URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
19 Octombrie 2012, 07:36

Fabrica de artă: Studenţii de la Arte îşi fac firmă care va produce materiale publicitare

Fabrica de artă: Studenţii de la Arte îşi fac firmă care va produce materiale publicitare ÎNTRE APARATURĂ ŞI SIMEZE. Pentru început, la firma Facultăţii de Arte se vor vinde materiale publicitare realizate la comandă, dar pe viitor se vor comercializa chiar şi lucrările de artă ale studenţilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înainte de a fi aruncaţi de pe băncile facultăţii în "lumea mare", unde trebuie să dea piept cu rânduielile reci ale societăţii de consum şi să-şi găsească un loc de muncă, studenţii Facultăţii de Arte din Oradea vor primi o mână de ajutor.

Ei vor putea lucra la firma pe care o înfiinţează facultatea, Student Art Factory, societate ce îşi propune să realizeze tipărituri publicitare ori mici obiecte de design interior. Studenţii vor putea, astfel, să câştige bani atât din salarii, ca angajaţi, cât şi din onorarii, rărind numărul artiştilor nevoiţi, din sărăcie, să presteze munci străine pregătirii lor...

Comasare cu deficit

Legea Educaţiei Naţionale permite oricărei facultăţi să îşi înfiinţeze o societate comercială, prin care să presteze servicii şi, astfel, să-şi facă bani. Condiţia impusă de lege este ca firma să contribuie într-adevăr la creşterea performanţelor instituţiei şi să nu influenţeze negativ activităţile didactice ori de cercetare. Universitatea din Oradea are, de altfel, din 2011, o societate comercială prin care administrează clinica de stomatologie a Facultăţii de Medicină şi Farmacie.

22 Agneta Marcu.jpgAcum şi Facultatea de Arte vrea să facă pasul. Motivul? În urmă cu un an, fostele facultăţi de Muzică şi Arte Vizuale s-au unit într-una singură şi, deşi Muzica stătea financiar binişor, noua facultate e una săracă, întrucât Artele Vizuale aveau deficit financiar. "Când am devenit decan, am vrut să văd ce am preluat la Arte. Aşa am aflat că secţia are aparate de printat de tot felul, care nu sunt folosite la capacitate", spune decanul Agneta Marcu (foto).

Aparatură degeaba

Departamentul de Arte Vizuale are diferite imprimante, aparate de multiplicare, ba chiar şi un plotter 3D, adică un aparat ce realizează tipărituri de dimensiuni mari, inclusiv în format tridimensional. Toate au fost achiziţionate pe vremea guvernării Călin Popescu Tăriceanu, când universităţile româneşti au primit bani mai mulţi pentru dotări materiale. "Însă unele aparate stau chiar nefolosite...", zice Marcu, dând ca exemplu chiar plotter-ul, cea mai valoroasă sculă, căreia îi lipseşte o piesă pe care nimeni din facultate nu s-a sinchisit să o cumpere, ca să-l pună în funcţiune.

Aşa a luat decăniţa decizia să înfiinţeze o firmă a facultăţii, botezată Student Art Factory, care să producă materiale publicitare, afişe, pliante, cărţi de vizită, dar chiar şi tricouri, steguleţe sau alte mici obiecte de design interior.

22 Raducu Serbanescu.jpgAngajaţi part-time

În prezent, facultatea lucrează la actele privind înfiinţarea societăţii, în care Universitatea va avea 95% din acţiuni iar fostul reprezentant al studenţilor orădeni, Răducu Şerbănescu (foto), 5%. "Universitatea mai e unic acţionar într-o firmă, cea de la Medicină, iar legea interzice să fie unic acţionar în două societăţi", explică Marcu. Şerbănescu va fi şi administratorul noii firme.

La Student Art Factory vor lucra cadre didactice, dar mai cu seamă studenţi. "Part-time, vom oferi loc de muncă pentru studenţii noştri de la Arte, dar şi pentru cei de la Calculatoare ori Ştiinţe Economice". Marcu îşi doreşte să poată angaja cât de mulţi studenţi, ca aceştia să profeseze în domeniul lor încă din facultate. "E trist că avem studenţi artişi care fac pe chelnerii şi barmanii fiindcă au nevoie de bani", spune decăniţa. Tot din banii pe care îi va produce firma facultăţii, profesoara speră să le poată asigura studenţilor artişti materialele necesare.

Doar la comandă

După calculele întemeietorilor, firma facultăţii va deveni profitabilă la un an de la înfiinţare. Asta pentru că, deşi are dotările necesare, firma "consumă" bani pentru înfiinţare, bani pe care facultatea i-a împrumutat de la Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic.

"Pentru început, vom lucra doar pe bază de comandă, pentru că nu ne vom permite să achiţionăm materialele şi să stăm cu marfa pe stoc", zice şi Şerbănescu. Pe viitor, însă, conducerea facultăţii ia în calcul şi ca firma să vândă obiectele de artă făcute de studenţi, asigurându-le astfel prima piaţă de desfacere. Într-o societate care, lovită de criză, numai de artişti nu mai vrea să audă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
bravo anka!
cutremuratoare si pertinente observatii!
Postat 19 Octombrie 2012, 21:33 de uih
la ce taxe sunt !!!
habar au ce i asteapta asta daca pilele vor maslui faptele penale:))))) sapga a+mita !! sunt sute de firme care au lideri infractori si cu studii , specializari ce va face sa credeti ca ei nu pot fi posibili infractori ? o firma inseamna sa cresti un copil :)))) sa raspunzi de el nu sa te joci cu el :)))).Din pacate pentru noi o barfa valoreaza mai mult decat o realitate cutremuratoare nu orice munca inseamna ca esti CINSTIT :))) incerci sa fi cinstit dar nu toti reusesc.
Postat 19 Octombrie 2012, 09:47 de ma faceti sa rad
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON