La Cauaceu funcţionează singura fabrică de lapte de măgăriţă autorizată şi singura care produce lapte de măgăriţă ecologic în ţară. Exploataţia numără 120 de asine şi 60 de mânji.
Laptele produs e vândut prin farmacii şi marile lanţuri de magazine în sticluţe "de sfert" pentru că, fiind plin de nutrienţi, dar şi dificil de obţinut, un litru costă circa 120 lei. "O măgăriţă bine îngrijită dă în medie o jumătate de litru de lapte pe zi şi poate fi mulsă doar trei luni pe an", spune unul dintre proprietarii afacerii, Călin Nistor.
A început cu o alergie...
Inedita investiţie a pornit de la o necesitate. Patronul fermei avicole din Cauaceu, Francisc Simon, a făcut în urmă cu câţiva ani o alergie urâtă. "Nu mai puteam pleca nicăieri fără inhalator, iar primăvara şi toamna era cel mai greu. Adesea trebuia ca în drum spre fermă să opresc maşina pe marginea drumului pentru că îmi dădeau lacrimile, îmi curgea nasul şi strănutam non stop", povesteşte bărbatul.
După tratamente medicamentoase care doar ameliorau simptomele, dar nu rezolvau problema, a hotărât să-şi încerce norocul şi cu leacuri naturiste. "Bătrânii ziceau că tusea măgărească se tratează cu lapte de măgăriţă. Am zis să încerc, că n-are ce să strice". Aşa că şi-a cumpărat două asine cu pui pentru ferma proprie. "Am băut zilnic lapte de măgăriţă. E mai dulce şi mai puţin gras decât cel de vacă, şi miroase a lucernă. Treptat, mi-au trecut baiurile, iar în câteva luni nici n-am mai simţit că vine sezonul alergiilor", povesteşte Feri.
Similar în proporţie de 97% laptelui matern, cel de măgăriţă conţine de 46 de ori mai multă vitamina C decât laptele de vacă, de 4 ori mai mult fier, un număr mare de vitamine, minerale, proteine şi nu mai puţin de 4 tipuri de antibiotice şi bactericizi naturali. Astfel, poate fi folosit în tratamentul alergiilor, în alimentaţia sugarilor sau a persoanelor cu intoleranţă la lactoză. "Călin, asociatul meu, mi-a spus: "Îţi dai seama câţi oameni am putea ajuta? Hai să înfiinţăm o fermă!". Prima dată am zis "Nu", dar până la urmă m-a convins"...
Încăpăţânate!
Economist de profesie, Călin Nistor (foto) a lăsat baltă serviciile financiare pentru zootehnia de nişă. "În domeniul acesta nu există manuale. Am dezvoltat ferma experimentând", spune bărbatul, care a ajuns vicepreşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Măgari din Transilvania.
După investiţii de zeci de mii de euro, exploataţia a ajuns la un efectiv de 120 de măgăriţe şi 60 de pui, şi este singura care produce lapte de asină ecologic în ţară, ba chiar una dintre puţinele existente în Europa, certificarea fiind acordată luna trecută după 3 ani de monitorizare.
Ferma de la Cauaceu reuneşte 6 rase, de la măgăriţe româneşti, cu cruce pe spate, la asine andaluze, albe ca laptele. Preţul unei femele începe de la 700 lei, dar în ţară sunt pe cale de dispariţie. "Mai sunt doar câteva sute de exemplare. Oamenii nu mai ţin măgari, că n-au ce face cu ei. Odată am cumpărat o măgăriţă de la un cioban care a dat şaua de pe ea şi mi-a zis că o vinde fiindcă îşi ia jeep... Sunt animale blânde, inteligente şi foarte încăpăţânate. Am avut o măgăriţă care n-a vrut să intre la muls. Patru bărbaţi n-am putut-o urni. După ce am lăsat-o în pace, a dat o tură prin curte şi a intrat singură", spune Călin.
"Un produs sigur"
La ferma din Cauaceu totul este automatizat. Laptele muls în fiecare dimineaţă e turnat în sticluţe farmaceutice fără să aibă contact cu aerul. O sticluţă costă peste 30 lei în condiţiile în care numai recipientul gol face 7,5 lei, cât 2 litri de lapte de vacă! Sticluţa brună garantează păstrarea nealterată a conţinutului vreme de trei luni. Producătorii au ales recipientele de 250 mililitri pentru că doza zilnică recomandată este de 80 mililitri, iar odată deschis, laptele îşi păstrează calităţile doar câteva zile.
Cei doi bihoreni ar putea vinde oricând şi la export, dar evită să-şi complice existenţa. "Avem contracte cu mai multe farmacii şi hypermarket-uri, pentru că laptele de măgăriţă se vinde foarte bine", spune Călin. Produsul e căutat de alergici, mame cu copii bolnavi, persoane cu imunitate slăbită sau aflate la dietă şi chiar de sportivi de performanţă.
"Este un produs sigur. În România nu există nicio altă fermă care să producă lapte de măgăriţă ecologic", spune şi medicul veterinar Dumitru Szalo Mureşan (foto), de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor.
Fără a înlocui tratamentul recomandat de medic, laptele de la Cauaceu este, aşadar, un aliment complex care poate lupta pentru sănătatea celor suferinzi. Cu încăpăţânare de catâr...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.