URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
12 Decembrie 2011, 08:17

Executat cu legea-n mână

Executat cu legea-n mână RUINAT ŞI RUŞINAT. Costică Modog (foto) şi-a măritat fiica în urmă cu câteva săptămâni. Înainte să fie dusă la altar, tânăra nici nu şi-a putut lua rămas bun în faţa casei părinteşti, cum cere datina, pentru că o luaseră cămătarii. "Mi-e ruşine de copii şi de tatăl meu, care a ridicat casa... Da' nu numai pentru greşeala mea, ci şi pentru nesimţirea executorului care ne-a distrus familia", zice bărbatul cu năduf
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O decizie proastă luată într-un moment de criză i-a fost fatală unui localnic din Tinăud. Proprietar al unui ABC şi al unui cafe-bar în comuna de dincolo de Aleşd, în 2008 Costică Modog a apelat la un cămătar pentru a-şi extinde spaţiile comerciale.

După un an şi jumătate, timp în care a plătit lunar dobânzile împovărătoare impuse de creditor, omul a ajuns la fundul sacului, iar apoi a rămas fără agoniseala de-o viaţă. Căci, în contul datoriei de 15.000 euro, escrocul i-a luat până şi acoperişul de deasupra capului, deşi casa pusă gaj fusese evaluată la peste 100.000 euro. Totul, cu ajutorul unui versat executor judecătoresc...

Împrumut de şmenar

"Oferim împrumuturi cu garanţie imobiliară". Aşa suna anunţul dat la mica publicitate de Gheorghe Şipoş, un fost şmenar cu trei condamnări la activ, pentru înşelăciuni,  reprofilat acum pe cămătărie.

"Am găsit anunţul în ziar şi am sunat. Aveam nevoie urgentă de bani, pentru că voiam să extind ABC-ul, iar banca mi-a respins cererea de credit. I-am cerut 15.000 euro şi mi-a dat, cu garanţie ipotecară", a povestit BIHOREANULUI Costică Modog.

Conform înţelegerii, bărbatul s-a angajat ca lunar să-i plătească creditorului câte 10% din suma împrumutată, urmând ca acei 15.000 de euro efectiv primiţi să-i restituie pe toţi o dată. "Dacă după o lună aveam să-i dau toţi banii, trebuia să-i dau 1.500 de euro şi cei 15.000 luaţi. Dacă după două, trebuia să-i dau 3.000 de euro, pe lângă ăia 15.000, şi tot aşa".   

Timp de un an şi jumătate, omul a plătit lună de lună camăta de 7.000 lei şi spera să adune cât mai repede cei 15.000 de euro. "Tot ce câştigam la magazin şi la bar îi dădeam lui. Mă suna întotdeauna cu două-trei zile înainte de scadenţă, ca să-mi amintească. "Să nu cumva să nu veniţi domnu' Costică, aveţi grijă, că în două săptămâni vă mut în cort, aţi înţeles?" Am înţeles, ce să mai zic. Puteam să zic altceva?"...

Evaluare din pix

În vara anului 2009, Şipoş a dispărut dintr-o dată. Avea o condamnare definitivă şi, pentru a nu ajunge în spatele gratiilor, a preferat să plece din ţară. Spre disperarea lui Modog, rămas cu datoria neachitată şi casa ipotecată, cămătarul nu a mai răspuns la niciun telefon. "L-am tot sunat, am apelat la cunoştinţe, da' nimic", povesteşte bărbatul.

Câteva luni mai târziu, s-a trezit cu portărelul la uşă. "A venit executorul Gheorghe Beiuşan, o evaluatoare şi încă o femeie, Ana-Maria Fălăuş, care avea procură de la Şipoş să-mi poată scoate casa la licitaţie în contul datoriei neachitate".

Speriat, bărbatul a încercat să discute cu femeia, dar aceasta era de neclintit. "Eram într-un blocaj total, nu-mi plătisem nici furnizorii de marfă, dar totuşi am încercat să mă înţeleg cu ea. Mi-a spus că nu o interesează nimic şi că vrea casa şi că mă execută".

Supărarea lui Modog era cu atât mai mare cu cât îşi dădea seama cât de tras era pe sfoară, casa lui fiind apreciată cu doar un an înainte la 136.000 euro, respectiv 159.000 euro, de către doi evaluatori, de la două bănci unde umblase să se împrumute. Acum, însă, specialista adusă de executorul Beiuşan îi preţăluia casa la doar 22.000 euro, fără să ţină cont de criterii obligatorii în astfel de cazuri : aşezarea imobilului, care are ieşire la şoseaua ce taie satul, dar şi pe alte două străzi, existenţa spaţiilor comerciale amenajate cu toate utilităţile, ori amănuntul că unele clădiri erau noi. "Două corpuri de casă, un ABC, un bar, două grajduri şi o grădină de 3 ari cu toate utilităţile - au zis că nu fac laolaltă nici cât o garsonieră", s-a revoltat Modog. Şi nu degeaba. Căci un vecin de-al său obţinuse un credit de 100.000 euro pentru o proprietate mult mai mică.

Japcă pe faţă

Dar escrocheria nu se opreşte aici. Omul a încercat să-şi răscumpere el însuşi casa la licitaţie, prin intermediul unui prieten, însă nu i-a fost cu putinţă. "Au fost două licitaţii, organizate la cabinetul executorului din Oradea. La prima nu s-a prezentat nimeni, aşa că pentru a doua preţul era redus cu 25%. Am rugat un prieten să meargă, să liciteze pentru mine, dar a fost o păcăleală. Pe el l-a anunţat executorul că licitaţia se ţine la 8.30. A ajuns la ora stabilită, dar i s-a spus că licitaţia deja s-a terminat". Actele de vânzare erau deja semnate, pe numele Ana-Mariei Fălăuş, pentru 18.000 euro.

În aceeaşi zi, casa era întăbulată pe numele femeii care, după încă o zi, a scos-o la revânzare, pentru 65.000 euro. Disperat că va rămâne cu familia în stradă, Modog şi-a angajat avocat. Spera să amâne evacuarea până când va reuşi să ajungă la o înţelegere cu noua stăpână.

04 Costea.jpgAvocatul Dănuţ Costea (foto) a încercat să obţină anularea licitaţiei, contestând preţul stabilit şi modul în care s-a derulat procedura, şi încercând să convingă instanţa că întreaga licitaţie a fost, de fapt, regizată. "Este evident că a fost o înţelegere între executor şi reprezentantul cămătarului: cu ajutorul evaluatoarei, cei doi au stabilit un preţ mult sub cel real, iar cumpărătorul a fost chiar reprezentantul cămătarului", spune avocatul.

Evacuare cu atac de cord

Contestaţia înaintată la Judecătoria Aleşd a fost însă respinsă, iar astă-vară noua proprietară s-a înfipt din nou la uşa lui Modog, însoţită de acelaşi executor şi de o mulţime de bodyguarzi, somându-l să elibereze casa. "Dacă nu venea de urgenţă avocatul, atunci mă scoteau în stradă", spune bărbatul.

Omul a obţinut în aceeaşi zi suspendarea evacuării, printr-o ordonanţă preşedinţială a Judecătoriei, dar nici executorul nu a stat cu mâinile în sân. A deschis trei alte noi dosare execuţionale de evacuare, pe care le-a înaintat pe rând, aceleiaşi instanţe, însă în aşa fel încât acestea să ajungă, fiecare, la alt judecător, până prindea unul care să-i aprobe cererea.

Primele două au fost respinse, dar ultima a fost admisă, iar familia lui Modog a fost, în cele din urmă, scoasă în stradă. "Hăndrălăii aduşi de Fălăuş au spart uşile, au scos totu-n stradă, lucrurile noastre, ale copiiilor, ale tatălui meu, care a muncit o viaţă întreagă pentru pământul acesta. Am făcut atac de cord. Cu ambulanţa m-au dus la Cluj...", povesteşte omul.

