Nu este nici vedetă, nici om de cultură, dar are toate şansele să rămână în istoria oraşului. Delia Ungur e funcţionarul care a înfiinţat şi pus pe picioare primul parc industrial orădean.
Absolventă de Ştiinţe Economice, a lucrat ca economist pentru fraţii Micula, după care în 2000 s-a angajat în Primărie. A urcat treptele administraţiei locale ajungând până la funcţia de şef serviciu, iar în urmă cu patru ani a devenit administratorul Eurobusiness Parc. La 36 de ani, îşi împarte ziua între parcul industrial, unde supraveghează lucrările de infrastructură încălţată cu cizme de gumă, şi biroul din Primărie, unde îşi pune sacoul pentru a se întâlni cu delegaţiile de investitori. Timpul liber şi-l petrece alături de fetiţa sa de 10 ani. Întotdeauna prea puţin...
Oradea a pierdut un tren important!
- Cum aţi ajuns administrator al parcului industrial şi ce implică funcţia?
- În 2008 eram deja de trei ani şefa Serviciului Buget în Primărie. Cum nu cred în oamenii care ies la pensie din acelaşi loc de muncă, mă gândeam să mă reorientez. Mai târziu ar fi fost prea târziu. Când domnul primar Ilie Bolojan m-a întrebat "Vrei să te ocupi de parcul industrial?" am spus imediat "Da". Era schimbarea pe care o doream. Societatea s-a înfiinţat în octombrie 2008, iar în noiembrie am obţinut titlul de parc industrial, pe când în ţară existau 40 de parcuri. Ca să fim competitivi, ne-am raportat la preţurile lor, iar azi suntem mai ieftini decât Timişoara, de pildă. Prima companie atrasă a fost Shinheung. Cinstit vorbind, coreenii au venit mai mult datorită apropierii de firma Samsung de lângă Budapesta. Dar au descoperit în noi un partener. Acum suntem în permanentă legătură cu investitorii, prin Centrul Român pentru Investiţii Străine, prin firme de consultanţă sau colaboratori ai companiilor din parc. Un parc industrial e viu, creşte şi trebuie să adaptezi.
- Oradea a avut o zonă industrială care după Revoluţie a dat faliment. Ce vă face să credeţi că alta, nouă, ar avea şanse mai mari de reuşită?
- E greu să le comparăm. Întreprinderile comuniste au fost nişte dinozauri care funcţionau în condiţii de monopol, cu costuri mari şi produse slabe calitativ. Noile companii funcţionează după alte principii: costuri eficiente, resurse umane atent selectate şi produse de calitate. Apoi, în ziua de azi, dacă nu inovezi, dispari!
- Epoca lohn-ului a apus? Ce urmează?
- Da. Lohn-ul a venit pentru costul scăzut al forţei de muncă. Încă avem un cost sub ţări ca Ungaria, dar în timp diferenţele vor dispărea. Nu poţi să compari lohn-ul, care îşi aduce o cabană şi angajează 50 de oameni, cu companiile care investesc milioane de euro în hale speciale. Deseori dotările dublează sau chiar triplează investiţia! Apoi, producătorii investesc foarte mult în forţa umană, organizează cursuri şi îşi trimit angajaţii la stagii în fabrici din străinătate. A venit vremea marilor investiţii, a firmelor sănătoase, care vor sta pe termen lung.
- Se poate vorbi de o stagnare în perioada fostei administraţii? A ratat Oradea oportunităţi importante?
- A fost o perioadă în care companiile străine băteau la uşă în fiecare zi. Unele oraşe din vestul ţării, precum Cluj-Napoca, Timişoara şi Arad, au profitat din plin, pe când aici nu s-a întâmplat nimic. Oradea a pierdut atunci un tren important.
Fără mall-uri...
- Mai poate municipalitatea să atragă investiţii în condiţiile unei crize economice severe?
- Desigur! E mai greu, decizia de a face o investiţie poate să ia şi un an. S-a terminat era dezvoltărilor imobiliare şi a centrelor comerciale. Aici, avantajele oraşului sunt de două feluri. Avantaje de natură obiectivă sunt poziţionarea strategică şi faptul că suntem al zecelea mare oraş din România. Avantajele de natură subiectivă ţin de modul în care te primeşte administraţia locală. În spatele semnării unui contract sunt luni de muncă în care furnizăm investitorilor informaţii de la costurile cu utilităţile, cu forţa de muncă, până la facultăţi pe specializări, colegii tehnice sau numărul de copii. Niciodată nu i-am minţit pe investitori ca să părem mai frumoşi.
- Cum decurge procesul de atragere a unei firme în parcul industrial? Şi ce greşeli pot fi făcute pe parcursul negocierilor?
- Companiile mai mici ne adresează o scrisoare de intenţie, iar când sunt mai multe cereri se organizează licitaţii pentru parcelele de teren. În cazul marilor investiţii, de peste 5 milioane de euro, îi căutăm şi noi pe investitori, ne caută şi ei pe noi. Prima greşeală este să îi minţi. Ei îşi vor da seama, fie la început, când îşi fac cercetarea, fie ulterior, când vor apărea problemele. Altă greşeală ar fi să divulgi firmele cu care discuţi. În cele mai multe cazuri companiile negociază cu mai multe oraşe. E păcat să pierzi, dintr-o prostie, un investitor, în vreme ce ştii că ai condiţii atractive. Iar Oradea le oferă facilităţi fiscale importante: scutire de impozit pe clădiri şi teren în parcul industrial vreme de trei ani.
- Un mare succes: tocmai aţi semnat contractul de concesiune pentru 14 hectare cu firma Emerson. Cum s-a ajuns aici?
- Negocierile cu Emerson au pornit la începutul lui 2012. Ei erau în căutarea unei locaţii în care să îşi dezvolte a doua capacitate de producţie după cea din Cluj. Nu era obligatoriu să fie în România! Au analizat mai multe ţări, iar în România au analizat mai multe oraşe. Au existat nenumărate întâlniri, iar decizia finală s-a luat la sediul central din Saint Louis, Michigan.
- Ce alte investiţii de amploare vor urma?
- Pentru parcul din Şoseaua Borşului suntem în negociere cu două mari companii. Până la finele lui noiembrie vom şti răspunsul amândurora. Deocamdată nu pot da mai multe detalii.
Investitorii sunt şi ei oameni
- Ce măsuri se pot lua pentru a face Oradea mai atractivă pentru investitori? Ce aşteaptă aceştia de la un oraş?
- Investitorii sunt şi ei oameni. Aşteaptă ce aşteptă şi orădenii: grădiniţe pentru copii, o şcoală internaţională, un aeroport. Şi nu doar din motive de business, dar unii poate nu vin cu familiile şi călătoresc la fiecare final de săptămână. Nu poţi să fii atractiv dacă nu eşti accesibil. Oamenii mai aşteaptă facilităţi de cazare, posibilităţi de distracţie, restaurante, evenimente... După ce terminăm cu lucrurile "hard", ca investiţiile în infrastructură, va trebui să ne aplecăm asupra posibilităţilor de petrecere a timpului liber...
- La cât se ridică gradul de ocupare al parcului din Şoseaua Borşului şi când va fi mobilat în întregime?
- Momentan este ocupat în proporţie de 70%. Dacă actualele negocieri se materializează, acesta va fi mobilat integral până la sfârşitul anului. Dacă nu, anul viitor!
- Primarul Ilie Bolojan a anunţat deschiderea a încă trei parcuri industriale. Unde şi de ce?
- Pentru Parcul Eurobusiness II, de pe Ogorului, am demarat deja licitaţia. Lucrările vor începe în martie anul viitor. Fiind o suprafaţă de doar 23,8 hectare, utilităţile vor costa numai 2,3 milioane de euro plus TVA. Am considerat că locaţia din Şoseaua Borşului este mai adecvată companiilor străine care produc aici şi transportă în Europa de Vest, iar cea din Tancodrom este potrivită firmelor locale. Parcul Eurobusiness III va avea 14 hectare şi va fi situat în spatele CET I, în zona Uzinelor. Ne gândim să aducem acolo o singură companie mare. Cea mai interesantă locaţie va fi fostul CET II, unde Eurobusiness IV ar putea funcţiona ca zonă de logistică, transport şi depozite.
Casă de la Primărie!
- Ce măsuri va lua oraşul pentru a putea atrage forţa de muncă necesară?
- În primul rând, pregătim un proiect în care vom implica şi companiile, ce vizează un centru de orientare şi specializare pentru elevi. Firmele sunt direct interesate să se apropie de învăţământ, fiindcă, până la urmă, de aici îşi atrag forţa de muncă. Va trebui să dotăm atelierele şcolilor, pentru ca elevii să înveţe pe exact aceleaşi maşini pe care vor lucra pe urmă în fabrici. O altă măsură ar fi să facem oraşul mai atractiv pentru forţa de muncă. Companiile îşi pot atrage angajaţi prin pachete salariale, dar pe viitor va trebui să luăm în calcul şi varianta de a construi blocuri de locuinţe pentru cei din afara oraşului.
- Cum pot doritorii să aplice pentru un loc de muncă în parcul industrial?
- Prima modalitate este direct la companie. Toate firmele mari au pagini web pe care îşi promovează locurile de muncă disponibile. A doua modalitate este pagina web a parcului industrial, www.eurobusinessparc.ro, unde companiile îşi anunţă lunar poziţiile vacante. A treia variantă sunt bursele de locuri de muncă, la care suntem colaboratori.
- În ciuda investiţiilor atrase, orădenii au în continuare unele dintre cele mai mici salarii din ţară...
- Salariile din Oradea sunt cu circa 10% sub cele din Cluj şi Timişora. Cât timp cererea este mai mare decât oferta, companiile dictează. Ele sunt conştiente însă că acest lucru se va schimba pe măsură ce Oradea va atrage tot mai multe firme.
- Unde vedeţi Oradea peste 5 ani?
- În 5 ani vor fi finalizate toate proiectele în curs. Vom avea un centru istoric reabilitat dar şi o viaţă culturală bogată, cu concerte, spectacole de teatru şi alte evenimente. Apoi, văd Oradea ca pe un loc din care să nu îţi mai doreşti să pleci dacă eşti un tânăr inteligent şi cu perspective. Pentru că ai unde să îţi găseşti un loc de muncă, pentru că ai unde să îţi educi copiii şi ai unde să îţi petreci timpul liber în mod plăcut. În momentul de faţă una dintre probleme este că Oradea nu are ce oferi tinerilor între 25 şi 40 de ani...
CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte
Ilie Bolojan: hotărât, vizionar, practic
Biro Rozalia: businesswoman, diplomat, politician
Marcel Boloş: complex, ambiţios, competitiv
Fraţii Micula: incisivi, jucători, omniprezenţi
Zoltan Teszari: discret, inovator, implicat
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.