După un an de anchetă, Colegiul Medicilor Bihor le-a absolvit de vină pe doctoriţele Lenard Ildiko şi Georgeta Călinescu, ambele de la Spitalul de Boli Infecţioase, acuzate de malpraxis în cazul Patriciei Aktaa, micuţa de 5 ani decedată anul trecut în urma unei banale toxiinfecţii alimentare.
Finalizată săptămâna trecută, expertiza medico-legală dispusă de procurori arată, însă, că membrii CMB şi-au acoperit colegele, care au întârziat nepermis, atunci când starea pacientei s-a agravat, transferarea acesteia spre Terapie Intensivă, unde putea fi salvată.
Basma curată
Acum mai bine de un an, Patricia murea sub ochii medicilor, după o intoxicaţie cu Salmonella din prăjiturile făcute de bunica sa. A urmat un scandal imens, mama fetei, Delia Scorţe, afirmând că decesul se datorează superficialităţii doctoriţelor Lenard şi Călinescu. În vreme ce primeia i-a reproşat că a ezitat s-o interneze, deşi copila se tăvălea de durere, pe cea de-a doua o învinuieşte că a lăsat-o să zacă ore în şir în comă fără să-i facă tratament adecvat ori s-o transfere la timp acolo unde putea fi salvată. CMB a decretat totuşi că niciuna nu e culpabilă, printr-o decizie luată de un complet format din reputatul profesor Gheorghe Bumbu şi conferenţiarii Ovidiu Cacuci şi Gabriel Bako.
Acesta a reţinut că "medicaţia administrată (n.r. - Ampicilină, care are "cea mai probabilitate de eficienţă" pentru Salmonella) a fost perfect aleasă ca doză şi mod de administrare", dar starea pacientei s-a agravat şi din cauza faptului că aceasta "nu a respectat dieta recomandată". După internare, susţine comisia, copila s-ar fi hrănit cu mâncare adusă de bunică, aceeaşi care făcuse şi prăjiturile cu Salmonella. "În ciuda tratamentului complex, evoluţia a fost rapid agravantă", fiindu-i afectat tot organismul, iar aparatul respirator, cardiovascular, neurologic, renal şi sanguin nu mai funcţionau. În noaptea de 23 spre 24 mai Patricia, aflată în comă profundă, murea la Spitalul Municipal, unde fusese transferată de la Infecţioase, după trei ore de resuscitare fără succes.
Din raport reiese că fetiţa a murit din cauza vârstei mici şi a "slăbirii suplimentare a imunităţii" (dat fiind că înainte cu o lună i se administrase Cortizon pentru o infecţie respiratorie), a prezenţei a doi germeni (Salmonella şi Pseudomonas, descoperită ulterior) şi a "administrării de alimente contaminate cu Salmonella" după internare.
Superficialitate
Aparent, argumentele sunt solide, decizia fiind întemeiată pe foile de observaţii de la cele două spitale, pe buletine de analiză, pe raportul medico-legal post deces, pe opiniile unor specialişti din Oradea şi Timişoara, dar şi pe declaraţiile făcute de cele două doctoriţe, Lenard şi Călinescu. În realitate, comisia a ignorat esenţa problemelor sesizate de mama Patriciei. Deşi Delia Scorţe acuza faptul că fetiţa fusese lăsată în comă trei ore fără să fie ajutată, decizia CMB n-a pomenit deloc despre asta, spunând doar că starea de comă s-a instalat progresiv. Comisia nu s-a întrebat nici de ce decizia de transfer s-a luat tardiv, la ora 1:20, adică la aproape patru ceasuri de la instalarea febrei.
De asemenea, comisia a considerat normal că analizele nu i-au fost făcute imediat fetiţei, deoarece laboratorul de la Infecţioase era închis, şi nu a menţionat că analizele puteau fi făcute la alte laboratoare, din celelalte spitale.
Părtinitori
Rezultatul anchetei a indignat-o pe mama Patriciei. "E părtinitor şi mincinos. Pe noi nu ne-a chemat nimeni să ne audieze, doar varianta doctoriţelor a fost luată în considerare. În plus, după internare fetiţa n-a mâncat deloc hrană de acasă, ci a respectat strict recomandările medicilor!", spune Delia Scorţe (foto).
Femeia e revoltată deoarece CMB s-a limitat să arate că Patricia avea imunitatea slăbită, dar n-a investigat dacă doctorii au făcut tot ce trebuia pentru a o ajuta. "Raportul nu spune că starea a început să i se agraveze după ora 22 şi că a stat trei ore în comă. Toate informaţiile erau la îndemâna Colegiului, dar au reţinut doar ce le-a convenit", susţine mama.
Potrivit spuselor ei, în noaptea tragediei, doctoriţa Călinescu a vizitat-o pe Patricia de trei ori în salon dar, deşi micuţa delira, nici n-a atins-o: "Ne-a certat să nu-i luăm temperatura şi să nu ne isterizăm, pentru că starea fetei n-ar fi fost gravă. Patri gemea, iar ea ne-a zis s-o facem să tacă, pentru că îi deranja pe ceilalţi pacienţi. Dacă se simţea depăşită de situaţie, trebuia s-o trimită la Spitalul de Copii!".
În timp ce micuţa agoniza, singurul "tratament" primit a fost împachetările cu apă rece, care nu au reuşit să-i reducă febra. Abia după ora 1 doctoriţa a constatat că Patriciei îi apăruseră pete roşii pe piele, semn al acutizării infecţiei, şi a chemat ambulanţa.
Deşi echipajul care a transportat fetiţa la Municipal atestă că aceasta nu era perfuzată pentru micşorarea febrei, iar doctoriţa chiar a refuzat să predea fişa de observaţie a pacientei, cum era obligată, nici acest detaliu nu apare în raportul CMB!
N-ar fi fost condamnată!
Spre deosebire de CMB, însă, expertiza medico-legală dispusă de procurori şi comunicată lunea trecută de Serviciul de Medicină Legală relevă superficialitatea cu care Colegiul Medicilor a tratat cazul. Între altele, expertiza atestă că evoluţia nefavorabilă a fetiţei putea fi prevăzută, iar medicii trebuia să ia măsuri încă din momentul când temperatura a depăşit 40 de grade. Febra ridicată şi delirul, mai spun legiştii, erau factori care puteau semnala "cu claritate" că infecţia se răspândise în organism şi că evoluţia urma să fie nefavorabilă, astfel că schema de tratament trebuia schimbată urgent, tocmai pentru a coborî temperatura pacientei.
De asemenea, expertiza afirmă că "bolnava nu era obligatoriu condamnată, cu toate că evoluţia afecţiunii sale a fost foarte gravă", că "la apariţia unei complicaţii grave s-ar fi impus un transfer mai rapid", că "transferul întârziat a putut influenţa negativ acest caz" şi că într-o secţie de Terapie Intensivă "bolnava ar fi avut o şansă de supravieţuire dacă ar fi fost transferată la ora 22", adică în timp util.
Totodată, expertiza confirmă că doctoriţa de la Infecţioase trebuia să predea pacienta Ambulanţei sub perfuzie, împreună cu biletul însoţitor care prezenta tratamentul aplicat şi evoluţia bolii. "Cel puţin o linie intravenoasă se impunea, ca să scadă temperatura", susţin, la unison, şi medicii consultaţi separat de BIHOREANUL.
"Expertiza contrazice flagrant concluzia Colegiului Medicilor care, evident, a încercat să le apere pe cele două doctoriţe de la Infecţioase", afirmă Bogdan Meşter, avocatul Deliei Scorţe.
Nu suntem Dumnezei
BIHOREANUL a încercat să afle şi poziţia preşedintelui Comisiei CMB, dar profesorul Bumbu nu a fost de găsit, în ciuda insistenţelor repetate. În schimb, un alt membru al comisiei, dr. Ovidiu Cacuci (foto), susţine că decizia e justă. "Raportul mi se pare destul de clar, în concordanţă cu literatura de specialitate şi cu părerile unor specialişti. Ne-am spus punctul de vedere pe acte, nu pe auzite. Am stabilit dacă s-a greşit sau nu în găsirea diagnosticului şi în aplicarea tratamentului, în rest nu ţine de noi. Noi nu suntem justiţiari. Mai departe vor stabili judecătorii", afirmă el.
Cacuci susţine că doctoriţele au procedat onest şi că CMB nici nu era obligat să-i asculte şi pe părinţii fetiţei moarte. "Mi-am pus semnătura în baza unor lucruri pe care le-am putut verifica. Am examinat acte, care din punct de vedere medical sunt corecte. Ştiu eu sau dumneavoastră, care n-am fost acolo, ce s-a întâmplat? Dacă s-a produs bacteriemia salmonelozică (n.r. - situaţia când bacteria cauzează o infecţie în sânge), mortalitatea poate ajunge la 20-50% din cazuri. Noi, medicii, nu suntem Dumnezei", spune doctorul.
Aşa o fi, dar asta nu înseamnă că ale sale colege nu erau obligate să facă tot ce puteau ca s-o trateze pe Patricia. Convinsă că n-a fost aşa, Delia Scorţe a şi atacat decizia CMB la Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor de la Bucureşti. "Cei de aici mint cu tupeu, pentru că au luat în considerare doar ceea ce au vrut ca să le scape! Oare doctorul Bumbu ar fi putut să-mi spună în faţă că au procedat cinstit?", se întreabă femeia.
Oricum, decizia Colegiului e doar o parte din probatoriu, iar până la rezultatul final mai este. Şi, chiar dacă stabilirea unei erori medicale nu i-o va aduce pe Patricia înapoi, măcar va şti că s-a făcut dreptate. Pentru că numai aşa alţi medici, în alte situaţii, vor fi mai responsabili şi, de ce nu, mai umani...
FĂRĂ SANCŢIUNI
Care malpraxis?
Deşi în ultimii ani presa a prezentat numeroase cazuri în care pacienţi sau familiile lor acuzau culpe medicale, între care cel al adolescentului Takacs Norbert, decedat după o operaţie de tibie, sau al gravidei din Beiuş, Marcela Gruie, moartă în timpul unei cezariene, Colegiul Medicilor Bihor nu a stabilit responsabilitatea doctorilor în absolut niciun caz. Ca şi cum toţi ar fi fără cusur!
Potrivit purtătorului de cuvânt al CMB, dr. Ovidiu Burtă, "singura culpă constatată de Colegiu în ultimii 5 ani a fost în cazul unei doctoriţe căreia în 2009 i s-a interzis, pentru un an, dreptul de a face ecografii, pentru că a pus un diagnostic greşit".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.