Răsturnare de situaţie în cazul reţelei de farmacişti care au folosit un cont bancar al Mănăstirii Sfintei Cruci pentru a spăla bani negri proveniţi de la Ropharma, cunoscut producător şi distribuitor de medicamente patronat de un milionar braşovean!
BIHOREANUL a aflat că gruparea nu a folosit contul oficial al mănăstirii, prin care se derulau tranzacţiile de zi cu zi ale lăcaşului, ci un altul, "clonat" de un farmacist orădean. Ciprian Niţulescu a deschis acest cont fără ştirea călugăriţelor care, zice stareţa, n-au văzut nicio leţcaie din sponsorizările de aproape un milion de lei vărsate în el. "N-am ştiut nimic!", se jură Maica Mina.
Joia neagră
Liniştea măicuţelor de la Mănăstirea Sfintei Cruci a fost răscolită joia trecută de apariţia unei echipe de poliţişti care au scotocit mai bine de 8 ore printre actele contabile ale lăcaşului. Erau ofiţeri de crimă organizată, coordonaţi de un procuror al DIICOT Mureş, iar acţiunea făcea parte dintr-o anchetă asupra unei grupări acuzate de evaziune prin aceea că, în perioada 2010-2012, ar fi spălat aproape un milion de lei printr-un cont al mănăstirii.
Banii proveneau de la un producător şi distribuitor de farmaceutice din Braşov, Ropharma, firmă deţinută de Mihai Miron (foto), milionar în Top 300, patron al unui lanţ de 100 de farmacii şi acţionar, de asemenea, la un spital privat.
Modul de operare al grupării era simplu. Sub forma unor sponsorizări, Ropharma vira bani în contul mănăstirii, pentru ca de aici să-i transfere ulterior în conturile unor angajaţi ai societăţii, pentru aşa-zise achiziţii de lumânări, tămâie, tablă sau alte bunuri destinate mănăstirii, iar în final se întorceau în buzunarele iniţiatorilor afacerii.
Reţeaua farmaciştilor
În timpul anchetei, începute pe 19 iunie anul trecut, procurorii DIICOT Târgu Mureş au identificat în circuitul evazionist 17 persoane, toate angajate la Ropharma, care au şi fost chemate la audieri joia trecută. "În zilele următoare vom aduce şi alte persoane la audieri, după ce terminăm verificările bancare. Trebuie să conturăm întregul grup", a explicat şeful DIICOT Mureş, Alin Lazăr.
Tot joi, simultan cu verificările de la mănăstirea din Oradea, procurorii au făcut 22 de percheziţii în Târgu Mureş, Bacău, Reghin, Braşov, Iaşi, Iernut, Cluj-Napoca şi Vaslui, de unde au ridicat documente bancare şi acte contabile.
BIHOREANUL a aflat că la Oradea poliţiştii mureşeni au făcut percheziţii şi la sediul unei firme patronate de farmacistul Ciprian Niţulescu, ce deţine farmaciile Fontana şi Mig Farm. Pe vremuri partener de afaceri cu Mihai Miron, Niţulescu este unul din membrii importanţi ai reţelei acestuia, căci s-a ocupat personal de transferurile din contul bancar al mănăstirii.
Din cercetări a reieşit că, de fapt, contul prin care s-au spălat banii era unul fals care figura doar pe numele lăcaşului, dar în realitate călugăriţele nici nu ştiau de existenţa lui. Contul a fost deschis de farmacistul orădean, care a folosit actele şi ştampila mănăstirii primite de la Maica Mina pentru a legaliza donarea unei maşini pentru călugăriţe. Şi tot el a făcut, de-a lungul timpului, şi plăţile pentru achiziţiile fictive făcute în numele mănăstirii.
"Binefăcătorul" indisponibil
Niţulescu nu a putut fi contactat de BIHOREANUL, angajaţii săi susţinând că "nu poate fi deranjat". Cert este că, din datele făcute publice de procurorii DIICOT Târgu Mureş, în contul "clonat" s-au strâns sponsorizări de 914.000 lei, din care s-au făcut plăţi către ceilalţi membri ai grupării, pentru achiziţii fictive de lumânări şi tămâie, în valoare totală de 780.000 lei.
Ce s-a întâmplat cu restul banilor, dacă şi cât a ştiut Maica Mina despre potlogăria derulată de "binefăcătorul" Niţulescu sub nasul ei sunt întrebări cărora trebuie să le găsească răspuns anchetatorii. Deocamdată, cuvioasa măicuţă e zgârcită la vorbă şi susţine doar că e nevinovată. "Noi n-am ştiut nimic din ce se întâmpla. Nici de cont, nici de sponsorizări şi nici de altceva!", a pretins stareţa, punând capăt discuţiei cât ai zice "Doamne-ajută!". Semn că subiectul nu e câtuşi de puţin pe placul ei...
ÎN NUMELE DOMNULUI
Maica Terenurilor
Despre stareţa Mina Bădilă BIHOREANUL a mai scris în multe rânduri. Venită în Bihor din judeţul Alba la mijlocul anilor '90 împreună cu sora sa, Paraschiva, pusă stareţă la Mănăstirea Bunavestire din Episcopia, Mina a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea, după care a primit 10 hectare de la fostul primar Petru Filip pentru a-şi ridica aşezământul din strada Făcliei. Terenul, însă, nu era al oraşului, fiind revendicat, în 2005, de proprietarul real, stabilit în Germania. Acesta a cerut anularea titlului de proprietate emis pe numele "cetăţeanului Mănăstirea Sfintei Cruci" şi a câştigat procesul, judecătorii obligând Primăria să-i atribuie un teren în altă parte, în locul celui făcut cadou mănăstirii.
Maica Mina nu s-a mulţumit, însă, cu atât, punând ochii pe alte 25 de hectare ale fostului tancodrom din marginea şoselei de centură. Pentru a se înstăpâni pe ele, Mănăstirea s-a judecat cu Guvernul şi cu Primăria Oradea, iar anul trecut, înainte de a pierde definitiv procesele, a încercat să-l conserve concesionându-l pe 80 de ani unei firme conduse de o "fană" bănuită de schizofrenie, pentru a folosi la o "Reţea Energetică a Bisericilor Ortodoxe"...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.