Teoretic, anul acesta sezonul de termoficare a început pe 7 octombrie. Practic, pe 14 octombrie orădenii încă dârdâiau în case.
În loc să se pornească încălzirea, în multe zone din oraş s-a luat şi apa caldă. Din Rogerius şi zona centrală până în Dragoş Vodă şi Nufărul, locuitorii racordaţi la sistemul centralizat au fost lăsaţi pradă frigului. La fel ca în octombrie 2015...
Boală curată
Săptămâna trecută, Electrica şi-a bătut, probabil, toate recordurile la vânzări. Numai pe strada Moldovei reţeaua de energie electrică a cedat de patru ori. Ca să nu îngheţe de frig în case, mii de orădeni şi-au pus în funcţiune radiatoarele electrice. "Dacă pui mâna pe calorifer, o să simţi că nu e nici rece ca înainte, dar nici suficient de cald ca să poată încălzi camera", povestea un orădean din Rogerius.
În alte zone, a fost şi mai rău. "Suntem foarte revoltaţi că nici până acum nu am primit căldură în apartamente şi ne-am îmbolnăvit toată familia. Am înţeles că situaţia nu este izolată şi în mai multe părţi din Oradea încă nu a ajuns căldura. Nici la şcoala unde învaţă copiii, Liceul German Friedrich Schiller, nu este căldură, aşa că «orele» sunt de jumătate de oră", se plângea un alt orădean, lunea trecută.
În acest context, nu-i de mirare că orădenii s-au îmbolnăvit pe capete. "Numărul virozelor a crescut cu 20% faţă de luna septembrie. Într-o singură săptămână am avut 50 de îmbolnăviri, din care 10 adulţi erau cu pneumonie", spune dr. Sebastian Sztrapek, medic de familie în Rogerius.
"Îngheţăm, faceţi ceva!"
Frigul a pus stăpânire nu doar pe apartamentele orădenilor. La capăt de reţea, în comuna Sînmartin, răcirea vremii a făcut ravagii. "Locuitorii de la blocuri mă sună disperaţi: «Îngheţăm, faceţi ceva!». 2.500 de oameni se încălzesc cu pături, cu radiatoare, cum pot", relatează primarul Cristian Laza (foto).
De altfel, în staţiunea Băile Felix, hotelurile au şi trecut pe sistemele de rezervă. "Odată cu răcirea vremii am pornit cazanul pe combustibil lichid. E mai scump decât cu Termoficare, dar nu ne putem lăsa clienţii să sufere de frig", spune Florian Sărac, directorul SCT Felix.
"Nu vă e ruşine?"
Revoltaţi, consumatorii şi-au vărsat năduful prin aplicaţia online a Primăriei, Oradea City Report. "Nu vă e ruşine, nenorociţilor? Avem copii care se îmbolnăvesc!", reclama lunea trecută un orădean din strada Republicii. "Este a doua săptămână în care nu avem nici apă caldă, nici căldură. Da’ chiar în halul ăsta vă bateţi joc de noi?", întreba marţi proprietarul unui apartament din strada Grigore Moisil. Miercuri, chiar de ziua oraşului, un altul reclama disperat: "La maternitatea din Oradea nu este apă caldă şi nici încălzire. E un risc enorm pentru viaţa copiilor!".
Treptat, reclamanţii au început să ridice tonul. "Nu mă luaţi cu «stimate consumator», că numai consumator nu mă pot numi în acest moment. Plătitor, da! Înfrigurat, da!", scria un locuitor al străzii Alexandru Odobescu. Iar un locuitor înfrigurat al străzii Nicolae Jiga protesta de-a dreptul: "Sunteţi nişte oameni de nimic. Nimeni nu ridică receptorul (n.r. la dispecerat). Bine că aveţi doi roboţi care se conectează unul la celălalt".
1.700 de reclamaţii
În perioada 7-14 octombrie, Termoficare Oradea a preluat telefonic 1.700 de reclamaţii, cu o medie de 240 pe zi. Iar asta în condiţiile în care, după cum susţin, mulţi orădeni nu s-au putut face auziţi. "Ne cerem scuze, dar noi am suplimentat la trei numărul operatorilor. Problema este că în momentul în care este prins într-o convorbire, dispecerul, deşi aude noul apel, nu îi poate da curs, iar apelantului îi intră robotul", spune Stănel Necula (foto), directorul Termoficare.
Adevărul este că, şi dacă prindeau legătura, reclamanţii tot nu rezolvau mare lucru. Cu excepţia întreruperilor generate de cele opt avarii apărute săptămâna trecută pe vechile magistrale şi de cele 101 pe reţelele secundare, pentru celelalte situaţii Termoficare şi-a fabricat un răspuns standard: "La nivelul municipiului sunt în derulare lucrări de eliminare a provizoratelor şi de integrare în sistem a tronsoanelor reabilitate. Odată cu finalizarea acestor lucrări, estimată pentru data de 15 octombrie, vor fi întrunite condiţiile tehnice pentru asigurarea confortului termic".
Şi rece, şi încet...
Tradus din limbaj ingineresc, asta înseamnă că, la fel ca anul trecut, operatorul de termoficare a tărăgănat până la venirea frigului reabilitarea magistralelor. Constructorii au tăiat conductele vechi din zona străzilor Tudor Vladimirescu, Eminescu, Piaţa Creangă, William Shakespeare, Magheru, respectiv Gheorghe Doja, şi au asigurat continuitatea serviciilor, până la montarea celor noi, cu ţevi din plastic mult mai înguste.
"Pe de o parte aceste provizorate ne-au limitat din punct de vedere al presiunii şi temperaturii agentului termic, iar pe de altă parte a trebuit să alimentăm consumatorii în sens invers, iar când apa trece de la un diametru mic, din capăt de reţea, la un diametru mare, scade viteza şi se pierde din căldură", explică directorul Necula. Practic, agentul termic a fost împins în reţea cu o viteză mai mică, la o temperatură de 95 grade Celsius, în loc de 110 grade, luându-o pe ocolite, astfel că până la calorifere s-a răcit de tot. "Am reuşit să transportăm pe reţea doar 60% din necesarul de energie termică a oraşului".
În ciuda acestui fapt, Necula nu îşi sumă responsabilitatea pentru frigul din casele orădenilor. "Termoficare este doar beneficiarul lucrărilor. Înlocuirea magistralelor se face printr-un proiect european gestionat de Primărie. Noi am cerut închiderea şantierelor pe 1 octombrie, ca să putem face probe de presiune, dar termenul convenit de Primărie cu constructorul a fost 15 octombrie".
Lanţul slăbiciunilor
La rândul său, viceprimarul Mircea Mălan (foto), care răspunde de problema termoficării, se consideră nevinovat. "Am programat finalizarea lucrărilor pe 15 octombrie pentru că de ani de zile sezonul de termoficare începe după această dată. Din păcate, Bunul Dumnezeu n-a făcut parte din echipa de proiect, ca să ştim că anul acesta vine frigul mai repede", răbufneşte Mălan.
Viceprimarul subliniază că asocierea formată din firmele Energomontaj Timişoara, Elsaco Electronic, Isoplus şi ISPE s-a obligat să înlocuiască în doi ani 20,28 kilometri de reţea primară pentru 22 milioane euro, deşi ştia că municipalitatea nu are încă asigurată finanţarea europeană. "Constructorul lucrează pe banii lui, iar capacitatea sa de a asigura materiale şi oameni este limitată", explică edilul. Firma a cheltuit deja 5 milioane euro din banii proprii, iar efortul de a găsi materiale şi mână de lucru cu plata în 2017 întârzie ritmul lucrărilor.
"Sigur, puteam sta liniştiţi, «n-avem bani, nu lucrăm», dar între timp prin spărturile din magistrale se scurgeau banii orădenilor!", se justifică viceprimarul, convins că a luat o decizie bună când a acceptat prelungirea lucrărilor. Asta chiar dacă a ieşit prost pentru zeci de mii de orădeni, care au răbdat de frig o săptămână...
CĂLDURĂ PE GAZ
Turbina la maxim!
Sezonul de termoficare 2016-2017 este primul în care Oradea se încălzeşte exclusiv pe gaz. "Mergem pe turbina pe gaz şi pe un cazan cu apă fierbinte deja din 7 octombrie", spune Stănel Necula. Potrivit directorului Termoficare, centrala funcţionează în parametri maximi, furnizând în sistemul naţional, într-o săptămână, energie electrică în valoare de 1,2 milioane lei. La această sumă se adaută bonusul de cogenerare încă 1,3 milioane lei, deci teoretic sistemul începe să producă bani.
Necula se declară optimist: "La iarnă va fi, cu siguranţă, mai bine ca anul trecut. Reabilitarea magistralelor în cele mai critice puncte a redus riscul apariţiei avariilor, iar noua centrală permite modularea producţiei până la 400 megawaţi de energie termică, în vreme ce necesarul oraşului pe timp de iarnă este undeva între 250 şi 320 megawaţi".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.