Doi orădeni au fost reţinuţi, săptămâna trecută, de poliţiştii antidrog, în dosarul fabricii de cannabis descoperite în comuna Batăr. Unul dintre ei, Ionel Abrudan, producător de jocuri gonflabile profesionale, e suspectat că ar fi finanţat afacerea împreună cu un partener belgian.
Poliţiştii au făcut reţinerile în urma dezvăluirilor lui Borman Timy, belgianul care se ocupa de creşterea plantelor şi care a încercat să se spânzure chiar în timpul percheziţiei. Transportat în comă la spital, bărbatul şi-a revenit complet şi acum e pus pe vorbe...
De la suc la cannabis
Poliţiştii antidrog au descoperit uriaşul laborator de cannabis din Batăr în urmă cu o lună. Era amenajat în hala unei foste fabrici de sucuri (foto) aparţinând celebrei familii Borşi. Clădirea fusese separată total de exterior, pentru a evita privirile curioase. Geamurile erau izolate cu placaje şi spumă poliuretanică, iar interiorul era iluminat cu ajutorul unui generator de curent electric de mare putere şi încălzit cu un generator de aer cald alimentat cu gaz.
Laboratorul de la etaj era dotat ca la carte, cu aparatură specială pentru creşterea şi prelucrarea cannabisului, cu soluţii fertilizatoare, trusă specială pentru măsurarea umidităţii, PH-ului şi temperaturii, dar şi cu un aspirator special care aduna inflorescenţa din planta de cannabis şi, printr-un aparat special, o putea prelucra şi transforma în batoane.
Suspect în ştreang
Două dintre cele 30 de camere ale clădirii erau locuite de Bosman Timy, cetăţeanul belgian care închiriase hala. Aici, poliţiştii au găsit diverse manuale de funcţionare a aparaturii, dar şi un registru special privind plantarea, creşterea, întreţinerea şi evoluţia plantelor de cannabis, evidenţiate pe fiecare cameră.
Când să-l chestioneze pe belgian, ia-l de unde nu-i! În timp ce oamenii legii erau ocupaţi să inspecteze clădirea, bărbatul s-a făcut nevăzut chiar sub nasul lor. Cum a fost posibil, nimeni nu ştie exact. Cert e că Bosman a fost găsit spânzurat într-una din încăperi, din fericire atât pentru el cât şi pentru poliţişti, care riscau sancţiuni serioase pentru neglijenţa lor, tocmai la timp pentru a fi salvat. Resuscitat o jumătate de oră de către medicii Ambulanţei, omul a fost transportat la Spitalul Judeţean, unde a stat aproape două săptămâni la Terapie Intensivă şi alte câteva zile la Neurologie. De astă dată, vegheat zi şi noapte de poliţişti...
S-a spânzurat de frică
După externare, Bosman a fost audiat în mai multe rânduri de poliţişti. Aşa s-a aflat că belgianul, medic veterinar de meserie, era doar un simplu executant. A fost racolat pentru a pune pe picioare laboratorul din Batăr de un conaţional, un afacerist aflat în relaţii apropiate cu orădeanul care i-a subînchiriat clădirea, Ionel Abrudan.
Bosman susţine că Abrudan e chiar unul din "capii" afacerii. El l-ar fi ajutat la amenajarea halei şi l-a adus în grupare pe Pavel Romocea, un alt orădean, angajat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor. Acesta primea 1000 de euro lunar pentru a întreţine sistemul de încălzire, instalaţia electrică şi cea de apă.
Cannabisul crescut şi prelucrat la Batăr era exportat în Belgia de fratele lui Bosman. Afacerea a fost una bănoasă. Din calculele poliţiştilor, gruparea a reuşit să producă şi scoată din România cannabis în valoare de peste un milion de euro. De altfel, ei cred că acesta este şi motivul pentru care, după descoperirea fabricii, Bosman a încercat să se sinucidă. "Investiţia a fost mare. Doar motorina consumată a fost de peste 50.000 de euro. Alte 50.000 de euro au costat instalaţiile şi aparatura. Îi era teamă de repercusiuni. S-a speriat că va fi omorât de şefii săi şi a clacat", spun sursele BIHOREANULUI.
Neagă tot
Iniţial, poliţiştii au primit cu reţinere declaraţiile belgianului. La prima vedere, Ionel Abrudan, de pildă, părea un om de afaceri respectabil, producător de jocuri gonflabile profesionale, importator şi distribuitor de echipamente hidraulice şi pneumatice. Ulterior, însă, după ce au verificat informaţiile, au dispus atât reţinerea lui, cât şi a lui Romocea.
"Din punctul meu de vedere, nu se poate pune bază pe declaraţiile unei persoane labile care, după ce stă în comă două săptămâni, aruncă cu acuzaţii într-o parte şi alta. Consider că nici Abrudan şi nici Romocea nu au vreo implicare în cultivarea ori traficul de droguri şi nici nu au intrat în camerele în care plantele erau crescute, pentru a şti ce se întâmplă. În cazul lui Abrudan, singura implicare a fost că la el veneau unele colete trimise de fratele cetăţeanului belgian şi le preda nedesfăcute acestuia", spune apărătorul celor doi, avocatul Ioan Sava.
Pe de altă parte, însă, judecătorii Tribunalului au emis pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Dacă în cazul lui Abrudan, Curtea de Apel a menţinut măsura, Romocea a fost pus în libertate, primind doar interdicţia de a părăsi ţara.
Ancheta poliţiştilor antidrog nu s-a terminat încă. Acum s-a mutat în Belgia, unde au cerut sprijinul colegilor pentru a-i găsi pe ceilalţi membri ai grupării. Numai să nu le scape, din nou, vreunul de sub nas...
CU VECHIME
Traficant de hormoni sintetici
Bosman Timy a fost condamnat de o primă instanţă belgiană, împreună cu un român, Marius Bolta, la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic internaţional de anabolizante ilegale. Cei doi au fost prinşi că au exportat în mai multe ţări din Europa de Est şi în SUA hormoni sintetici de creştere pentru animale, a căror comercializare este interzisă. Cercetările au pornit în 2005, în Statele Unite, unde autorităţile vamale au descoperit 2000 de tablete cu hormoni interzişi implantate în urechile unor animale, transportul fiind livrat de o firmă patronată de Bolta şi Bosman.
Condamnarea nu este încă definitivă. Reţinut în prima fază, Bosman a fost eliberat după câteva săptămâni şi s-a refugiat în România, unde a fondat mai multe firme şi a continuat împreună cu partenerul său român comerţul cu anabolizante ilegale. În timpul anchetei, care s-a extins, s-a descoperit că aceştia au vândut fermierilor din Europa de Est cantităţi mari de Carbatox, un hormon de creştere care se adaugă la hrana animalelor, care este însă cancerigen, dar şi sute de kilograme de Ketamină, anestezic veterinar folosit pentru producţia de Ecstasy lichid. Printre produsele comercializate de cei doi se numără şi Clenbuterolul, bronhodilatator cu efecte asemănătoare adrenalinei, dar şi Eritropoietina (EPO), care îmbunătăţeşte artificial numărul de celule roşii din sânge cu scopul obţinerii performanţelor sportive.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.