Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită! Asta ar putea fi deprimanta morală a unei poveşti pe cât de revoltătoare pe tot atât de tristă, care a stârnit recent un uriaş val de emoţie.
Protagoniştii? Pe de o parte un muncitor despre care s-a crezut că urma să fie disponibilizat de un patron câinos, dar în realitate un tip neserios şi căzut în patima băuturii. De cealaltă parte, un maistru fără inimă, de fapt un meseriaş harnic, sufletist şi disciplinat, apreciat de toţi colegii, şi el însuşi un foarte bun coleg de vreme ce, culmea ironiei, înainte ca subordonatul să-i dea foc, mai trecuse peste câteva abateri ale acestuia.
O ştire incendiară
Vineri, 14 iunie, un eveniment ieşit din comun întâmplat la Oradea făcea "breaking news" la toate posturile de televiziune din ţară. Potrivit prezentatoarelor, un muncitor de 43 de ani care urma să fie pus pe liber de la o fabrică de mobilă din Şoseaua Borşului îşi incendiase şeful în vârstă de 52 de ani, ambii ajungând în stare gravă la spital.
După cum afirmau medicii, atât agresorul cât şi victima suferiseră răni grave: muncitorul avea arsuri de gradul III şi IV pe "membrul superior drept, membrul inferior stâng şi abdomen", iar maistrul său avea 27% din suprafaţa corpului acoperită de arsuri, fiindu-i afectate "faţa, membrele superioare şi căile respiratorii". Ceva mai târziu, reporterii au "dat" şi urmarea: la propunerea procurorilor, Tribunalul Bihor a decis arestarea pe 10 zile a agresorului, pentru tentativă de omor deosebit de grav, în timp ce maistrul a fost transportat la Spitalul de Arşi din Bucureşti.
Pe forumuri, reacţiile au fost violente, cititorii condamnând aproape la unison patronii care au decis "disponibilizarea" şi compătimindu-l pe muncitorul care ar fi fost împins la disperare pentru că nu mai avea ce pune pe masă copiilor. Deşi contravine "mâniei proletare", povestea e însă mult mai dramatică şi mai nuanţată. Ba chiar destul de diferită de versiunea consacrată pe micile ecrane...
Flacăra răzbunării
BIHOREANUL a aflat-o chiar de la colegii celor doi angajaţi ai fabricii de mobilă Parisot Green Sofa. "Îmi pare rău s-o spun, dar Dragoş nu e omul căruia să-i plângi de milă. Lucra de vreun an la noi, ca operator de producţie, adică asambla canapele şi fotolii. A adunat o grămadă de întârzieri şi uneori venea băut la serviciu. Maistrul Vasile Bara a pornit şi el ca muncitor. Era un om bun ca pâinea caldă cu toată lumea. L-a şi scăpat pe Dragoş de la concediere de câteva ori, pentru că nu a raportat şefilor ce abateri avea", povesteşte un muncitor.
"La noi, programul de lucru începe la ora 6. Dragoş a venit pe la 6.30. Maistrul, văzând că era băut, l-a trimis acasă, să nu facă vreun accident de muncă, pentru că lucrăm cu utilaje cu care te poţi răni sau cu care îi poţi răni pe alţii. Dragoş a plecat, dar s-a întors pe la 9.30. A intrat în secţie ţinând un flacon în mână şi s-a îndreptat spre maistru, care - culmea - îi ţinea locul la utilajul lui. Unii au crezut că vrea să-l stropească cu apă, ca să-l facă de râs. Când-colo, l-a luat din spate cu mâna de gât, l-a stropit cu benzină şi i-a dat foc cu o brichetă. S-a stropit şi el, aşa că şi el a luat foc. Noroc că un alt maistru a luat rapid un extinctor şi i-a stins pe amândoi. Apoi am sunat la 112, să vină SMURD-ul şi Poliţia. Ce întorsături are viaţa: în vinerea aia Bara împlinea 52 de ani. Uite ce cadou a primit...", povesteşte muncitorul.
"Plecaţi!"
Dacă din cauza gravităţii rănilor maistrul Vasile Bara a fost transferat a doua zi la Spitalul de Arşi din Bucureşti, Ion Dragoş, care a scăpat ceva mai uşor, a rămas internat la secţia de Chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului Judeţean. Aici l-a operat, marţea trecută, doctorul Teodor Urda. "Are afectate mâna dreaptă din urmăr până în încheietură, gamba piciorului stâng şi abdomenul, cam 15% din suprafaţa corpului. I-am grefat pe gambă piele luată de pe coapsa stângă, ca să poată umbla normal pe viitor şi să nu-l doară", spune medicul. Prognosticul? Pacientul va trebui ţinut internat încă vreo două săptămâni, dacă nu intervine nicio complicaţie, chiar şi aşa, în stare de arest fiind, cu doi poliţişti aflaţi permanent în salon, zi şi noapte.
Cât despre victimă, la Oradea s-a putut face doar strictul necesar. "L-am incizat pentru degajarea căilor respiratorii, dar pentru tratarea rănilor foarte profunde a fost necesar transferul la Bucureşti. Omul avea pielea carbonizată şi nu ştiu cum îşi va mai putea folosi mâinile, mai ales degetele. Oricum, dacă scapă - şi cred că scapă - va trebui tratat luni întregi, iar apoi să treacă prin mai multe operaţii plastice", spune dr. Urda.
Aşa cum n-a vrut să vorbească deloc cu medicul încă de la internare, nici măcar să-i mulţumească, Dragoş a refuzat orice discuţie şi cu reporterul BIHOREANULUI. "Ieşiţi! Nu vreau să vă spun nimic!", s-a răstit, agresiv, când a fost întrebat ce anume l-a împins spre necugetatul gest, ori dacă măcar îşi regretă fapta.
"Îţi dau foc cu butelia!"
Cine şi ce fel de om este Ion Dragoş? O spun vecinii de pe străduţa din Oncea unde locuieşte împreună cu soţia sa, muncitoare la o firmă de încălţăminte. "S-au căsătorit târziu, după 35 de ani, şi nu au copii. Nevasta, Maria, e o femeie cumsecade, dar a bătut-o Dumnezeu cu omu' ăsta. Îi cam plăcea să bea, iar când bea devenea violent. Ea, săraca, îi ştia deja năravul, şi când vedea că vine acasă băut, trebuia să ascundă cuţitele, să nu facă vreo prostie. Mai îngrozită era că, o dată, i-a spus că-i dă foc cu butelia", spune o prietenă de familie.
"El a avut de mai multe ori probleme la serviciu din cauza băuturii. Când a aflat de ele, Maria a şi stat de vorbă cu maistrul lui, să-l roage să nu-l dea afară, că s-au băgat în bănci. Trei rate aveau, pentru că şi-au reparat casa. O dată a venit chiar maistrul la ei acasă, să-i spună lui Dragoş să-şi revină pe calea cea bună", zice femeia.
Ce s-a întâmplat cu o seară înainte i-a povestit chiar soţia lui Dragoş. "Dinainte de a se căsători, el avea o garsonieră pe care apoi a dat-o în chirie la două piţipoance de-astea de pe centură. Joi seară a fost acolo să rezolve nu ştiu ce problemă şi s-a întors beat. A doua zi dimineaţa, Maria a încercat să-l trezească, ca să nu întârzie la serviciu, dar el i-a răspuns numai că "bine", fără să se dea jos din pat. A mai avut de cu seară nişte vin într-o sticlă, pe care a doua zi şi-a dat seama că a golit-o înainte să meargă la lucru".
Familii distruse
Deşi inspectorii ITM cercetează cazul ca pe un posibil accident de muncă, doar pentru că s-a produs în incinta unei societăţi comerciale în timpul programului de lucru, procurorii consideră că se află în faţa unei tentative de omor cu premeditare.
Episodul incendierii a fost filmat cu camerele de supraveghere montate în incinta fabricii, iar traseul muncitorului din acea dimineaţă a fost reconstituit tot cu ajutorul unor camere, aflate în perimetrul unei staţii de benzină de pe Borşului. "După ce maistrul i-a spus să plece acasă, bărbatul a plecat să bea o cafea. Apoi, însă, a intrat într-o staţie PECO, de unde a cumpărat benzină într-un flacon de 1,5 litri şi s-a întors la fabrică. Pe înregistrare se vede cum a venit din spatele victimei, a apucat-o de gât, i-a turnat benzina în cap şi i-a dat foc. Nu există dubii că şi-a premeditat fapta", spune unul dintre anchetatori.
Din toată drama, cel mai mult vor avea de suferit familiile celor doi bărbaţi. Maistrul fiindcă va trebui pensionat pentru infirmitate, soţia lui pentru că va trebui să-i devină infirmieră, şi fiul, muncitor la aceeaşi fabrică, întrucât a văzut ce i s-a întâmplat tatălui său. Mult va avea de tras însă şi soţia muncitorului, care va trebui nu numai să se descurce singură cu datoriile la bănci, ci şi să suporte cheltuielile de spitalizare, plata avocatului şi, aproape sigur, daunele la care va fi condamnat nesăbuitul său bărbat. Toate din cauza unei patimi de nestins, băutura...
O LECŢIE
Importanţa disciplinei
Deşi în ziua incidentului se zvonea că Ion Dragoş ar fi fost împins la gestul său nebunesc de teama că va fi "disponibilizat", nimeni nu confirmă acest lucru. Dimpotrivă. "Nu am primit vreo propunere de concediere a muncitorului, şi nu făcea parte din vreun lot de salariaţi ce urma să fie disponibilizat. Ba chiar în această perioadă facem 60 de noi angajări", spune directorul Parisot Green Sofa Oradea, Dinu Meşter.
Înfiinţată în 2004 ca punct de lucru al unei societăţi din Franţa care produce mobilier pentru lanţul Ikea, în 2009 PGS a fost preluată de un alt acţionar, tot francez, iar canapelele şi fotoliile realizate aici sunt exportate de atunci exclusiv în Franţa. "Săptămânal umplem cu marfă 50 de camioane. De la o cifră de afaceri de 8 milioane euro în 2008 am ajuns acum la 40 milioane, iar asta în vreme de criză. Angajaţii noştri au venituri peste medie şi niciodată nu şi-au primit salariile cu întârziere. Ne pare foarte rău că numele fabricii noastre a ajuns cunoscut după o asemenea dramă".
Pe de altă parte, managerul promite sprijin pentru familia maistrului Vasile Bara. "Sper doar ca oamenii, nu doar din fabrica noastră, ci şi din alte firme, să înveţe din această lecţie nedorită ce urmări grave poate avea indisciplina", încheie Meşter.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.