URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Martie 2014, 07:46

Criza meseriaşilor: Tinerii visează la joburi uşoare, investitorii duc lipsă de muncitori calificaţi

Criza meseriaşilor: Tinerii visează la joburi uşoare, investitorii duc lipsă de muncitori calificaţi PE CALE DE DISPARIŢIE. Adevăraţii meseriaşi ai Oradiei, pe care odinioară se baza industria locală, au ajuns o specie rară. Singurii "în funcţiune" au rămas cei şcoliţi pe vremuri la liceele profesionale din oraş, când tinerii nu se fereau de muncă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămână de săptămână, firmele orădene, îndeosebi cele din Parcul Industrial, notifică Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Bihor că au nevoie de personal calificat. La mare căutare sunt economiştii, inginerii, dar şi tâmplarii, electricienii, frezorii, strungarii şi mecanicii.

Când primesc o astfel de solicitare, funcţionarii AJOFM scanează lista celor peste 11.700 de şomeri bihoreni, doar-doar vor găsi angajaţii potriviţi. De cele mai multe ori, însă, nu pot onora solicitările angajatorilor. "Cele mai mari probleme le avem când căutăm un sudor, un frezor ori un lăcătuş. În baza de date avem cel mult 10 astfel de muncitori calificaţi, toţi trecuţi de 50 de ani, care îşi numără zilele până la pensie", spune directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba.

Fabrică-farmacie

06_bekesi_csaba_bihoreanul.jpgCriza de muncitori calificaţi a izbucnit după ce, decenii la rând, în toată ţara învăţământul profesional a fost ignorat şi socotit o cenuşărească, dar şi pentru că tinerii nu au mai vrut să audă de învăţarea unei meserii, preferând să alerge după diplomele facultăţilor, chiar dacă nu aveau nicio certitudine că ar putea fi angajaţi de cineva în baza lor. "Avem nevoie şi de specialiştii pregătiţi de universităţi, dar absolvenţii trebuie să îşi schimbe mentalitatea şi să fie mai flexibili", spune directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba (foto).

Astfel, un absolvent de Tehnologia Construcţiilor de Maşini, de pildă, ar trebui să accepte că nu poate fi angajat din prima ca inginer şef, dar ar putea fi operator pe o maşină cu calcul numeric într-o firmă din parcul industrial, "conducând" un utilaj electronic performant pentru realizarea unor piese. În ciuda prejudecăţilor, acestea sunt joburi moderne, la care angajaţii nici măcar nu se murdăresc, căci fabricile sunt mai curate ca farmaciile.

Joburi de chiul

Şi mai dezamăgitor este că, deşi există tineri capabili să lucreze în aceste fabrici, ei ar face orice numai să nu muncească. Mulţi dintre absolvenţii de licee ori de facultăţi se mulţumesc cu cei 250 lei pe care îi primesc timp de şase luni după terminarea studiilor, iar apoi aleargă după locuri de muncă prin hypermakerturi, unde nu trebuie decât să umple rafturi şi unde "pot trage mâţa de coadă", nu ca într-o firmă de producţie, unde ritmul de lucru este egal pe tot parcursul zilei.

"Tinerii ignoră faptul că în magazine câştigă de cele mai multe ori salariul minim pe economie, în timp ce în fabrici, dacă sunt serioşi, pot câştiga mult mai mult. Am avut tineri absolvenţi care au refuzat locuri de muncă plătite la încadrare cu 1.000 lei net, spunând că este prea puţin, chiar dacă n-au lucrat nicio zi în viaţa lor", zice Békési.

Trebuie competenţe!

06_delia_ungur_bihoreanul.jpgCu o astfel de atitudine, piaţa locală a locurilor de muncă are mult de suferit, spune şi Delia Ungur (foto), managerul Parcului Industrial Eurobusiness. "Un criteriu important în decizia investitorilor de a veni în Oradea îl reprezintă forţa de muncă. Angajatorii se uită la disponibilitatea muncitorilor, existentă la noi deoarece nu avem atât de multe companii ca şi Clujul ori Timişoara, şi la calificarea lor, iar aici avem probleme", zice Delia Ungur.

Lipsa muncitorilor calificaţi obligă firmele să angajeze oameni nepregătiţi, care de cele mai multe ori nu fac faţă cerinţelor. "Nu e suficientă dorinţa de a lucra, muncitorul trebuie să aibă şi nişte cunoştinţe teoretice".

Plătiţi să înveţe

Soluţia pentru criza muncitorilor calificaţi sunt şcolile profesionale, în care firmele orădene se implică inclusiv financiar, oferind cursanţilor câte 200 lei lunar, pe lângă bursa similară dată de Statul Român. "Din cei 80 de elevi ai Şcolii Profesionale Eurobusiness, circa 60 au burse şi de la companii. Iau 400 lei pe lună doar ca să meargă la şcoală", explică Ungur. În plus, firmele îşi pun la dispoziţie şi utilajele pentru orele de practică ale elevilor.

Problema e că şcolile profesionale vor scoate meseriaşi abia peste doi ani, în timp ce firmele locale au nevoie de angajaţi acum. "În curând va începe să recruteze personal şi firma Emerson, şi nu ştiu unde va găsi cei 2.500 de angajaţi de care are nevoie", zice şi şeful AJOFM Bihor. În aceste condiţii, Békési a decis să demareze, cât mai curând, noi serii de cursuri pentru calificarea în domeniile cerute de piaţă.

Cursuri pentru toţi

Cu o durată de câteva luni, cursurile se vor adresa în special şomerilor, pentru care vor fi gratuite, dar şi bihorenilor care sunt deja angajaţi însă îşi doresc mai mult, şi care vor plăti o taxă. "Vor face cursuri cerute de piaţă, pentru tâmplari, sudori, lăcătuşi, strungari. Companiile vor asigura lectori şi vor pune la dispoziţie şi spaţiile şi utilajele proprii", explică Békési. La final, absolvenţii se vor alege cu diplome de calificare recunoscute peste tot în Europa, iar firmele vor avea de unde să-şi angajeze meseriaşii.

Faist Mekatronic, firmă din Parcul Industrial specializată în producţia pieselor de aluminiu, a acceptat deja să fie partenerul AJOFM în noul proiect. Are şi de ce: săptămâna trecută căuta peste 30 de electricieni, frezori, strungari şi sudori, pe salarii pornind de 1.200 lei în mână, dublul salariului minim pe economie. Numai bun pentru un tânăr aflat la început de carieră, dacă vrea să scape de ruşinea de a trăi pe banii părinţilor. Sau, pur şi simplu, de foame.


CARAVANA RECRUTĂRII
Muncitorii, căutaţi şi la sate

Dornice să-şi găsească muncitorii necesari, companiile din Parcul Industrial au ajuns să umble chiar din sat în sat în căutare de angajaţi. Săptămâna trecută, angajaţi ai AJOFM Bihor şi ai PGS Sofa & Co., fabrică de mobilă orădeană, au mers împreună în mai multe sate din judeţ, pentru a recruta angajaţi. În ciuda faptului că firma va asigura muncitorilor şi transportul, sătenii nu s-au înghesuit la interviurile de recrutare.

PGS Sofa & Co. are 900 de salariaţi şi anul trecut a făcut cele mai multe angajări. La Faist Mekatronic lucrează alţi 700 de muncitori, iar la Celestica circa 860. Cei mai mulţi angajaţi din Parc îi are însă Connectronics, unde muncesc aproape 1.000 de bihoreni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
mărunțiș
vai ce ma bucur, nici pe sate nu mai gasiti prea multi care sa puna botul la salarii de 700-800 lei in ce lume traiti de credeti ca se poate trai cu banii astia decent ,deci ori mai taiati din profitul gras si mai ridicati stacheta la salarii ori luati-va talpasita din Bihor.
Postat 28 Martie 2014, 12:36 de ion
salar...
cica mai zilele trecute, un amic sa dus la interviu, la "generosii" de la Faist...pe un post de inginer...om cu experienta in domeniu peste 10 ani....stiti cat iau oferit?...fix 1000 de lei net!....asa ca ce e in articol e praf in ochi....si mint de ingheata apele
Postat 28 Martie 2014, 09:41 de eu cu mine
cu ce pret
Imi place exemplul cu Faist si dublul salarului minim, adica 1200.. dar trebuie stiut ca acest salar "urias" nu e oferit pentru ca ar fi apreciati meseriasii, ci pur si simplu pentru ca se lucreaza in niste conditii crunte si ca pentru mai putini bani nu ar accepta nimeni acele job-uri.
Postat 28 Martie 2014, 00:49 de bihorean
bataie de joc pe munca noastra
Intradevar am ajuns la un nivel de trai cu mult sub alte orase din tara. Acceptam niste salarii mizere pentru o munca care ti-au trebuit ani de zile sa o stapanesti si sa o inveti.
Postat 27 Martie 2014, 23:58 de bogdan
trist
da Corso-ul plin de second - handuri oribile spune da exact nivelul la care a ajuns orasul unde salariul minim a devenit lege ....
Postat 27 Martie 2014, 22:08 de dolar$
Tinerii sunt realisti
Tinerii visează in primul rand la joburi platite decent din care sa poata sa traiasca! Se aude domnul ziarist? Nu vrem sa ne imbogatim peste noapte, suntem realisti. Uitati-va ce bataie este in magazinele de haine second hand din Oradea. Asta reflecta nivelul de trai si salarizare la care a ajuns orasul in ultimii ani.
Postat 27 Martie 2014, 21:30 de vasi
joburi
AJOFM CAUTA în noul proiect. Are şi de ce: săptămâna trecută căuta peste 30 de electricieni, frezori, strungari şi sudori, pe salarii pornind de 1.200 lei în mână, dublul salariului minim pe economie pentru un meserias asta nu e un salariu bun, pe santier un electrician bun ia 1800-2000 si ceva premii pe langa ... poate sa astepte mult si bine italienii
Postat 27 Martie 2014, 18:38 de gelu
Trist
Tu worker zici c-ai terminat o facultate!!!Pe unde????
Postat 27 Martie 2014, 16:21 de DOI
marea tepara
Asta de se da mare cunoscatoare de ce si cum...nu cumva a lucrat la Micula dupa care Sala a facut-o pupila lui....???
Postat 27 Martie 2014, 16:18 de 2/15
bani bani bani ... pentru trai
bravo tie Tina ... zici ca esti avocatul lui Bolojan si al Ajofm ideea e ca acum cativa ani o mai duceai cumva cu salarii mici dar acum ca benzina, curentul sunt mai scumpe ca in Germania mi se pare ok ca sa avem niste salarii decente, si eu am inceput acum 8 ani cu 5 mil dupa facultate, dar acum mi se pare normal daca primaria se imprumuta la greu la banci ca sa introduca utilitati sa le ofere tot confortul apa, canalizare gaze, asfalt ... sa nu uitam ca nu lea dat cate o parcela pe camp la Cuca Macăii - descurcativa au tot introdus pe banii nostri ai tuturor (fondurile europene au fost sub 50%) vorbim de zeci de milioane de euro asa ca daca primaria din taxele mari luate oradenilor a investit si firmele sa ofere salarii corecte decente adika mediu asta inseamna in jur de 1600 lei ... pe mine nu ma deranjeaza vremurile sunt altele nu cele de acum 5-8-10 ani e foarte usor sa circuli sa mergi afara la un job dispar restrictiile,altfel sa nu ne miram ca nu avem infrastructura pe care neam dori-o scoli, spitale, drumuri mall-urile sunt goale, trec luni si nu e nici un spectacol ca nu sunt bani prin buzunarele oradenilor 40% din impozitele pe salarii se intorc la primaria Oradea.
Postat 27 Martie 2014, 15:17 de worker
salarii salarii
exact aceasta e problema multora dintre noi... cei care gandesc " de ce sa ma duc pe un salar de 1000-1200 lei net cu pregatirea mea. exista firme in oradea care pe langa un salar modic ofera si alte beneficii: bonuri de masa, ore suplimentare platite posibilatea efectuarii unor cursuri de perfectionare ori specializare . multa lume prefera sa stea acasa decat sa lucreze pe un salar de genu dar uita ca pentru a castiga mai mult trebuie sa meriti, sa ai experienta, putere de munca . stati acasa daca nu va convine salarul de 1000 de lei net si lasati pe altii care il vor. peste 1 sau 2 ani cei ce lucreaza acuma pe 1000 de lei vor lucra pentru 1500 si restul ce au strambat nasul voi ramane tot la acelasi nivel. ori mutati-va in TM AR unde umbla cainii cu covrigi in coada. acesta e nivelul orasului acestia sunt angajatorii. ai eu am terminat o facultate foarte buna nu mi-am gasit de lucru in domeniu ... am lucrat si pe 1000 de lei si pe 1200 cu deplasari in toata zona de N-V a tarii si va spun de acuma ... nu am lucrat in domeniul in care am studiat . am facut cursuri , m-am specializat si am ajuns la un salar de 2000 de lei intr-o firma buna din oras.
Postat 27 Martie 2014, 12:10 de tina
vai vai
CENZURAT
Postat 27 Martie 2014, 11:43 de cristinel
salarii nu mizerii
nu o gasiti decat cate un ratacit la 50-60 de ani la salariile astea, va garantez, fratele meu e sudor in Norvegia un sudor ia intre 4000-6000 de euro la 6 ore deh munca grea, socotind ca dai 1000 de euro pe chirie si 500 de euro pe mancare nu vorbim de condiitii si faptul ca nu mananci salam ieftin ce doar delicatese somon,fructe de mare etc. ramai din minimul de 4000 cu 2500 de euro X 6 luni =15.000 euro isi cauta constracte doar de acest tip si gaseste o gramada jumate de an sta acasa si ii iese o medie de 1250 euro lucrand 6 luni pe an, in rest sta in tara se plimba pe la prieteni are mai mult timp liber si bani decat tot neamul la un loc sta cate 2-3 sapt. in Poiana la snowboard etc greturi de genul, mia si zis cat astia nu dau macar 700-800 de euro salariu unui meserias eu no sa imbogatesc rupandumi spatele nici un corean, italian sau american ...sa aduca din china sau india muncitori la 200-300 de euro.
Postat 27 Martie 2014, 11:37 de steel
dar ce Oradea e un fel de Bangaldesh al Romaniei ???
Oradea si Bihorul e foarte slaba la capitolul salarizare ...ani de zile ultimul loc, socanta si pentru cei din Bucuresti aceasta clasare total nemeritata(iti zic care e problema la voi ca la Cluj, Tim sau Arad vecini vostri salariile sunt ok, si zona e faina oameni la fel cum de ati ajuns un fel de la Bangladesh al Romaniei la nivelul salarial nu stii ce sa le raspunzi probabil politicienii de tot rahatul ... dintr-un interviu primarul Ploiestiului un oras cu multe parcuri industriale a spus cream facilitati oferim utilitati in parcuri dar selectam atent firmele nu avem nevoie de orice firma in parc ci de firme care platesc bine reporter cam care e cerinta minima raspuns : 1500-1700 net doar asa putem aduce bunastare orasului punct. mariti salariile la nivelul de Arad, Cluj si sa vedeti cum apar meseriasi peste noapte daca mergeti si adunati de pe sate plugari, tarani ce gasiti.
Postat 27 Martie 2014, 11:14 de Johny B
salarii reale
un sudor , frezor sau lacatus in arad si timisoara intra in fabrica pe un salariu de 2500-3000 lei net; deci despre ce vorbim? in oradea toti angajatorii vor oamenii supercalificati care sa lucreze gratis daca se poate si tot ei se plang, plus slaba pregatire a oamenilor de hr care nu stiu ce cauta si cand gasesc nu vad ca au gasit...
Postat 27 Martie 2014, 09:30 de hr
tara lui Papura Voda
eu am fost de meserie , metrolog, si .....corect ,nu ma angajat nimeni, apoi am facut un curs de calificare de sudor.....la fel....(la 20-22 de ani), si atunci ...ce sa fac...?nu? buna intrebare.....am terminat medicina la Timisoara, apoi Protectia mediului, si un master in medicina....si a venit si locul de munca.....concluzia?...o trageti voi.....cei care citesc......
Postat 27 Martie 2014, 09:08 de popa iuliu
salarii de mizerie
La asa oferte salariale e normal ca lumea sa nu se inghesuie la lucru. Normal ar fi ca toti angajatii (si cei in cautarea unui loc de munca) sa se uneasca si sa forteze alinierea salariilor din Bihor la media nationala!!! Despre ce vorbim aici...? Cele mai mici salarii din tara, si pretentii pentru angajati umili, dar cu pregatire si experienta. Treziti-va!
Postat 27 Martie 2014, 08:57 de calin
munca boului
in orasu oradea sunt cele mai mici salarii si printre cele mai bune facilitati pt firme..normal ca vin investitorii opurtunisti,gen chinezi astia si coreeni si americani...dar cati nemti sau francezi avem?...toti merg care sunt seriosi in alta parte.....nu o sa gasiti cine sa lucreze la standarde inalte la salariul vostru de 650 ron...domnule beckes csaba dumneavoastra de ce a-ti ales sa mergeti la facultate si nu la profesionala? banuiesc ca nu ati vrut sa munciti 3-4 ani de zile intr-o uzina ca sa ajunteti de 650--1000 ron,cam atat dureaza si cam atat iei dupa min.3 ani
Postat 27 Martie 2014, 08:37 de bh
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON