URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Octombrie 2012, 12:31

Delia Ungur, director general Eurobusiness Parc: "A venit vremea marilor investiţii"

Delia Ungur, director general Eurobusiness Parc: "A venit vremea marilor investiţii" BANII VORBESC! Mai multe locuri de muncă, mai multe surse de câştig! "Scopul parcului industrial este crearea de locuri de muncă. Numai aşa va apărea concurenţa între angajatori şi vor creşte salariile în Oradea", spune directoarea generală al Parcului Industrial Eurobusiness, Delia Ungur (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu este nici vedetă, nici om de cultură, dar are toate şansele să rămână în istoria oraşului. Delia Ungur e funcţionarul care a înfiinţat şi pus pe picioare primul parc industrial orădean.

Absolventă de Ştiinţe Economice, a lucrat ca economist pentru fraţii Micula, după care în 2000 s-a angajat în Primărie. A urcat treptele administraţiei locale ajungând până la funcţia de şef serviciu, iar în urmă cu patru ani a devenit administratorul Eurobusiness Parc. La 36 de ani, îşi împarte ziua între parcul industrial, unde supraveghează lucrările de infrastructură încălţată cu cizme de gumă, şi biroul din Primărie, unde îşi pune sacoul pentru a se întâlni cu delegaţiile de investitori. Timpul liber şi-l petrece alături de fetiţa sa de 10 ani. Întotdeauna prea puţin...

Oradea a pierdut un tren important!

- Cum aţi ajuns administrator al parcului industrial şi ce implică funcţia?

- În 2008 eram deja de trei ani şefa Serviciului Buget în Primărie. Cum nu cred în oamenii care ies la pensie din acelaşi loc de muncă, mă gândeam să mă reorientez. Mai târziu ar fi fost prea târziu. Când domnul primar Ilie Bolojan m-a întrebat "Vrei să te ocupi de parcul industrial?" am spus imediat "Da". Era schimbarea pe care o doream. Societatea s-a înfiinţat în octombrie 2008, iar în noiembrie am obţinut titlul de parc industrial, pe când în ţară existau 40 de parcuri. Ca să fim competitivi, ne-am raportat la preţurile lor, iar azi suntem mai ieftini decât Timişoara, de pildă. Prima companie atrasă a fost Shinheung. Cinstit vorbind, coreenii au venit mai mult datorită apropierii de firma Samsung de lângă Budapesta. Dar au descoperit în noi un partener. Acum suntem în permanentă legătură cu investitorii, prin Centrul Român pentru Investiţii Străine, prin firme de consultanţă sau colaboratori ai companiilor din parc. Un parc industrial e viu, creşte şi trebuie să adaptezi.

- Oradea a avut o zonă industrială care după Revoluţie a dat faliment. Ce vă face să credeţi că alta, nouă, ar avea şanse mai mari de reuşită?

- E greu să le comparăm. Întreprinderile comuniste au fost nişte dinozauri care funcţionau în condiţii de monopol, cu costuri mari şi produse slabe calitativ. Noile companii funcţionează după alte principii: costuri eficiente, resurse umane atent selectate şi produse de calitate. Apoi, în ziua de azi, dacă nu inovezi, dispari!

- Epoca lohn-ului a apus? Ce urmează?

- Da. Lohn-ul a venit pentru costul scăzut al forţei de muncă. Încă avem un cost sub ţări ca Ungaria, dar în timp diferenţele vor dispărea. Nu poţi să compari lohn-ul, care îşi aduce o cabană şi angajează 50 de oameni, cu companiile care investesc milioane de euro în hale speciale. Deseori dotările dublează sau chiar triplează investiţia! Apoi, producătorii investesc foarte mult în forţa umană, organizează cursuri şi îşi trimit angajaţii la stagii în fabrici din străinătate. A venit vremea marilor investiţii, a firmelor sănătoase, care vor sta pe termen lung.

- Se poate vorbi de o stagnare în perioada fostei administraţii? A ratat Oradea oportunităţi importante?

- A fost o perioadă în care companiile străine băteau la uşă în fiecare zi. Unele oraşe din vestul ţării, precum Cluj-Napoca, Timişoara şi Arad, au profitat din plin, pe când aici nu s-a întâmplat nimic. Oradea a pierdut atunci un tren important.

Fără mall-uri...

- Mai poate municipalitatea să atragă investiţii în condiţiile unei crize economice severe?

- Desigur! E mai greu, decizia de a face o investiţie poate să ia şi un an. S-a terminat era dezvoltărilor imobiliare şi a centrelor comerciale. Aici, avantajele oraşului sunt de două feluri. Avantaje de natură obiectivă sunt poziţionarea strategică şi faptul că suntem al zecelea mare oraş din România. Avantajele de natură subiectivă ţin de modul în care te primeşte administraţia locală. În spatele semnării unui contract sunt luni de muncă în care furnizăm investitorilor informaţii de la costurile cu utilităţile, cu forţa de muncă, până la facultăţi pe specializări, colegii tehnice sau numărul de copii. Niciodată nu i-am minţit pe investitori ca să părem mai frumoşi.

- Cum decurge procesul de atragere a unei firme în parcul industrial? Şi ce greşeli pot fi făcute pe parcursul negocierilor?

- Companiile mai mici ne adresează o scrisoare de intenţie, iar când sunt mai multe cereri se organizează licitaţii pentru parcelele de teren. În cazul marilor investiţii, de peste 5 milioane de euro, îi căutăm şi noi pe investitori, ne caută şi ei pe noi. Prima greşeală este să îi minţi. Ei îşi vor da seama, fie la început, când îşi fac cercetarea, fie ulterior, când vor apărea problemele. Altă greşeală ar fi să divulgi firmele cu care discuţi. În cele mai multe cazuri companiile negociază cu mai multe oraşe. E păcat să pierzi, dintr-o prostie, un investitor, în vreme ce ştii că ai condiţii atractive. Iar Oradea le oferă facilităţi fiscale importante: scutire de impozit pe clădiri şi teren în parcul industrial vreme de trei ani.

- Un mare succes: tocmai aţi semnat contractul de concesiune pentru 14 hectare cu firma Emerson. Cum s-a ajuns aici?

- Negocierile cu Emerson au pornit la începutul lui 2012. Ei erau în căutarea unei locaţii în care să îşi dezvolte a doua capacitate de producţie după cea din Cluj. Nu era obligatoriu să fie în România! Au analizat mai multe ţări, iar în România au analizat mai multe oraşe. Au existat nenumărate întâlniri, iar decizia finală s-a luat la sediul central din Saint Louis, Michigan.

- Ce alte investiţii de amploare vor urma?

- Pentru parcul din Şoseaua Borşului suntem în negociere cu două mari companii. Până la finele lui noiembrie vom şti răspunsul amândurora. Deocamdată nu pot da mai multe detalii.

Investitorii sunt şi ei oameni

- Ce măsuri se pot lua pentru a face Oradea mai atractivă pentru investitori? Ce aşteaptă aceştia de la un oraş?

- Investitorii sunt şi ei oameni. Aşteaptă ce aşteptă şi orădenii: grădiniţe pentru copii, o şcoală internaţională, un aeroport. Şi nu doar din motive de business, dar unii poate nu vin cu familiile şi călătoresc la fiecare final de săptămână. Nu poţi să fii atractiv dacă nu eşti accesibil. Oamenii mai aşteaptă facilităţi de cazare, posibilităţi de distracţie, restaurante, evenimente... După ce terminăm cu lucrurile "hard", ca investiţiile în infrastructură, va trebui să ne aplecăm asupra posibilităţilor de petrecere a timpului liber...

- La cât se ridică gradul de ocupare al parcului din Şoseaua Borşului şi când va fi mobilat în întregime?

- Momentan este ocupat în proporţie de 70%. Dacă actualele negocieri se materializează, acesta va fi mobilat integral până la sfârşitul anului. Dacă nu, anul viitor!

- Primarul Ilie Bolojan a anunţat deschiderea a încă trei parcuri industriale. Unde şi de ce?

- Pentru Parcul Eurobusiness II, de pe Ogorului, am demarat deja licitaţia. Lucrările vor începe în martie anul viitor. Fiind o suprafaţă de doar 23,8 hectare, utilităţile vor costa numai 2,3 milioane de euro plus TVA. Am considerat că locaţia din Şoseaua Borşului este mai adecvată companiilor străine care produc aici şi transportă în Europa de Vest, iar cea din Tancodrom este potrivită firmelor locale. Parcul Eurobusiness III va avea 14 hectare şi va fi situat în spatele CET I, în zona Uzinelor. Ne gândim să aducem acolo o singură companie mare. Cea mai interesantă locaţie va fi fostul CET II, unde Eurobusiness IV ar putea funcţiona ca zonă de logistică, transport şi depozite.

Casă de la Primărie!

- Ce măsuri va lua oraşul pentru a putea atrage forţa de muncă necesară?

- În primul rând, pregătim un proiect în care vom implica şi companiile, ce vizează un centru de orientare şi specializare pentru elevi. Firmele sunt direct interesate să se apropie de învăţământ, fiindcă, până la urmă, de aici îşi atrag forţa de muncă. Va trebui să dotăm atelierele şcolilor, pentru ca elevii să înveţe pe exact aceleaşi maşini pe care vor lucra pe urmă în fabrici. O altă măsură ar fi să facem oraşul mai atractiv pentru forţa de muncă. Companiile îşi pot atrage angajaţi prin pachete salariale, dar pe viitor va trebui să luăm în calcul şi varianta de a construi blocuri de locuinţe pentru cei din afara oraşului.

- Cum pot doritorii să aplice pentru un loc de muncă în parcul industrial?

- Prima modalitate este direct la companie. Toate firmele mari au pagini web pe care îşi promovează locurile de muncă disponibile. A doua modalitate este pagina web a parcului industrial, www.eurobusinessparc.ro, unde companiile îşi anunţă lunar poziţiile vacante. A treia variantă sunt bursele de locuri de muncă, la care suntem colaboratori.

- În ciuda investiţiilor atrase, orădenii au în continuare unele dintre cele mai mici salarii din ţară...

- Salariile din Oradea sunt cu circa 10% sub cele din Cluj şi Timişora. Cât timp cererea este mai mare decât oferta, companiile dictează. Ele sunt conştiente însă că acest lucru se va schimba pe măsură ce Oradea va atrage tot mai multe firme.

- Unde vedeţi Oradea peste 5 ani?

- În 5 ani vor fi finalizate toate proiectele în curs. Vom avea un centru istoric reabilitat dar şi o viaţă culturală bogată, cu concerte, spectacole de teatru şi alte evenimente. Apoi, văd Oradea ca pe un loc din care să nu îţi mai doreşti să pleci dacă eşti un tânăr inteligent şi cu perspective. Pentru că ai unde să îţi găseşti un loc de muncă, pentru că ai unde să îţi educi copiii şi ai unde să îţi petreci timpul liber în mod plăcut. În momentul de faţă una dintre probleme este că Oradea nu are ce oferi tinerilor între 25 şi 40 de ani...


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Ilie Bolojan: hotărât, vizionar, practic
Biro Rozalia: businesswoman, diplomat, politician
Marcel Boloş: complex, ambiţios, competitiv
Fraţii Micula: incisivi, jucători, omniprezenţi
Zoltan Teszari: discret, inovator, implicat

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
ing.mec
D-le Coman Nicolae, cu cat capital doriti sa infiintati un parc industrialin C-lung? Pot participa cu fonduri (nu foarte mari) si experienta. Pentru inceput... Si care ar fi activitatile principale pe care mizati? In ce stadiu sunteti?
Postat 14 Octombrie 2013, 11:55 de chiruc
COLABORARE-ASOCIERE
BUNA ZIUA, DORESC S-A FORMEZ UN PARK INDUSTRIAL ZONA CAMPULUNG MUSCEL, M-A PUTETI SPRIJINII DOCUMENTANDU-MA CHIAR ASOCIINDU-NE? SC INTER MATRIC MOLL SRL... UNIC ASOCIAT COMAN NICOLAE 0749277049 ROG , E POSIBIL UN RASPUNS URGENT... MULTUMESC
Postat 25 Septembrie 2013, 15:22 de COMAN NICOLAE
e ok
Am fost colegi de facultate . Tipa era ok de foarte mult bun simt . Rautati se pot zice foarte usor, dar ceea ce face nu e la indemana tuturor si e o responsabilitate mare . Sper sa ii foloseasca experienta asta . Bafta !
Postat 22 Octombrie 2012, 21:54 de nelu
Bravo, Delia!
In lumea noastra mica, lucrurile normale nu mai au valoare. Sa iti faci foarte bine treaba ta, sa iti pese de cei din jurul tau si sa avansezi pe merit nu mai reprezinta o lauda. Trebuie sa furi, sa dai "tunuri", sa fugi cu banii altora...astea sunt de lauda. Bravo, Delia, pentru ca munca ta se va vedea peste 10-15 ani, in infrastructura platita din impozitele celor din parc, in nivelul de trai al oradenilor care vor putea alege compania si salariul, in nivelul invatamantului oradean, deci in viata copiilor nostri. Mda, orizontul de timp e prea departe pentru cei cu barna in ochi si lungul nasului prea aproape. Felicitari!
Postat 15 Octombrie 2012, 15:25 de emil
da incolo de fraiera !
BOLOJAN FURA si o sa raspunda penal dar inca sugggge FONDURI NERAMBURSABILE :))) HOTUL SINGUR NU POATE DECAT AJUTAT DE ALTII :)))
Postat 14 Octombrie 2012, 20:59 de vai de capul ei :)))
da incolo de fraiera !
s a fastacit si ea de cateva ori sau a facut ceva penal si face acte negru pe alb nu te tine un labangiu degeaba decat fie capra fie sa semnezi orice :))) si nu trebuie sa fie desteapta ca nu mai imbogateste pe altii :)))
Postat 14 Octombrie 2012, 20:53 de vai de capul ei :)))
daca vrei maimuta du te la ....
in Romania o sa stam in vacanta taxele sa vi le plateasca Basescu cu Ponta :))))
Postat 14 Octombrie 2012, 20:49 de anka
daca vrei maimuta du te la ....
ce ma ta in gura vrei ? rahatule :)))) te descopui in bocete ca octogenarele :))) mor, mor , mor si nu m am fuztut ca am platit taxe :)))
Postat 14 Octombrie 2012, 20:47 de anka
datoriile dupa 9 dec se maresc taxele :)))
au ramas fraiei in tara sa plateasca salariul pamapalailor care lucreaza la stat :)))) smecheri platesc taxe afara !!! care merge la vot nu face decat sa si puna streangul in gat :))))
Postat 14 Octombrie 2012, 20:44 de cine plateste
pile
of of, o fi fata isteata si atat, daca utea mai mult nu lucra la Miculesti unde se intra pe pile si la Primarie und eiar se ajunge doar pe pile, ci la o companie serioasa unde se intra pe concurs adevarat... pile pile pile
Postat 14 Octombrie 2012, 19:18 de doru
Tarzan şi-a găsit o Jane
E aşa cum şi era de aşteptat. Fata asta a stat pe margine până a împins-o dracul să viseze că poate intra în politică la un moment dat. Dacă nu a împins-o dracul atunci precis că a fost gibonul, care şi-a găsit cine să-l pupe în fund sau, poate, chiar din faţă. Amândoi păreţi să fiţi un portret local al lui Tarzan şi Jane. Auzi ce idee, că Bolojan ar fi vizionar. Tu Jane, habar nu ai cu ce se mănâncă viziunile. Bolojan e de nivelul unui şef de şantier sau director de mare întreprindere, iar tu eşti dirigintele lui de lucrări. Aşa cum ar fi şantierul Autostrăzii Transilvania sau Oltchim SA spre exemplu. Nimic mai mult. Tarzan şi Jane, aşa veţi rămâneţi în "istoria" oraşului.
Postat 14 Octombrie 2012, 18:25 de Carp III
asta da
Se intoarce lumea cu susu-n jos....nu mai au cui sa ia interviuri....cam toata lumea stie accensiunea asteia...,de la frati,Sala....etc ...procedura, criteriul acelasi.....sa plece maimuta de bolovan si-o sa vedeti dedsubturile ma ia cu scarba......
Postat 14 Octombrie 2012, 17:21 de coleg
ANKA esti cea mai tare!
Am ras cu lacrimi citindu-ti comentariile dupa care am continuat cu plans la gandul ca exista in societate ipochimeni ca tine.Parerea mea este ca tu esti o veriga intermediara in evolutia spre Homo Sapiens,o relicva, care gandeste si scrie la nivelul unei maimute.Am si o curiozitate: esti tot atat de paroasa ca o maimuta?
Postat 14 Octombrie 2012, 16:15 de uiljil
Felicitari!
Felicitari, Delia Ungur! E un om normal, cinstit si serios, cum din pacate sint putini in administratie. Doi cunoscuti de-ai mei au luat parcele in parc pentru firmele lor si au fost uimiti cum au fost tratati. Se asteptau sa fie terenuri retinute, date numai pe pile, dar nu a fost asa. Li s-au dat parcelele care le-au convenit, pentru ca nu erau alti doritori, iar angajatii de la parc, inclusiv Delia Ungur, i-au ajutat in toate demersurile pe care trebuiau sa le faca, incit nu le venea sa creada ca sint in Romania!
Postat 14 Octombrie 2012, 14:40 de Simplu cetatean
ganditi si ganditi !!
DAR care traieste 80 de ani tinut la caldurica ?:)))) ce e asta ? HOTIEEEEEE legalizata si crminala :)) asata sutineti, asta votati.Nu va mirati ca sunteti sclavi si ca muriti ca niste GUNOAIE, nu dati nimic pe voi, nu valorati nimic.
Postat 14 Octombrie 2012, 14:11 de ce varajeala are in
ganditi si ganditi !!
STATUL prin taxele voastre suporta un an de zile la absolventi si cei peste 45 de ani salarul minim, voi fraieri care munciti si trageti din familie ii ajutati pe altii sa ridice DIVIDENTE sa poata cumpara DROGURI, ALCOOL, sa crvesca , nu avem sanase egala cum prevede CONSTITUTIA din 89, mai mult de 2 decenii nici un cetateanu nu poate munci cu randament pozitiv in rest cheltuieli cu santatatea, sociale, etcdaca un om traieste 50-60 de ani cine suporta cheltuielile, sunt care mor si nu contribuie in aceste 2 decenii :)) suntem intr un malaxor dar productie zero adica nimic .
Postat 14 Octombrie 2012, 14:09 de ce varajeala are in
ganditi si ganditi !!
daca munca ta nu e platita cum se imbogatesc altii nu din prostia ta ii dai luna de luna bani cu imprumut :))))
Postat 14 Octombrie 2012, 13:53 de ce varajeala are in
nu face decat sa imbogatesca altii milionari si faruerul o asculta !!! ca si VOTUL
pe romaneste noi ne sacrificam barbati, femei ca sa ce ? ca sa aduca un banut acsa si ironie tot muritor de foame ajungi ca nu ti permiti de oboseala sa muncesti non stop :))) daca ai facuit o scoala de ce nu te poti autoriza si fara stres sa muncesti si sa ti platesti taxele , de ce nu poti ? ca avem multi caini care va vor OASELE, degaeaba platesti atxe ca vin altii infometati si altii :))) nu de ea avem nevoie , cu ea veti muri de foame oricum , cinci ani ai venit sa traiesti sanatatea se duce cu ce te descurci mai departe ?MORI nu conteaza ca ai fost harnic sau cinstit. Nu munciti pentru ban de nimic, nu va sinucideti, lasati pe altii sa o faca , sa voteze sa poata muri vinovati ca intretin crima sociala.
Postat 14 Octombrie 2012, 13:04 de vai de capul ei
nu face decat sa imbogatesca altii milionari si faruerul o asculta !!! ca si VOTUL
da are DREPTATE :)) BANUL ucide prin crearea de locuri de munca prost platite , crima se intretine prin mecanisme sociale gandite de cei ce doresc doar BANUL.Munca nu mai este benefica daca faci INDUSTRIE pentru ca automat UCIDE.MUNCA exista problema este STRESUL social impus , lumea munceste nu doarme :))) locuri de munca exista , fiscalitatea este proasta si cainii care va hot oasele in GURA :))) .MINTE cu nerusinare pentru ca omul nu STA si DOARME :))) ea este un PION platit sa atraga SURSE care sa imbogatesca pe cineva, atat.TOTI muncim nu DORMIM, corect !!! NU de ea avem nevoie ci de o fiscalitate SANATOASA nu CRIMINALA impusa :))).
Postat 14 Octombrie 2012, 12:57 de vai de capul ei
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON