Ştiaţi că statul îi plăteşte mai bine pe angajaţii teatrelor care au spectacole "preponderent în limba unei minorităţi naţionale"? Şi-ncă cu până la 20% mai mult!
Teatrul orădean este la curent, ba chiar pune în aplicare măsura încă din 2008. Numai că acordarea acestei majorări, chiar şi după ce secţiile română şi maghiară s-au despărţit, i-a creat mari probleme cu Curtea de Conturi. Artiştii sunt somaţi acum să dea banii înapoi...
Spor de minoritate
În 2008, prin ordonanţa nr. 10, Guvernul permitea mărirea, cu până la 20%, a salariilor mai multor instituţii de cultură. Pe lângă teatrele, operele şi muzeele naţionale, creşterea se putea aplica şi "salariaţilor teatrelor la care spectacolele se desfăşoară preponderent în limba unei minorităţi naţionale". De ce anume se acordă aceste beneficii - pentru a încuraja minorităţile să-şi promoveze cultura, pentru a-i felicita că îşi cunosc limba, ori pentru simplul fapt că sunt maghiari ori germani - nu se specifică nicăieri.
Oricum, nimănui nu i-a păsat prea mult de motivaţia din spatele deciziei, ci de beneficiile acesteia. Din martie 2008, Teatrul de Stat Oradea, cum se numea atunci, a acordat salarii mai mari cu 20% tuturor angajaţilor, coborâte în octombrie 2009 cu 10% datorită reducerilor cerute de Consiliul Judeţean. "Pe atunci, trupa "Szigligeti" avea mai multe premiere decât "Iosif Vulcan", aşadar, în urma consultărilor cu specialiştii instituţiei şi cu aprobarea CJ, am decis să aplicăm această majorare", spune Lucian Silaghi, fostul director al Teatrului.
Unguri forever
Decizia le dă acum bătăi de cap angajaţilor Teatrului Regina Maria. În perioada mai-iulie 2013, desfăşurând auditul financiar pe anul 2012 la Consiliul Judeţean, Curtea de Conturi a verificat şi Teatrul Regina Maria, aflat în subordinea instituţiei, unde a găsit "o serie de erori şi abateri de la legalitate".
Mai exact, într-o decizie trimisă CJ, Camera de Conturi Bihor arată că Teatrul a acordat nelegal sporul de 10% şi personalului de execuţie administrativ (economişti, contabili, referenţi etc.), pe când legea se referă doar la "personalul de specialitate". Suma imputată doar pe 2012: aproape 39.000 lei.
Cealaltă nelegalitate ar fi acordarea măririi de 10% şi după ce, în 2011, Teatrul de Stat s-a despărţit în Teatrul Regina Maria, respectiv Teatrul Szigligeti. Instituţia "românească" a continuat să-şi plătească angajaţii în plus, deşi niciun spectacol nu se mai desfăşura în limba maghiară, darmite să fie "preponderente"! Pentru această abatere, inspectorii au estimat, pe 2012, un prejudiciu de 44.000 lei.
Pe interpretări
Decizia Curţii, care a cerut CJ să stabilească şi să recupereze prejudiciul, i-a luat prin surprindere pe artiştii Teatrului Regina Maria, fiindcă s-ar putea să se caute prin buzunare de sume importante. "Am avut o şedinţă cu toţi angajaţii şi i-am întrebat ce doresc să facem. Au ales să contestăm în instanţă raportul Curţii", spune managerul Daniel Vulcu (foto).
Juriştii instituţiei susţin sus şi tare că banii s-au dat legal în ambele situaţii, chiar dacă în anexele OG 10, unde se specifică valoarea salariilor de bază ale angajaţilor instituţiilor de cultură, se vorbeşte doar despre "funcţiile de specialitate". E drept, pasajul referitor la posibilitatea majorării cu până la 20% nu face distincţie între personalul de specialitate şi cel administrativ. "De altfel, avem informări atât de la Teatrul German de Stat din Timişoara cât şi de la Teatrul Maghiar "Csiki Gergely" din Timişoara care arată că şi la ei mărirea se acordă tuturor angajaţilor", susţine Monica Jugastru, jurista Teatrului.
La Tribunal!
În ceea ce priveşte acordarea sporului şi după 2011, când cele două secţii s-au despărţit, reprezentanţii Teatrului susţin că şi aceasta este perfect legală. Cum argumentează? Prin faptul că, începând din 2010, bonusul a fost de fapt absorbit în salariu, ca "sumă compensatorie", fiindcă în caz contrar veniturile angajaţilor ar fi coborât sub cuantumurile minimale prevăzute de lege. "Din 2010, majorarea de 10% nu mai există ca atare, ea fiind inclusă în salariul de bază", precizează juriştii Teatrului, în chemarea în judecată depusă la Tribunalul Bihor. Ei sunt contrazişi de auditorii Curţii, care arată că, potrivit legii, sporul are un caracter temporar, deci nu poate fi "permanentizat".
Cum Consiliul Judeţean a refuzat să conteste raportul în instanţă, ba chiar le-a recomandat celor de la Teatru să-l pună în aplicare, instituţia din urmă s-a îndreptat singură împotriva Curţii de Conturi, suspendând, totuşi, acordarea majorării în cauză. Puşi pe luptă, artiştii speră că instanţa le va da dreptate. În caz contrar, la Teatrul Regina Maria se va juca o piesă destul de dramatică...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.