi: fără lei dar cu mulţi boi.
Postat 08 Decembrie 2011, 09:31 de Bear
prostie!!!!!
MRE NESIMTIRE IN PRIMARIE ...... NU E SUFICIENT CA SUGETI SANGE DE IOSIA ..!!!! MAI VRETI DE LA TOTI ORADEAI ... RUSINE NEMERNICULE DE BOLO .
Postat 07 Decembrie 2011, 21:50 de oradeanu
Cei din Iosia, d.p.d.v. legal au dreptate !
Daca cei din Iosia castiga in instanta (si sunt sanse reale !), plateste bolovan si sleahta de asa-zisi ,,alesi'' din buzunarul propriu ?! Ca nu poti (dar in Romania....) sa iei salariu nesimtit si indemnizatii de sedinta si mai nesimtite si sa nu raspunzi defel pt. hotararile pe care le impui oradenilor !
Postat 07 Decembrie 2011, 18:09 de .
nu le-a izolat primaria deja blocurile?! cate mai vor? un bmw gratis in parcare?!
is satul de cei din iosia. eu zic sa respectam intru totul legea si sa plateasca 235 lei, ca tot oradeanu, sa nu fie mai cu mot. daca tot pe lege vor si ei sa fie. fara menajamente si indulciri, au profitat destul anii astia pe seama altora. iar daca nu semneaza contractele cu cet, taiati-le caldura, sa-nghete de sarbatori! mare gura pot avea. apoi, sa-si petreaca anu nou prin tribunale, inghetati de frig, ca pe lege, tot o sa piarda procesul. plus ca vor avea de suportat cheltuieli de judecata.
Postat 07 Decembrie 2011, 16:30 de unu
oradea
ce m--a vrei Matei? ia sa dai si tu concurs pt post ca doar totii fuctionarii publici trebuie sa treca printr-un concurs ca sa ajunga in fuctiile lor, sau nu? nu ai trece nici interviul, nesimtitule! dai cu gura si incingi spiritele saracilor. nu ai facut nimic, niciodata, cat ai fost pus pe functii ici-colo si din cand in cand te mai pun sa latrii. Cat despre Bolos nu putea sa zica nimic altceva ca doar sunt prieteni de partid. Bolos e ok, doar ca e cam dezorientat politic! dar lucreaza, invata si are meritele recunoscute de cei cel cunosc. Asa ca Metei, valea la taxi!
Postat 07 Decembrie 2011, 15:16 de oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON