URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2013, 17:10

De trei ori penal: Detalii din noul dosar de corupţie al judecătorului Mircea Puşcaş

De trei ori penal: Detalii din noul dosar de corupţie al judecătorului Mircea Puşcaş ADIO, ROBĂ! Suspendat de la Curtea de Apel Oradea, judecătorul Mircea Puşcaş (foto) e pe cale să-şi atârne roba în cui pentru totdeauna. CSM analizează excluderea lui din profesie, verdictul fiind aşteptat pe 9 octombrie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

9 noiembrie 2012. Petru Cocian şi Mihai Halas, doi traficanţi de ţigări din Maramureş, erau  arestaţi la cererea procurorilor DNA după ce recunoscuseră că au oferit 40.000 euro judecătorului Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea, în schimbul unei sentinţe favorabile.

Banii urmau să ajungă la magistrat prin intermediul a două cunoştinţe comune, Ioan Mihai Adrian  şi Mihai Teleptean, cel din urmă moroşan la origine, dar mutat de câţiva ani cu afaceri în Bihor. "Dacă şi-a permis să ceară bani în numele meu, acum să răspundă!", spunea atunci judecătorul, negând că ar fi ştiut ceva despre afacere. Realitatea pare să fie, însă, alta. Iar săptămâna trecută, magistratul a fost trimis în judecată. Pentru a treia oară!

Şpagă cu contract

Ancheta DNA a pornit în urma unui denunţ formulat împotriva lui Petru Cocian şi Mihai Halas de către Nicolae Codrescu, un bărbat judecat alături de cei doi pentru contrabandă cu ţigări şi dare de mită. Procesul lor se află pe rolul Curţii de Apel Oradea din aprilie 2012, după ce tustrei fuseseră condamnaţi la închisoare cu executare de Tribunalul Satu Mare: Halas la 9 ani, iar Cocian şi Codrescu la câte 6.

07 Teleptean.jpgÎncercând să-şi salveze pielea, Halas şi Cocian au apelat la Mihai Teleptean (foto), conjudeţean de-al lor mutat în Bihor şi bun prieten cu Mircea Puşcaş, unul din magistraţii care îi judeca. Când Teleptean a acceptat să-i ajute, cei doi l-au anunţat şi pe Codrescu. Fiecare urma să pună la bătaie câte 20.000 euro. Codrescu însă a refuzat şi i-a denunţat pe ceilalţi procurorilor anticorupţie.

Pe Halas şi Cocian, Teleptean i-a dus prima dată la cumnatul judecătorului, Victor Ciarnău, cunoscut dealer de maşini din Marghita. Urmau să plătească preţul libertăţii sub forma unui contract de cumpărare pentru un BMW seria 7. În cele din urmă, combinaţia a căzut, căci preţul maşinii, 50.000 euro, a fost considerat prea piperat. Mai mare decât şpaga, dar şi decât preţul pieţei pentru o maşină similară.

Oameni de cuvânt

Ideea mitei, totuşi, a rămas. Ca să fie sigur că judecătorul nu se răzgândeşte, Halas i-a livrat lui Teleptean un avans de 10.000 euro, printr-o altă cunoştinţă comună, Adrian Mihai, zis Papiţu. Suma i-a fost rapid înapoiată, Teleptean precizându-i, ca şi cum ar transmite mesajul judecătorului, că va trebui să dea toţi cei 40.000 euro după pronunţarea sentinţei.

În faţa procurorilor, Teleptean a negat tot. În schimb, înainte să fie arestaţi, Halas şi Cocian au formulat câte un autodenunţ, pe care, apoi, după ce au ajuns îndărătul gratiilor, au decis să-l retracteze. "Nu se cade să-i băgăm la apă pe oamenii care au vrut să ne ajute. Mai bine stăm noi la închisoare", au convenit ei în arest.

După ce au fost puşi în libertate s-au ţinut de cuvânt. Ba mai mult, i-au reclamat pe anchetatorii care, susţineau ei, le-ar fi smuls depoziţiile sub ameninţare. Gest tardiv şi fără sens căci procurorii DNA găsiseră probe suficiente care să le confirme suspiciunea că judecătorul Puşcaş nu era străin de tranzacţie.

Judecător, consilier

În timpul percheziţiei efectuate la cumnatul magistratului, procurorii DNA au găsit contracte de vânzare pentru trei bolizi către membrii unui clan de interlopi din Strehaia, anchetaţi la Oradea pentru evaziune fiscală, la preţuri fixate, la fel ca în cazul maramureşenilor, peste nivelul pieţei. Doi dintre ei au fost filmaţi chiar în timp ce ieşeau din vila judecătorului, cu puţin înainte ca magistratul să judece legalitatea mandatului de arestare emis pe numele unora dintre interlopi.

Procurorul care ancheta dosarul acestora, Mitică Miu, şeful DIICOT Oradea, a şi cerut schimbarea magistratului din completul de judecată: "Există indicii care să justifice suspiciunea că domnul judecător este interesat în această cauză", se arată în solicitarea făcută în octombrie anul trecut conducerii Curţii, transmisă apoi şi procurorilor DNA, pentru a verifica suspiciunile de corupţie.

Ce au căutat interlopii acasă la judecător? Nicidecum să-l corupă, s-au jurat ei în faţa anchetatorilor. Doar i-au dus o parte din bani pentru o maşină cumpărată de la cumnatul lui şi i-au cerut consiliere juridică. Ca şi cum le-ar fi fost avocat, nu judecător...

Procese în lanţ

Perioada următoare nu va fi uşoară pentru Mircea Puşcaş. Magistratul are deja două procese, ambele pornite tot de DNA Oradea. Unul la Cluj, pentru mărturie mincinoasă, fiind judecat alături de comisarul Florian Rob, fostul şef al Poliţiei Ciumeghiu. Ofiţerul fusese trimis în judecată pentru trafic de influenţă, fiind denunţat chiar de informatorul său şi de un alt hoţ, de la care ar fi pretins 1.000 euro şi o partidă de sex cu fiica primului, pentru ca magistratul să-i ajute cu o sentinţă mai blândă.

În cel de-al doilea dosar, Puşcaş e judecat la Timişoara pentru trafic de influenţă, deoarece în 2009 şi 2011 a pretins şi primit peste 50.000 euro de la un afacerist din zona Marghitei, Ştefan Balla, ca să-i rezolve pedepse cu suspendare în două dosare, unul de evaziune, celălalt pentru lipsire de libertate şi loviri.

Cea mai gravă acuzaţie adusă magistratului este, însă, cea de acum, pentru luare de mită, formulată în cel de-al treilea dosar şi trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj. Pentru asta Puşcaş poate înfunda închisoarea pentru 15 ani pentru o şpagă pe care, culmea, nici măcar n-a apucat s-o încaseze...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Halal judecator
Fain ne sta cu asa judecator....Coruptie mare in orasul asta !!!
Postat 24 Septembrie 2013, 10:03 de Ion
Dezamagire !
DEZAMAGIRE TOTALA !!! Am crezut pentru o fractiune de secunda ca-l vad suspendat de la Curtea de Apel pe judecatorul Antik ... dar de fapt e vorba de judecatorul Mircea Puscas. Nu stie nimeni ce-i rezerva viitorul ! Poate ii vine si lui Antik randul !!
Postat 21 Septembrie 2013, 21:59 de Popa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON