În bătrâna Cetate, Oradea va avea în curând cel mai tare centru de afaceri din Transilvania, rezultatul unei investiţii de un milion de euro, bani gestionaţi de Primărie în baza unui proiect transfrontalier derulat în parteneriat cu vecinii din Debreţin.
Noua facilitate va funcţiona într-o clădire modernizată ce fusese abandonată în urmă cu peste 17 ani şi va fi inaugurată în luna aprilie.
Proiect cu complicaţii
Intitulat deloc atractiv - "Centru non profit de susţinere a afacerilor în judeţele Hajdu-Bihar şi Bihor: Dezvoltarea Facilităţilor de Operare şi Cooperare" - proiectul a fost iniţiat în primăvara anului 2010 de către Camera de Comerţ şi Industrie din Debreţin, în cadrul programului de colaborare transfrontalieră Ungaria-România, având ca partener Federaţia Patronilor Bihor. Din cei 4 milioane de euro, cât este valoarea totală a proiectului, părţii române îi revenea un milion, pentru amenajarea unui incubator de afaceri în Oradea, într-un spaţiu cedat de municipalitate Federaţiei, spre folosinţă gratuită, situat la etajul II al Corpului C din Cetate. Adică în clădirea unde pe vremuri funcţiona Poliţia Rutieră.
Proiectul era cât pe ce să dea chix, însă, la scurt timp după ce FPB a semnat parteneriatul cu ungurii. Motivul? Manageriatul păgubos al şefului Federaţiei, Ioan Lucian, a pus organizaţia în imposibilitatea de a asigura cota de contribuţie financiară proprie ce-i revenea, de doar 37.000 de euro, astfel că se punea problema abandonării planului şi, implicit, a pierderii milionului de euro de la UE.
În cele din urmă, situaţia a fost salvată de Primărie, solicitată să intre în parteneriat de partea maghiară. Realizând importanţa investiţiei, unica de acest gen în Ardeal, Consiliul Local a votat pe ultima sută de metri, în decembrie 2010, preluarea obligaţiei financiare a FPB şi, odată cu ea, transformarea oraşului în beneficiar al proiectului, în locul Federaţiei.
La foc continuu
Rezolvarea problemei financiare nu a însemnat automat şi începerea construcţiei, deşi în 2011 lucrarea era deja atribuită, prin licitaţie, firmei Constructorul Sălard, specializată pe intervenţii la clădirile monument şi care, de altfel, reabilitează şi restul Cetăţii. Ca urmare, lucrările la Centrul de afaceri au început abia în toamna anului trecut, după obţinerea tuturor autorizaţiilor speciale, iar de atunci s-a muncit non-stop.
Ce a ieşit? În trei luni, ruina a fost metamorfozată într-un spaţiu ultramodern, bineînţeles în interior. S-a schimbat absolut tot: geamuri, podele, instalaţia electrică, termică, cele de alimentare cu apă şi de canalizare. Şi, cu toate că era de aşteptat să apară dificultăţi tehnice, clădirea fiind dezafectată din 1995, anul mutării Poliţiei Rutiere, norocul a fost de partea constructorului. "Singurele probleme mari au fost la izolarea acoperişului, necesară pentru a împiedica infiltrarea umezelii în pereţi", explică şeful de şantier, inginerul Mihai Ungureanu.
"Totul a mers şnur. Am început în octombrie şi am terminat în decembrie. Acum putem preda spaţiul la cheie", spune directorul companiei, Eugen Guba (foto), satisfăcut că s-a încadrat în termenul de finalizare prevăzut iniţial în proiect: 31 decembrie 2012.
Ăl mai tare
"Centrul de afaceri din Cetate este, fără dubii, cel mai mare şi modern din Nord-Vestul României, o realizare de excepţie", consideră Dumitru Sim, managerul proiectului de reabilitare a Cetăţii Oradea, responsabil din partea Primăriei şi cu amenajarea incubatorului.
Ce va aduce, concret, acest centru de afaceri comunităţii locale explică tot Sim: "E o infrastructură de susţinere pentru promovarea în plan intern şi extern a mediului local de afaceri şi, implicit, pentru stimularea creării a noi locuri de muncă. Scopul va fi urmărit prin acţiuni specifice, precum târguri de afaceri, cursuri de perfecţionare a forţei de muncă, promovare şi lobby pentru atragerea de investitori şi pentru absorbţia forţei de muncă".
Potrivit spuselor lui Sim, în Centrul de afaceri vor fi găzduite organizaţii non profit din Bihor şi Hajdu-Bihar (Ungaria), cu domeniul de activitate în zona afacerilor. Acestea vor fi selectate de municipalitate începând cu luna viitoare, în baza unor criterii ce urmează a fi stabilite şi făcute publice. Fiecare dintre organizaţiile selectate va primi un birou şi acces la intrastructură (internet, telefonie, săli de conferinţe, bibliotecă) în schimbul unei chirii modice. "Centrul va fi un beneficiu evident pentru comunitate, eforturile Primăriei de a crea o atmosferă economică sănătoasă în oraş fiind dublate şi de aceste organizaţii specializate. Astfel va creşte şansa ca mediul de afaceri local să se dezvolte şi să se diversifice, iar forţa de muncă să fie mai bine instruită", a completat Sim.
Orădenii vor mai avea totuşi de aşteptat până să vadă funcţional Centrul din Cetate. Motivul? Culmea ironiei este că, după ce şi ei au avut dificultăţi să-şi termine propria investiţie, partenerii maghiari din Debrecen au cerut amânarea cu patru luni a încheierii proiectului. Aşa se face că inaugurarea oficială a "fabricii de afaceri" din Cetate va avea loc abia în aprilie, dată de la care Oradea se va putea lăuda cu cel mai important asemenea Centru din Ardeal.
NOU NOUŢ
Dotări ultramoderne
Acoperind întreg etajul II al corpului C din Cetate, incubatorul de afaceri este compus din 3 săli (în care au fost compartimentate 10 birouri), 2 săli de conferinţe, o sală de şedinţe, 3 biblioteci, o sală de mese şi o bucătărie, un secretariat şi un punct de informaţii pentru public, toate însumând o suprafaţă de aproape 1.100 metri pătraţi.
Din milionul de euro alocat pentru amenajarea Centrului de afaceri, aproximativ 800.000 euro au fost cheltuiţi pentru reabilitarea clădirii, precum şi pentru consolidarea şi amenajarea spaţiilor interioare. Restul de 200.000 euro au fost cheltuiţi pe dotări, adică mobilier, echipamente IT de ultimă generaţie, reţea proprie de internet şi telefonie prin fibră optică, un server central şi o centrală termică. Incubatorul de afaceri dispune şi de un performant sistem de traducere simultană din mai multe limbi de circulaţie europeană, un sistem de supraveghere video şi anti-efracţie, o instalaţie performantă de proiectare video şi de sonorizare, precum şi sisteme audio-video pentru conferinţe la distanţă. Motive suficiente pentru ca în Cetate să fie atraşi pe viitor nu doar simpli turişti, ci şi oameni de afaceri interesaţi de Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.