"Îmi pare rău, dar nu e primul"

Executorul judecătoresc Gheorghe Beiuşan afirmă pentru BIHOREANUL că, în opinia sa, nu şi-a făcut decât meseria. "Clienta mi-a solicitat deschiderea unor noi dosare de execuţie, ceea ce e perfect legal, aşa că eu nu am făcut decât s-o reprezint. Îmi pare rău pentru Modog, dar nu e primul om executat silit. A ajuns aici numai din vina lui", a spus Beiuşan, pretinzând că şi licitaţia pe care a organizat-o la propriul birou a decurs pe lege. Evitând să se pronunţe despre subevaluarea proprietăţii, executorul susţine doar că procedura a fost 100% corectă. "S-a respectat procedura, licitaţia s-a ţinut la ora stabilită, au existat martori", zice Beiuşan, convins că singurul care a greşit a fost Modog. "Există un contract de împrumut girat cu proprietatea de domnul Modog. Şi-a făcut-o cu mâna lui. Chiar dacă face o mie de contestaţii, problema de fond tot rămâne şi în final tot va trebui să plece ori să plătească preţul cerut de noua proprietară", a încheiat executorul discuţia.

Ajuns acum pe drumuri, într-o situaţie fără ieşire, Costică Modog nu se dă totuşi bătut. "Voi merge până la capăt!", spune el, hotărât să-l reclame pe executor la procurori, pentru abuz în serviciu, iar pe noua stăpână a casei pentru instigare. "De la nişte cămătari nu am la ce să mă aştept, dar el zice că-i om al legii. Trebuia s-o respecte", spune bărbatul. Fără să-i treacă prin cap că executorul poate chiar a făcut-o, doar că în interesul altuia...


NEORTODOX
Nu-i moral, dar e legal

Solicitat de BIHOREANUL să comenteze modul în care a obţinut evacuarea familiei Modog, preşedintele Camerei Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Ioan Bucurean, susţine că prestaţia colegului său Gheorghe Beiuşan nu a fost chiar una "ortodoxă", dar totuşi a fost pe lege. "Nu există nicio reglementare legală care să interzică procedeul utilizat, deschiderea în lanţ a unor dosare execuţionale, ci doar nu e normal. Normal este, aşa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, să aştepţi să se pronunţe instanţa în procesele de suspendare a executării. Dar, probabil, clientul i-a cerut urgentarea procedurii, iar executorul s-a "executat"", spune Bucurean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
EL
TALHARI,EXCROCI,,,,VPHOML
Postat 23 Octombrie 2014, 15:50 de EL
bataie de joc
Si cine sa il traga la raspundere pe acest executor care aplica "legea'' lui?Ia trimite o sesizare la Camera Executorilor Oradea cu subiectul Beiusan Gheorghe ...vezi iti raspunde cineva ceva...te baga cineva in seama? Raspunsul este NU si stii de ce? Pentru ca fiul este chiar presedinte al consiliului de disciplina.Ce evaluator e cumnatul lui ,te referi cumva la Mitrica Romeo?
Postat 07 Iunie 2013, 20:34 de amira
hot
cumnatul lui beiusan este evaluatorul ,ce fac autoritatile cu acesti banditi au pagubit tot judetul
Postat 24 Mai 2013, 14:09 de lk
mafiot
ISI BATE JOC SI DE AUTORITATI ACEST JEFUITOR SUB ACOPERIRE DE EXECUTOR
Postat 24 Mai 2013, 14:05 de b
hot
cand o sa fie legat acest jefuitor sub acoperirea legii!!!
Postat 24 Mai 2013, 14:02 de be
beiusan
excroc ordinar ,un hot isi bate joc de judecatori si munca lor facand cu sentinte excrocherii!!!
Postat 24 Mai 2013, 14:00 de beiusan
beiusan
beiusan seful mafiei imobiliare cu fii lui si se joaca cu legea pentru a se imbogatii
Postat 24 Mai 2013, 13:57 de beiusan
!!!
Nu se mai aude nimic despre Beiusan?
Postat 14 Ianuarie 2012, 23:23 de anti-beiusan
plecati
executorule! sa te ajunga soarta lu misu negrau! asa sa-ti ajute dumnezeu!
Postat 23 Decembrie 2011, 00:36 de dacu
....si oare cate nereguli s-ar mai putea gasi ....
Asteptam ca organele abilitate sa se autosesizeze.
Postat 13 Decembrie 2011, 23:50 de anti-beiusan
Circarii
Pai Bucurean nu si-a revenit din betie inca de prin anul 1990. Acuma, dupa aproape 22 de ani de alcool il capatina ce mai vreti ??????????????????
Postat 13 Decembrie 2011, 23:34 de Baby
Circarii
Bucurean isi da cu parerea ? Acela ce e cercetat penal ? Acela care urmeaza sa fie ridicat ? Vai de voi bihoreilor, la cine ati cerut opinia de profesionist sadea. 15.000 de euroi la voi e totuna cu 15.000 de lire sterline dar si cu 15.000 de forinti. Traiti din spaga sau din economia reala, mai ziaristi de conjunctura localo-bolojeneana ? Sarbatori fericite sa aveti !
Postat 13 Decembrie 2011, 23:30 de Baby
executarea "directa"
da ai dreptate,dna le rezolva pe toate,ca si multe alte dosare in care a bagat judecatori si executori la zdup,dar stii ce te rog,formuleaza-mi tu sesizarea asta catre dna,cum ar suna?eu m-am gandit; judecator corupt,expert corupt,xecutor corupt,probe; evidenta plus ca e incredintare directa,cu astai spargi,dar cred ca de ras!
Postat 13 Decembrie 2011, 23:17 de omuletu
executarea
ba.analfabetule,tu ai auzit de incredintare directa.el se propune,judecatorul lui accepta,elumeste expertul lui,dupa care se impart pe prada haituita,scoate la vanzare pe pret simbolic,i a partea si merge mai departe,DNA sesizare
Postat 13 Decembrie 2011, 21:21 de omu
ochii in patru
sa nu patiti la fel ca si cetateanul din Tinaud. cine are ochi de vazut, urechi de auzit sa traga invatamintele necesare.
Postat 13 Decembrie 2011, 18:59 de oradean
@viorelul
bai escrocule, acest articol are menirea de a prevenii pe toata lumea in legatura cu astfel de imprumuturi. te simti cu musca pe caciula, nenorocitule ?????
Postat 13 Decembrie 2011, 18:53 de book
societate mai putin bej mai mult neagra
Aceasta societate este facuta special pentru a da tepe, daca avem curiozitatea si cautam anunturile puse pe net. vom vedea ca unele au grave expuneri, pentru a induce opinia. De obicei mari datornici isi rezolva problemele prin aceasta Societate de tip -- spalare de bani--. Dupa o executare societatea cumpara la un pret mic, iar datoriile statului se duc o data cu executarile mascate. Este foarte grav ca institutiile statului nu se autosesizeaza, pentru ca ar gasi grave nereguli de procedura. Asteptam o autosesizare din partea organelor abilitate.
Postat 13 Decembrie 2011, 17:41 de cetateanul
salve
nu stiu cine a scris articolul asta dar eu un mare escroc. tot stau si ma intreb oare de ce nu apare stiri negative si pe alte ziare? apare doar pe ebihoreanul? ciudat
Postat 13 Decembrie 2011, 14:57 de viorelul
@gunman, @anti-beiusan
Se vorbeste ca un akm cu doua incarcatoare rusesti, cu cate 72 de cartuse, ar fi in jur de 1000 de euro. Oare i-ar ajunge pagubasului ca sa dea RIP la toti ?!
Postat 13 Decembrie 2011, 14:23 de supplier
executarea
daca executarea era ilegala beiusan o incurca,executarea e hotarata de instanta nu de beiusan,expertiza e facuta de expert atestat,nu de beiusan,deci baieti puneti mana pe lopeti,aa,pardon pe carte!cu fazele astea,nedreptati,inechitate,escroci,lasti-o moale,a-ti vrut capitalism,luati de-aici!sau cititi ceva clasic..oliver twist
Postat 13 Decembrie 2011, 11:34 de om
Executor fara scrupule
D-nule Beiusan ce inseamna pentru tine \'\'a-ti face meseria\'\' si \'\'a respecta procedura\'\'? Meseria ta este aceea de a aplica,reprezenta si respecta legea sau aceea de a \'\'produce\'\' bani? Cand spui \'\'s-a respectat procedura\'\' te referi la procedura din Codul de Procedura Civila sau la procedura versiunea \'\'Beiusan\'\'? Se pare ca versiunea \'\'Beiusan\'\' este actualizata prin modificarea procedurii de comunicare a actelor de executare,,prin introducerea cheltuielilor de judecata in categoria cheltuielilor ce pot fi si trebuie sa fie actualizate cu indicele de inflatie..... Astept raspunsul la intrebarile de mai sus.
Postat 13 Decembrie 2011, 00:22 de anti-beiusan
executa-i si tu !
Bai Modoage, ejti fraajer, ia-ti o arma ca lumea, ca bani de una la negru mai ai tu, si executa-i si tu, pe executor si pe handicapata aia cu casa, plus pe camatar, daca-l gasesti. Ce mai ai de pierdut ? "Justitia" si militia n-o sa-ti faca niciodata dreptate !
Postat 12 Decembrie 2011, 21:27 de Malagamba
Beiusan Gheorghe
Acest executor ,un excroc notoriu si un pedpfil puponar,care se *,a realizat prin excrocherii un imperiu si ,nimeni nu se sesizeaza,toate facute cu smecherie,halal puponar si executor
Postat 12 Decembrie 2011, 19:51 de puponarul Beiusan
Uhhh
Am mai inteles ca ar mai fi o cale.. sa ii platesti prin CEC, sau prin posta romana :) ti-ai facut obligatia :) Oricum 10% pe luna e un pretz enorm ... la fel de mult ca la amanet!
Postat 12 Decembrie 2011, 14:53 de pt "."
daca nici acum atunci cand?
Daca nici acum , dupa 21 de ani de \"capitalism\" salbatic nu s-au invata oamenii sa nu mai apeleze la tigani si camatari atunci astia isi merita soarta !! Da nici notaru la care au incheiat actele nu-i usa de biserica !!! Da si asta e un \"naiv\" daca a crezut ca scapa de camatari asa ......... usor !!! Cine apeleaza la camatari este respins de banci care constata invaliditatea , incapacitatea omului de a rambursa creditu ... si pe asta se bazeaza camatarii ca la ei apeleaza cei ce nu sunt in stare sa-si returneze creditu si atunci EL camataru te rade , tunde de tat ce ai !!! Prostia si domnia se platesc !!!! E usor a cheltui, face afaceri cu banii altuia ... dar e foarte greu sa-i inapoiezi !!! Statu,... statu considera ca dobanda de 7% pe an este insuportabila dar tu necajit din sat sa iei la 10% pe luna (adica 120% pe an) de la tiganu camatar, trebuie sa fii bolond !
Postat 12 Decembrie 2011, 13:49 de scortosul
@feri avocatu
Nu-s camatar, nici jmeker, dar odata cu intamplarea de la Neamt cu Cristian CHILAT, zis Falau, precedentul exista.....nimeni nu-ti poate garanta nimic ! Il disperi pe unul si ala-si cumpara o arma si-ti ciuruieste tot neamul, ce faci ?! Oricati bani ai avea, nu-ti invii copiii si nu invii nici tu, in schimb ala canta in cor la parnaie, picteaza icoane si iese dupa 15 ani. Si chiar daca nu iese, la ce-ti mai foloseste ?!
Postat 12 Decembrie 2011, 13:30 de gunman
cu executarea nu glumesti
imi pare rau ,da tipu n-are nicio sansa,cheltuie in continuare bani,asta- tot ce realizeaza!executarea silita n-o rezolvi cu contestatii si amenintari,ci cu suspendarea executarii la care trebuie sa si platesti cautiune,daca n-ai facut-o pa si pusii de la gyusii!
Postat 12 Decembrie 2011, 11:33 de feri avocatu'
Beiusan a ,,facut'' pe o gramada, asta nu-i primul !
Pt. cine ar (mai) putea pati asa ceva : smecheria cu ,,disparutul'' poate fi usor contracarata, daca stii si daca mergi la un avocat, unul ,,bun'', normal ! Il notifici pe ,,smecher'' printr-un executor judecatoresc la care si depui banii (rata). Nu conteaza unde se afla, executorul il va instiinta la adresa pe care si-a declarat-o la incheierea contractului de imprumut. Oricat te-ar costa un avocat/executor, dar nu te costa mult, e criza si e si concurenta mare, tot e mai putin decat sa te ,,faca'' doi escroci !
Postat 12 Decembrie 2011, 09:50 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON