URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Octombrie 2016, 07:41

Condamnaţi la frig: Zeci de mii de orădeni, îmbolnăviţi în propriile case de lipsa căldurii

Condamnaţi la frig: Zeci de mii de orădeni, îmbolnăviţi în propriile case de lipsa căldurii ÎNTÂRZIAŢII. Vinerea trecută, la o săptămână după deschiderea sezonului de încălzire, Termoficare era încă incapabilă să încălzească Oradea. La fel ca anul trecut, societatea a intrat în anotimpul rece cu lucrări de reabilitare a magistralelor nefinalizate, lăsând orădenii pradă frigului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teoretic, anul acesta sezonul de termoficare a început pe 7 octombrie. Practic, pe 14 octombrie orădenii încă dârdâiau în case.

În loc să se pornească încălzirea, în multe zone din oraş s-a luat şi apa caldă. Din Rogerius şi zona centrală până în Dragoş Vodă şi Nufărul, locuitorii racordaţi la sistemul centralizat au fost lăsaţi pradă frigului. La fel ca în octombrie 2015...

Boală curată

Săptămâna trecută, Electrica şi-a bătut, probabil, toate recordurile la vânzări. Numai pe strada Moldovei reţeaua de energie electrică a cedat de patru ori. Ca să nu îngheţe de frig în case, mii de orădeni şi-au pus în funcţiune radiatoarele electrice. "Dacă pui mâna pe calorifer, o să simţi că nu e nici rece ca înainte, dar nici suficient de cald ca să poată încălzi camera", povestea un orădean din Rogerius.

În alte zone, a fost şi mai rău. "Suntem foarte revoltaţi că nici până acum nu am primit căldură în apartamente şi ne-am îmbolnăvit toată familia. Am înţeles că situaţia nu este izolată şi în mai multe părţi din Oradea încă nu a ajuns căldura. Nici la şcoala unde învaţă copiii, Liceul German Friedrich Schiller, nu este căldură, aşa că «orele» sunt de jumătate de oră", se plângea un alt orădean, lunea trecută.

În acest context, nu-i de mirare că orădenii s-au îmbolnăvit pe capete. "Numărul virozelor a crescut cu 20% faţă de luna septembrie. Într-o singură săptămână am avut 50 de îmbolnăviri, din care 10 adulţi erau cu pneumonie", spune dr. Sebastian Sztrapek, medic de familie în Rogerius.

"Îngheţăm, faceţi ceva!"

Frigul a pus stăpânire nu doar pe apartamentele orădenilor. La capăt de reţea, în comuna Sînmartin, răcirea vremii a făcut ravagii. "Locuitorii de la blocuri mă sună disperaţi: «Îngheţăm, faceţi ceva!». 2.500 de oameni se încălzesc cu pături, cu radiatoare, cum pot", relatează primarul Cristian Laza (foto).

De altfel, în staţiunea Băile Felix, hotelurile au şi trecut pe sistemele de rezervă. "Odată cu răcirea vremii am pornit cazanul pe combustibil lichid. E mai scump decât cu Termoficare, dar nu ne putem lăsa clienţii să sufere de frig", spune Florian Sărac, directorul SCT Felix.

"Nu vă e ruşine?"

Revoltaţi, consumatorii şi-au vărsat năduful prin aplicaţia online a Primăriei, Oradea City Report. "Nu vă e ruşine, nenorociţilor? Avem copii care se îmbolnăvesc!", reclama lunea trecută un orădean din strada Republicii. "Este a doua săptămână în care nu avem nici apă caldă, nici căldură. Da’ chiar în halul ăsta vă bateţi joc de noi?", întreba marţi proprietarul unui apartament din strada Grigore Moisil. Miercuri, chiar de ziua oraşului, un altul reclama disperat: "La maternitatea din Oradea nu este apă caldă şi nici încălzire. E un risc enorm pentru viaţa copiilor!".

Treptat, reclamanţii au început să ridice tonul. "Nu mă luaţi cu «stimate consumator», că numai consumator nu mă pot numi în acest moment. Plătitor, da! Înfrigurat, da!", scria un locuitor al străzii Alexandru Odobescu. Iar un locuitor înfrigurat al străzii Nicolae Jiga protesta de-a dreptul: "Sunteţi nişte oameni de nimic. Nimeni nu ridică receptorul (n.r. la dispecerat). Bine că aveţi doi roboţi care se conectează unul la celălalt".

1.700 de reclamaţii 

În perioada 7-14 octombrie, Termoficare Oradea a preluat telefonic 1.700 de reclamaţii, cu o medie de 240 pe zi. Iar asta în condiţiile în care, după cum susţin, mulţi orădeni nu s-au putut face auziţi. "Ne cerem scuze, dar noi am suplimentat la trei numărul operatorilor. Problema este că în momentul în care este prins într-o convorbire, dispecerul, deşi aude noul apel, nu îi poate da curs, iar apelantului îi intră robotul", spune Stănel Necula (foto), directorul Termoficare.

Adevărul este că, şi dacă prindeau legătura, reclamanţii tot nu rezolvau mare lucru. Cu excepţia întreruperilor generate de cele opt avarii apărute săptămâna trecută pe vechile magistrale şi de cele 101 pe reţelele secundare, pentru celelalte situaţii Termoficare şi-a fabricat un răspuns standard: "La nivelul municipiului sunt în derulare lucrări de eliminare a provizoratelor şi de integrare în sistem a tronsoanelor reabilitate. Odată cu finalizarea acestor lucrări, estimată pentru data de 15 octombrie, vor fi întrunite condiţiile tehnice pentru asigurarea confortului termic".

Şi rece, şi încet...

Tradus din limbaj ingineresc, asta înseamnă că, la fel ca anul trecut, operatorul de termoficare a tărăgănat până la venirea frigului reabilitarea magistralelor. Constructorii au tăiat conductele vechi din zona străzilor Tudor Vladimirescu, Eminescu, Piaţa Creangă, William Shakespeare, Magheru, respectiv Gheorghe Doja, şi au asigurat continuitatea serviciilor, până la montarea celor noi, cu ţevi din plastic mult mai înguste.

"Pe de o parte aceste provizorate ne-au limitat din punct de vedere al presiunii şi temperaturii agentului termic, iar pe de altă parte a trebuit să alimentăm consumatorii în sens invers, iar când apa trece de la un diametru mic, din capăt de reţea, la un diametru mare, scade viteza şi se pierde din căldură", explică directorul Necula. Practic, agentul termic a fost împins în reţea cu o viteză mai mică, la o temperatură de 95 grade Celsius, în loc de 110 grade, luându-o pe ocolite, astfel că până la calorifere s-a răcit de tot. "Am reuşit să transportăm pe reţea doar 60% din necesarul de energie termică a oraşului".

În ciuda acestui fapt, Necula nu îşi sumă responsabilitatea pentru frigul din casele orădenilor. "Termoficare este doar beneficiarul lucrărilor. Înlocuirea magistralelor se face printr-un proiect european gestionat de Primărie. Noi am cerut închiderea şantierelor pe 1 octombrie, ca să putem face probe de presiune, dar termenul convenit de Primărie cu constructorul a fost 15 octombrie".

Lanţul slăbiciunilor 

La rândul său, viceprimarul Mircea Mălan (foto), care răspunde de problema termoficării, se consideră nevinovat. "Am programat finalizarea lucrărilor pe 15 octombrie pentru că de ani de zile sezonul de termoficare începe după această dată. Din păcate, Bunul Dumnezeu n-a făcut parte din echipa de proiect, ca să ştim că anul acesta vine frigul mai repede", răbufneşte Mălan.

Viceprimarul subliniază că asocierea formată din firmele Energomontaj Timişoara, Elsaco Electronic, Isoplus şi ISPE s-a obligat să înlocuiască în doi ani 20,28 kilometri de reţea primară pentru 22 milioane euro, deşi ştia că municipalitatea nu are încă asigurată finanţarea europeană. "Constructorul lucrează pe banii lui, iar capacitatea sa de a asigura materiale şi oameni este limitată", explică edilul. Firma a cheltuit deja 5 milioane euro din banii proprii, iar efortul de a găsi materiale şi mână de lucru cu plata în 2017 întârzie ritmul lucrărilor.

"Sigur, puteam sta liniştiţi, «n-avem bani, nu lucrăm», dar între timp prin spărturile din magistrale se scurgeau banii orădenilor!", se justifică viceprimarul, convins că a luat o decizie bună când a acceptat prelungirea lucrărilor. Asta chiar dacă a ieşit prost pentru zeci de mii de orădeni, care au răbdat de frig o săptămână...


CĂLDURĂ PE GAZ
Turbina la maxim!

Sezonul de termoficare 2016-2017 este primul în care Oradea se încălzeşte exclusiv pe gaz. "Mergem pe turbina pe gaz şi pe un cazan cu apă fierbinte deja din 7 octombrie", spune Stănel Necula. Potrivit directorului Termoficare, centrala funcţionează în parametri maximi, furnizând în sistemul naţional, într-o săptămână, energie electrică în valoare de 1,2 milioane lei. La această sumă se adaută bonusul de cogenerare încă 1,3 milioane lei, deci teoretic sistemul începe să producă bani.

Necula se declară optimist: "La iarnă va fi, cu siguranţă, mai bine ca anul trecut. Reabilitarea magistralelor în cele mai critice puncte a redus riscul apariţiei avariilor, iar noua centrală permite modularea producţiei până la 400 megawaţi de energie termică, în vreme ce necesarul oraşului pe timp de iarnă este undeva între 250 şi 320 megawaţi".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
e multi si prosti...
...oradenii, altfel n-ar fi votat si a treia oara, bibicule, cu un taran care isi bate joc de opt ani de orasul lor ! Las' ca-si merita soarta !
Postat 19 Octombrie 2016, 01:02 de AgentulTermic
Iresponsabilii care sunt responsabili cu termoficarea!?
Domnul primar ar trebui sa dea de pamant cu acesti iresponsabili pe care i-a insarcinat sa se ocupe de termoficare! Nu vedeti ca niciunul nu recunoaste ca ar avea vreo vina pentru situatia dezastruoasa! Unul dintre ei, fara nicio rusine, ne spune ca nu se astepta sa vina iarna si isi permite, cu o nonsalanta demna de un comunist notoriu - fara mama, fara tata si fara niciun Dumnezeu - sa ia in deradere pana si numele Bunului Dumnezeu care, vezi Doamne, nu l-a avertizat pe el ca vine frigul. Pai nu ti-e rusine mai nenorocitule?! Si mai spui ca tu răspunzi de problema termoficării. Pai asa raspunzi, bai IRESPONSABILULE ?!
Postat 18 Octombrie 2016, 18:55 de User anonimizat
2 scortosul
Am citit pana la capat comentariul si am prins "ironia fina" dara daca nu ar fi de plans, poate chiar ar fi de ras. Consider ca-s lucruri prea serioase si grave ca sa le luam la bascalie.
Postat 18 Octombrie 2016, 17:26 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Ori nu ai avut rtabdare sa citesti tot ce a postat "pinonel" ori pur si simplu nu ai inteles nimic !
Postat 18 Octombrie 2016, 15:15 de scortosul
@ pinonel
Glumesti, nu? 2500 de locatari in Sanmartin si probabil inca cel putin atatia in zona Nufarul (Bumbacului - Prima) pentru tine inseamna una-doua scari de bloc? Fii linistit ca daca situatia se va mai repeta si iarna asta ( a patra), responsabilii vor manca jar!
Postat 18 Octombrie 2016, 13:59 de User anonimizat
Va rog sa nu dezinformati!
Oradenii nu sufera de frig! Hai, poate asa, o scara, doua, cel mult un bloc. Daca ar suferi de frig si daca aceasta situatie ar fi una normala in ultimii trei ani, ar iesi in strada si i-ar incinge pe toti, in frunte cu birtinezul, de jar ar manca si ei si caloriferele! Dar cum oamenii nu crȃcnesc si nici nu pot fi acuzati de prostie, inseamna ca au in locuinte conditii decente. Zic si eu...
Postat 18 Octombrie 2016, 13:28 de pinonel
dar nea Ilie?
Nu mai dati vina pe Societatea de termoficare. Dati vina pe nesimtitul de Ilie Bolojan! Cel care il tine in functie pe Stănel Necula! Oare pentru ce? Sau PENTRU CÂT?
Postat 18 Octombrie 2016, 11:52 de andreimagheru
ASTA E ORADEA!!!
MUUULT IN URMA, DAR MUUULTI CU BANI!!!! LA CE VA FOLOSESC? NU AVETI ATATIA CAT SA FACETI FOC CU BANII CA SA VA INCALZITI
Postat 18 Octombrie 2016, 11:11 de ADINA
cogenerare vs. pret gigacalorie
Hai sa vedem: avem cogenerare care aduce bani, avem retele reabilitate pe bani europeni si oradeni care au trebuit sacrificati pentru a reabilitata aceste retele. Intreb si eu: cand se va ieftini gigacaloria si cu cat? Daca totusi, preturile vor merge in sus, cum vor justifica cei de la primarie interdictia aplicata oradenilor de a se racorda la reteaua de gaz?!?
Postat 18 Octombrie 2016, 08:39 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON