Panoramele şi tururile virtuale la 360 de grade sunt, la ora actuală, cea mai "cool" metodă de promovare pe internet.
E de ajuns un singur click ca să vezi în detaliu ferma de bizoni de la Şinteu, să faci un tur complet al comunei Diosig sau să vezi Oradea de sus, din turnul Primăriei. Nici nu mai trebuie să urci la zeci de metri înălţime ca să simţi goluri în stomac şi să ai senzaţia că sub picioarele tale se întinde infinitul...
Firma Diosoft implementează acest mecanism în site-urile pe care le creează, fiind prima care a lansat moda la Oradea.
Mai tare ca Google
Într-o lume virtualizată la maximum, adaptarea la ultimele cerinţe în domeniu e esenţială. Imaginile panoramice şi tururile virtuale de 360 de grade reprezintă cel mai nou trend în materie de site-uri pentru că oferă, sub formă de flash, vederea completă asupra unui amplasament, la fel ca în realitate. Cei care doresc pot face chiar mici excursii virtuale printr-o anumită localitate, cu cele mai importante repere detaliate. Mai mult, catedralele şi muzeele sunt accesibile oricui, în cel mai mic detaliu.
"Primul tur virtual, cel al Oradiei, l-am lansat înainte ca Google Street View să fi sosit la noi. În plus, cu Google poţi vedea doar străzile, or în turul nostru poţi intra în Biserica cu Lună şi să vezi ce e acolo. Poţi să vezi camera de hotel aşa cum e în realitate înainte să faci rezervarea, ca să nu rămâi dezamăgit", spune Cătălin Rus, managerul firmei Diosoft, cea care a lansat trendul acestor site-uri pe plan local.
Forţa internetului
Spre deosebire de fotografiile obişnuite, statice, un tur virtual la 360 de grade dă senzaţia de lume reală, mai ales că sensul de rotaţie a imaginii poate fi ales după bunul plac al utilizatorului.
Un tur virtual e creat practic prin "lipirea" unor fotografii făcute la calitate ridicată. "Pe teren mergem în general câte doi: unul se ocupă de realizarea fotografiilor, iar celălalt, pe laptop, procesează imaginile. Totul este gata în maximum două zile, dar se poate face şi pe loc, cum am făcut pentru un local, în timp ce stăteam la o cafea", zice Cătălin.
Uneori, specialiştii de la Diosoft fac chiar muncă de cercetare, asigurând, unde e cazul, chiar şi conţinutul site-urilor pe care le creează. Pe lângă informaţii edilitare, site-ul Primăriei Şinteu de pildă - www.sinteu.ro - conţine şi informaţii despre crescătoria de bizoni înfiinţată aici de un austriac. Mica fermă are şi cerbi, dar şi mistreţi, şi e atracţia comunei. Dar, în rest, nu mulţi ştiu de ea.
Implementate deja la mai multe site-uri, panoramele şi tururile virtuale la 360 de grade se dovedesc un succes. Tururile virtuale atrag vizitatorii, Cătălin exemplificând cu site-ul primăriei Diosig - www.diosig.ro, frecventat de mulţi utilizatori din străinătate. "Intră mulţi localnici care s-au stabilit în străinătate şi vor să vadă ce mai e nou pe acasă", explică managerul.
Update la modă
Cătălin speră că tot mai multe primării îşi vor da seama că vizibilitatea în mediul online contează, mai ales că în Bihor sunt multe lucruri frumoase de văzut. "Există o nouă lege care obligă primăriile să îşi facă site. De ce să nu şi-l facă atractiv şi modern?", se întreabă el.
Iar pentru ca serviciile să fie accesibile pentru toată lumea, Diosoft va lansa în curând un soft care va face ca aceste tururi virtuale să poată fi vizibile şi de pe calculatoarele Mac sau iPhone-urile de la Apple. "Softul detectează de pe ce sistem de operare este accesat turul virtual. Utilizatorul nu trebuie să facă nimic, deoarece totul va fi automatizat", spune Cătălin, decis să dezvolte tot mai multe proiecte online cu tururi virtuale. Pentru că limita dintre virtual şi real a devenit aproape insesizabilă...
PORTOFOLIU BOGAT
De la şcoli, la avocaţi
Specializată în soluţii web şi software, firma orădeană Diosoft are în portofoliu de la programe de gestiune pentru diverse instituţii, până la softuri speciale pentru bibliotecile şcolare sau chiar pentru avocaţi. Cea mai nouă aplicaţie, lansată în urmă cu trei săptămâni, se numeşte Law Firm Planner şi e un planificator de dosare pentru avocaţi, disponibil atât online cât şi instalat. "Varianta online va face inclusiv o preluare a termenelor de judecată de pe Ecris (n.r. programul instanţelor de judecată). Avocaţii pot chiar să-şi factureze serviciile direct din el", descrie Cătălin Rus.
(ADVERTORIAL)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.