URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 22 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul 2025 înseamnă, după trei cincinale, prima absență a lui Ilie Bolojan de la cârma Oradiei și a județului. Dacă lucrurile vor merge bine, e semn că sistemul de lucru al actualului șef al Senatului a fost implementat cu succes. Dacă nu, vom rămâne cu regretul că mandatele lui Bolojan au fost o excepție în administrația publică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă vine să credeți că, deși conducerea Consiliului Județean Bihor i-a cerut să demisioneze, șeful DGASPC, Călin Puia, a refuzat, sfidător, să facă acest gest de minimă onoare? Că, dimpotrivă, a ales să târască în scandal atât instituția pe care o conduce (unde săptămâna trecută procurorii și polițiștii au descins cu mandat de percheziție fiindcă directorul nu le-a pus documente la dispoziție de bunăvoie), cât și administrația județeană însăși (care i-a deschis și ea o anchetă administrativă)?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Septembrie 2016, 07:28

Fumuri mortale: Un poliţist din Nucet a murit din cauza unui cocktail de alcool şi droguri

Fumuri mortale: Un poliţist din Nucet a murit din cauza unui cocktail de alcool şi droguri SILENZIO. Vestea morţii tânărului agent Alexandru Szolosi (al treilea de la stânga la dreapta) a stârnit rumoare pe Facebook, unde familia acestuia a primit sute de mesaje de condoleanţe. Nimeni nu a pus în discuţie, însă, cauza decesului, despre care, deşi medicii legişti afirmă că ar fi fost o supradoză, rudele pretind că ar fi fost... stresul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un caz şocant, nemaintâlnit, în Poliţia Bihor! Un subofiţer de 26 de ani din Poliţia Nucet a murit săptămâna trecută, în urma unui atac de cord provocat de o supradoză de substanţe interzise, în amestec cu alcool.

BIHOREANUL a descoperit că Alexandru Szolosi, agent de ordine publică, avea serioase deviaţii de comportament, încă de pe vremea Şcolii de subofiţeri, de unde a şi fost exmatriculat!

Ultimul chef

Tragedia din micul oraş de la poalele Apusenilor s-a produs luni, 29 august. După ce a petrecut toată noaptea într-un local din oraş, agentului i s-a făcut rău, în jurul orei 4 dimineaţa prietenii ducându-l acasă, unde a fost găsit de părinţi după câteva ore. Zăcea inconştient, iar intervenţia medicilor, chemaţi de urgenţă, a fost zadarnică: în drum spre spital, inima tânărului a încetat să mai bată.

Corpul neînsufleţit a fost dus în aceeaşi zi la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, unde rezultatul necropsiei a fost neaşteptat: moartea fusese provocată de o combinaţie de alcool şi substanţe interzise. Care sunt acestea, concret, încă nu e clar, dar procurorii Parchetului Beiuş au deschis un dosar pentru moarte suspectă, aşteptând rezultatul analizelor toxicologice de la Institutul de Medicină Legală Timişoara, pentru a continua cercetările.

Oricât de şocant ar părea că un poliţist moare dintr-o supradoză de stupefiante, în condiţiile în care obligaţia lui era de a lupta împotriva drogurilor, BIHOREANUL a aflat amănunte care întăresc şi mai mult suspiciunile.

Nu exmatriculat, ci mustrat

Alexandru Szolosi, poliţist NucetAlexandru Szolosi (foto) a absolvit Şcoala de Subofiţeri Septimiu Mureşanu din Cluj, dar numai graţie... justiţiei. În 2012, cu doar câteva luni înaintea examenelor finale, el fusese exmatriculat printr-o dispoziţie a Consiliului Profesoral, pentru "repetate abateri disciplinare". Tânărul a atacat, însă, sancţiunea la Tribunalul Bihor, solicitând suspendarea aplicării acesteia, pentru a-şi putea da examenele de absolvire, precum şi anularea măsurii, pentru ca rezultatele să nu-i fie anulate.

Judecătorii i-au dat câştig de cauză: sancţiunea a fost suspendată pe 21 ianuarie 2013, printr-o decizie a Curţii de Apel Oradea, astfel că Szolosi a putut absolvi şcoala. Un an mai târziu, exmatricularea a fost înlocuită de Tribunal cu o simplă mustrare scrisă.

Scandalagiu şi violent

Conform sentinţei, exmatricularea fusese dispusă pentru abateri considerate grave chiar şi în cazul unei şcoli civile, darămite a unei unităţi de învăţământ pusă să educe viitori apărători ai legii. "Reclamantul a fost sancţionat în 2010 prin scăderea notei la purtare pentru distrugerea unor bunuri din patrimoniul şcolii şi comportare nedemnă în şcoală şi în afara acesteia".

În ciuda primei sancţiuni disciplinare, din 2010, Szolosi nu şi-a revizuit comportamentul. În seara de 31 martie 2012, beat fiind, după ce şi-a sărbătorit aniversarea în oraş, a intrat în căminul de fete, strigându-le expresii jignitoare, iar la plecare a omorât în chinuri pisica pe care colegele o adoptaseră, zdrobind-o în picioare. După declanşarea anchetei disciplinare, Szolosi a încercat să-şi convingă colegele să mintă în favoarea lui.

Drogat salvat

Cel mai grav aspect e acela că viitorul poliţist a ajuns inclusiv cercetat penal de către DIICOT Cluj, pentru "consum de droguri şi substanţe cu efect psihoactiv". Dosarul a fost clasat deoarece analizele toxicologice efectuate nu ar fi susţinut acuzaţia, dar profesorii afirmau, în întâmpinarea depusă la instanţă, că tânărul i-a fentat pe anchetatori, lăudându-se printre colegi că a predat probele biologice ale altora. În plus, mai mulţi colegi au depus mărturie că acesta era consumator notoriu şi "deţinea substanţe interzise, printre care şi marijuana".

În final, deşi au admis că şcoala de Poliţie "implică o conduită morală şi socială deosebită", judecătorii au stabilit că declaraţiile colegilor nu erau suficiente pentru a dovedi că tânărul s-a drogat, iar beţiile, scandalurile, limbajul neadecvat şi bestialitatea cu care a omorât un animal nu erau extrem de grave, o mustrare scrisă fiind "corespunzătoare gravităţii abaterilor disciplinare săvârşite şi suficientă pentru realizarea scopului sancţionator".

Poliţistul interlopilor

Aşa a ajuns Alexandru Szolosi poliţist, purtător de armă şi veghetor asupra ordinii publice din Nucet. Locuitorii şi chiar colegii spun, însă, că tânărul era prieten la cataramă cu interlopi notorii, între care şi controversatul Nelu Tomşe, alias Balcanu’, eliberat anul trecut din penitenciar, ori Răzvan Murari, zis Gion, cercetat în repetate rânduri pentru scandaluri.

Ba mai mult, poliţistul însuşi ar fi fost implicat în numeroase bătăi, niciodată cercetate de procurori pentru că se "împăca" cu victimele pe bani. "Se purta agresiv când era în sevraj. Ştiau până şi copiii cu ce se ocupa. Toată lumea ştia şi nimeni n-a făcut nimic", zice acum, sub protecţia anonimatului, chiar unul dintre amicii săi. Potrivit acestuia, lui Szolosi i-ar fi furnizat droguri traficanţi cărora le asigura protecţie, informaţia fiind confirmată şi de alte persoane din anturajul subofiţerului.

Interesant este că nici conduita inadecvată din timpul şcolii, reliefată inclusiv de documente oficiale, nici cea din timpul activităţii de poliţist, cunoscută în micul târg, n-au sărit în ochi structurilor de protecţie internă.

Curat, murdar

Liviu Popa, şeful Poliţiei BihorDeşi totul s-ar fi întâmplat sub nasul şefilor direcţi, aceştia neagă că ar fi ştiut de problemele agentului. "Nici nu ştiu să fi avut probleme în şcoală, dar nu eu verific dosarele cadrelor. Nu am avut nicio sesizare primită de la şefii lui direcţi şi nici de la alte instituţii în legătură cu acest poliţist", susţine şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa (foto), care consideră drept "bârfă" spusele localnicilor ce pun moartea agentului pe seama unei supradoze.

Până când rezultatele analizelor toxicologice vor lămuri misterul, tânărul a fost înmormântat cu onoruri militare şi în prezenţa întregii conduceri a Poliţiei Bihor, care l-a descris pe defunct drept un "exemplu de dăruire profesională şi devotament". Căci, nu-i aşa, despre morţi numai de bine...


POLIŢIST ŞI ASASIN
Şi-a ucis părinţii şi s-a sinucis

Gabriel Cristian Venter, poliţist sinucigaş şi ucigaşi de părinţiPovestea agentului din Nucet nu e singura relevantă cu privire la consecinţele pe care le poate avea modul defectuos în care se face selecţia şi evaluarea poliţiştilor. Un exemplu notoriu este al agentului Gabriel Cristian Venter (foto), de la Poliţia Municipiului Oradea, care pe 15 iunie 2011 şi-a omorât părinţii cu arma de serviciu, iar apoi s-a împuşcat în cap în faţa blocului unde locuia amanta sa.

BIHOREANUL, care a prezentat cazul la acea vreme, a descoperit că în timp ce la evaluările anuale subofiţerul primise constant calificativul "bine", era în realitate dependent de alcool şi de "păcănele", vicii pentru întreţinerea cărora fura bani de la părinţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
asa, si??????????
Serviciul de protectie interna ce face, asteapta ziua de salariu si pensia, pentru ca mai sunt multi ca ei si noi cetatenii de rand traim cu senzatia, da senzatia ca cineva ne apara. Numai bunul DUMNEZEU
Postat 26 Septembrie 2016, 21:23 de FLORIN64
Bravo noua
CENZURAT
Postat 08 Septembrie 2016, 13:57 de IrinaLoghin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8074 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON