Dacă totul merge bine, în următorii trei ani orădenii ar putea scurta drumul dintre cartierele Dragoş Vodă şi Oncea prin strada Ecaterina Teodoroiu. Şoferii vor străbate oraşul în doar câteva minute, traversând Crişul Repede peste podul Macio, fără să mai consume nervi şi combustibil în ambuteiajele din bulevardul Magheru.
Întrunit joia trecută la Timişoara, Comitetul de selecţie pentru programul de cooperare transfrontalieră HU-RO a aprobat, în premieră, finanţarea simultană a nu mai puţin de şase proiecte propuse de Oradea!
Oradea e fruntea!
Valoarea totală a noilor proiecte se ridică la 27 milioane de euro, din care 13 milioane de euro sunt finanţările nerambursabile alocate oraşului. Informaţia este deocamdată neoficială, aceasta urmând să fie confirmată de Comitetul de selecţie undeva în cursul lunii august. Semnarea contractelor de finanţare va fi urmată de licitaţiile pentru lucrări, aşa că investiţiile efective vor începe cel mai curând în primăvara anului viitor.
La această sesiune de depunere de proiecte au concurat 197 de proiecte promovate de judeţele ungare Szabolcs-Szatmar-Bereg, Hajdu-Bihar, Bekes şi Csongrad şi de judeţele româneşti Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş. Orădenii au reuşit să atragă nu mai puţin de 19% din cele 68 milioane de euro puse la bătaie pentru finanţarea unor proiecte care vizează întărirea coeziunii economice şi sociale în zona de graniţă. E de departe cea mai mare sumă pe care a reuşit să o atragă o localitate la această întrunire a comitetului.
Repede, la Oncea!
Din opt proiecte depuse, Oradea va primi finanţare pentru şase. "Adevărul este că am depus un număr mare de proiecte, toate cu şanse mari la finanţare. Ele acoperă o gamă largă de nevoi, de la cele legate de transport şi dezvoltare economică până la sănătate şi turism", spune Marius Moş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei.
Cea mai mare reuşită a orădenilor o constituie aprobarea proiectului privind construirea drumului rapid Oradea-Biharkeresztes. Drumul, cu o lungime de 3,5 kilometri, va fi construit de-a lungul străzii Ecaterina Teodoroiu şi va oferi o alternativă la circulaţia prin centrul oraşului pentru autovehiculele care tranzitează Oradea venind dinspre Cluj pentru a ajunge la drumul de Borş sau Satu Mare.
Din valoarea totală a proiectului, estimată la 13 milioane de euro, municipalitatea a reuşit să atragă fonduri nerambursabile în valoare de 5,5 milioane de euro. Diferenţa urmează să fie acoperită de către Primărie dintr-un împrumut sau din alocări de la bugetul local. Având în vedere că pentru construcţia drumului şi a pasajelor peste străzile Gheorghe Doja şi Louis Pasteur vor trebui făcute exproprieri de terenuri, municipalitatea ar trebui să se mişte ultra-rapid. Banii europeni trebuie cheltuiţi în cel mult trei ani, în caz contrar urmând a fi returnaţi.
Din piaţă, centru de afaceri...
Pe locul doi din punct de vedere al finanţării atrase se numără modernizarea pieţei Rogerius, pe amplasamentul căreia municipalitatea intenţionează să ridice un centru de afaceri cu produse agroalimentare. Partener în proiect, Primăria Debreţin va construi în Ungaria un incubator de afaceri. Valoarea totală a proiectului se ridică la 5,7 milioane de euro, din care finanţarea nerambursabilă rezervată Oradiei se ridică la 2,9 milioane de euro.
"Producătorii nu au de ce să se teamă că îşi vor pierde locul din piaţă. Centrul de afaceri va avea aceeaşi funcţiune. Singura diferenţă este că de acum vânzarea de produse agricole se va face civilizat", zice directorul DMPFI. Construcţia care va lua locul pieţei va avea două niveluri. Parterul va fi ocupat de spaţii comerciale şi mese pentru produse agroalimentare, iar la etaj vor fi amenajate localuri şi terase pentru locuitorii zonei.
Investiţii în bisturie
Chiar dacă mai puţin spectaculoase, cele două proiecte care vizează reabilitarea sălilor de operaţii de la Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" şi Spitalul Clinic Judeţean Oradea sunt la fel de importante. Estimate fiecare la circa 2,2 milioane de euro, cele două proiecte au reuşit să atragă finanţări nerambursabile de câte 1,4 milioane de euro. "În acest caz se va pune accent pe dotarea sălilor de operaţii cu aparatură modernă. Lista dotărilor a fost făcută chiar de medicii care vor opera acolo, aşa că este de aşteptat ca şi calitatea actului medical să crească", afirmă Moş.
Cele două proiecte au inclusiv o componentă referitoare la perfecţionarea personalului medical prin traininguri comune româno-ungare, intervenţii chirurgicale făcute împreună şi chiar implementarea unui sistem de telemedicină pentru promovarea unor soluţii comune în cazurile complexe. Astfel, Spitalul Judeţean îşi va moderniza sălile de operaţii de la urgenţe, chirurgie plastică şi reparatorie, neurochirurgie şi oftalmologie, chirurgie generală I şi II, ortopedie, ORL şi BMF, iar la Spitalul "Gavril Curteanu" se va reamenaja blocul operator de la ortopedie şi alte trei săli de operaţii generale.
Bani pentru turism
Nici proiectul privind reamenajarea dealului Ciuperca, în valoare de 1,9 milioane de euro, nu a rămas pe dinafară. Oradea a reuşit să atragă o finanţare nerambursabilă de 735.000 euro pentru stabilizarea versantului şi protejarea florei locale. Întreaga zonă va fi transformată în promenadă cu alei şi fântâni, dar şi loc de atracţie pentru turiştii care doresc să admire oraşul de la înălţime.
Tot o componentă turistică are şi proiectul privind repunerea în valoare a sinagogii Zion din Piaţa Independenţei. Monument de arhitectură, clădirea va servi ulterior ca sală pentru concerte, manifestări culturale, expoziţii, dar şi ca punct de informare turistică. Reabilitarea clădirii a fost estimată la 1,9 milioane de euro, sumă din care nu mai puţin de 1,1 milioane de euro o reprezintă finanţarea nerambursabilă.
Ultimele două proiecte au fost gândite astfel încât după implementarea lor să dea o nouă faţă oraşului, mai curată şi atractivă. Pe cât se poate, europeană...
BAN PE BAN
10.721.631
de euro va trebui să aloce municipalitatea pentru cofinanţarea proiectelor câştigate
MAI SUNT ŞANSE!
Banca rezervelor
Dezbaterile de joia trecută pentru desemnarea proiectelor transfrontaliere au durat nu mai puţin de opt ore. Fiecare proiect a fost evaluat în prealabil de experţi independenţi şi punctat în baza unor criterii obiective. Proiectele propuse de Oradea au obţinut fiecare între 70 şi 90 de puncte din totalul de 100 posibile. Proiectele care au obţinut un punctaj bun dar, datorită fondurilor limitate, nu au obţinut finanţare, precum reabilitarea unor biserici orădene în vederea reintroducerii în circuitul cultural şi turistic, sau înfiinţarea centrului de monitorizare a traficului, au fost trecute pe lista de rezervă. În cazul în care în urma licitării investiţiilor deja aprobate se vor face economii, banii rămaşi ar putea fi redirecţionaţi către aceste proiecte.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.