URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Decembrie 2013, 17:07

Cumpărăm cumpărător! Consiliul Judeţean caută o firmă privată care să-i organizeze licitaţiile

Cumpărăm cumpărător! Consiliul Judeţean caută o firmă privată care să-i organizeze licitaţiile ALIBI. "Prefer să ne organizeze licitaţiile o firmă privată, ca să nu fim acuzaţi că le manevrăm noi", spune Cornel Popa (foto), şeful primei instituţii din Bihor care pasează răspunderea achiziţiilor unei societăţi private
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premieră în administraţia bihoreană: după ce a angajat un consultant care să elaboreze strategia judeţului pentru perioada 2014-2020, Consiliul Judeţean caută un altul care să-i organizeze licitaţiile pentru lucrările de peste 5 milioane euro ce vor fi derulate în următorii trei ani cu fonduri UE.

Ideea aparţine preşedintelui Cornel Popa, care susţine că angajaţii Serviciului de Achiziţii sunt insuficient pregătiţi şi prea puţini în comparaţie cu volumul de muncă, dar şi pentru a nu fi acuzat de "trântirea" licitaţiilor.

Externalizare

CJ Bihor se pregăteşte de externalizarea unora dintre atribuţiile propriului serviciu de achiziţii, anunţând în SEAP că angajează, prin cerere de oferte, "servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică în derularea procedurilor de achiziţii publice, precum şi de asigurare a managementului procedurilor de achiziţii publice aferente proiectelor de investiţii cu grad ridicat de complexitate", a căror valoare depăşeşte 5 milioane euro şi sunt finanţate cu fonduri UE. CJ ar urma să încheie cu societatea de consultanţă un acord-cadru pe 36 de luni, contra unei sume de până la 177.476 lei. Banii vor fi achitaţi doar dacă va fi nevoie de serviciile consultantului, în baza unor contracte subsecvente (între unul şi patru) care vor fixa obligaţiile specifice ale consultantului pentru tot atâtea licitaţii.

Condiţiile puse sunt cele obişnuite: ofertanţii să nu aibă datorii, în ultimii trei ani să fi dus la bun sfârşit contracte similare de minimum 168.000 lei şi să aibă specialişti în mai multe domenii - jurişti, economişti, ingineri în instalaţii de apă-canal, instalaţii electrice, drumuri şi poduri, construcţii civile şi mediu. Scopul, susţine CJ, ar fi eliminarea riscurilor de proastă gestionare a licitaţiilor cauzate de "aglomerarea excesivă a aparatului propriu prin repartizarea unui număr foarte mare de sarcini în raport cu timpul de lucru, lipsa unei abordări exhaustive a tuturor aspectelor pe care le implică derularea proiectelor de anvergură, experienţa redusă în gestionarea fondurilor nerambursabile".

Teme de lucru

Ce va trebui, concret, să facă firma de consultanţă? Să elaboreze documentaţiile de pregătire a licitaţiilor, referate de necesitate, note justificative, caiete de sarcini, clarificări pentru ofertanţi şi fişele de date ale achiziţiilor, să participe la evaluarea ofertelor, să le facă analiza financiară şi tehnică, să acorde asistenţă în soluţionarea contestaţiilor, să redacteze contractele de achiziţii, să comunice cu Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, să facă rapoarte de activitate finală, să prezinte concluzii şi recomandări cu privire la activităţile derulate etc.

Altfel spus, va face tot ceea ce stă în competenţa Serviciului de Achiziţii, care însă doar îşi va asuma propunerile consultantului şi va semna documentele finale!

Fără suspiciuni

Intenţia de a pune un privat să-i facă o parte din treabă pare să trădeze incapacitatea instituţiei publice de a-şi îndeplini atribuţiile. E adevărat, angajarea unui consultant este legală, dar întrebarea e ce rost ar mai avea propriul serviciu de resort? La care se adaugă şi celelalte structuri specializate, cum ar fi Direcţia Tehnică sau Serviciul juridic.

Preşedintele CJ, Cornel Popa, afirmă însă că are motive întemeiate şi că în ţară sunt şi alte instituţii care au procedat la fel. "A fost ideea mea. În primul rând, vreau ca în mandatul meu să nu existe suspiciuni că manevrăm licitaţiile". Apoi, CJ Bihor are experienţe proaste cu licitaţii şi contracte de lucrări care nu au fost bine gândite, astfel că au apărut probleme în derulare, un exemplu fiind modernizarea drumului Pietroasa-Padiş, realizată cu fonduri UE, dar finalizată mult peste termene şi cu riscul ca judeţul să fie penalizat financiar. Pe de altă parte, adaugă preşedintele, serviciul CJ nu are specialişti în mai multe domenii, iar salariaţii sunt sufocaţi de sarcini.

Uşurare

Deloc lezată în orgoliul profesional, şefa Serviciului, Cristina Joca, confirmă: volumul de muncă e uriaş, anul trecut CJ făcând 844 de achiziţii. Atâta doar că 806 au fost cumpărări directe, 2 achiziţii s-au făcut prin negocieri directe fără anunţuri de participare, 8 cu anunţuri, şi doar 17 prin cereri de oferte şi 11 prin licitaţii deschise.

"Suntem doar 6 angajaţi, lucrăm aproape zilnic şi după program, fără plata orelor suplimentare, aproape săptămânal şi sâmbăta", spune Joca. În plus, cei 6 coordonează şi achiziţiile pe care le fac cele 32 de instituţii subordonate, de la Teatru şi Filarmonică până la DGASPC sau Biblioteca Judeţeană. Mai mult, fac parte şi din comisiile de achiziţii la nivelul administraţiilor comunale care solicită acest lucru, asta însemnând anual între 40 şi 60 de primării.

Aşa că, pentru funcţionari, ideea şefului CJ pică numai bine: de ce să-şi bată capul cu licitaţii complicate când de ele s-ar putea ocupa o firmă privată? Mai ales că scapă şi de răspundere...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
bai oameni buni
pentru septic cu gasca trebuie mult timp si e mai putin stresant sunt dependentii de acest job
Postat 11 Decembrie 2013, 09:13 de doi
Sa se faca regionalizare si sa se desfiinteze consiliile judetene
Sa mearga decizia si totul sa fie la Cluj, ca acolo nu e nevoie de privatizarea serviciilor publice si nimeni nu se plange. Iar cei peste 160 de angajati ai consiliului judetean bihorean sa mearga acasa ca au pierdut timp destul si poate au alta treaba de facut.
Postat 10 Decembrie 2013, 17:50 de Hope
E o prostie care nu o sa tina !?
POPA PROSTUL ,botezat asa de BOT traseistul a avut dreptate . Externalizarea e o prostie cat casa care nu o sa tina. Externalizezi ,DERATIZAREA ! dar nu serviciul de licitatii !!
Postat 10 Decembrie 2013, 09:25 de DOI
ATENTIE!!!!!!!!!!!!!!!!!
SINGURA SOLUTIE, UN PRESEDINTE PRIVAT AL CONSILIULUI JUDETEAN ,,,,,,POPA...... o s-a ajungi rau ,tradat si vandut de oamenii din jurul tau pe care i-ai promovat si sustinut ,o s-a ajungi s-a dai cu subsemnatul la D.N.A.,pentru faradelegile altora .EX. cazul DUME ,arestat va dat pe mana organelor de ancheta ,ce caracter are acest individ care dupa ce a ajuns acolo cu sprijinul d-voastra va turnat la D.N.A. in secunda doi......si mai sunt si altii ,MARE ATENTIE !!!!!!!!!!!.....ATENTIE LA BEIUS !!!!!!!!!!!
Postat 10 Decembrie 2013, 07:19 de UNU
e ceva normal
Nu-i nimic nou sub soare, Bolojan in 2008/2009 a angajat o firma de resurse umane sa poata sa deie oamenii afara, desi avea un serviciu de resurse umane care avea aceste atributii. Cei de la Bihoreanul sunt un pic rautaciosi cu seful judetului si al lui Bolojan1
Postat 09 Decembrie 2013, 22:44 de marius
...inca imi dau lacrimile de la ras
domnilor jurnalisti acum aveti ce scrie. acum mi se confirma ca in CJ sunt adunaturi piloase si beizadele care habar nu au pe ce lume traiesc. Daca e adevarat ce spune Popa ca mai sunt institutii in tara de calibrul CJ care fac acelasi lucru, e vai de banii nostrii. Eu nu pot sa cred ca daca dai cate 5.000 lei prima unuia din CJ sau chiar la doi, in loc de 100.000 la o firma, nu e in stare sa faca o licitatie cap coada. Revin cu rugamintea la jurnalisti, ca acum au ce scrie, mai ales ca e vorba de una dintre cea mai importanta atribute a institutiilor.
Postat 09 Decembrie 2013, 14:07 de halibaba
hahahhahaha
...nu ma mai pot opri din ras. Angajati nu sunt pregatiti si sunt putini? Poi unii dintre ei au firme care tocmi asta fac, vezi Blaj, Baghina etc...., adica au si timp si calificarea necesara din moment ce firmele lor au cifre de afaceri frumoase in domeniul asta. Sau ei vor fi castigatorii? Pe de alta parte acele servicii care le presteaza firma trebuiesc verificate, receptionate, adica tocmai ca trebuie sa te pricepi ca sa-i bagi de vina aluia, ori daca nu sunt pregatiti inseamna ca aia pot face ce vor ca n-are cine sa-i verifica. Hahahahaha, v-ati dat cu firma in cap. Pasul urmator ar trebuii sa fie concedierea tuturor angajatilor pe achizitii. Vai de voi, m-as baga in pamant de rusine.
Postat 09 Decembrie 2013, 13:50 de halibaba
PROTECTORI DE PENALI
POPA CORNEL SI PETI ALIN PROTECTOR DE PENALI !! PETI ALIN ,Seful de la A.R.R –BIHOR protejeaza INCULPATII din ARR –BIHOR !! 5 la numar ,sa- stie si lumea , in ordine alfabetica , BUTIRI CRISTIAN ,DERBAN SORIN ,LUPU MARIUS ,SABAU SEBASTIAN . Unde-i POPA CORNEL ,s-a ne mai spuna povesti frumoase ca si in campanie ,cu drumuri reabilitate si modernizate,cu autostrazi ,acum ai este rusine sa mai iasa intre oameni ,dupa alegeri si-a aranjat clientela politica ,isi ia dreptul si bine merci ,anii trec pensia se apropie si noi ramanem cu aceleasi drumuri si binenteles tot cu aceleasi promisiuni peste alti patru ani .Asa se aude in zona Beiusului ca spaga din taxele de drum ajunge la dumneata ,cica le-ai majorat (spaga),o curiozitate d-le POPA CORNEL ,unde ai gasit pacaliciul ala de la A.R.R ,ti-a trebuit mult sa il gasesti,ala trebuia pus la DIRECTIA DE OPERATIUNI VAMALE SI ACCIZE ,poate acolo avea putina experienta ,ala este un cunoscut traficant de alcool ,s-au cel putin acum ceva vreme cumparam alcool de la el de la Buntesti ,oricum ar mai trebui sa-mi dea o suma de bani de multa vreme ,dar probabil s-a prescris in opinia lui .Am votat POPA CORNEL .. in speranta ca se va schimba ceva ,dar cu asemenea indivizi ,sunt sigur ca asa mult dorita schimbare se lasa asteptata.A-ti pierdut un sustinator D-le POPA CORNEL si PETI ALIN !! si cred ca nu numai unul.
Postat 09 Decembrie 2013, 12:34 de Un fost sustinator !
RASPUNDEREA ZERO !
Externalizam licitatiile de achizitii ,servicii,lucrari ,din bani publici unui S.R.L.! S.R.L. adjudeca ,,pentru cine trebuie ". Consiliul Judetean ,,voteaza'' ! Si din partea statului nu mai e nimeni de vina ! Cati bani din bugetul CJ-Bihor se vor aloca pentru aceasta ,,externalizare'' ,oare nu se putea face din acesti macar cateva gropi din DN-76 !? D-le POPA CORNEL sau o pista internationala la aeroportul Oradea !?
Postat 09 Decembrie 2013, 12:14 de politicos
DE CE NU EXTERNALIZATI TOT !
In fond de ce nu se ,,externalizeaza tot CJ-BIHOR '' iar angajatii in frunte cu Presedintele POPA CORNEL sa ,,priveasca'' de pe margine mai de pe acasa mai din deplasari interminabile cum altii le face ,,treaba''. Daca se externalizeaza functia de Presedinte de CJ-BIHOR ,ma ofer voluntar !!
Postat 09 Decembrie 2013, 10:39 de ERASMUS
Presedinte privat
Haideti atunci sa angajam un presedinte privat de consiliu judetean ca sa fim siguri 100% ca nu se mai fura. Punem primari privati, guverne private si o firma de management in loc de presedintie si am terminat cu furtul. Intrebare: cum mai pot fura sau sifona bani de pe judet? Raspuns: inventez o firma privata care sa-mi factureze consultanta la licitatii! Are destule firme de constructii de casa, are pasajul Vulturul Negru, case, bani garla, nu se mai satura Popa?
Postat 09 Decembrie 2013, 09:33 de Claudiu
Presedinte privat
Haideti atunci sa angajam un presedinte de consiliu judetean ca sa fim siguri 100% ca nu se mai fura. Punem primari privati, guverne private si o firma de management in loc de presedintie si am terminat cu furtul. Intrebare: cum mai pot fura sau sifona bani de pe judet? Raspuns: inventez o firma privata care sa-mi factureze consultanta la licitatii! Are destule firme de constructii de casa, are pasajul Vulturul Negru, case, bani garla, nu se mai satura Popa?
Postat 09 Decembrie 2013, 09:30 de Claudiu
Declinare totala !!
Competenta o declinam ,responsabilitatea o declinam ,doar spaga ,avantajele materiale si salariul sa-l luam.!!
Postat 09 Decembrie 2013, 09:05 de ZORBA GRECUL
cum sa faci niste maruntis
un nou pretext ca sa mai ii bage pe cei de CGGC in alte combinatii. poate o sa se termine si pentru tine "bine"
Postat 09 Decembrie 2013, 08:39 de jiji
???
Pai atunci plecati acasa ..bai putorilor!!!!sau hoti putrosi ce santeti....acu vreti sa furati prin slugi si noi sa le platim...santeti o gramada de oameni care va tarati fundurile de pe un scaun pe altul , dupa care va plingeti de extenuare....si ziceti de salarii.......de-aia va bateti pe posturi la stat.....pai la cate blesteme va trageti va merita,,....???La munca bai nu la -ntins mana...PUTORILOR Cu KKKUURRRU mare
Postat 09 Decembrie 2013, 08:22 de iris
O sa piara pe mana altuia, atata tot!
Raspunderea e aceeasi din partea beneficiarului de fonduri europene si nu se scimba nimic. Doar ca se poate deceda mai usor din vina copilotului, ca nu vad cum s-ar duce acesta sa dea cu subsemnatul la organismele intermediare, pentru o treaba pe care o face responsabilul cu raportarea, nicdecum cel cu achizitia. Asa ca, fiecare pasare piere pe limba ei, iar Popa se va stinge de dorul septicului. Este chiar inadmisibil sa vezi atat prostie la CJ, cand e atat de simplu, normal si eficient, sa ai echipa ta proprie care sa fie pregatita oricand pentru achizitii in format european, ca doar nu se stinge lumea cand nu va mai fi prostul actual.
Postat 08 Decembrie 2013, 20:48 de Zoom
hotz de meserie
pune/o pe mamata aia * sa faca licitatii, libidinosul drecului
Postat 08 Decembrie 2013, 20:12 de domocos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON